koník 12345
XXX.XXX.91.25
Potrebujem vašu radu. Mám mladého valacha haflinga (6r.), na jazdiarni je úplne v poriadku, ale v teréne je to hrôza des... :( Bola som na ňom síce len 4x, ale je úplne neovládateľný. Do terénu chodím v spoločnosti 2 koní. Pokúšala som ho vziať len na ruke a utiekol. Pred vychádzkami som ho aj lonžovala. S koňmi mám 16r. skúsenosti. Toto nie je prvý mlaďoch s ktorým pracujem. Mám pocit, že to nezvládnem :(.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobry den. Nerikejte mi, ze pokud mate zkusenosti, jak pisete, tak kdyz budete vedet, ze kun venku zlobi a vezmete si ho na uzdecku a lonz, tak ze vam muze utect..
Pro ziskani duvery v sebe sama i kone si holt i na tu prochazku na ruce s sebou vemte duheho kone. Az budete mit pocit, ze se nic nedeje, ze kun funguje, zkousejte treba zvetsovat rozestup mezi konmi a opetovne shledani, prokladejte pasenim, chvalenim...preci neni mozne, aby takhle stary kun takovehleho plemene voral s majitelem i na ruce
12345horses
XXX.XXX.91.25
kallisto
napsal(a):
V jakém je kůň režimu? Má dostatečnou možnost se vyběhat? To uteče pryč od koní, které zná ze stáda? Zná se s nimi?
Chce to jít vždy jen kousek za stáj dokud je v klidu a zpět a postupně vzdálenost prodlužovat.
Je jazdený 5x do týždňa a každý deň na pastvine s ostatnými koňmi.
On proste zistil, že vám môže utiecť a teraz s vami zametá. Ak si na to netrúfate sama poprosila by som niekoho kto ho udrží, alebo mu dajte štajger a skúste to vy na tom určite nezdrhne. Treba to vyriešiť rázne a s chladnou hlavou. Na začiatok netreba ísť moc ďaleko, stačí 50m no keď začne vymýšľať nesmiete povolliť. Treba ho rázne strhnúť, ukľudniť a potom kúsok ešte odísť. Keď bude v pohode otočiť sa domov - nie skôr! Vzdialenosť postupne predlžovať a keď bude OK na ruke začať to skúšať so sedla. Ak sa sama bojíte kôň to vycíte, zožeňte niekoho kto to zvládne lebo to len zhoršíte.
koník 12345
napsal(a):
Potrebujem vašu radu. Mám mladého valacha haflinga (6r.), na jazdiarni je úplne v poriadku, ale v teréne je to hrôza des... :( Bola som na ňom síce len 4x, ale je úplne neovládateľný. Do terénu chodím v spoločnosti 2 koní. Pokúšala som ho vziať len na ruke a utiekol. Pred vychádzkami som ho aj lonžovala. S koňmi mám 16r. skúsenosti. Toto nie je prvý mlaďoch s ktorým pracujem. Mám pocit, že to nezvládnem :(.
Co trošku upřesnit situaci.
Valacha máte od mala a obsedala jste si ho, pracovala s ním vy sama?
Nebo jste ho zakoupila už "hotového", tedy včetně zlozvyků?
Píšete, že jste zkusila jít do terénu s koňmi.Tudíž jste na něm seděla.
Úplně neovladatelný znamená konkrétně co?Neuvedete ho ani v zástupu a v kroku? Sbalil to i s vámi a utekl od koní?Nebo vás shodil a popásal se opodál?Takže jste se nakonec začala bát.
Co ti dva spolujezdci a jejich koně?
Pak jste měla nápad, vzít ho na ruku.To už vůbec nespolupracoval a utekl vám.Vyškubl vodítko a vrátil se domů, nebo tedy ke koním?Po 50ti metrech, nebo někde dál?
Zkuste se vypsat podrobněji...
koník 12345
napsal(a):
Jestli je váš koník v pohodě na jízdárně, tak by nemusel být problém s jeho navyknutím na jezdce a ježdění.
Hádám, že jestli zlobí jen v terénu, tak by mohl patřit mezi koně, kteří strávili hodně času na jízdárně a vyjížďky moc neznají. Jezdila jsem valacha, který byl prodán na ježdění do lesa přímo ze sportu. Valach byl hodný a skvěle přiježděný, ale několik let ježděný jen v hale nebo na jízdárně a ven chodil jen na krátké procházky kolem domu. První vyjížďky v terénu byly dost adrenalinový zážitek – koník se bál a lekal všeho – kývajících se větví, pařezů, krtinců v trávě, cyklistů a turistů s holemi, psa probíhajícího křovím, aut. Když jsme poprvé projížděli kolem ohrady s krávami a ovcemi, dal se před nimi na útěk.
Je potřeba neztratit chladnou hlavu a nezačít se sama bát – koně uklidnit hlasem, pohlazením, za strach ho netrestat ale ani mu nedovolit aby začal prchat. Že můžete jezdit ven s 2 dalšími koňmi je velké plus, kůň rychle odkouká, že nemá cenu ztrácet energii něčím co ostatní koně ignorují. Ze začátku by se vám měli i přizpůsobovat – v terénu pracovat podle vašeho koně a nedělat věci, které nedokážete s vyjukaným a vystrašeným koněm jezdecky zvládnout.
Druhá možnost je, že koník je naučený, že když začne být protivný a zlobit, bude to pro něj znamenat míň práce nebo žádnou práci. U takového koně se mi funguje ho okamžitě při náznaku nespolupráce nějak zaměstnat – v terénu je to třeba práce v ohnutí, obloučky a vlnovky, dovnitř plec a záď, jakákoliv stranová práce. Časem pochopí, že když bude nespolupracující a nepříjemný, tak to pro něj bude vždy znamenat konec kochání se krajinou a začátek práce. Je důležité být hodně důsledná a chtít aby na požadavky reagoval hned a bez odmlouvání – už malé neposlušnosti - třeba zdvihání hlavy, hrabání, švihání ocasem, pro něj musí znamenat, že dostane práci a bude muset dělat.
My vždy musíme na vyjížďku přes ves po silnici, kde nikdy nechci zažít rodeo, takže když mám nějaké pochybnosti, začínám tak, že si raději s koněm pohraji ze země už před vyjetím, přes ves si ho převedu a nasednu až na louce, kde vím, že i kdyby něco ztropil, tak budu mít dost prostoru k manévrování. Ráda pracuji na parelce na laně, které mi dává dost prostoru hrát si s koněm na ruce. Při nasednutí si lano navážu na parelku jako otěže – na uzdečce, štajgru a klasické lonžce nemám tolik možností s koněm hýbat. Mě to funguje a doporučuji vyzkoušet – i když vím, že to nevyhovuje každému.