Lilek
XXX.XXX.32.37
Ahoj mám kobču a1/1, mám jí doma od loňského července, loni v říjnu sme si dovezli domu plemeníka, kobča byla ovšem pro zranění na boxe a občas chodila na chvilku s hřebcem na dvoreček říje jsme nepozorovali. V lednu se vypustila uplně ven a na přelomu leden/unor dostala první velmi silnou říji a i první skok byla s hřebcem tak si to určovali sami. Takhle to probíhalo až do května pak už říji neměla. Byla stále až do konce srpna s hřebcem a říje nevykazovala. Pak se hřebec prodal. Nyní máme konec října a kobyla má balon jako blázen během 5ti dnů se břicho neskutečným rozměrem změnilo. Dost lidí z okolí koňáků i zkušených chovatelů mi tvrdí, že to vypadá že zabřezla asi loni a i tak říjela, že vypadá na brzký porod což se mi uplně nechce věřit, sono již nelze má pokleslou dělohu a již nelze vidět a šahat do ní nechci aby se něco nepohnojilo je to prvnička. Přikládám fotku z 18.10.2016.Další fotka je 5 dní před tou fotkou jak se jí během těch 5ti dní změnilo bříško. Měl jste někdo taky něco podobného? Kobyla tedy žere jak protržená :D je klidná ale to celou dobu. Začínám z toho být silně na větvi...
Uživatel s deaktivovaným účtem
Takýto tvar brucha by ma určite znepokojil, nevyzerá to vôbec štandardne. Určite by som volala veterinára, nech to aspoň vidim a prípadne ma upokojí, že je všetko v poriadku.
A viem, že sa na to nepýtate, ale pripustiť kobylu s takýmito exteriérovými nedostatkami by malo byť trestné. Aspoň nakŕmiť by ste ju mohli.
Lilek
XXX.XXX.32.37
To baarbora: Kobča je folbluta loni stáhlá z dráhy a prodaná náctileté slečně od které sme jí vytáhli zanedbanou a hubenou, dávali sme jí do pucu, přišla od ní se zánětem v kopytě tak zanedbaným, že jí upadla pulka chodidla a kobča měla namále :) náš kovář nám jí zachránil a stále několik měsíců na boxe pak po chvilkách ven něž se to nezacelilo...na kobyle se nezedilo a nejezdí sedělo se na ní asi všeho všudy na začátku roku 5x jinak se jen fláká po výběhu a nedělá krom žraní nic :) proto je opadlá ze svlastva a ke všemu je velice těžce krmitelná i když kompletní biochemka, zuby i odčervko je uplně ok :) tot vše ke vzhledu kobyly :) nesudte, když nevíte co má kobý za sebou :) :)
K tvaru břicha na druhé foto, uděll se jí na bříšku mozol na který dostala od veta nasazené atb a samozřejmě kobču zkontroloval a vše ja ok to se nebojte nejsem takovej střelec :) po posledním přupuštění bylo děláno sono pro vyloušení dvojčat kdy veterinář zkonstatoval vše ok akorát, že plod je teda už větší ale to by nemělo ničemu bránit :) sono ted už nic nenajde a šahat do ní nenechám je to prvnička a nechci riskovat nějakej průšvih ona je chudák na sebe furt přithuje :)
Ovšem díky za Váš názor :)
Uživatel s deaktivovaným účtem
Tak vyšetrenie sonom by sa beztak robilo cez konečník, to zas také riziko nie je. Pokiaľ si teda odmyslím ten divný tvar brucha, kobyla nevyzerá, že by sa chystala na pôrod. Tesne pred pôrodom brucho poklesne, môžu sa objaviť kvapky na vemene a tekutina sa zmeni z priesvitnej na takú hustejšiu. To sú obvyklé známky blížiaceho sa pôrodu. Z popisu to ale vyzerá, že kobylu máte doma, takže sa nemusíte nejako stresovať, proste ju skontorlujte večer a ráno.
Čo sa ostatného týka... kaprí chrbát, ani rozbiehavý postoj nezmeníte, to tam proste je a pravdepodobnosť, že si vyrobíte žriebä s podobnou vadou je vysoká. Nechápem, prečo bolo nutné pripustiť kobylu, ktorá sa u vás ešte nestihla spamätať a spraviť čo najskôr. Kobyla nie je v dobrom výživnom stave, nemá peknú srsť( po roku a pol u vás, v lepších podmienkach, než bola)do toho vyživuje žriebä. Keď už ste akútne potrebovali pripustiť, prečo sa nedalo počkať kým sa spraví?
Lilek
XXX.XXX.32.37
Sono už nic neukáže děloha je už pokleslá :)
Nevím jak z fotky z nekvalitního fotáku dokážete posoudit kvalitu srsti, ale budiž. Kdyby kobyla nebyla vzpamatovaná (nažraná na její možnosti) určitě jí nepouštíme. Viděla ste někdy folbluta kterej celej života denně makal závodil a pak z ničeho nic se mu sebral oves a veškerá práce a zranění co se s ním stane když stojí 4 měsíce jen na boxe? :)
Divný tvar břicha má na druhé foto na první foto naprosto normální již bez mozolu(otoku)
Ovšem děkuji za Vše připomínky, ale některé se netýkají uplně tématu
děkuji moc :).
Lilek
napsal(a):
Sono už nic neukáže děloha je už pokleslá :)
Nevím jak z fotky z nekvalitního fotáku dokážete posoudit kvalitu srsti, ale budiž. Kdyby kobyla nebyla vzpamatovaná (nažraná na její možnosti) určitě jí nepouštíme. Viděla ste někdy folbluta kterej celej života denně makal závodil a pak z ničeho nic se mu sebral oves a veškerá práce a zranění co se s ním stane když stojí 4 měsíce jen na boxe? :)
Divný tvar břicha má na druhé foto na první foto naprosto normální již bez mozolu(otoku)
Ovšem děkuji za Vše připomínky, ale některé se netýkají uplně tématu
děkuji moc :).
Co to je za nesmysl. Ve vyšším stupni březosti se špatně březost pozná, když se vyšetřuje ručně. Sonem zjistí březost defacto do porodu a bez problémů.
hanulinka
XXX.XXX.17.204
Takovi odbornici jako vy, by nemeli kone ani vlastnit, natoz s nimi chovat.
hanulinka
XXX.XXX.17.204
Proc jste klisnu v tak spatnem vyzivnem a zdravotnim stavu vubec pripousteli?
jeste navic, kdyz je velmi tezce zivitelna.
to mi nejde do hlavy.
a myslite, ze to celkovemu zdravotnimu stavu klisny prospeje, kdyz teda ji seberete veskerou praci, jadro, pohyb,4 mesice stoji na boxe, je opadla a ocividne ma co delat sama se sebou, a vy hup na ni a udelame hribe.
jste podle Meho nazoru normalni mnozitele, ne chovatele.
kdyz bych i opominula jiz zminene exterierove vady klisny a pravdepodobne i pochybnost cele pripousteci zalezitosti a licentovanost a plemenou prislusnost hrebce, kdyz bych nad tim vsim zavrela oci, stejne nepochopim, ze jste klisne nedoprali casu Kolik potrebuje k celkove rekonvalescenci, dat ji doporadku a potom normalne, regulerne pripustit.
co myslite, ze vam kun v takovemto stavu porodi?
Lilek
XXX.XXX.32.37
Pro slečnu/dámu Majkulka...to opravdu blbost není :)
Hanulinka: Hřebec je licentovaný a v chovu již 10 let :) dejte si dohromady prosím časové údaje, klisna měla před připouštěním vyšetření zda je březosti schopná ;) mimo jiné klisna během připouštění byla již bez jakýchkoli zdravotních komplikací.nejsem střelec.
a ano na kobyle se aktivně nejezdí dodnes, nepotřebuji to a nevyžaduji to :)
Jinak tedy pro rekapitulaci v červenci se přivezla od srpna do listopadu stála v boxe 3x denně seno, lněný semeno, řezanku, ostropestřec. V listopadu začala chodit na chvilky ven a provádět začalo se jádro zvyšovat na konci roku už byla venku celodenně :) s nonstop senem a už normální dávkou jádra bez ovsa, nic nedělala, v dubnu se vyhodili na pastvinu s příkrmem. Takže myslím, že žádná vražda se nekonala. BTW kobyly nejsou blbý a pokud na to nemaj hříbě ani nedonosej. A opravdu mi nepřijde tato výživná kondice viz foto nejhorší k připouštění.
pro všechny myslím že se to tu obejde i bez urážek :) :).
hanulinka
XXX.XXX.17.204
Pokud to byl licentovany plemenny hrebec, tak ma dane nejake pripousteci obdobi, ktere by mel kazdy majitel takoveho hrebce znat, predtim, nez s nim vyrabi hribata.
a tim padem, byste nemuseli mit nyni obavy, ze se kobyla mozna ohrebi, protoze pripousteci obdobi u nas byva obvykle, u normalnich chovatelu koni do konce srpna, tedy by se koncem cervence mela rodit posledni hribata.
nejsem si jista, zda vam dana plemenna kniha na takove hribe vubec vyda papiry, nebo budete mit jen bastardika, to opravdu nevim.
kazdopadne uz to, ze jste kobylu pustili v tomto obdobi dohromady s hrebcem a tim jste v podstate podstoupili riziko, ze se pripusti a zabrezne, mi pripada divne.
kazdy normalni chovatel by pockal minimalne do unora, na regulerni pripousteci sezonu a pripoustel potom.
muzu se zeptat?
KAM JSTE TAK POSPICHALI? s pripoustenim
to jako bez urazky, ale prece toto neni normalni postup.
Lilek
XXX.XXX.32.37
Hřebec má sezonu od1 unora do konce září. Kobyla s ním byla v tom listopadu občas a na chvíli neříjela takže sme nepodstupovali riziko, ano koně mám doma takže pod dohledem, nekoukám na ně teda nonstop, ale při ničem sem je nepřistihla, spolu neustále byli až od konce prosince začátek ledna na den to přesně nevím, a říjet začala přelom leden unor ale myslím že to bylo kolem 28-29ledna(musela byh mrknout do díře), a to dostala první skok u kterého se byla přítomna a u kterého vyluzovali zvuky takže by to slyšel i hluchej. Takhle říjela až do května. Vím, že se loni nic nestalo šlo mi spíše o to zdali je opravdu možné(setkala jsem se s tím jen z doslechu a parkát) že by kobyla zabřezla na první říji a říjela i tak ještě dalších pár měsíců. Šlo mi o postřehy ostatních zda se s něčím podobným setkali že by kobyla i přes březost říjela...;).
hanulinka
XXX.XXX.17.204
Meli jsme kobylu, ktera byla v 7 mesici brezi a presto vykazovala priznaky rije.
v podstate po dobu cele brezosti.
a takovych pripadu znam vice, pohybovala jsem se po ruznych hrebcinech, ktere mely 100-120 klisen a za ta leta jsem par takovych klisen potkala.
ale procentuelne k tomu mnozstvi klisen a k tem rokum co jsem se po hrebcinech pohybovala, je to velmi malo.
klisny potom porodily normalni zdrava hibata.
o brezosti nebyly pochybnosti -zjisteno sonem, pozdeji jeste rukou.
kdyz jste si jista, ze kobyla minuly rok nezabrezla, tak proc toto tema otevirate?
potom nepotrebujete vedet, jestli brezi klisna dal ukazuje rije.
Radimka
XXX.XXX.48.6
Osobně mi výživová kondice klisny i v době kdy jste ořipustili přijde špatná, a připuštění klisny nezodpovědné.
A klisna má opravdu velké! exterierové vady, které by ji měly z dalšího chovu úplně vyloučit, i kdyby měla pozlacená kopyta.
Tímto uvažováním se totiž liší chovatel od množitele. Množitel nechová na odpadu.
Lilek
napsal(a):
Pro slečnu/dámu Majkulka...to opravdu blbost není :)
Hanulinka: Hřebec je licentovaný a v chovu již 10 let :) dejte si dohromady prosím časové údaje, klisna měla před připouštěním vyšetření zda je březosti schopná ;) mimo jiné klisna během připouštění byla již bez jakýchkoli zdravotních komplikací.nejsem střelec.
a ano na kobyle se aktivně nejezdí dodnes, nepotřebuji to a nevyžaduji to :)
Jinak tedy pro rekapitulaci v červenci se přivezla od srpna do listopadu stála v boxe 3x denně seno, lněný semeno, řezanku, ostropestřec. V listopadu začala chodit na chvilky ven a provádět začalo se jádro zvyšovat na konci roku už byla venku celodenně :) s nonstop senem a už normální dávkou jádra bez ovsa, nic nedělala, v dubnu se vyhodili na pastvinu s příkrmem. Takže myslím, že žádná vražda se nekonala. BTW kobyly nejsou blbý a pokud na to nemaj hříbě ani nedonosej. A opravdu mi nepřijde tato výživná kondice viz foto nejhorší k připouštění.
pro všechny myslím že se to tu obejde i bez urážek :) :).
Hanulinko je obrovská jsem vet a chovatel koní, takže takové blbosti vyprávějte někomu jinému A další věc, která mě zaráží a své klisně bych to nikdy neudělala je Vaše poznámka: " BTW kobyly nejsou blbý a pokud na to nemaj hříbě ani nedonosej" Asi jste nikdy v životě neviděla hlady týranou březí klisnu. Jinak by jste toto vůbec napsat nemohla.
majkulka
napsal(a):
Hanulinko je obrovská jsem vet a chovatel koní, takže takové blbosti vyprávějte někomu jinému A další věc, která mě zaráží a své klisně bych to nikdy neudělala je Vaše poznámka: " BTW kobyly nejsou blbý a pokud na to nemaj hříbě ani nedonosej" Asi jste nikdy v životě neviděla hlady týranou březí klisnu. Jinak by jste toto vůbec napsat nemohla.
Omlouvám se za oslovení Hanulinky Reagovala jsem samozřejmě na "Lilek".
Lilek
XXX.XXX.32.37
Hanulinka: Chtěla jsem vědět, zda je to opravdu možné od někoho kdo má osobní zkušenost, z doslechu to může tvrdit každý :)
Radimka: děkuji jako množitel si nepřipadám hříbě nám totiž zůstane :) znám spousty jiných co chovají dokonce na nepůvodových kobylách a kobyly rodí každý rok, takže spíše ty bych nazývala množitelem, ale děkuji za připomínku
Majkulka: Děkuji tím pádem sou oba naši veteřináří naprostí idioti co vlastně nevědí co dlají a říkají :D Sonem přes řitní otvor v nějakém 6-7měsíci již nelze nebo maximálně hodně špatně udělat sono plodu jelikož je děloha sestouplá dole v břiše, cituji svého veterináře ;) takže děkuji za připomínku taktéž :) avšak našim veterinářům věřím :) a určitě by to neřekli dalším lidem :)
a ano máte pravdu neviděla sem nikdy vyhublou týranou březí kobylu.
Lilek
napsal(a):
Hanulinka: Chtěla jsem vědět, zda je to opravdu možné od někoho kdo má osobní zkušenost, z doslechu to může tvrdit každý :)
Radimka: děkuji jako množitel si nepřipadám hříbě nám totiž zůstane :) znám spousty jiných co chovají dokonce na nepůvodových kobylách a kobyly rodí každý rok, takže spíše ty bych nazývala množitelem, ale děkuji za připomínku
Majkulka: Děkuji tím pádem sou oba naši veteřináří naprostí idioti co vlastně nevědí co dlají a říkají :D Sonem přes řitní otvor v nějakém 6-7měsíci již nelze nebo maximálně hodně špatně udělat sono plodu jelikož je děloha sestouplá dole v břiše, cituji svého veterináře ;) takže děkuji za připomínku taktéž :) avšak našim veterinářům věřím :) a určitě by to neřekli dalším lidem :)
a ano máte pravdu neviděla sem nikdy vyhublou týranou březí kobylu.
Mícháte jablka s hruškama a zcela zbytečně. Bavíme se tady o potvrzení březosti a zjištění, zda vše probíhá jak má. A jelikož se děla zcela normálně sono ke konci březosti ( pochopitelně pouze u klisen, které sono nestresuje ), kde se zjištuje, zda je vše v pořádku - většinou z důvodu, zda není hříbě v kozelci atd, tak jste vaše veterináře ohodnotila sama. Já bych si to nedovolila.
Radimka
XXX.XXX.48.6
"množitel si nepřipadám hříbě nám totiž zůstane"
Tak tohle zrovna není to co odlišuje množitele od chovatele.
Ale je to marný, marný, marný.
Lilek
XXX.XXX.32.37
Radimka: marný nevím...jako množitel mi přijde člověk co provozuje utulek a všechny kobyly co jsou trochu lepší sou březí takhle každý rok, to mi přijde jako množitelství :) Naší kobylu jsme připustili hlavně kuli povaze a jejímu původu, má jeden z velmi dobrých původů u plnasů a velice skokově nadané předky i ona byla skokově velice nadaná akorát nebyla v dostihu rychlá. Nejsem chovatel a ani jím být nechci abych měla několik kobyl atd, kobylu sme si připustili pro naší radost a pro naše potřeby na výstavy hříbě fakt nebude takže jestli bude mít taky rozhozený nožky po mámě tak mě to opravdu vadit nebude :)
I tak děkuji za Váš názor ;).