Misa04
XXX.XXX.136.218
Ráda bych Vás poprosila o Vaší zkušenost případně radu...od neděle mají naši konici hladinovou vyhrivanou napajecku Lakcho. (Mam koniky doma na pastevku). Kdyz se.napajecka dopouští, začne sycet podobně jako když se například dopouští wc ;-)... bohužel pro ně je.to strašný bubák. V pondělí měli k.dispozici ještě i kýble, ale od úterý jedou jen na.napáječce. včera večer to překonala nejrozumnější kobyla, ačkoli nejdříve od.toho také uskakovala jak na.pružinkách. druhá kobylka se nasponuje a z co největší dalky tam.strčí čumák, crcne si a odskočí pryč (voda se začne dopouštět zhruba po jednom hltu) další kobylku jsem.viděla jen jak.k.tomu s odstupem čmuchá, no a ponďa ten čmuchá docela zvědavě ale pít jsem ho neviděla. Samozřejmě tam.s.nimi.nejsem celý den, ale myslím že podle jejich chování z toho nepijou, až na.tu jednu. Napáječka jim tam stála už před týdnem ale.nebyla v provozu, bojí se opravdu jen toho syčení. Já to.chápu, když to začne během pití, taky bych se lekla.. vím že to překonaji, ale bojim se aby.neměli nějaký zdravotní problém pokud už druhý den nepijí.
.. každého jsem k napajecce vzala a ukázala mu to, nebo u toho jen tak.stojím a cákám vodu aby.to syčelo. Máte s.tím někdo zkušenost?
Myslím si, že pokud jim tam znovu dam i kýble tak se to.nenauči nikdy, ale než aby měli problémy tak jim.to tam klidně ještě dotáhnu
A před tím jste měla jen kýble s vodou? Napáječky syčí všechny, víc nebo míň. Musí si zvyknout, dejte ty kýble pryč. Vypněte vyhřívání když nebude vysloveně pod nulou a nebude hrozit zamrzaní, napáječka je teplá kolem dokola, možná že to koně na poprvé ruší. Jinak u nás z nich pijí koně, telata, dospělý skot.
Takže buďto budete nadále kýblovat a doufat že to někdy pochopí a možná vám i zamrzne napáječka z důvodu nepoužívaní. Nebo vypnete vodu a necháte to na jaro a budete přes zimu nosit kýble. Nebo je necháte jenom na napáječce a oni to odkoukají od vaší nejrozumnější kobylky. S tím, že musíte kontrolovat jestli opravdu všichni pili a popřípadě ty pomalejší extra dovést a napůl s kýble a napůl s napáječky napojit. A vydržte
Misa04
XXX.XXX.157.138
Ano předtím měli kýble. Dnes se mi podařilo přesvědčit ponďu, že ho to nesežere a pil pak jak blázen. Ale ty dvě pořád nic, oblizujou radši sníh,.což se mi vůbec nelíbí..Bojím se o jejich zdraví,3dny mi přijdou už opravdu moc... Jedna z nich si tam akorat namočí pusu, jde okolo a jakoby strašně nenápadně tam v rychlosti strčí tlamu ale ani u toho nezastaví a hned je pryč, to se napouštět ani nezačne. Asi si myslí, že takhle si jí ten "koňožrout" uvnitř napáječky nevšimne. Takže dva pijou a dva nepijou.