mono
XXX.XXX.13.175
Ahoj, potřebuju poradit jak je to s koňmi a ostatními zvířaty-konkrétně myslím drůbež (slepice, kachny, husy, krůty atd.).Potřebovala bych vědět, zda může být kůň či poník ve styku s drůbeží-jestli se od nich např. nemůže nakazit a něco od nich chytnout popřípadě jaké to jsou nemoci nebo můžete poradit něco i s ostatními zvířaty např. ovcemi, kozami, králíky atd., jestli kůň/poník může s nimi být ve styku a zda mu to nic neudělá moc děkuju za všechny rady a moc se těším na odpovědi
Dobrý den,
neposkytnu Vám odbornou pomoc, ale osobní postřeh.
Pán na kraji sousedního města již léta chová koně pohromadě ve veliké ohradě, společně s kozama, ovcema, husama a kachnama a vypadají zdravě
. V areálu má i velkochov králíků a neslyšela jsem, že by se od ostatních zvířat koně něčím nakazili. U kozy, kozla či berana bych se bála spíše rohů. A ještě mě napadlo, že by bylo třeba věnovat zvýšenou pozornost, aby kůň/poník nelezl ostatním do žrádla...pokud někdo krmí třeba zbytky...
Ale pokud existuje nějaká jiná hrozba, ráda se též přiučím
Já myslím, že čím víc druhů zvířat na dvorku, tím je to pro koně i lidi lepší. Já osobně jsem ráda za každou krávu, ovci, husu, slepici, cokoliv co nám projde kolem koní, nebo je s nimi na pastvině či ve stáji. Ráda se i dívám, jak se koně od sebe učí s jinými zvířaty žít - náš letošní hříbek se takhle naučil od starších kobyl luxustně vyhánět jalovice z přístřešku, nemá k nim žádnou úctu a já si říkám skvělé, až ho budu obsedat, tak krávy vůbec nebudeme řešit ![]()
Ohledně veteriny nevím - nemáme ani speciální odčervovací plán a koně jsou naštěstí zdraví, žádné nemoci nechytili.
Ono je možná i pro koňáky zdravější když mají moýnost se setkávat s ovčáky, skoťáky, pejskaři, slepičáři - koňáci bývají dost specifické povahy a být jenom sami mezi sebou nedělá koňařské psychice moc dobře (teď píši o sobě, nevím jak hodně se to týká ostatnch koňařů, osobní postřeh).
Je ale důležité aby kromě jiných druhů zvířat měl koník vždycky u sebe další koně - společenství stáda krávy nebo kozy nikdy nenahradí.
mono
XXX.XXX.13.201
Moc děkuji za všechny odpovědi, moc ste mě potěšili
Uživatel s deaktivovaným účtem
Sice je to starší fotka, ale u nás je to asi takto...
Zatím jsme žádné problémy nepozorovali, ani nevím o nikom, kdo by kolem mě se smíšeným stádem něco takového řešil.
Jinak poznámka o oddělených krmlištích je důležitá. Každý má svoje specifické potřeby, tedy mám několik různých krmelišť, aby měli malí klid od koní a mohla jsem krmit různé věci různým typům zvířat.
Terezka123
XXX.XXX.32.245
mono
napsal(a):
Moc děkuji za všechny odpovědi, moc ste mě potěšili
Museli jsme koně oddělit, kůń šel po narozených jehňatech, kůzlatech. S drůbeří bych koně nikdy nedala, bála bych se peří. Kamarádovi takto uhynul koník. Než zjistili, že má peří v dýchací trubici, uhynul
Uživatel s deaktivovaným účtem
Je to vždycky o koni.
Píšu, že nevím o žádných peripetiích, které bych měla já, nebo mé okolí.
Už se tu probíralo zajímavé téma něco ve smyslu "kůň kanibal" a lidi sdíleli zážitky, kdy kůň šel zuby a kopyty zkoumat kotě a podobná menší zvířata. Určitě se to stává, ale je to spíše výjimka.
Moje koně, když měli víc energie a potřebovali jí vybít, třeba trochu pohonili malé po výběhu, ale nikdy se nic nestalo. Spíš to brali jako zábavu. A malí měli vždycky nějaký kout, kam by před koňmi mohli utéct, takže nebyly v ohrožení života, ani přílišném stresu. Naopak povětšinou žrali ze stejných krmítek.
Tak pokud vím, tak třeba aby koně docházeli ke styku s drůbeží moc vhodné není, slípky můžou přenést nějaké roztoče (nebo co je to za postvůrku) co působí koním problémy, navíc se ta breberka ráda usazuje i v boxech (škvíry mezi dřevem, atd) tak pak je to vše na komplet dezinfekci stájí a prostor, tak že je vhodné aby nepohybovaly koně a tur po stejném území.
sovicka
napsal(a):
Tak pokud vím, tak třeba aby koně docházeli ke styku s drůbeží moc vhodné není, slípky můžou přenést nějaké roztoče (nebo co je to za postvůrku) co působí koním problémy, navíc se ta breberka ráda usazuje i v boxech (škvíry mezi dřevem, atd) tak pak je to vše na komplet dezinfekci stájí a prostor, tak že je vhodné aby nepohybovaly koně a tur po stejném území.
Sovičko, s turem by koně asi problém neměli Kdyby měli dost místa.
Myslela jste kur domácí.