Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Cheza

16.12.2016 17:10
Cheza

XXX.XXX.200.129

Dobrý den, prosím potřebovala bych radu ohledně koně na kterém jezdím. Už při první vyjížďce ve cvalu začal vyhazovat. A ještě se to zhoršilo už na něm ani nemůžu jezdit. Zkoušela jsem něco ze země, ale stačí ho jenom vést na vodítku a nic po něm nechtit a stoupne si na zadni, zacne vyhazovat nebo se vytrhne z vodítka a běhá po celé ohradě, tohle dělá i když chci zkusit ustoupit nebo lonžovat. Nejhorší na tom je ho odchytit, nic na něho nepomáhá a když se k němu přiblížim tak začne zase dělat bordel. Je mu 8 let, tak nevím jestli si hraje nebo co s ním mám dělat. Jestli máte takové zkušenosti tak mi prosím poraďte.

16.12.2016 17:24
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Dobrý den, zkuste se víc rozepsat.
Jak dlouho koníka znáte? Jakou má minulost? Jak s ním bylo doposud pracováno? Co umí? Je vůbec obsednutý? Dělá to i někomu dalšímu, nebo jen Vám?

16.12.2016 19:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zdravý, dobře krmený a nepracující kůň plný energie, kterou nikde nevydává.
Bezvadný pod zkušeného jezdce, pohroma pod jezdcem nezkušeným.
Najděte někoho, kdo jezdí dobře a nebojí se, ať vám ho kapku přijezdí. Nemusí s ním nic složitého nacvičovat, jen na něm pravidelně jezdit. Až si koník zvykne, že jezdit musí a že vyhazování neznamená konec ježdění z důvodu pádu jezdce, pak si koně převezměte a jezděte pravidelně dál.
Koně mají rádi pravidelnost. Chaos je irituje.
Pokud se něco děje pravidelně a stále ( u vás pravidelné ježdění) bude to časem brát koník jako samozřejmost. A to chcete.
Při ošetřování, krmení, vodění a jiných činnostech, pokud se odhodláte s ním něco dělat, trvejte na svém, klidně a rozhodně.
Pokud si na něco netroufáte, zatím to nedělejte, požádejte někoho druhého. Dělejte jen to, co opravdu zvládnete.
Přemýšlejte a uvidíte, že to půjde.

Haylai

16.12.2016 23:05
Haylai

XXX.XXX.2.216

Jo ted pred vanoci se decka nudi a vymysleji ruzna temata.Tohle je urcite taky pouhy vtip.

17.12.2016 08:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

Haylai napsal(a):
Jo ted pred vanoci se decka nudi a vymysleji ruzna temata.Tohle je urcite taky pouhy vtip.

Nemusí být. Kůň je dnes dostupnější než některý pes s PP málopočetného plemene, tak je možné, že ho má děvče, které o koních nic moc neví. A pokud mají rodiče dost peněz, mohou koupit i dobrého koně, tedy spíše vhodného do sportu než na couračky.
Ale takový kůň musí zaměstnávat hlavu i nohy, jinak to dopadne bledě.
Koník, vhodný na bloncání po lese, bývá většinou rád, když si své odpracuje a jde zpět do výběhu. Sporťáci to mají nastavené jinak.

17.12.2016 13:37
Terven

XXX.XXX.110.147

Ať už se jedná o vtip nebo ne, ráda bych napsala, že kůň může být bezpečné a přátelské zvíře i v případě, že je zdravý a plný energie. Pokud po jakékoliv době nicnedělání ohrožuje člověka i při manipulaci ze země, zcela jistě jde především o problém výchovný. Aby kůň neohrožoval člověka, je třeba jej vychovat, nikoli unavit.
Pro zadavatelku - podle toho, co píšete, máte nemalý problém i při vodění koně na vodítku. V takovém případě je nebezpečný nesmysl pokoušet se jej lonžovat či dokonce na něm cválat.
Lonžování vypadá jednoduše, ale je to činnost, která vyžaduje dost znalostí - pokud je člověk nemá a nemá vedle sebe někoho, kdo je má, je lépe se do lonžování vůbec nepouštět. Lonžování není nutné, kůň se bez toho zcela jistě obejde.
Strašně nerada dávám radu "najděte si někoho zkušeného", poněvadž je mi jasné, že člověk bez zkušeností těžko rozpozná dobrého trenéra. V tomto případě to ale zřejmě bez zkušeného člověka opravdu nepůjde - zkuste objevit někoho, kdo vám krůček po krůčku (nejprve ze země) bude radit, jak s koněm postupovat a vyhněte se těm, kteří budou tvrdit, že musí makat a že zlobí, protože má málo práce.
Vyhazování může mj. ukazovat i na problém zdravotní, ale nejprve bych raději řešila to vzpínání na vodítku.
Případně napište lokalitu, kde se nacházíte, třeba někdo poradí, na koho se obrátit.

17.12.2016 15:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Je ovšem zajímavé, že vyběhané děti, třeba z výletu, tedy unavené, jsou hodnější, než když stejnou dobu sedí a koukají na hlouposti v telce. A s výchovou to zrovna nemá co do činění.
Netvrdím, že kůň zlobí, protože má málo práce, ale že má moc energie, kterou neventiluje smysluplně. Buď tedy prací pod jezdcem, ale stejně dobře může upustit páru běháním po pastvině s jiným koněm.
Nicméně, pro majitelku bude jistě lepší, když bude koník chodit pod sedlo a získá v tomto určitou rutinu.

Donedávna jsem totiž žila v přesvědčení, že lidi si kupují koně na ježdění. Pokud to není nějaký minipoň. Z čehož mě na EQ diskuzi vyvedli.
No pokud má někdo koně místo pet králíčka, je to jeho věc.

Nemyslím, že majitelka pro svého koně potřebuje nějakého echt trenéra, ale spíše dobrého jezdce, který se nezalekne případného vyhazování. Koně totiž občas vyhazují a to i ti vychovaní. Jsou totiž živí a tudíž se může stát, že se leknou. A kůň má zakodované, že se má bránit vykopnutím, tedy pro jezdce vyhozením. I třeba kozlování je způsob, jak se zbavit toho, co mám na zádech. I přes to, že u nás nejsou velké kočkovité šelmy, kůň ví, že kozlování pomáhá.
Prostě majitelka vyzkouší, jak to na jejím koni jde někomu jinému a pokud jde, je chyba v ní, pokud bude koník blbnout po nějaké době i se zkušenějším jezdcem, pak je to v koni.
A ano, pak je na místě člověk zkušený v zacházení s problémovými koňmi.
Tak, jak to holčina popisuje, mi to přijde jako bujný, nevycválaný kůň(tím nemyslím cválání jako chod, ale jako stav) o rozjívených dětech se také říká, že jsou nevycválané.
8 letý kůň je na vrcholu sil. Pokud ho tedy chce majitelka jezdit, měla by s tím začít!

Neregistrovaný uživatel

17.12.2016 17:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nemusí to být žádný vtip..Někdo prostě má koně rád a jezdit nechce třeba proto, že si nemůže dovolit se válet každou chvilku v nemocnici.

17.12.2016 18:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nemusí to být žádný vtip..Někdo prostě má koně rád a jezdit nechce třeba proto, že si nemůže dovolit se válet každou chvilku v nemocnici.

Já jsem měla nejhorší zranění při zalévání kytek doma a při venčení psa. Bez pobytu v nemocnici.
Ťuk, ťuk, ať nic nepřivolám.
Jistě, to je pochopitelné, že někdo nemůže být marod. I když dobrý kůň to jistí. Já měla koníka, který se za 15 let splašil 3 x. A z toho to bylo 2x kvůli vosám.
Ale pokud nemám s ježděním zkušenosti, těžko mohu radit, jak s jezdeckým koněm.
Já třeba nemám zkušenosti se zapřaháním, tak nebudu radit kočímu, jak kočírovat. Jo, můžu mu říci, že má koně hubeného nebo odřeného, či kulhajícího, ale ne, jak má třeba zahýbat nebo brzdit.

Neregistrovaný uživatel

17.12.2016 18:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Vždyť já ale nikomu neradim.

Neregistrovaný uživatel

17.12.2016 19:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jinak kdyby to někoho zajímalo, tak k úrazu motorkáře dochází každých 700 hodin průměrně za rok.Jezdci na koních každých 340 hodin.Údaj je z fakultní nemocnice na Bulovce.Podobně vypadá i statistika VZP.

17.12.2016 19:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jo a za rok sežere žralok 7 lidí. Což je při sedmi miliardách kolik % ?

17.12.2016 19:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Meifi, máte interní zprávu.

Neregistrovaný uživatel

17.12.2016 19:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Jo a za rok sežere žralok 7 lidí. Což je při sedmi miliardách kolik % ?

No jo, ale ty už nikdo nemusí dávat dohromady.

17.12.2016 19:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

No jo, ale ty už nikdo nemusí dávat dohromady.

Dohromady doktoři dávají jen ty, ze kterých žralok něco nechá.

17.12.2016 20:31
Terven

XXX.XXX.110.147

Bohužel je mezi koňáky častým zvykem nazývat dobrými nebo zkušenými jezdci lidi, kteří lezou na různé problematické a nebezpečné koně - vzpínající se, prchající, kozlující...nebo prostě jen nevychované.
Já považuju za pravé umění nikoli udržet se na čemkoli či zvládout pod sedlem cokoli, nýbrž nenásilnou a srozumitelnou metodou postupných kroků koni vysvětlit pravidla vzájemné spolupráce. Důvodem k radosti by nemělo být usedět dlouhou sérii hrbů, nýbrž v klidu na uvolněném koni dojít z bodu A do bodu B, krokem, přičemž kůň na požádání vždy ochotně zastaví.
Většina jezdců považuje za důležité, aby kůň spolupracoval rád, nebo to alespoň tvrdí. Pokud se kůň odmítá nechat chytit a prchá před blížícím se člověkem, jak píše zadavatelka, nabeton po lidské společnosti netouží a rád spolupracovat nebude.
Stavění na zadní při vedení na vodítku považuju za natolik nebezpečné, že bych byla ráda, aby to kůň nedělal ani po roce nicnedělání pod sedlem. Stejně jako dítě nesmí kopat do kamarádů či házet kameny po rodičích ani když je odpočaté, vyspinkané a není utahané z výletu.
Myslím, že v kritériích na výběr trenéra pro svého koně mám poměrně jasno.

17.12.2016 20:59
koně

XXX.XXX.205.252

- podle toho, co píšete, máte nemalý problém i při vodění koně na vodítku. V takovém případě je nebezpečný nesmysl pokoušet se jej lonžovat či dokonce na něm cválat.

Je dost koní, kteří na vodítku přejdou maximálně z boxu do hengru, mycáku nebo kolotoče.Případně do lonžovacího kruhu.A cválají a vůbec fungují pod sedlem i na lonži bez problému
Dalším obecně oblíbeným omylem je, že kůň spolupracující ze země bude automaticky a stejně báječně fungovat pod sedlem, aniž by ho někdo přijezdil.Je tu dost dotazů, na toto téma.
Špatný a nezkušený jezdec se může časem nějak někde plácat, podle libovůle a nálady koně.Povětšinou v uzavřeném prostoru, protože se bojí.Nebo sám, pokud na něj pro změnu kůň nezahraje, že se bojí on
Myslím, že zadavatelka by měla upřesnit hlavně své dosavadní zkušenosti a koňmi.Zdá se mi, že jí někdo půjčuje zvíře, které pro začátečníky rozhodně nevychoval.Což není rozumné.Protože se něco může stát, jak zadavatelce, tak koni, nemluvě o okolí. A navíc ho svým jednáním více kazí.
Zadavatelce bych doporučila, ať si najde jiného majitele, jiného koně a zkusí se nejdřív něco prakticky naučit.

17.12.2016 21:18
Terven

XXX.XXX.110.147

Je dost koní, kteří na vodítku přejdou maximálně z boxu do hengru, mycáku nebo kolotoče.Případně do lonžovacího kruhu.A cválají a vůbec fungují pod sedlem i na lonži bez problému
To možná jo, ale asi to nejsou hobby koně, ne? . Neříkám, že je to OK, ale u dostiháků či prostě sporťáků si to dovedu představit. Tam jde hlavně o výkon, nějaká ta výchova je vedlejší a jezdci jsou většinou téměř kaskadéři.
Aby rekreačního koně musel nejdřív někdo zdatný ulovit, dovláčet k nasedací rampě a pak nejlépe ve dvou přidržet, aby hobby jezdec mohl nasednout a užít si tu bezproblémovou jízdu...no, taky možnost, ale jde to i jinak a lépe

17.12.2016 21:47
koně

XXX.XXX.205.252

No a zadavatelka právě nic neupřesnila.Na to čekáme
Jestli ona má být ten zdatný chytač a jezdec, co koně něco naučí?Nebo naopak si tohoto koně ona půjčuje, jakože se pro začátek něco naučí od něj ?Případně jí ho koupili rodiče, jakože pro začátečníky ?
Uvidíme...

18.12.2016 12:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
To možná jo, ale asi to nejsou hobby koně, ne? . Neříkám, že je to OK, ale u dostiháků či prostě sporťáků si to dovedu představit. Tam jde hlavně o výkon, nějaká ta výchova je vedlejší a jezdci jsou většinou téměř kaskadéři.
Aby rekreačního koně musel nejdřív někdo zdatný ulovit, dovláčet k nasedací rampě a pak nejlépe ve dvou přidržet, aby hobby jezdec mohl nasednout a užít si tu bezproblémovou jízdu...no, taky možnost, ale jde to i jinak a lépe

Měli jsme rekre kobylu, špičkovou v terénu. Nebylo nad ní.
Problém ovšem byl, dostat se do sedla. Ve třech to šlo. Tuto kobylku bych nikdy nikomu nedoporučovala převychovávat.
Ale svézt se na ní bylo za odměnu.

18.12.2016 12:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
Bohužel je mezi koňáky častým zvykem nazývat dobrými nebo zkušenými jezdci lidi, kteří lezou na různé problematické a nebezpečné koně - vzpínající se, prchající, kozlující...nebo prostě jen nevychované.
Já považuju za pravé umění nikoli udržet se na čemkoli či zvládout pod sedlem cokoli, nýbrž nenásilnou a srozumitelnou metodou postupných kroků koni vysvětlit pravidla vzájemné spolupráce. Důvodem k radosti by nemělo být usedět dlouhou sérii hrbů, nýbrž v klidu na uvolněném koni dojít z bodu A do bodu B, krokem, přičemž kůň na požádání vždy ochotně zastaví.
Většina jezdců považuje za důležité, aby kůň spolupracoval rád, nebo to alespoň tvrdí. Pokud se kůň odmítá nechat chytit a prchá před blížícím se člověkem, jak píše zadavatelka, nabeton po lidské společnosti netouží a rád spolupracovat nebude.
Stavění na zadní při vedení na vodítku považuju za natolik nebezpečné, že bych byla ráda, aby to kůň nedělal ani po roce nicnedělání pod sedlem. Stejně jako dítě nesmí kopat do kamarádů či házet kameny po rodičích ani když je odpočaté, vyspinkané a není utahané z výletu.
Myslím, že v kritériích na výběr trenéra pro svého koně mám poměrně jasno.

A co to tedy je, "dobrý a zkušený jezdec" než člověk, který zvládá koně?
Pokud nebudou lidi koně kur.it, nebude potřeba je napravovat. Pokud se kůň nenaučí shazovat jezdce, nebude to dělat. A neshodí jen dobrého a zkušeného jezdce, ne toho, kdo mu ze země vysvětlí, že "ne koníčku, neshazuj mě! já to s tebou myslím dobře a mám tě rád!"
Někteří koně jsou báječní na ošetřování, třeba A1/1 jsou ochotou vyhovět, známí. A někteří koně jezdce báječně svezou, ale na ošetřování jsou ludry.
Pokud má někdo doma 2 v 1, může stávaje lehaje děkovat Bohu!
Já dávám přednost bezva svezení a ze země dělám vše pro to, aby byl kůň slušný. Nemusí mě milovat, stačí, když není otrávený, když mě vidí.

S tím stavěním na zadní je to opruz, za 25 let u koní jsem zažila jediného koně, který to dělal, krásná černá kobyla, ovšem v hlavě měla seno.
Při prvním pokusu o alotria dostala, po čem peskvičí a byl klid. Tedy já jsem měla klid. Ostatním to dělala, protože je přece potřeba to koníčkovi vysvětlit, že to dělat nesmí, chuďátko!
Vzhledem k tomu, že všude okolo bylo hafo děcek, šla z domu.

P.S.Jo a proč vlastně chcete svou kobylu trénovat? Vždyť z bodu A do bodu B v kroku a v klidu chodí už nějakých 10 let?

18.12.2016 14:04
Terven

XXX.XXX.110.147

P.S.Jo a proč vlastně chcete svou kobylu trénovat? Vždyť z bodu A do bodu B v kroku a v klidu chodí už nějakých 10 let?
Nejenom kobylu, ale i sebe . Možná proto, že učený z nebe nespadl? Abychom se z toho bodu B posunuly i do C a dál? Protože nám nestačí jen vozit si zadek a kochat se, protože chceme, aby pohyb pod sedlem byl pro koně přínos a ne cesta do předčasného důchodu. Aby nám někdo čas od času opravil chyby, které dělá každý a kdo tvrdí, že ne, dělá jich nejvíc. Chceme zaměstnat hlavu koni i sobě.
Protože nejsme třicet let u koní
K otázce, kdo je dobrý a zkušený jezdec - ano, je to člověk, který zvládá koně, ale takovým způsobem, že k popsaným eskapádám pokudmožno vůbec nedojde anebo jen výjimečně, protože nikdo není neomylný. Není až takové umění dát koni co proto, že cosi nevhodného udělal, nýbrž ho přesvědčit, že výhodnější je s tím vůbec nezačít.

18.12.2016 14:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nemusela byste teď nic řešit, pokud byste na kobyle jezdila hned, když jste si ji dovezla. Pohybuji, že bývalý majitel na ní nejezdil. Teď budete honit bycha jak s kobylou tak se sebou.
Obávám se, ze ani 40 let vedle koně nikoho jezdit nenaučí.
Mám Kobylu 21 letou a se zádama se do duchodu nechystá. Minulý koník mě vozil ještě ve 23 letech a záda měl ve výborném stavu. Na mém novém koníkovi( dva roky co ho mám) jsou záda to nejlepší co má. Ovšem to chce jezdit na koni na pomůckách, nikoli aby vám kobyla chodila roztažená jak vrána a se zvednutou hlavou a prohlým hřbetem.
Popovídáme si o ježdění, až s tím začnete. Zatím to nemá cenu. Nevíte, o co jde.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2016 15:48

Zajímavý vývoj diskuze...kdo je dobrý jezdec.
Pro mě to asi není ten, kdo zůstane nahoře na jakémkoli koni, dokud chce, a dostaneho ho vždy z A do B. To může vypadat i tak, že nejprve lovil ušklebené zvíře, pak ho musel trochu "utavit", za stálých korekcí a vyhrožování uvázal krátce, aby nauzdil..pak mu ho dva přidrželi, aby nasedl...a pak si jel svou představu jízdy na ostrém uždění a s vypodložkovaným nepadnoucím sedlem s koněm, který jeví dyskomfort, ale ví, že musí, protože je to sice opruz a nepohodlí, ale projevení názoru natož odporu by vyneslo horší...To je podle mého pohybově nadaný a obratný ambiciozní gymnasta beze strachu a jeho nářadí, ne dobrý jezdec. Bych si to teda neužila, mě vadí, i když si kobyla vyzývaná ke spolupráci vzdychnesmajlík. Jako volnočasové hoby toje mimo mé chápání, to by mě bavilo asi jako radostný rodinný výlet s opruzelým uvztekaným nebo ubrečeným děckem. Jako chlebařinu majitele/ Bobík neodvozí tůristu, neodstartuje, nenatahá kubíky, nebude šlapat šou-já nežeru/ to částečně chápu, ale na netové diskuze /už/nechodí moc lidí, kterým na "odvozí-neodvozí" visí chleba, diskutují ti, kteří mají koně pro radostsmajlík.

Dobrý jezdec je podle mě asi ten, který si sám a v oboustranné pohodě alespoň na svém koni nasedne a přejede něco jako trail nebo jízdárna v kroku a klusu i v případě, že jeho kůň nemá nic na hlavě nebo jen ohlávku a stejně tak v případě, že bude držet nohy od koně a na hlavě přitom nebude uždění se žiletkou. A který dokáže jakéhokoli koně při opakované společné práci posouvat tímhle směrem a to metodami, které nejsou založeny na "já velím, ty děláš, hned, ne a bez řečí, nebo nastane peklo na zemi. ˇ ani na mechanických udělátkách. A jehož kůň současně nechodí obrácený, nemá atrofické zádové svaly, jelena, neválí se po předku a nemá hlavu zalomenou na C3 a jehož chování, vzhled i zdraví se po dobu spolupráce s tím jezdcem vylepšují, jakkoli pomalu.

18.12.2016 16:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

No a kdo tvrdí, že to tak nemá být?
Kdo říká, že se má jezdit kůň tak jak zde popsaný?
" To může vypadat i tak, že nejprve lovil ušklebené zvíře, pak ho musel trochu "utavit", za stálých korekcí a vyhrožování uvázal krátce, aby nauzdil..pak mu ho dva přidrželi, aby nasedl...a pak si jel svou představu jízdy na ostrém uždění a s vypodložkovaným nepadnoucím sedlem s koněm, který jeví dyskomfort, ale ví, že musí, protože je to sice opruz a nepohodlí, ale projevení názoru natož odporu by vyneslo horší.."
Píšu, že dobrý jezdec je ten, který zvládne jezdit i na koni který se jen NEplouží z A do B, a NEnechá se vysypat při prvním problému.
To může být i zatroubení debilního řidiče. Že usedím odskočení koně od problematické věci neznamená, že má můj kůň v hubě žiletku, hlavu zkráglovanou na prsou, nánosník utažený na krev, nepadnoucí sedlo, ze kterého lezou hřebíky a špinavý podbřišník, který koně odírá!
Nenapadá vás, že jsou opravdu jezdci, kteří na koni jezdí pro radost(a jejich koně si to užívají) a nepotřebují k tomu řešit milion a jeden problém denně?
Že můžou mít pasující sedlo příjemnou podložku, jemné uždění(tak trochu pro jistotu), slušný sed, a povědomí o tom, jak má kůň fungovat?
Jsou jich mraky, ale ti jezdí!
A neřeší na diskuzích, zda jim kůň před ježděním povzdechne či ne.
Oni totiž poznají, zda je jejich kůň v pohodě a podle toho pracují a nebo se jdou jen v kroku projít.
Nemají potřebu to tu řešit.
Já bych to taky nedělala, jenže jezdit nemůžu. Se zlomenou rukou to jde těžko.
To, že nějaké hovado jezdí tak, jak popsáno žofrem, ještě neznamená, že tak jezdí všichni.
A ti, co tak jezdí, si nejdou číst diskuzi na fauně, aby věděli, že to dělají špatně. A i kdyby to četli, je jim to jedno!

Neregistrovaný uživatel

18.12.2016 17:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Dobrý den, zaujalo mne toto - sisi58: Donedávna jsem totiž žila v přesvědčení, že lidi si kupují koně na ježdění. Pokud to není nějaký minipoň. Z čehož mě na EQ diskuzi vyvedli.
Dalo by se to nějak přiblížit, rozvést? Popřípadě odkaz na onu diskuzi na EQ. Děkuji.

18.12.2016 17:53
Terven

XXX.XXX.110.147

sisi58 napsal(a):
Nemusela byste teď nic řešit, pokud byste na kobyle jezdila hned, když jste si ji dovezla. Pohybuji, že bývalý majitel na ní nejezdil. Teď budete honit bycha jak s kobylou tak se sebou.
Obávám se, ze ani 40 let vedle koně nikoho jezdit nenaučí.
Mám Kobylu 21 letou a se zádama se do duchodu nechystá. Minulý koník mě vozil ještě ve 23 letech a záda měl ve výborném stavu. Na mém novém koníkovi( dva roky co ho mám) jsou záda to nejlepší co má. Ovšem to chce jezdit na koni na pomůckách, nikoli aby vám kobyla chodila roztažená jak vrána a se zvednutou hlavou a prohlým hřbetem.
Popovídáme si o ježdění, až s tím začnete. Zatím to nemá cenu. Nevíte, o co jde.

Sisi, jako již několikrát, opět jste diskuzi nesmyslně stočila do osobní roviny a tentokrát mi to přijde o něco víc přes čáru než obvykle. Tím spíš, že já vás osobně, ani vaše zvířata nikde na síti veřejně nepropírám. Možná jste měla potřebu mi ukázat, že máte své informační zdroje - neřeším, není to důležité.
Náhodný čtoucí si obrázek udělá sám, tímto se zároveň omlouvám ostatním diskutujícím za plevelení vlákna.

18.12.2016 18:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dobrý den, zaujalo mne toto - sisi58: Donedávna jsem totiž žila v přesvědčení, že lidi si kupují koně na ježdění. Pokud to není nějaký minipoň. Z čehož mě na EQ diskuzi vyvedli.
Dalo by se to nějak přiblížit, rozvést? Popřípadě odkaz na onu diskuzi na EQ. Děkuji.

Dalo, ale nevím, zda budete mít zájem, se do toho pustit.
Jde o tuto diskuzi:
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1328652
Ale až asi tak poslední rok, se zde našla děvčata, která nejezdí. A chválí si to.
No prosím, nic proti, pokud chce mít někdo koně jako mazlíka a nejezdit, je to čistě jeho věc.
A v tom je právě ten problém. Postupně to přešlo od neježdění obecně, přes neježdění zúčastněných, až k tomu, že jezdit na koni je nesprávné, pokud ne přímo škodlivé. Ne pro jezdce, ale pro koně.
Stále o nic nejde, je to jejich věc. Ale teď už to došlo tak daleko, že razí názor, pokud kůň jezdit nechce, je ohavnost na něj sedat.
Jezdci si tím: něco dokazují, něco dokazují koni, něco dokazují svému okolí; dál: nemají pro koně pochopení, neumí ho usměrnit láskou tak, aby chodil rád, trápí koně užděním a sedlem, a ta hrůza, stále po koni něco chtějí! aniž mu to láskyplně vysvětlí! Jak vysvětlí, to už se nejspíš nedovíte, ale je potřeba to neustále konzultovat s odborníkem
Také nemůžete jezdit, pokud kůň není prohlédnut tuctem odborníků, není správně naladěn, pokud je moc horko, pokud je moc zima, pokud prší, a pokud na něj pak nemáte správnou odpocku, správnou pláštěnku správnou termodeku...
Zkuste si diskuzi projít. Jsem už příliš zainteresovaná. Zajímá mě pohled člověka, který zatím není zlanařen na tu či onu stranu.
Ještě jedna technická, dámy, účastnící se diskuze čtu delší dobu, některé znám i mimo diskuzi. Některých si i pro jejich vědomosti docela vážím.
Ale nesnáším, když mi někdo vnucuje svou pravdu, jako jedinou správnou

18.12.2016 18:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
Sisi, jako již několikrát, opět jste diskuzi nesmyslně stočila do osobní roviny a tentokrát mi to přijde o něco víc přes čáru než obvykle. Tím spíš, že já vás osobně, ani vaše zvířata nikde na síti veřejně nepropírám. Možná jste měla potřebu mi ukázat, že máte své informační zdroje - neřeším, není to důležité.
Náhodný čtoucí si obrázek udělá sám, tímto se zároveň omlouvám ostatním diskutujícím za plevelení vlákna.

Osobní rovina se bohužel neustále proplétá proto, že píšete něco co nemáte takříkajíc osahané, pouze načtené. To by nevadilo, pokud ovšem uvedete zdroj svých informací.
Já, pokud opisuji, uvádím autory. Vy ne. A to se nedělá Jako studovaný člověk to jistě víte. Veškeré informace o komkoli jsou na internetu, nepotřebuji žádné jiné zdroje. Také většinu informací jste tu či onde o sobě napsala sama. I o své kobyle. A teď, co jsem i na FB, tak se dozvím, pokud řádně kouknu vše, co potřebuji.
Takže tak.

18.12.2016 18:45

sisi58 napsal(a):
Dalo, ale nevím, zda budete mít zájem, se do toho pustit.
Jde o tuto diskuzi:
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1328652
Ale až asi tak poslední rok, se zde našla děvčata, která nejezdí. A chválí si to.
No prosím, nic proti, pokud chce mít někdo koně jako mazlíka a nejezdit, je to čistě jeho věc.
A v tom je právě ten problém. Postupně to přešlo od neježdění obecně, přes neježdění zúčastněných, až k tomu, že jezdit na koni je nesprávné, pokud ne přímo škodlivé. Ne pro jezdce, ale pro koně.
Stále o nic nejde, je to jejich věc. Ale teď už to došlo tak daleko, že razí názor, pokud kůň jezdit nechce, je ohavnost na něj sedat.
Jezdci si tím: něco dokazují, něco dokazují koni, něco dokazují svému okolí; dál: nemají pro koně pochopení, neumí ho usměrnit láskou tak, aby chodil rád, trápí koně užděním a sedlem, a ta hrůza, stále po koni něco chtějí! aniž mu to láskyplně vysvětlí! Jak vysvětlí, to už se nejspíš nedovíte, ale je potřeba to neustále konzultovat s odborníkem
Také nemůžete jezdit, pokud kůň není prohlédnut tuctem odborníků, není správně naladěn, pokud je moc horko, pokud je moc zima, pokud prší, a pokud na něj pak nemáte správnou odpocku, správnou pláštěnku správnou termodeku...
Zkuste si diskuzi projít. Jsem už příliš zainteresovaná. Zajímá mě pohled člověka, který zatím není zlanařen na tu či onu stranu.
Ještě jedna technická, dámy, účastnící se diskuze čtu delší dobu, některé znám i mimo diskuzi. Některých si i pro jejich vědomosti docela vážím.
Ale nesnáším, když mi někdo vnucuje svou pravdu, jako jedinou správnou

Vámi uvedenou diskuzi mám ráda, ten kdo má zdravou sebedůvěru, ocení nadsázku, laskavý humor, svérázné názory i lásku k živým tvorům. A o to jde smajlík. Vaše reakce je zbytečně přepjatá a osobně zaměřená. Hezké Vánoce a trochu tolerance a nadhledu.

Neregistrovaný uživatel

18.12.2016 18:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Jako že Vás zajímá můj názor?

18.12.2016 19:26

Kdo za pecí sedá, jiného tam hledá, sobě srna lysa, žába rusa, vlk ostronos a ježek kadeřaf.
Já sissi chápu, pod gypsem ruce svrbí a musí to ven/ cokoli kamkoli/.

Je to milá nostalge..
" Otevřu noviny- tam Husák, otevřu rádio- tam taky Husák...už se bojím otevřít lednici.".smajlík

18.12.2016 21:15
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Tak u sisi je to pořád stejný jako malý dítě a drží se hesla : Jak někdo může mít pravdu když já mam tu svou

18.12.2016 22:02

Upřímně... když už tu probíráme jeden nick.

Budu mluvit osobně k Sisi, ať to není "neosobní" :)

Občas se stalo, že se moje náhledy na věc shodovaly s Vašimi, ale bohužel poslední dobou mě taky začítá nézt na nervy, že v každé diskusi musíte mít první i poslední slovo, ať se jedná o cokoli. Nepopírám Vaše zkušenosti, ale doba jde jiným směrem, než jsou základy některých pisatelů na iFauně a mnoho věcí je prostě jinak. Lidi mají milion možností a nikdo je nenutí kopírovat jeden jediný styl jediného trenéra ve městě. Bylo by možná dobré opravdu ubrat energii při prosazování vlastních názorů, protože jak vidno, i spousta nově příchozích se velmi brzy zorientovala a stejně si je nebere k srdci...
A to vůbec nemyslím ve zlém. Dobrou noc.
PS: Zlomená ruka není zas takové neštěstí, abychom o ní museli číst v každé druhé diskusi - stejně už to tady všichni ví.

18.12.2016 22:05

Jinak zadavatel(ka) vlákna byla evidentně fake jako spousta dalších tady. Bohužel. Tím se lidi, co mají chuť pomoct radou, znechucují pro další přispívání chovatelům, kteří opravdu nějaký problém řeší.
Je mi jasné, že takoví znudění frackové jsou a vždy budou, ale je škoda, že se kvůli nim tady pak dohadujem nad nesmyslama.

Jestli není lepší si stoupnout k troubě a upéct ještě jeden druh cukroví navíc

Neregistrovaný uživatel

19.12.2016 08:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

K tématu, nedávno přišel manžel s tím, že slyšel 12ti letou holčičku jak říká - já jí 100% věřím (poníkovi), ona je skvělá, kope po mně jenom když po ní něco chci. Řekla bych podobné, takže ne nemožné.
Prosazovaní jen své pravdy a jen toho, co dělám já za každou cenu a do krve je u 95% lidí u koní, které znám, ať už z internetových diskuzí, nebo z reálného života. Nepřikláním se na žádnou stranu. Pro mně je důležitej rozum a konkrétně já mám náhled na koně z úplně jiné strany. Když někdo umí a chce poradit, proč ne, ale je dnes velmi těžké se zorientovat kdo "ví a umí" a kdo jen "četl na internetu". A ti kdo ví a umí na internet nemají čas, protože se věnují koním. Tak se omlouvám, pokud jsem se někoho dotkla, to já umím nejlépe.
Ano, pojďme raději péct cukroví, to přinese aspoň nějaké potěšení. Hezké vánoce bych popřála, ale na vánoce nehraju, tak aspoň šťastný nový rok, ať je zase o kousek lepší, než ten loňský.

19.12.2016 12:17
dsj

XXX.XXX.207.141

Trošku jsem tu diskuzi prolétla (omlouvám se, nečetla jsem všechno) - a tak mě napadá, že mezi slepými je jednooký králem? Jezdím 40let, hodně jsem toho zažila a udělala jsem tolik chyb z neznalosti nebo z přesvědčení, že je nepočítám...svou první kobylu jsem nechala schvátit, nepoznala jsem že začíná být dušná, několik let jsem si myslela že je vzpurná protože mě nerespektuje a ona byla zatím vystrašená...
Ale dnes je kolem mě spousta lidí, kteří jsou na tom ještě hůř než já. Těch pár puberťáků, kteří ke mě chodí jezdit, koním samozřejmě rozumí líp a jezdí rychleji a budou skákat výš, a já jim to opravdu upřímně přeji a jejich energie a sebejistota mi dělá radost - ale vždycky opakuji, že i blbá otázka a hloupá odpověď je lepší než mlčení a něco nevědět nebo špatně pochopit je běžné a normální.
Jdu na to cukroví...

Přidejte reakci

Přidat smajlík