kalupinka
XXX.XXX.193.189
Lze koně který kouše a kope při sedlání převychovat?
Kobyla při sedlání kouše a kope. Jinak celkem v pohodě, ale pokud cítí, že si u ní člověk není 100% jistý, zkouší to i jinak.Naposled při pokusu odvést jí od sena kousla toho, kdo ji odváděl a to tak, že prostě natvrdo proti němu vystartovala a kousla ho vší silou do paže. Je taky dost šklebivá.Máme ji asi měsíc a půl, a ze začátku taky strašila, ale nic neudělala.
Je možné, že by takhle reagovala i proto, že další 2 koně jsou dominantní a klisnu odhání a koušou ?
Co s tím ?
Ufff, to je na knihu.
Tak za prvé: je úplně normální, že nového koně ti domácí poněkud utlačují. Souvisí to se změnou, se seběvědomím nově přišlého koně a může to trvat celé měsíce.
A za druhé: ta kobylka se patrně jen brání. Dost možná to jinak prostě neumí, nezná.
Pokud jde po člověku natvrdo, už to zašlo hodně daleko.
Musíte jí "přepsat" její dosavadní vnímání člověka jinými zápisy, nebo jak to vyjádřit.
Dobrou cestou je zjistit, od kterého momentu se šklebí - a k němu to nenechat dojít.
Prostě - dělat s ní JEN TO, u čeho se nešklebí - a jakýkoli pokrok v manipulaci s ní tomu přizpůsobit. Ona musí hlavně zjistit, že se nemusí bránit.
Pamatuj: kůň má sílu, instinkty a zkušenost. Člověk má ale mozek - a tak dokáže tenhle proces zvrátit. Jen je třeba být trpělivý a důsledný.
Nenechávejte tedy NKDY situaci dojít tak daleko, aby nastalo kousání (protože za agresi musí přijít trest...) - a ani to šklebení. Tím šklebem vám ona říká, co už nezvládne, oznamuje vám, že bude zle. Respektujte to, POCHOPTE TO... protože ona nemůže jinak.
Vy ale můžete.
I tohle pomaloučké navykání může trvat celé měsíce a dost možná si hned tak nezajezdíte. Ovšem je-li vaším cílem spokojený, klidný a bezpečný kůň, ten čas a tu citlivost a trpěliviost tomu dáte a kobylka se vám potom tisíckrát za to odmění. Za váš klid, trpělivost...
Helo, klobouk dolů, před krásně napsaným návodem.
Doporučila byste tedy koně od toho sena vylákat třeba na pamlsek? Nebo vzít jiného koně, že by se kobyla klidněji přidala?
Ono volný prostor v ohradě nahrává ve všech ohledech koni.
Ještě mě napadlo, nebrat koníka od sena hned jak k němu přijde nebo ho odvádět, pokud zrovna u sena nestojí.
Já bych takovou kobylu připínala na vodítko přes některého jiného, klidného koně.
kalupinka
napsal(a):
Lze koně který kouše a kope při sedlání převychovat?
Kobyla při sedlání kouše a kope. Jinak celkem v pohodě, ale pokud cítí, že si u ní člověk není 100% jistý, zkouší to i jinak.Naposled při pokusu odvést jí od sena kousla toho, kdo ji odváděl a to tak, že prostě natvrdo proti němu vystartovala a kousla ho vší silou do paže. Je taky dost šklebivá.Máme ji asi měsíc a půl, a ze začátku taky strašila, ale nic neudělala.
Je možné, že by takhle reagovala i proto, že další 2 koně jsou dominantní a klisnu odhání a koušou ?
Co s tím ?
Logicky-proč by kůń, kterého utiskují ostatní koně napadal člověka?Tohle je o respektu.To, že při sedlání kouše a kope je známkou jen toho, že si v minulosti prošla pro ní "Peklem" při této manipulaci a nechovali se k ní slušně.Proto toto dělá.Moje kobyla je háklivá od předchozích majitelů na dotahování podbřišníku.Já zvyklá prostě dotáhnout jednou, pak po pár krocích dotáhnout jak má být a ona se pokusila mě kousnout do stehna.Nejen, že se jí to nepovedlo a narazila na moje koleno a dala si přes pysky, ale mě to donutilo přemýšlet a postupně dotahovat.Prostě nasedlám, zapnu lehce, za chvíli přitahnu znovu a dělám to na popáté, jak má být a je klid.Jí to nepřijde a já mám pohodu.Je to o respektu, zapracujte na tom.Dobré video na toto má Radek Líbal, nebo najděte jiné videjko, kde vám poradí, jak získat respekt a důvěru.Pokud to nebudete okamžitě řešit, tak v lepším případě může někdo skončit v nemocnici.Nenechte si jí přerůst přes hlavu!