Problém, jak odvést koně od stáda, když je "závislák"

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

HanncaM

27.10.2016 18:31
HanncaM

XXX.XXX.174.205

Zdravím, mám pětiletou kobylku, je moje dva měsíce, před třemi týdny jsme se přestěhovaly do nové stáje. Ze začátku bylo vše ok, kobylka zapadla do stáda, byla ve skromném výběhu, nebyl problém ji z tama odvést. Poslední týden je ale na nové rozlehlé pastvině a je téměř nemožné ji z tama dostat, když se poštěstí, je problém ji dostat od stáje. Než přišel tenhle problém, kobylka mě respektovala, na jízdárně se nám práce ze země krásně daří, ale to je mi teď k ničemu, když na jízdárnu nedojdeme smajlík Na kobylku jsem vyzkoušela snad všechno co jsem kdy slyšela, četla, viděla a to nejen na ni, ale také na sobě. Po dobrém, po zlém, v klidu, snažila jsem se její hlavu zaměstnat různými cviky, ale vždycky když jsme došly k východu zasekla se, příp. za potažení za vodítko začala couvat. Začla jsem používat parelku, místo vodítka delší lonžku. Neporadil by jste mi někdo něco, prosím? Všem budu moc vděčná.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.10.2016 18:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vše se dočtete na starších vláknech tady. Je tu na toto téma velmi mnoho diskusí..
Nejvíc Vám pomůže čas. A posilovat důvěru, vztah. Pokud je výběh opravdu velký, zkusit s ní pracovat zatím uvnitř výběhu, aniž by bylo nutné jí odvádět úplně pryč od stáda.

Každý kůň má úplně jinou aklimatizační dobu, takže nelze odhadnout, jak dlouho to přemlouvání bude trvat. Hlavně se zkuste vyvarovat toho, že až jí jednou dostanete od koní, budete s ní hned chtít pracovat. To naopak vymyslete velmi příjemnou činnost a nejlíp jí potom hned vraťte zpátky.
Je to o času, důvěře, Vašem citu, ochotě koně spolupracovat.. o trpělivosti. Každopádně teď nic po zlém nezmůžete.

27.10.2016 19:04
koně

XXX.XXX.205.252

HanncaM napsal(a):
Zdravím, mám pětiletou kobylku, je moje dva měsíce, před třemi týdny jsme se přestěhovaly do nové stáje. Ze začátku bylo vše ok, kobylka zapadla do stáda, byla ve skromném výběhu, nebyl problém ji z tama odvést. Poslední týden je ale na nové rozlehlé pastvině a je téměř nemožné ji z tama dostat, když se poštěstí, je problém ji dostat od stáje. Než přišel tenhle problém, kobylka mě respektovala, na jízdárně se nám práce ze země krásně daří, ale to je mi teď k ničemu, když na jízdárnu nedojdeme smajlík Na kobylku jsem vyzkoušela snad všechno co jsem kdy slyšela, četla, viděla a to nejen na ni, ale také na sobě. Po dobrém, po zlém, v klidu, snažila jsem se její hlavu zaměstnat různými cviky, ale vždycky když jsme došly k východu zasekla se, příp. za potažení za vodítko začala couvat. Začla jsem používat parelku, místo vodítka delší lonžku. Neporadil by jste mi někdo něco, prosím? Všem budu moc vděčná.

Já bych na to šla přes žrádlo.Kobylu vyvést, klidně s pamlsky v pytlíku a ve stáji aby vždycky měla kyblíček s dobrotou.Pohladit, opucovat, popovídat, vzít na příjemnou vyjížďku, popást, prostě na pohodu.
Teď pokud možno co nejčastěji, aby se vám neusalašila v poklidu stáda a vy jste nebyla úplně mimo.

27.10.2016 19:08
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

HanncaM napsal(a):

Tohle je o respektu, nepovažuje tě za vůdce, je pro ní důležitější stádo.Najdi si na youtube videa Radka Líbala.Funguje to.je to hodně i o psychice.Když za ní jdeš a přemýšlíš, co zase bude vyvádět a jak tě vynervuje, tak už jen když tě vidí, tak ví, jakou máš náladu, že si vystresovaná a má tě někde.Musíš si znovu získat respet u ní a budeš to mít vyřešené.Tady si posílám odkaz.Přeji mnoho úspěchů.Hlavně vytrvat.www.youtube.com/watch?v=DlwS0Tz2tr0.

Přidejte reakci

Přidat smajlík