Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Stevesteve

19.10.2016 18:29
Stevesteve

XXX.XXX.43.235

Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat máme šestiletou kobylku plemene appaloosa která je cca 4 měsíce obsednuta a šíleně chápavá...
Jezdíme na ni s přítelkyní jednou já a jednou ona...
Beze sedla beze uzdecky reaguje na hlasové povely a přinejhorším lehce pouziji nohy...
Prostě ovladatelná skvěle.
Převážně trenuji kobylku v kruhovce a přítelkyně jezdí...
Pak se naskytl problém, známý si na ni sedl s udidlem na které ještě není tolik zvyklá a začala mu vzdorovat a odmítala jakékoliv reakce.
Prostě jen stala a mohl dělat co chtěl.
Musel slezt ale pak přišel ten problém že jsem si na ni sedl já a kobylka přestala reagovat i na mě...
Nevím teď co si myslet ani jak to řešit,
že zeme mě poslouchá špičkově ale jakmile na ni sednu nejde.
Jen stojí...
Mám obavy ze mě už nebere jako jezdce nýbrž jako ošetřovatel...
Reakci na přítelkyni zkusíme v pátek...
Co s tím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.10.2016 18:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

Stevesteve napsal(a):
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat máme šestiletou kobylku plemene appaloosa která je cca 4 měsíce obsednuta a šíleně chápavá...
Jezdíme na ni s přítelkyní jednou já a jednou ona...
Beze sedla beze uzdecky reaguje na hlasové povely a přinejhorším lehce pouziji nohy...
Prostě ovladatelná skvěle.
Převážně trenuji kobylku v kruhovce a přítelkyně jezdí...
Pak se naskytl problém, známý si na ni sedl s udidlem na které ještě není tolik zvyklá a začala mu vzdorovat a odmítala jakékoliv reakce.
Prostě jen stala a mohl dělat co chtěl.
Musel slezt ale pak přišel ten problém že jsem si na ni sedl já a kobylka přestala reagovat i na mě...
Nevím teď co si myslet ani jak to řešit,
že zeme mě poslouchá špičkově ale jakmile na ni sednu nejde.
Jen stojí...
Mám obavy ze mě už nebere jako jezdce nýbrž jako ošetřovatel...
Reakci na přítelkyni zkusíme v pátek...
Co s tím.

Hele nejsem koňák, ale tipla bych si, že ty pobídky prostě NEUMÍ.

Fakt to na mě působí podobně jako dotaz: mám štěně, šíleně chytré a chápavé, umí krásně sedni a podej pac, tak si ho na cvičáku půjčil známý a ten pes z nějakýho důvodu vůbec nechtěl provádět vysílání na povel a dokonce se vykašlal i na aport a místo toho utekl. A pak z toho bylo tak zaražené, že nechtělo spolupracovat ani se mnou.

Co myslíte?

Stevesteve

19.10.2016 19:50
Stevesteve

XXX.XXX.81.216

Pobídky zná všechny včetně dvoustopeho kroku...
Nedělá ji to problém spíše špatný nápad s tím známým.
Pobídky jsme zjemnovalí postupně.

19.10.2016 21:08
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Kobyla je pošetřená, obsednutá teprve 4 měsíce, je chytrá, pracovitá.Změna nastala s příchodem vašeho známého a nového udidla.Už víte, kde je chyba?Sám si odpovídáte-Proč jiné udidlo, jaké měla předtím?Jaké má nyní a co změnou udidla chcete dosáhnout?proč takové, na které není zvyklá?Proč na ní šel známý, umí jezdit, jezdí stylem jako vy?Ona se prostě šprajcla.Důvod hledejte v těchto dvou změnách.Nikde jinde

19.10.2016 21:26
kallisto

XXX.XXX.135.38

gitule vrtule napsal(a):
Kobyla je pošetřená, obsednutá teprve 4 měsíce, je chytrá, pracovitá.Změna nastala s příchodem vašeho známého a nového udidla.Už víte, kde je chyba?Sám si odpovídáte-Proč jiné udidlo, jaké měla předtím?Jaké má nyní a co změnou udidla chcete dosáhnout?proč takové, na které není zvyklá?Proč na ní šel známý, umí jezdit, jezdí stylem jako vy?Ona se prostě šprajcla.Důvod hledejte v těchto dvou změnách.Nikde jinde

Gitule rekla bych ze myslel ze kobyla chodí bez udidla a ted ji nauzdili na coz neni zvykla.

19.10.2016 21:38
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

kallisto napsal(a):
Gitule rekla bych ze myslel ze kobyla chodí bez udidla a ted ji nauzdili na coz neni zvykla.

No píše, že na udidlo není tolik zvyklá, tak mi to vyznělo, že už udidlo zná, ale ne to, které jí dali s tím známým.Tak nevím, je třeba, aby to upřesnil zadavatel.

19.10.2016 22:55
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Když je to syrový kůň, zvyká si na miliardu věcí, okolností, situací, vyrovnává se dost sám se sebou, natož s jezdcem na zádech a do toho dáte ještě další a razantní boom a divíte se?

Dítěti, které se sotva udrží na nohou, dáte ihned podpatky, aby na tom chodilo? Taky nebude chápat, co po něm chcete, co má dělat a tak prostě sedne na zadek a vykašle se na to, reakce koně není jiná.

Stevesteve

20.10.2016 06:05
Stevesteve

XXX.XXX.34.224

Udidlo bylo pořád to samé, ten známý jezdí sice ale bezcitne...
To jsem nevěděl předtím...
Opravdu se sprajcla, jen hledám řešení příčina je mi jasná...
Udělal jsem v tomto ohledu chybu a neměl jej na i pouštět.

wvw

20.10.2016 07:20
wvw

XXX.XXX.106.7

Appaloosy jsou povahově dost specifické, každá je jiná, ale moje zkušenost je, že se na ně nesmí tlačit, jinak se šprajcnou. Jsou tvrdohlavé, po zlém s nimi nic nesvedete a je potřeba s nimi mít kvalitní vztah, aby vás samy chtěly poslouchat.

Vy jste u toho ježdění známého byl? Pokud ano, proč jste ho z ní nesundal? Víte, co se při tom ježdění dělo?

Kobylka je naštvaná, možná zrazená, a tohle je jediný způsob, jak vám to může říct. Rozhodně nic nelámejte přes koleno, vraťte se výcvikově o krok zpět, zjistěte, co je ochotná dělat a to dělejte a opět si u ní vybudujte důvěru.

Stevesteve

20.10.2016 07:32
Stevesteve

XXX.XXX.34.224

Ano byl já jsem si koně vyčistil a připravil on pak nasadil udidlo a přitáhl sedlo, pak na ni sedl a chtěl se rozjet.
Byl na ni cca 3 minuty pak slezl když už to nešlo jinak.
Jinak že zeme mě následuje i sama.
Také mi přijde že je zrazena.

Stevesteve

20.10.2016 07:33
Stevesteve

XXX.XXX.34.224

Je ochotna dělat vše kromě práce v sedle či se mnou na zádech.

wvw

20.10.2016 08:27
wvw

XXX.XXX.106.7

A co s ní za ty 3 minuty dělal, že ji to tak nakrklo? Teoreticky ji může vadit i jen to, že na ni někdo cizí sedl. Appy jsou osobnosti, nejsou to ČTčka, která většinou bez problémů svezou kohokoli. Možná ji vadilo už jen to, že ji úplně cizí člověk vlezl na hřbet. Já bych se tomu koni nedivila, vždyť mně by to vadilo taky :D

Vy jste si na ni sedl hned po tom známém nebo až jiný den?

Dejte ji čas a dělejte s ní, co má ráda, třeba běžte na procházku, ať si to u ní vyžehlíte ;-).

Stevesteve

20.10.2016 08:41
Stevesteve

XXX.XXX.34.224

Hned po tom co slezl.
Druhý den také pak den volna a došli den znovu...

lina225

20.10.2016 09:36
lina225

XXX.XXX.131.91

A není to jenom tak, že kobylka vymyslela fajn habaďůru? Ze začátku se opravdu mohla šprajcnout, protože jí bylo nepříjemné udidlo, ale vyšlo to na kamaráda, vyšlo to i na vás, pak to vyšlo podruhé, potřetí.. no proč by odteď vůbec něco měla dělat, když jí to tak pěkně funguje? Stačí chvilku vydržet, jezdec sleze a je po práci :).

edwina

20.10.2016 09:42
edwina

XXX.XXX.40.41

Obsedali jste klisnu vy (s přítelkyní) sami, anebo byla na základním výcviku někde u profesionála? Mám takovou zkušenost, že když si obsedne doma koně někdo sám, kdo nemá moc zkušeností s mladými koňmi, byť třeba jezdí už několik let a na přiježděných koních nemá problém, kůň pak funguje jen jemu a je veliký problém to zobecnit i pro jiné jezdce. Zkrátka kůň si navykne na 1 člověka (případně zde na 2), nikoli pomůcky jako takové a správnou reakci na ně. Možná jen známý poukázal na tento jev. Nevěřím, že by za 3 minuty v sedle, kdy klisna jen stála a nehýbala se, koně fatálně pokazil. Spíš odhalil chyby, které ve výcviku jsou. Appy jsou specifické, ale že by se urazila, tomu nevěřím. Když na ni vylezete, dáte pobídku, ona se nerozejde, vy slezete a párkrát to zopakujete, máte zaděláno na problém. Utvrdí se v tom, že může jezdce ignorovat. Správný postup by podle mě byl, že když s kamarádem v sedle kůň sám nejde, tak ho povodím.

20.10.2016 09:48
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Počkala bych jak bude reagovat na přítelkyni až nasedne /klidně, bez sedla a jen na té ohlávce/ a pak pokud máte druhého koně nebo možnost s někým vyrazit, jela bych se krokem projít za jiným koněm skoro bez užívání pomůcek a tlaku, aby zase zjistila, že to jde jemně. Jinak nasazení udidla u 4 měsíce obsedlého koně nepovažuji za nic uspěchaného. Podělal to ten strejda co jste ho na kobylu pustili.

edwina

20.10.2016 09:58
edwina

XXX.XXX.40.41

A vidíte, já si naopak myslím, že "strejda" je v tom nevinně. Tohle pokazil už někdo předtím. Dobře obsednutý kůň po 4 měsících práce s jezdcem na hřbetě se má na normální pobídku rozejít s kýmkoli, i když ho vidí prvně v životě. Pokud to neudělá, je něco špatně. Většinou výcvik .

Stevesteve

20.10.2016 10:01
Stevesteve

XXX.XXX.34.224

Já to další fmdny dělal bez udidla i beze sedla.

Stevesteve

20.10.2016 10:03
Stevesteve

XXX.XXX.34.224

Ne ne sedláci jsme pod odborným dozorem sami s přítelkyní.

edwina

20.10.2016 10:08
edwina

XXX.XXX.40.41

Stevesteve napsal(a):
Ne ne sedláci jsme pod odborným dozorem sami s přítelkyní.

V tom případě by bylo fajn, kdyby přijel odborný dozor a prověřil situaci na místě. Rozhodně je milé, že klisna v nové situaci jen stála, také mohla třeba začít vyhazovat nebo se snažit spasit útěkem. Bude to zřejmě pohodářka. Pozvala bych trenéra, ať se na vás koukne. Je totiž potřeba v první řadě rozlišit, zda vás má Appa "na háku" a nepracuje, protože nechce a zjistila s kamarádem na zádech, že nemusí, jelikož když chvilku vydrží, tlak zmizí a jezdec sesedne, anebo zda pro ni je cizí člověk takový stres, že reaguje "zamrznutím" (panický stav, který se projeví neschopností pohybu). Samozřejmě jedno i druhé se dá vyřešit, ale každé jinak. Já se přikláním k tomu, že vás prostě testuje a zkouší, Appy jsou chytré a na všechno mají vlastní názor.

Stevesteve

20.10.2016 10:09
Stevesteve

XXX.XXX.34.224

Take že jakmile na ni sednu příště musím si být absolutně jistý že už půjde ať už s pomocí někoho nebo sama...
Jakmile si na to zvykne také si myslím že si bude myslet ze stačí jen vyčkat...

edwina

20.10.2016 10:11
edwina

XXX.XXX.40.41

"Nový jezdec", co na ni sedne pro prověření situace, by měl být onen odborný dozor, tedy zkušený trenér. Nejprve se podívá na vás a pak případně dořeší ze sedla. Kamarády, co si také chtějí zajezdit, bych na mladého koně nepouštěla...

20.10.2016 10:27
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Od stolu se radí blbě, ale já bych buď začala znovu tam, kde jste skončili, než se šprajcla a už se s ní nehne, nebo bych jí dala prostě týden volna, zopakovala bych s ní to, co jí už jde automaticky, aby i sama získala jistotu-tohle umím, to znám, pohoda a zkusila bych plynule bez tlaku přejít do sedla.Já když obsedala vloni naší 3 letou wpbr-ku, tak jsem jí jeden den seznámila s podsedlovkou a sedlem, další den jsem na ní položila dečku, na ní sedlo, nedotahovala jsem, třetí den jsem automaticky na ní dala oboje, dotáhla jen kousek, aby zjistila, že dotažení není nic, čeho by se měla bát a pak jsem normálně dotáhla.Neřešila nic.Je třeba s lekcí skončit dřív, než se to koni znelíbí, znejistí a odmítne pracovat, byť by lekce měla trvat pět minut.Nejde tu o čas, ale o úspěch společné práce a postupování v lekcích, které jsou pro koně srozumitelné.Přeji, aby vše dobře dopadlo.Pokud je citlivá a nesnese jiného jezdce, než vás s přítelkyní, tak jí prostě na hřbet třeba rok nedávejte ani dítě.Za rok to můžete zkusit, už budete vy, i kobylka na jiným levlu.

20.10.2016 10:30
dsj

XXX.XXX.116.98

Já bych asi zkusila se vrátit před nasednutím zpět na zem. Jestli dokážete kobylu rozhýbat na pobídky ze země, ať si na ní sedne přítelkyně, na začátku jen jako živá zátěž a povely dávejte vy ze země a kobyla by se měla rozejít. Postupně pobídky ze země překrývejte s pobídkami ze sedla. Za správnou reakci hodně pochválit, dát koni najevo že tuhle reakci chci. U takhle mladého koně chci, aby šel klidně a s důvěrou dopředu, a v tom ho podporuji pobídkami holení a ze začátku vůbec nepoužívám zádrže nebo brždění - a už vůbec ne, není zvyklý na udidlo v hubě. Jestli se kobče kamarád při pobídce holení dopředu pověsil do huby, tak jí mohl úplně zmást (dostala zároveň povel vpřed i stůj a ona teď (možná) neví, jak má reagovat.
Další možnost je požádat někoho s klidným a zkušeným koněm, aby kobče dělal vodiče - nejistým koním to pomáhá (i nejistým jezdcům), i když si tím trochu přiděláte práci, až později budete muset kobču naučit zase chodit samostatně.
Ale úplně nejlepší by bylo pozvat si někoho zkušenějšího, kdo má zkušenosti s obsedáním(sportovní jezdci nemusí být pro mladého koně ideální - dřív než požádáte o pomoc se jeďte podívat, jak zachází se svými koňmi a všímejte si jestli jejich koně pracují v klidu, s radostí a uvolněně).

wvw

24.10.2016 14:18
wvw

XXX.XXX.106.7

Tak co kobyla, už zase funguje?

Stevesteve

1.11.2016 11:04
Stevesteve

XXX.XXX.36.141

Už je zase v pohodě, chtělo to čas...
Děkuji za rady

Přidejte reakci