Dobrý den, měla bych dotaz. Náš malý poník má na vnitřní straně holeni takovou tvrdou malou bouli. Nebolí ho to, ani nekulhá. Je tvrdá jako kost. Myslím si, že jí tam měl vždycky, jen jsme si toho přes tu hustou srst nevšimli. Je jen jako společník, může to být návní kost? Nebo něco jiného? Máme to u něj nějak řešit, nebo to nechat tak? Moc děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Toto sú veci, ktoré rieši veterinár, nie diskusia. Ak by to bola návní kost, ľudovo nazývaná aj pakosť, záléží od toho, aká je stará. V niektorých prípadoch sa dá úplne zahojiť. A samozrejme, záléži aj od toho, kde sa výrastok nachádza, sú neškodné pakosti, ale sú aj také, ktoré môžu napríklad pri opätovnom údere začať pracovať(rásť) a tlačiť na šlachy, čim spôsobia krívanie.
Také by to mohli být prasklé bodcové kosti, jestli je to na předních nohách pár cm pod karpem. Bodcovky většinou nebolí a není potřeba je nějak řešit. Ale já osobně je nerada vidím, protože můžou být znakem měkkých nohou - i když mám známou, která jezdí vytrvalost a má valacha s prasklými bodcovkami a s nohama problémy nemá. Vet vám učitě řekne víc, držím palce ať se jedná jen o kosmetickou vadu.
Myslíte, kdyby měl poník prasklé bodcové kosti, musel podstoupit operaci? Ty operace se podstupují jen v případě, když koník kulhá nebo ho to bolí, nějak ho to omezuje? Kdyby měl prasklou bodcovou kost a ted tam má už jen takovou malou bulku, myslíte, že mu to srostlo, a operace nebude nutná? Mockrát Vám děkuji, měl by za nedlouho přijet vet, tak by se na to podíval. Jinak přeji Vám všem hodně štěstí do nového roku :).
poncl98456
napsal(a):
Myslíte, kdyby měl poník prasklé bodcové kosti, musel podstoupit operaci? Ty operace se podstupují jen v případě, když koník kulhá nebo ho to bolí, nějak ho to omezuje? Kdyby měl prasklou bodcovou kost a ted tam má už jen takovou malou bulku, myslíte, že mu to srostlo, a operace nebude nutná? Mockrát Vám děkuji, měl by za nedlouho přijet vet, tak by se na to podíval. Jinak přeji Vám všem hodně štěstí do nového roku :).
Omlouvám se, nejsem vet, píši jen o věcech, které jsem viděla a sáhla si na ně. Vyhojené zlomené bodcovky (jak jsem je zažila já) udělají z vnitřní strany holeně na předních nohách pod karpem různě velké boule (někdy téměř neviditelné, někdy větší). Záleží na tom, kde a jak jsou prasklé.
Já jsem zlomené bodcovky viděla u 2 kobyl - obě malinko pokulhávaly, v obratech krátily krok, neměly úplně čisté chody. Na rtg se zlomené bodcovky ukázaly. Na holeni zůstaly oběma hmatatelné malé zkostnatělé bouličky, obě chodily v rekreačním režimu bez omezení. Jedna z nich byla huculína, měla hodně chlupaté nohy a u té ty boule člověk nahmatal jen když o nich věděl, druhá byla ČT a ty boule byly snadno viditelné.
Operace se dělají snad jen v těžších případech, když kost tlačí na šlachu, nebo zůstane čip, u sportovních koní, kteří se musí co nejdřív vrátit do práce - to jsem ale já naštěstí nezažila, tak si netroufám říci
poncl98456
napsal(a):
Dobře moc děkuji, můžu se ještě zeptat, ty dvě kobylky podstoupily operaci? Uvidím, co na to řekne vet, ale doufám, že operace nebude nutná. Mě se právě zdá, že už to měl, jak jsme si ho koupili, má hrozně dlouhou srst, tak si toho nejde všimnout.
Ne, ani u jedné to nebylo nutné, kosti srostly samy, jen byly v klidovém režimu (a zavřené v boxe) a chladilo se tak často jak to šlo. Jestli holky dostávaly nějaké léky nevím - ani jedna nebyla moje. Držím palce ať dopadnete dobře a poník je OK