Kůň a ostatní zvířata

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

mono

18.12.2016 19:10
mono

XXX.XXX.13.175

Ahoj, potřebuju poradit jak je to s koňmi a ostatními zvířaty-konkrétně myslím drůbež (slepice, kachny, husy, krůty atd.).Potřebovala bych vědět, zda může být kůň či poník ve styku s drůbeží-jestli se od nich např. nemůže nakazit a něco od nich chytnout popřípadě jaké to jsou nemoci nebo můžete poradit něco i s ostatními zvířaty např. ovcemi, kozami, králíky atd., jestli kůň/poník může s nimi být ve styku a zda mu to nic neudělá moc děkuju za všechny rady a moc se těším na odpovědi

18.12.2016 19:50
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Dobrý den,
neposkytnu Vám odbornou pomoc, ale osobní postřeh.
Pán na kraji sousedního města již léta chová koně pohromadě ve veliké ohradě, společně s kozama, ovcema, husama a kachnama a vypadají zdravě smajlík. V areálu má i velkochov králíků a neslyšela jsem, že by se od ostatních zvířat koně něčím nakazili. U kozy, kozla či berana bych se bála spíše rohů. A ještě mě napadlo, že by bylo třeba věnovat zvýšenou pozornost, aby kůň/poník nelezl ostatním do žrádla...pokud někdo krmí třeba zbytky...
Ale pokud existuje nějaká jiná hrozba, ráda se též přiučím smajlík

19.12.2016 12:37
dsj

XXX.XXX.207.141

Já myslím, že čím víc druhů zvířat na dvorku, tím je to pro koně i lidi lepší. Já osobně jsem ráda za každou krávu, ovci, husu, slepici, cokoliv co nám projde kolem koní, nebo je s nimi na pastvině či ve stáji. Ráda se i dívám, jak se koně od sebe učí s jinými zvířaty žít - náš letošní hříbek se takhle naučil od starších kobyl luxustně vyhánět jalovice z přístřešku, nemá k nim žádnou úctu a já si říkám skvělé, až ho budu obsedat, tak krávy vůbec nebudeme řešit smajlík
Ohledně veteriny nevím - nemáme ani speciální odčervovací plán a koně jsou naštěstí zdraví, žádné nemoci nechytili.
Ono je možná i pro koňáky zdravější když mají moýnost se setkávat s ovčáky, skoťáky, pejskaři, slepičáři - koňáci bývají dost specifické povahy a být jenom sami mezi sebou nedělá koňařské psychice moc dobře (teď píši o sobě, nevím jak hodně se to týká ostatnch koňařů, osobní postřeh).
Je ale důležité aby kromě jiných druhů zvířat měl koník vždycky u sebe další koně - společenství stáda krávy nebo kozy nikdy nenahradí.

mono

19.12.2016 19:22
mono

XXX.XXX.13.201

Moc děkuji za všechny odpovědi, moc ste mě potěšili

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.12.2016 20:33

Sice je to starší fotka, ale u nás je to asi takto...
Zatím jsme žádné problémy nepozorovali, ani nevím o nikom, kdo by kolem mě se smíšeným stádem něco takového řešil.

Jinak poznámka o oddělených krmlištích je důležitá. Každý má svoje specifické potřeby, tedy mám několik různých krmelišť, aby měli malí klid od koní a mohla jsem krmit různé věci různým typům zvířat.

Terezka123

20.12.2016 08:18
Terezka123

XXX.XXX.32.245

mono napsal(a):
Moc děkuji za všechny odpovědi, moc ste mě potěšili

Museli jsme koně oddělit, kůń šel po narozených jehňatech, kůzlatech. S drůbeří bych koně nikdy nedala, bála bych se peří. Kamarádovi takto uhynul koník. Než zjistili, že má peří v dýchací trubici, uhynul

20.12.2016 12:24

Je to vždycky o koni.
Píšu, že nevím o žádných peripetiích, které bych měla já, nebo mé okolí.

Už se tu probíralo zajímavé téma něco ve smyslu "kůň kanibal" a lidi sdíleli zážitky, kdy kůň šel zuby a kopyty zkoumat kotě a podobná menší zvířata. Určitě se to stává, ale je to spíše výjimka.
Moje koně, když měli víc energie a potřebovali jí vybít, třeba trochu pohonili malé po výběhu, ale nikdy se nic nestalo. Spíš to brali jako zábavu. A malí měli vždycky nějaký kout, kam by před koňmi mohli utéct, takže nebyly v ohrožení života, ani přílišném stresu. Naopak povětšinou žrali ze stejných krmítek.

20.12.2016 13:16
sovicka

XXX.XXX.34.236

Tak pokud vím, tak třeba aby koně docházeli ke styku s drůbeží moc vhodné není, slípky můžou přenést nějaké roztoče (nebo co je to za postvůrku) co působí koním problémy, navíc se ta breberka ráda usazuje i v boxech (škvíry mezi dřevem, atd) tak pak je to vše na komplet dezinfekci stájí a prostor, tak že je vhodné aby nepohybovaly koně a tur po stejném území.

20.12.2016 13:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

sovicka napsal(a):
Tak pokud vím, tak třeba aby koně docházeli ke styku s drůbeží moc vhodné není, slípky můžou přenést nějaké roztoče (nebo co je to za postvůrku) co působí koním problémy, navíc se ta breberka ráda usazuje i v boxech (škvíry mezi dřevem, atd) tak pak je to vše na komplet dezinfekci stájí a prostor, tak že je vhodné aby nepohybovaly koně a tur po stejném území.

Sovičko, s turem by koně asi problém neměli Kdyby měli dost místa.
Myslela jste kur domácí.

20.12.2016 14:08
sovicka

XXX.XXX.34.236

:-D Jasně, vůbec jsem si nevšimla, že jsem se přepsala:-D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík