Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

petrulinulinka

30.11.2016 09:32
petrulinulinka

XXX.XXX.41.2

Zdravím. Mám 8letého valáška a na jaře se budeme stěhovat do baráčku. Doposud byl valášek v komerčním ustájení vždy ve společnosti koní. Kupujeme nemovitost s pastvinami, takže si ho chci vzít k sobě domů.
Jaké máte zkušenosti s převozem do svého ? Zajímá mě především, jestli valach vydrží nějaký čas sám. Mám v plánu mu sehnat minimálně jednoho kamaráda, ale zpočátku pár měsíců bych byla ráda, kdyby vydržel chvíli sám. Než dáme baráček a zázemí pro koně trochu dohromady, celkově budeme všichni pár měsíců v takových provizorních podmínkách, proto nechci hned tahat nové zvíře.
Myslíte, že si zvykne, být sám? Není to žádný závislák, ve stáji vydrží být normálně sám, občas trochu řechtá, když mu koně odchází, ale nic převratného se neděje, nijak nevyvádí ani venku. Ale sám nikdy nebyl. Mám z toho docela hrůzu. Na druhou stranu by mi dost ulevilo, kdybych tou dobou, co budeme dělat na baráku nemusela platit navíc ustájení v komerční stáji. Proto jsem ho chtěla převézt hned po tom, co se nastěhujeme my. Nechci ho mít samotného dlouhodobě, ale v té době budu ráda, když se zvládnu aspoň v rámci možností věnovat jemu, proto nechci hned tahat nové - neznámé - zvíře.

Kopytko 134

30.11.2016 11:21
Kopytko 134

XXX.XXX.2.216

Mam pocit, ze chcete slyset, ze to bude vporadku at se netrachujte a partaka hnednepotrebuje..ale...

Sveho kone vlastne vytrhnete z podmin na ktere je zvykly a kde bezproblemu funguje cekate ze vse bude vporadku...

A prevezete ho pro nej na nezname misto, kde nebude zadny dalsi konik

Z toho bude pravdepodobne dost vyvaleny a rikam si aby se neco nestalo a treba si neprivodil nejake zraneni z janceni

Nadruhou stranu clivek nikdy nevi jsou kone co to muzou resit v klidu

Na tohle vam nikdo 100pro nedpovi nezname vaseho kone a ani vy nemuzete rict jak to dopadne

Ja bych ho bez jineho kone nenechala.

30.11.2016 12:20
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Ťažko povedať ako to bude znášať, možno bude v pohode, ale možno budete nemilo prekvapená keď sa z milého príjemného koníka zrazu stane nekontrolovateľný zabijak.
Ja by som to neriskovala, je to pre príliš veľké riziko, kôň bude na novom mieste a ešte k tomu sám, bála by som sa, že pôjde cez všetko, ublíži si alebo nedajbože zdrhne. Do jari mu buď zožeňte kamoša, alebo ho zatiaľ proste nechajte tam kde je.

30.11.2016 12:22
Íháček

XXX.XXX.255.1

Myslim si ze to pro nej bude zbytecny stres navic. Byt vami tak to jeste zvazim a nechala bych ho v ustajeni dokud nebudete mit barak hotovy a neporidite mu spolecnika.

30.11.2016 12:27
koně

XXX.XXX.205.252

Píšete, že byste koně přivezla do provizorních podmínek, ve kterých budete i vy.
Neriskovala bych.
Nikdy sám nebyl a máte li představu, že někde za provázkem bez elektriky nebo v narychlo stlučeném chlívku bude spokojen a zůstane kde má?
Buď se zraní, nebo uteče, tipla bych.
My jsme stěhovali koně, tři, ale jejich boxy, ohrady a zázemí byly před definitivním nastěhováním hotovy komplet.Zato naše podmínky budou pravděpodobně ještě pár desetiletí nedokonalé

Misa04

30.11.2016 12:50
Misa04

XXX.XXX.185.131

Ani já bych to určitě nedoporučila.. stěhovala jsem svou kobylku domů z ustajení, ale nedopustila bych aby byla sama, ani dočasně. Kamarádka mi dala starší kobylku, na které jsem roky jezdila a ona už na ní neměla čas. Tu jsme převedli k nám pouze z vedlejší vesnice, pro mou mladou jsme jeli s přepravníkem, logicky tedy jedna musela chvíli vydržet sama. Zvolila jsem nakonec starší kobylku, že by to mohla zvládnout líp (flegmaticka kobyla 24let, ve stádě vždy spíše bokem, chodila ven bez problémů sama), . Ačkoli přišla do lepších podmínek a majitelka tam s.ní čekala ty dvě hodiny než se nám podařilo dopravit tu druhou, byla hodně vynervovaná, a strašně smutná, volala své druhy opravdu žalostně. Když jsme druhou (taky už vynervenou ) vyložili, taky žalostně volala dokud se navzájem nezahlédly. Obě přestaly, seznamování bylo radostné a za hodinu už se spokojeně pásly. :) nenechala bych konika trpět samotného...
Teď už máme 4 a vychytali jsme to i věkově, aby byli dva mladosi a dvě babičky, aby si byli psychicky blíž smajlík

Accuracy

30.11.2016 13:13
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Mám v plánu mu sehnat minimálně jednoho kamaráda, ale zpočátku pár měsíců bych byla ráda, kdyby vydržel chvíli sám

Pár měsíců ten kůň chvíli sám jistě vydrží. Pokud se ta chvíle neprotáhne na těch pár měsíců, že jo. Pár měsíců už je dlouhodobě, tedy pár měsíců být sám nemůže. Pokud během těch pár měsíců bude sám, co já vím,5 hodin denně, tak je to OK.

30.11.2016 13:35
liva

XXX.XXX.225.52

Vše záleží na povaze daného koně.
Když jsem byla student, trávila jsem celé letní prázdniny s kobylou na chalupě.
Ve školním roce kobča ustájená v komerční stáji, na začátku prázdnin jsem nasedlala, po kopytě jela 40 km na chalupu a na konci prázdnin zpět.
Kobyla byla 2 měsíce sama, k dispozici měla venkovní box a místo domácí pastviny velký sad.
Nikdy nebyl problém...

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.11.2016 18:39
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mimo totálních asociálů, kterých je mezi koňmi pomálu, samotu bude špatně snášet každý kůň. Můžete se to projevit různě - od nenápadných projevů jako roztěkanost při práci a/nebo hubnutí až k totálnímu vypsychování se, kdy se původně hodné zvíře stane zcela neovladatelným a např. půjde v amoku i přes pevné ohrazení o které se zraní.

Kůň je stádové zvíře, pro které ostatní koně představují bezpečí. Samotný kůň se nemůže nikdy v klidu pást, nebo si bezpečně odpočinout v leže, protože nikdo jiný jej mezi tím nehlídá před predátory (a koni nevysvětlíte, že u vás na zahradě žádní nejsou). Život v izolaci pro koně znamená trvalý život v neustálém stresu z obav o vlastní bezpečí. Z toho plynou i potíže při ježdění a zacházení s takovým koněm - bude se více lekat, méně sledovat co po něm chce člověk, bude trvale více unavený a méně nakloněný práci, která je po něm žádána. Co jsem viděla, tak koně kteří byli nějaký čas držení osamotě a pak dostali parťáka nebo se vrátili mezi další koně se skoro okamžitě stali závislými, i když dříve nebyl s odchody od stáda žádný problém. Už totiž pochopili, že izolace nemusí být jen otázka pár hodin na vyjížďce, takže je v jejich zájmu se ostatních koní držet co to dá. Náprava trvala měsíce s proměnlivou úspěšností.

Být vámi tak překousnu ještě pár měsíců placení komerčního ustálení, nebo koni zajistím společníka, když už ne trvalého, tak např. dočasným zapůjčením nějakého nevyužívaného koně/poníka z okolí. Váš kůň vám určitě za braní ohledů na jeho etologické potřeby poděkuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík