Luciiiik
XXX.XXX.227.172
Ahoj,
zajimalo by me, kdyz mam klisnu dobreho puvodu zapsanou v rakouske plemenne knize (konkretne ZAP) pod teplokrevnikem (warmblut), jakym hrebcem ji mohu nechat pripustit? Pripusti mi ji hrebec zapsany pod plemennou knihou ČT nebo je potřeba aby byla taktéž zapsána v Pk ČT? Či zalezi na konkretnim hrebci? Zajima me to zatim ciste tepreticky, nikdy jsem puvodoveho kone nemela tak me do budoucna zajima jak to probiha atd. :).
edwina
XXX.XXX.40.41
Klisna se musí nechat zapsat do PK ČT či PK CS (Slovenský teplokrevník chovaný v ČR), nebo je třeba ji připustit rakouským plemenným hřebcem z příslušné plemenné knihy, ale tam pak může být potíž se zapsáním hříběte - pravděpodobně by ho musel vidět rakouský inspektor chovu, aby mu mateřská PK vystavila osvědčení o původu. Asi bych to nekomplikovala a zapsala klisnu do jedné z českých teplokrevných plemenných knih. ČT nechovám, ale co jsem kde slyšela, PK CS je o něco vstřícnější a lépe se s nimi jedná, hodně chovatelů ČT proto přešlo pod CS. Klisnu s rakouským původem vám zapíšou obě PK, s tím není potíž. A na vybraném hřebci záleží, měl by být licencován pro stejnou PK jako klisna. Tudíž vyberete-li si hřebce z PK CS, zapisujte klisnu do PK CS. Jsou hřebci, kteří mají licence pro víc PK, ale neplatí to automaticky u všech. Klisnu můžete samozřejmě zapsat do PK ČT i PK CS - může být v několika PK naráz, to ničemu nevadí.
Luciiiik
XXX.XXX.72.215
Dekuju moc❤️ Muzu se jeste zeptat jak takovy zapis probiha?
edwina
XXX.XXX.40.41
Pozvete si domů inspektora chovu (kontakty pro PK ČT viz http://www.schct.cz/cz/kontakty/hodnotitele-chovu-koni.html; pro PK CS lze použít pracovníky Equiservis Kunzulent: http://equiserviskonzulent.cz/?page_id=18)
Jak zápis do PK CS probíhá se dozvíte podrobně zde: http://www.studbookcs.cz/doc/zapisPK11.pdf.
Ve zkratce: zavoláte inspektorovi pro vaši oblast, domluvíte si s ním termín. On přijede do vaší stáje, klisnu přeměří, podívá se na její tělesnou stavbu a chody (předvedete ji na ruce v kroku a klusu). Popíše ji, oboduje a na základě exteriéru ji zařadí do nějakého oddílu PK. Doklady pošle na svaz on, vám pak poštou přijde výpis z plemenné knihy. Musíte uhradit poplatek plemenné knize za zápis (v řádu stokorun) a platíte i poplatek za ohodnocení klisny a cestovné přímo inspektorovi chovu (bývá to cca 1200 Kč + cesťák, cenu by vám měl říct po telefonu předem, odvíjí se od vzdálenosti). Levnější je teoreticky jet s klisnou na svod, ale zase se musíte někam přepravit i s koněm, což není tak pohodlné. A také se svody konají ve vaší oblasti třeba jen 1x ročně. Já jsem si vždycky zvala inspektora domů.
Luciiiik
XXX.XXX.145.150
..
edwina
XXX.XXX.40.41
Pokud klisna kulhá po úrazu doživotně a není naděje na vyléčení, do PK vám ji zapíšou, ale dostane za to srážku bodů a určitě ne do Hlavní plemenné knihy. Znám klisnu po úrazu lopatky v hříběcím věku, která zapsaná do PK byla a inspektor uvedl, že chody nelze posoudit. Zkuste se obrátit na inspektora chovu, uvidíte, co vám doporučí. Jinak je samozřejmě lepší počkat, až klisna přestane kulhat, a osvodovat ji pak.