Katrmal
XXX.XXX.225.193
Čau, mám kobylu, která je krátce obsedla, asi tak 3 měsíce...2 s týdně s ni jezdím na procházku krokem, někdy zakluseme pokud je dobrý terén, ale to jen výjimečně... Jsou ji 3 roky a je hodně zvědavá...
Někdy se na něco zadiva, otočí hlavu a prostě tam chce jít.. bohužel nereaguje na zatoceni.. reseni v te situaci je takove, ze ji musim vzit za otez a silou si otocit hlavu, aby me vubec zacala vnimat... Je mlada a zvedava.. stado kamaradu v ohrade je urcite zajimavejsi nez ja, to plné chapu... Jak byste toto řešili vy?
S udidlem nemá problém... když me vnímá, da se ji lehce zatočit.. Samozřejmě reaguje i na nohy, ty používám především, ale vše se ještě učí a nemá to na 100%, udidlo roibikove.
Lépe mi funguje sama než ve skupině koni... Na společných vyjizdkach se stále bojí, ze ji kone utečou a stále se jim chpe do zadku a když se to konikovi před nelíbí, tak po ni výkonné, ale No je to úplně jedno a chpe se za ním dále.. Jednou uz jsem schytal i za ní...
Chce to trpělivost a klid. Žádný učený z nebe nespadl.
Během půl roku obsedání předěláte koníkovi život naruby a divíte se, že je vyjevený?
Jak to popisujete, je to docela hodný kůň. Tak si ho nezkazte spěchem a přehnanými požadavky, vymáhanými hrubým způsobem.
Nezkažený kůň udělá pro jezdce, kterému věří, pomyšlení, jen mu musí rozumět.
Pokud máte naučené hlasové pomůcky, používejte je co nejvíc. Hlavně tón povelu je důležitý.
Prostě budete na koně mluvit. Odvedete pozornost od sledovaného objektu k sobě.
Vyzkoušejte.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pokud zastavuje na hlasový povel, tak když jí něco zajímá a zakouká se tam, tak jí nechte kouknout, ale nenechte jí jít, kam se jí zlíbí. Učte jí na hlasové povely - hojně se Vám to vyplatí.
Já bych třeba právě proto s takovým koněm, pokud je to možné, neodcházela zatím moc od koní, aby nevznikaly třecí plochy. Bylo by dobré pro začátky eliminovat chvíle, kdy musíte používat "donucovací" prostředky. Ať jsou Vaše pomůcky co nejvíc easy.
Na procházky bych klidně zatím chodila jen na ruce, aby se okoukala. Práce se zvědavým koněm je zajímavá, můžete mu později nabízet víc podnětů, na které reaguje. Ikdyž je třeba bojavý, tak nakonec většinou zvědavost strach přemůže a on se má chuť s předmětem seznámit blíž..
Na společných vyjížďkách můžete zkusit chodit vedle koní, nebo na prvním, pokud se nebojí. Uvidí koně za sebou, takže nebude sama, a zároveň eliminujete možné zranění kopnutím. Chodit s mladým koněm za někým je třeba, pokud opravdu tahouna potřebuje. A hlavně vybírat koně absolutně nekopavého. Třeba mu i dát na zadní zvony, aby mu ta Vaše nezpůsobila zášlap. A mít optimální tempo, aby Vaše stíhala a nemusela jste jí brzdit. Je třeba zkombinovat mnoho věcí, abyste vytvořili optimální podmínky, aby jí byly začátky příjemné..
Katrmal
XXX.XXX.225.193
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Pokud zastavuje na hlasový povel, tak když jí něco zajímá a zakouká se tam, tak jí nechte kouknout, ale nenechte jí jít, kam se jí zlíbí. Učte jí na hlasové povely - hojně se Vám to vyplatí.
Já bych třeba právě proto s takovým koněm, pokud je to možné, neodcházela zatím moc od koní, aby nevznikaly třecí plochy. Bylo by dobré pro začátky eliminovat chvíle, kdy musíte používat "donucovací" prostředky. Ať jsou Vaše pomůcky co nejvíc easy.
Na procházky bych klidně zatím chodila jen na ruce, aby se okoukala. Práce se zvědavým koněm je zajímavá, můžete mu později nabízet víc podnětů, na které reaguje. Ikdyž je třeba bojavý, tak nakonec většinou zvědavost strach přemůže a on se má chuť s předmětem seznámit blíž..
Na společných vyjížďkách můžete zkusit chodit vedle koní, nebo na prvním, pokud se nebojí. Uvidí koně za sebou, takže nebude sama, a zároveň eliminujete možné zranění kopnutím. Chodit s mladým koněm za někým je třeba, pokud opravdu tahouna potřebuje. A hlavně vybírat koně absolutně nekopavého. Třeba mu i dát na zadní zvony, aby mu ta Vaše nezpůsobila zášlap. A mít optimální tempo, aby Vaše stíhala a nemusela jste jí brzdit. Je třeba zkombinovat mnoho věcí, abyste vytvořili optimální podmínky, aby jí byly začátky příjemné..
Pochopila jste :) jedná se o kobylu chladnokrevneho typů... je hrozně hodná, ale když se na něco zadiva, otočí hlavu, tak chce jít za tím... bohužel ji nemohu dovolit jít za tím, proto je nudit zatáhnout "za hubu" a otočit ji. Pokud kouká rovně, tak není problém, ale pokud otočí hlavu tak nemám šanci...
Něco jiného je, když tím směrem kouká, sice tam chce jít, ale je z ni cítit, ze se bojí.. to pak naopak jdeme tim směrem a ukážu ji že se toho bát nemusí..
Na hlas reaguje v pořádku, ale samozřejmě když vnímá..
Není ani problém v zastavení..
jinak jsem spolupracoval s teplokrevniky a plnokrevniky.. ty stacilo jen lehce zatočit a hned reagovali...
Ještě jen chci zminat, ze na nohy také reaguje pokud vnímá.. všechno k to jen o její zvědavosti a o tom, ze ma hodně síly a jelikož k mladá, tak si musí zvyknout, co všechno může a co ne...
Pokud tedy se mohu znovu zeptat, stále mám jen jednu otázku.. díky všem za rady.
Anny0007
XXX.XXX.225.3
Vím, že je těžké vychovávat koníka, který je čerstvě osedlán. Ale je velice důležité, aby kůn ve vás vidél partáka, ale i vychovatele. Doporučuji si u koníka budovat respekt a nedávat mu moc volnosti. Tím nemyslím, že ho nějak omezovat, ale například, když čistíte a kůn se pohne dostat ho zpět na tu polohu kde byl. Tím chci říct, chce to trpělivost a pevnou ruku.