mttm
XXX.XXX.161.187
Jaké bylinky doporučujete proti kašli? Jak nějaké preventivně, tak i nejaké "silnější".
195647
XXX.XXX.205.245
Super je například jitrocel.
S kašlem jsem si dost užila za mě hodně mi pomohly i po radě s veterinárně směsi typu Pulmoran, případně když si zajdete do bylinné lékárny tak tam mají i přímo čaj na konsky kašel myslim, ze dokonce i dva typy jeden na odhlenovani a jeden na kašel při zánětu plic a průdušek je to myslim kybl 1,5 kg za 500 Kč a mne se osvedcily :) jinak preventivně zejména na podzim a na jaře dávám kolikrát čaje typu jitrocel, sipkovy, podbel, šalvěj při prevenci když kůň nekasla mi dokonce veterinar doporučil ze se muže dávat lipovy čaj nebo bezinkovy, chce to střídat :).
Leros vyrábí přímo koňský Pulmoran
http://www.centrumkrmiv.cz/product/leros-pulmoran-horse-13-kg-434/
případně se můžete podívat tady
http://www.bylinkyprokone.cz/?kam=ka%C5%A1el
pokud nechcete přímo objednávat, tak se lze aspoň inspirovat bylinkama a nechat namíchat.
A ano, jak píše Karca, u nás v bylinné lékárně mají i kyblíky bylin pro koně.
Dromy má v nabídce směs bylin Kašlík a jitrocelový sirup - na obojí jsem slyšela chválu.
Anna 144
XXX.XXX.150.59
Zkuste se podívat na stránky společnosti Mikrop Čebín. Vyrábí minerální látky pro skot a v hobby sortimentu mají výrobky pro koně, králiky apod. Beru tady bylinky pro koně za cca.200, - Kč myslím, že je to 1 kg - mám dušného koně a dále DERMU to je na srst a kopyta. Funguje to výborně a není to tak drahé.
mttm
napsal(a):
Jaké bylinky doporučujete proti kašli? Jak nějaké preventivně, tak i nejaké "silnější".
Dávat koni preventivně bylinky je blbost. Velmi NEDOPORUČUJI. Je to stejně hloupé, jako si brát preventivně acylpyrín, že pak nechytnete nachlazení.
Až je pak fakt budete potřebovat, nezaberou, organizmus koně na ně bude zvyklý a budete muset nechat veterináře něco silnějšího píchnout.
Můžete dávat bylinky podpůrné, pokud je koník po nemoci, úrazu, kobyla po porodu, kůň po velkém vypětí jak fyzickém tak psychickém, ale nikdy né léčivky preventivně.
Pokud kůň kašle, volejte veta přes koně a nechte důkladně prohlédnout, ať si váš kůň neužene dušnost.
Já naopak preventivně bylinky dávám velmi ráda - ať už lidem nebo zvířatům. Myslím si, že v prevenci mají nezastupitelný význam. U probíhajícího onemocnění v akutní fázi už jejich užití vnímám spíš jako podpůrné, jako vhodný doplněk léčby.
Samozřejmě, že koni, který nekašle, nebudu dávat byliny na odhlenění a podporu vykašlávání, spíš mu dám směs na podporu imunitního systému.
Pokud se mi rozkašle kůň, který není dušný a v anamnéze kašel dosud nemá nebo jen ojedinělé epizody, nejdřív zkusím režimová opatření (nehonit ho jako nadmutou kozu, snížit prašnost, co nejvíc pobytu venku), teplé byliny, jitrocelový sirup...počkám týden až 14 dní podle intenzity obtíží a když nenastane zlepšení, volám veta.