K.K.K
XXX.XXX.169.194
Ahojte :)
Moc ráda bych si vyslechla zkušenosti, či další rady jak postupovat...
Před cca 10 měsíci jsem začala jezdit 12-ti letou kobylku. Když byla mladší, jezdila s první majitelkou vytrvalostní závody,20 kilometrů cvalu zvládla levou zadní s kratičkou klusovou "přestávkou".
Jde o to, že ji druhý majitel rozdivočil, a přestalo se na ni dát jezdit. (Jsem třetí majitel). Jakýkoli otevřený prostor, pro ni znamenal pobídku k trysku, stačilo jen vyjít ze stáje a už se začala připravovat k rozběhu. (I přesto to koupě nelituju, je to milionová kobylka)
Začala jsem s ní od znova, práce ze země (neuvěřitelně ochotná, chápavá, lepšího koníka jsem nezažila), na jizdárně 99 % - občas má své chvilky, kdy se přestane soustředit, venku nejdřív na ruce, poté jsme začaly chodit v kroku (po několika pracích navíc (kolečka, atp) pochopila, že na vyjížďkách se dá chodit "jen" v kroku, a až POTÉ co pochopila, jsme začaly s klusem, je sice velmi, velmi rychlý, ale už je obrovským úspěchem, že nepřeskočí do cvalu. V kroku je to stoprocentní koník, zastaví na myšlenku, v klusu na pobídku.
Teď přemýšlím nad otázkou, jak pokračovat. Nechci s ní donekonečna chodit krokovky, chci aby se i proběhla. Když se rozcváláme, nechat ji volno ? (Je strašně rychlá) nebo kontrolovat rychlost a (podotýkám->) násilím ji držet ? Nebo se soustředit spíše na zvolnění rychlosti v klusu ? Kde s ní začít cválat ? (V lese se moc nedá, a když vidí louku, tak pořád v sobě má závoďáka a ze začátku zkouší, o jízdárně jsem už psala, tam není co vytknout).
Budu ráda za jakoukoli odezvu :).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
K.K.K
napsal(a):
Ahojte :)
Moc ráda bych si vyslechla zkušenosti, či další rady jak postupovat...
Před cca 10 měsíci jsem začala jezdit 12-ti letou kobylku. Když byla mladší, jezdila s první majitelkou vytrvalostní závody,20 kilometrů cvalu zvládla levou zadní s kratičkou klusovou "přestávkou".
Jde o to, že ji druhý majitel rozdivočil, a přestalo se na ni dát jezdit. (Jsem třetí majitel). Jakýkoli otevřený prostor, pro ni znamenal pobídku k trysku, stačilo jen vyjít ze stáje a už se začala připravovat k rozběhu. (I přesto to koupě nelituju, je to milionová kobylka)
Začala jsem s ní od znova, práce ze země (neuvěřitelně ochotná, chápavá, lepšího koníka jsem nezažila), na jizdárně 99 % - občas má své chvilky, kdy se přestane soustředit, venku nejdřív na ruce, poté jsme začaly chodit v kroku (po několika pracích navíc (kolečka, atp) pochopila, že na vyjížďkách se dá chodit "jen" v kroku, a až POTÉ co pochopila, jsme začaly s klusem, je sice velmi, velmi rychlý, ale už je obrovským úspěchem, že nepřeskočí do cvalu. V kroku je to stoprocentní koník, zastaví na myšlenku, v klusu na pobídku.
Teď přemýšlím nad otázkou, jak pokračovat. Nechci s ní donekonečna chodit krokovky, chci aby se i proběhla. Když se rozcváláme, nechat ji volno ? (Je strašně rychlá) nebo kontrolovat rychlost a (podotýkám->) násilím ji držet ? Nebo se soustředit spíše na zvolnění rychlosti v klusu ? Kde s ní začít cválat ? (V lese se moc nedá, a když vidí louku, tak pořád v sobě má závoďáka a ze začátku zkouší, o jízdárně jsem už psala, tam není co vytknout).
Budu ráda za jakoukoli odezvu :).
Takovýho koně už nikdy nemůžete nechat rychle zacválat, protože se tím vrátíte zpět na začátek - jediná cesta je kontrolovaný pohyb, a pokud si nejste jistá, že ji v klidu zvládnete, tak s ní ještě necválejte. Až budete cítit, že je kobylka v poho, a cval zvládnete bez toho, aby s váma zdrhla, nebo jste se musely rvát, tak rozhodně nezačínejte na otevřeným prostranství, ale spíš někde v lese, kde se nebude mít tendenci hecovat.
12345horses
XXX.XXX.91.25
V stajni máme bývalého dostiháka, ktorý robil niečo podobné... Ja som s ním robila kruhy na lúke, vtedy nemá možnosť sa rozbehnúť. Prv v kluse a potom v cvale. Pred vychádzkou som ho lonžovala. Pomáha, keď sa s koňom rozprávate, alebo mu spievate. Rozhodne by som ju nepúšťala do trysku kým nad ňou nemáte 100% kontrolu a istotu. (Za gramatické chyby sa ospravedlňujem, nie som zo Slovenska). Prajem veľa šťastia s kobylkou.
Se cvalem bych ještě počkala a zapracovala na tom zpomalení klusu (oblouky, kolečka, klus z kopce...), aby zpomalovala bez násilí. Až pak bych zkusila doslova pár cvalových skoků, a to ideálně v lese do kopce, na konci louky, na kruhu, v těžším terénu.. prostě aby se sama nemohla moc rozběhnout. A hlavně bych se pořád snažila o co největší variabilitu (neklusat stejné úseky), aby vždy měnila tempo výhradně na váš povel. Nešlo by jet ven s jiným klidným koněm, za kterého by se případně zapíchla?
K.K.K
XXX.XXX.169.194
Rozhodně ji nemůžu lonžovat před vyjížďkou, má mnoho energie a rady typu - nechej ji vyběhat (jak já je nemám ráda...) opravdu nepomáhají :) je pak spíše více nabuzená
Nikdy s ní neklušu stejné úseky, troufám si říct, že vždy reaguje opravdu na to co zrovna chci (v kroku či klusu), sama od sebe si nedovolí změnit chod :)
A taky si dovolím protestovat oproti první reakci - vím, že se závoďákem můžu opět cválat v klidu, znám mnoho takových případů, většinu se s nimi znám osobně :) jen mi všichni řekli "začni od začátku a pokračuj až si budeš stoprocentně jistá, že danou oblast koník zvládá" - s čímž naprosto souhlasím, jen jsem chtěla další rady či příběhy :)
Zpívat koníkovi a povídat si s ním je fajn, dělám to často (když vím, že nikdo není poblíž :D ) ale problém to nevyřeší no...
A ještě taková poznámka, není to tak, že bych nad ní neměla vůbec žádnou kontrolu... Vím, že když se rozběhne, tak ji zastavím, není to tvrdohlavý kůň co by dělal naschvály (např zastaví po nějaké době, či po kolečkách)
A co se týče ještě posledního příspěvku, za klidným koněm jít může, ale bohužel zatím jen v kroku se to dá na volné otěži... (a taky nemám možnost chodit s jiným koníkem často)
Když se rozklušeme tak mu začne nabíhat na nohy a dostávám se do fáze, že první koník je pomalejší a já bych ji musela držet násilím .. Ještě záleží taky jakou má náladu, někdy v klidu kluše a dá se to, jindy by ho chtěla projít no, to asi neovlivním (nebo spíše jsem se na to nezaměřovala, přeci jen s jiným koníkem chodím ven velmi málo)
a když se potkáme s cizími koňmi tak musí jet první, protože se ji nelíbí být druhá, tak se žene dopředu - to připisuju závodění :)
Děkuji vám moc, snad jsem vystihla dobře to co jsem chtěla :D :).
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já bych se domluvila tady, s janinkou.Znám, i výsledky a postupy, minimálně 10let.
http://www.beabe.unas.cz/kunjepritel/.