felicia
XXX.XXX.161.187
Mám valacha, který moc nepracuje (asi 1 az 2 x pod sedlem). Mám otázku kolik můžu dávat ovsa. Az bude tma později nude peacovat vice, ale tes to nestiham. Davate i vy obes nepracujícím koním a kolik?
Oves nedávám, protože mi po něm kobyla nejde dopředu, ale nahoru
Váš dotaz je stejně rozumný, jakobych se zeptala doktora po telefonu, co mám dělat, když mě bolí noha
Musíte napsat o koni víc, mnohem víc, aby vám mohl někdo radit a i tak to bude spíše návod, nikoli konkrétní rada přímo pro vašeho koně.
Všeobecně, ale ne vždy, je oves, tedy větší množství, pro koníky, jako pro lidi energetický nápoj.
Takže záleží na tom, jak moc chcete koně živého.
wvw
XXX.XXX.106.7
Dávám málo pracující půl kila šrotovaného ovsa a půl kila vojtěšky, dávku má tak malou, protože dostává příkrm jen 1x denně a nechci, aby to byla moc veliká nálož na žaludek najednou. Ale i po tak malém množství přibírá tuk i svaly.
Ve dnech, kdy pracuje, dostává ještě o 1/2 dávky navíc, protože si ji přikrmím sama.
Vliv na její chování to nemá žádný, je to pohodářka.
felicia
napsal(a):
Mám valacha, který moc nepracuje (asi 1 az 2 x pod sedlem). Mám otázku kolik můžu dávat ovsa. Az bude tma později nude peacovat vice, ale tes to nestiham. Davate i vy obes nepracujícím koním a kolik?
A co jste mu dávala doteď za jádro?
Nedostával nic a chcete mu na zimu přilepšit, nebo mu měníte složení krmné dávky?
Dávám oves hříbatům, cca po litru denně, aby si zvykala.Pak staříkům, co chodí občas na vycházky, těm třeba 3litry plus ještě nějaký šrot.No a těm co tak nějak chodí pod sedlo, asi jako ten váš, také cca 3litry.Kdyby jim to nestačilo, přidám.
felicia
napsal(a):
Taky záleží na plemeni.Já oves nedávám a když, tak jednou týdně hrst, k tomu minerály sypané, trochu mrkve na kolečka-prostě jen aby něco málo dostala, ale proč cpát ovsem, když nic nedělá a tloustne ze vzduchu.Pokud tvůj koník je těžko krmitelný, tak je to ovšem potom jiná. Záleží taky, jak je ustájený a apod.
Oves má tu výhodu, že je dobře stravitelný, líp než ječmen a kukuřice, v podstatě je z jadrných krmiv "nejdietnější". Takže pokud po něm kůň neleze po stěně, což každý určitě neleze, není třeba se ho bát.
Obecně ale platí, že nepracující nebo lehce pracující kůň oves nepotřebuje, takže je otázka, proč ho chcete krmit.
Buď je kůň hubený či špatně krmitelný anebo chcete, aby měl co do kyblíku ?
Nepíšete, co kůň žere krom ovsa, ani jak vypadá, co se týče kondice, co je to za plemeno...nic.
Takže veškeré rady jsou jen věštění z koule, bohužel.
felicia
XXX.XXX.161.187
Je mu 18 let. Do teď pracoval tak 5x týdně ale z nedostatku času jsrm to musela omezit tak na 2x týdně. Jako krmnou dávku má řízky, granule, občas vojtěškové granule, otruby a dostával okolo 1 litru ovsa denně. Teď nevím jestli mu ho nevysadit. Nikdy jsem ho nezažila nepracujícího s ovsem tak nevím jak by se choval. Je hůře krmitelný.
felicia
napsal(a):
Je mu 18 let. Do teď pracoval tak 5x týdně ale z nedostatku času jsrm to musela omezit tak na 2x týdně. Jako krmnou dávku má řízky, granule, občas vojtěškové granule, otruby a dostával okolo 1 litru ovsa denně. Teď nevím jestli mu ho nevysadit. Nikdy jsem ho nezažila nepracujícího s ovsem tak nevím jak by se choval. Je hůře krmitelný.
Já se obávám, že v diskuzi se kloudné rady nedoberete. Na základě takových informací by vám nebyl schopen poradit ani vystudovaný krmivář. Tady dostanete fůru doporučení, jenže jak z toho vyberete to správné, když o tom nic moc nevíte? Budete tam, kde jste byla.
Důležitější než co kůň dostává do kyblíku je, kolik má k dispozici sena, jak často...dále potom, jak vypadá, v jaké je výživové kondici - protože i hůře krmitelný kůň může být jako soudeček.
K tomu jádru - pokud neuvedete množství, je to o ničem. Řízky asi myslíte cukrovarské, granule mohou být různé, je jich "milion" druhů. Některé mohou být bezobilné, jiné mohou obsahovat i ten oves, třeba. Samotné označení "granule" je nicneříkající. Vojtěškové granule a otruby ok.
Litr ovsa denně není zas tak moc, dle mého můžete zkusit úplně vynechat, případně mu lehce navýšit ty "granule" o nichž nic nevíme...či ty vojtěškové, které dostává občas, může dostávat denně...ale je to jen hádání, nic o tom koni nevím.
Já už se opakuju, ale pokud ve výživě koní tápete a nic moc nevíte, v podstatě máte jen dvě dobré možnosti - buď si zaplatit krmiváře, sice to něco stojí, ale ve finále na tom spíš ušetříte, minimálně nervy. Anebo si o tom sama něco nastudovat, aspoň jakési krmivářské minimum - a pak už se třeba můžete zeptat i na ifauně a budete schopná si rady roztřídit na špatné a méně špatné.
Sama tady vidíte, že co odpověď, to jiný názor - jeden píše oves jo, druhý oves ne...