Plemenna kniha-pripousteni

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Luciiiik

9.10.2016 21:36
Luciiiik

XXX.XXX.227.172

Ahoj,
zajimalo by me, kdyz mam klisnu dobreho puvodu zapsanou v rakouske plemenne knize (konkretne ZAP) pod teplokrevnikem (warmblut), jakym hrebcem ji mohu nechat pripustit? Pripusti mi ji hrebec zapsany pod plemennou knihou ČT nebo je potřeba aby byla taktéž zapsána v Pk ČT? Či zalezi na konkretnim hrebci? Zajima me to zatim ciste tepreticky, nikdy jsem puvodoveho kone nemela tak me do budoucna zajima jak to probiha atd. :).

edwina

10.10.2016 07:59
edwina

XXX.XXX.40.41

Klisna se musí nechat zapsat do PK ČT či PK CS (Slovenský teplokrevník chovaný v ČR), nebo je třeba ji připustit rakouským plemenným hřebcem z příslušné plemenné knihy, ale tam pak může být potíž se zapsáním hříběte - pravděpodobně by ho musel vidět rakouský inspektor chovu, aby mu mateřská PK vystavila osvědčení o původu. Asi bych to nekomplikovala a zapsala klisnu do jedné z českých teplokrevných plemenných knih. ČT nechovám, ale co jsem kde slyšela, PK CS je o něco vstřícnější a lépe se s nimi jedná, hodně chovatelů ČT proto přešlo pod CS. Klisnu s rakouským původem vám zapíšou obě PK, s tím není potíž. A na vybraném hřebci záleží, měl by být licencován pro stejnou PK jako klisna. Tudíž vyberete-li si hřebce z PK CS, zapisujte klisnu do PK CS. Jsou hřebci, kteří mají licence pro víc PK, ale neplatí to automaticky u všech. Klisnu můžete samozřejmě zapsat do PK ČT i PK CS - může být v několika PK naráz, to ničemu nevadí.

Luciiiik

10.10.2016 10:14
Luciiiik

XXX.XXX.72.215

Dekuju moc❤️ Muzu se jeste zeptat jak takovy zapis probiha?

edwina

10.10.2016 10:49
edwina

XXX.XXX.40.41

Pozvete si domů inspektora chovu (kontakty pro PK ČT viz http://www.schct.cz/cz/kontakty/hodnotitele-chovu-koni.html; pro PK CS lze použít pracovníky Equiservis Kunzulent: http://equiserviskonzulent.cz/?page_id=18)
Jak zápis do PK CS probíhá se dozvíte podrobně zde: http://www.studbookcs.cz/doc/zapisPK11.pdf.
Ve zkratce: zavoláte inspektorovi pro vaši oblast, domluvíte si s ním termín. On přijede do vaší stáje, klisnu přeměří, podívá se na její tělesnou stavbu a chody (předvedete ji na ruce v kroku a klusu). Popíše ji, oboduje a na základě exteriéru ji zařadí do nějakého oddílu PK. Doklady pošle na svaz on, vám pak poštou přijde výpis z plemenné knihy. Musíte uhradit poplatek plemenné knize za zápis (v řádu stokorun) a platíte i poplatek za ohodnocení klisny a cestovné přímo inspektorovi chovu (bývá to cca 1200 Kč + cesťák, cenu by vám měl říct po telefonu předem, odvíjí se od vzdálenosti). Levnější je teoreticky jet s klisnou na svod, ale zase se musíte někam přepravit i s koněm, což není tak pohodlné. A také se svody konají ve vaší oblasti třeba jen 1x ročně. Já jsem si vždycky zvala inspektora domů.

10.10.2016 17:37
Ihahahaha

XXX.XXX.226.38

Caute, ted som si precetla diskuzi, mozem sa opytat, ked moja kobyla kriva (kulha), ako sa to riesi? kedyze komisar posudzuje chody, ako moc vadi zo kríva? alebo ak kríva tak ju nie je možné zapísať do pk?

10.10.2016 17:39
Ihahahaha

XXX.XXX.226.38

Kriva pretoze mala zraneni a nemozem uz na ni jezdit tak premyeslime ze ju nechame udelat hrieba.

Luciiiik

19.10.2016 10:46
Luciiiik

XXX.XXX.145.150

..

edwina

20.10.2016 09:55
edwina

XXX.XXX.40.41

Pokud klisna kulhá po úrazu doživotně a není naděje na vyléčení, do PK vám ji zapíšou, ale dostane za to srážku bodů a určitě ne do Hlavní plemenné knihy. Znám klisnu po úrazu lopatky v hříběcím věku, která zapsaná do PK byla a inspektor uvedl, že chody nelze posoudit. Zkuste se obrátit na inspektora chovu, uvidíte, co vám doporučí. Jinak je samozřejmě lepší počkat, až klisna přestane kulhat, a osvodovat ji pak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík