chovatelka78520
XXX.XXX.165.142
Dobr den, mám dotaz na oves a musli dohormady. Koník je po dostihové kariéře, ted bude jako rekreační koník. V býválé stáji krmili řep. řízkama, sladovým květěm, otrubami a ovsem, My naši druhou kobylku krmíme granulami ale chceme přejít na oves. Můžem přidávat trošku musli při větší zátěži ? děkuji.
Kondorus
XXX.XXX.2.216
Proc rekreacniho kone krmit ovsem?
Mame byvale dostihaky a krmime naopak bez ovsa jen musli.
Kondorus
XXX.XXX.2.216
Rekreacni kun oves opravdu nepotrebuje...
Nikdo netvrdi, ze ho nemuze dostavat ale je to opravdu zbytecne
Prostudujte si jadrna krmiva..jejich slozeni a jejich vliv
Dobry clanek najdete na equichanelu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Kondorus: Vy jste asi krmivář, co? Stejně jako Kallisto netuším, proč by neměl rekreační kůň dostávat oves, resp. z čeho vycházíte, že ho nepotřebuje.
Psali na Equichannelu taky to, jak se definuje "rekreační kůň" a jaká krmná dávka je pro něj vhodná?
Pro mě je rekreační kůň kůň takový, který nemá udělanou závodní licenci a nezúčastňuje se aktivně jakýchkoli závodních klání. Pak už se ale bavíme o milionu typů koní, kteří mohou být využívaní miliony způsobů.
Např. jsem nedávno musela začít svojí WPBR krmit místo Spillers condition mix prostě čistým ovsem, protože byla čím dál tím víc bez energie, aniž by byla nějak extra přetěžovaná. (cca 2x týdně plac ve všech chodech,1x týdně lonž se zač. jezdcem - tedy krok, klus,1x týdně 2h vyjížďka. Režim 24/7 s dokrmem ovsa + minerálka a lizy).... co je na tomto špatně mi taky povíte?
Předem děkuji za odborný rozbor.
napsal(a):
Kondorus: Vy jste asi krmivář, co? Stejně jako Kallisto netuším, proč by neměl rekreační kůň dostávat oves, resp. z čeho vycházíte, že ho nepotřebuje.
Psali na Equichannelu taky to, jak se definuje "rekreační kůň" a jaká krmná dávka je pro něj vhodná?
Pro mě je rekreační kůň kůň takový, který nemá udělanou závodní licenci a nezúčastňuje se aktivně jakýchkoli závodních klání. Pak už se ale bavíme o milionu typů koní, kteří mohou být využívaní miliony způsobů.
Např. jsem nedávno musela začít svojí WPBR krmit místo Spillers condition mix prostě čistým ovsem, protože byla čím dál tím víc bez energie, aniž by byla nějak extra přetěžovaná. (cca 2x týdně plac ve všech chodech,1x týdně lonž se zač. jezdcem - tedy krok, klus,1x týdně 2h vyjížďka. Režim 24/7 s dokrmem ovsa + minerálka a lizy).... co je na tomto špatně mi taky povíte?
Pokud nesestaví KD krmivář, pro konkrétního koně, můžeme tu polemizovat do mláďátek.
Každý kůň je jiný, každému svědčí a škodí něco jiného.
Zadavatelka nedala ani fotku
Já bych pokračovala v tom, co dostával. Změnu v KD bych dělala, až jak se původní krmení osvědčí, při jiném druhu práce. Dřív ne.
Kondorus
XXX.XXX.2.216
napsal(a):
Ano mam vystudovanou odbornou skolu prez kone plus kurz trenera, ale to neni dulezite...
Ja beru rekreacniho kone jako kone co je vyuzivan k turistice tedy vyjizky
Hobby konik je kun co navic uz k tem courackam po lese chodi uz i jizdarnu a ma vetsi zatez
A pak sportaky a dostihak co chodi v plne zatezi
Kazda kategorie se krmi jinak samozrejmne se musi zohlednit plno faktoru...jinymy slovy kazdy kun je jiny a krmna davka je mu propocitana tak aby byl v dobre fyz i psych. Pohode
Pisu to velmi zjednodusene krmeni je jak rikal nas ucitel velmi jednoducha az slozita zalezitost
chovatelka78520
napsal(a):
Dobr den, mám dotaz na oves a musli dohormady. Koník je po dostihové kariéře, ted bude jako rekreační koník. V býválé stáji krmili řep. řízkama, sladovým květěm, otrubami a ovsem, My naši druhou kobylku krmíme granulami ale chceme přejít na oves. Můžem přidávat trošku musli při větší zátěži ? děkuji.
Záleži samozrejme aj od toho, aké müsli zvolíte.
Urobte si nejakú základnú dávku, napríklad z toho ovsa a časom uvidíte. Aj podľa záťaže, aj podľa toho, ako sa kôň bude pod sedlom chovať.
Mám overené, že kone dokážu pracovať aj s minimálnou dávkou ovsa, nie je to absolútne nevyhnutné futrovať kilá denne.
Ale pokiaľ tápete, dajte si spraviť dávku na mieru, to je najjednoduchšie riešenie.
Jasně, takže koně budeme krmit dle tabulek, článků na equichannelu a jiných, ale nebudeme se řídit reálnými potřebami koně jako jedince a selským rozumem, dobrý
Vždy záleží, jaký má kůň výdej, režim, jaké müsli chcete krmit, kolik müsli a kolik přidávat ovsa. Tato kombinace se samozřejmě nevylučuje.
Kondorus
XXX.XXX.2.216
polárka.15
napsal(a):
Jasně, takže koně budeme krmit dle tabulek, článků na equichannelu a jiných, ale nebudeme se řídit reálnými potřebami koně jako jedince a selským rozumem, dobrý
Vždy záleží, jaký má kůň výdej, režim, jaké müsli chcete krmit, kolik müsli a kolik přidávat ovsa. Tato kombinace se samozřejmě nevylučuje.
Nikdo nerika, ze se kone budou futrovat jen podle tabulek, ty tabulky mohou pomoci lidem, kteri nemaji predstavu jak krmit...da jim to urcity smer ci predstavu jak by to mohlo vypadat ale vse se musi prizpusobit danemu koni
Je mnoho vlivu, ktere ovlivnuji krmnou davku...pohlavi, plemeno, zatez atd.
Nemam potrebu se tu s nekym hadat...kazdy clovek jiny nazor...jen se snazim pomoci a zdelit zase sve zkusenosti
Kondorus
napsal(a):
Nikdo nerika, ze se kone budou futrovat jen podle tabulek, ty tabulky mohou pomoci lidem, kteri nemaji predstavu jak krmit...da jim to urcity smer ci predstavu jak by to mohlo vypadat ale vse se musi prizpusobit danemu koni
Je mnoho vlivu, ktere ovlivnuji krmnou davku...pohlavi, plemeno, zatez atd.
Nemam potrebu se tu s nekym hadat...kazdy clovek jiny nazor...jen se snazim pomoci a zdelit zase sve zkusenosti
Jo tak to zdílejte