marta111
XXX.XXX.48.22
Jaký typ deky je podle vás nejpohodlnější pro koně?
Vybírám novou deku pro mohutného širokého koně, kterému se většinou deky posouvají dozadu, a má je jakoby "zařízlé" vepředu přes prsa.
Přemýšlím, jestli by pomohl typ deky s vysokým krkem (ne s krkem přidaným zvlášť, ale ale v jednom celku) - něco takového http://www.hkm-berlin.de/media/image/thumbnail/4652-florence_720x600.jpg
Nebo je to naopak, že se ten krční díl shrne a bude to ještě nepohodlnější?
Máte s tím nějaké zkušenosti?
Případně doporučíte jiný střih co nejpohodlnější? Děkuju.
marta111
XXX.XXX.48.22
Děkuji gitule, i já zastávám názor že nejlepší deka je žádná deka, bohužel ale občas okolnosti pro deku mluví (kůň starý, nemocný, rekonvalscent...).
Jsem si jistá že velikost mám změřenou dobře.
Každý výrobce má jiný střih dek a dokonce se střihem mohou lišit i různé typy dek jedné značky.
Doporučuji vzít metr a pečlivě změřit u koně zádovou délku a boční délku - střed prsou až konec koně a deku v obchodě přeměřit.
U HKM, viz fotky, má krk tendenci se hrnout dolů, dobře drží až u dek s velkým zateplením.
Pro široké koně má dobré střihy Horsewear, ale cena odpovídá kvalitě. Také dražší typy Bucas jdou na široké koně...
Kopytko 134
XXX.XXX.2.216
Ja mam presne tuto deku co je v odkaze a velka spokojenost, pokud mate spravnou velikost tak skvele sedi a kone neomezuje
Pak mam jeste deku s uplnym krcnim dilem, take vcelku a take velka spokojenost..
Mam to na plnasich v pastevnim ustajku a super.
Také máme deky, taky tuto HKM, ano je pravda, že se to trošku shrne, ale koni to neva a furt to dělá tu střechu a nezařezává se nikam, pak mám tuhle od Kentauru a ta je mnohem lepší a tam to drží tvar a i matroš bych řekla je kvalitnější..myslím, že pokud dobře změříte bude problém vyřešen s tím prodloužením na krk.
Svatava
XXX.XXX.70.17
Bucas vyšší řady mají dobré střihy, které sedí i na mohutné koně - kolem krku mají nabírání, takže se nikam nehrnou, mají dobře řešené zapínání vpředu a dost místa pro plece. Deky se zvýšeným krkem jsou vhodné spíše naopak pro koně užší, u dek jako je ta na fotce se navíc krční díl i shrnuje.
pjshfabzyjka
XXX.XXX.167.152
Já mám na kobču deku s vyšším krkem, jak zmiňujete nahoře a nemáme jediný problém, netáhne, neshrnuje se, můžu doporučit.