Kůň nechce dokončit kruh a vrátit se na stěnu

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

x

6.10.2016 14:58
x

XXX.XXX.79.66

Setkali jste se někdy s problémem, že jedete velký kruh (např. jakoby z písmene A), kůň jde hezky po kruhu, ale když dojde jakoby do X, začne táhnout ven z kruhu, chce buď jít proti stěně nebo se možná otočit na druhou ruku a prostě není možné kruh ani za nic dokončit? Nevím, jestli nedělám uprostřed jízdárny nějakou chybu, už se mi toto stalo u druhého koně (oba nebyli moc přiježdění). Byla jsem z toho celkem zoufalá, snažila jsem se ho natlačit na kruh holeněma, ale na ty moc nereaguje. Vnější otěž jsem měla napnutou, vnitřní směrem do kruhu. Snažila jsem se zatížit vnitřní sedací kost. Nic. Kůň šel po pleci ven a čím víc jsem se snažila, tím víc panikařil, při některých pokusech i naklusal. Většinou došel až na druhý konec jízdárny a pak jsme pokračovali po stěně. Na jednu ruku to bylo lepší, když jsem měla opravdu hodně krátké otěže, došel rovně na stěnu a tam se otočil do správného směru. Ze zoufalství jsem ho zkoušela z vnější strany plesknout koncem otěží, ale to byla vůbec největší blbost, tím víc se při příchodu do kritického místa bál. Jak bych měla reagovat správně?

6.10.2016 21:12
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Problém bude v tom, že kone nie sú prijazdené. Pre koňa je práca na kruhu pomerne ťažká a pokiaľ sa sám na kruhu neunesie tak ho tam násilím nedostanete a čím viac skracujete oťaž a snažíte sa ho tam "natlačiť" tým je to horšie a kôň sa bráni a snaží sa z kruhu zdrhnúť. A na jednu ruku je kôň vždy krivší preto je to horšie na jednu stranu.Treba začať na dlhšej oťaži a snažiť sa poctivo vyjazďovať rohy - to je základ práce na kruhu, lebo roh je vlastne 1/4 kruhu. A zo začiatku jazdiť iba veľké kruhy a až keď je kôň už uvoľnený. A jazdiť vlnovky, osmičky a ohýbať a ohýbať.. ale nečakajte že za dve hodiny to bude vedieť chce to čas.

6.10.2016 21:27
lenacia

XXX.XXX.211.199

Dělává mi občas něco podobného, navíc, dkyž hodně fouká odmítá mi kobča jít do jednoho rohu, kde šustí křoví a stromoví... to mi raději začně zkoušet vyhazovat,
Jednoduše, když to dělá, udělám kontaktní otěží kroužek, a jeden celý kruh znovu. Vybočuje? Kontaktní otěž. kroužek, jede se znovu... nám tahle finta pomáhá prakticky na všechno.

x

9.10.2016 09:03
x

XXX.XXX.222.209

Katkaa1: Díky za rady. Asi to bude opravdu tím, že kůň se ještě na kruhu neunese, zdálo se mi jen divné, proč to dělá vždy v tomto bodě (jestli pro něj třeba není nějak děsivé, přiblížit se pod tímto úhlem k plotu), bude to ale spíš tím, že přesně takovouto část kruhu zvládá. Zkusím tedy dělat pouze půlkruhy, rohy, případně diagonály, půl jízdárny, od stěny ke stěně... prostě cviky, kde nemusí být tak dlouho ohnutý a které zvládne. Chodí hlavně do terénu, takže není ni divného, že tu jízdárnu moc nezvládá. Taky zkusím pracovat ze země, například ho naučit chodit na lonži, protože to neumí a pokud má zvládnout kruh pod jezdcem, toto by asi mohl být základ. Jen nevím, jestli to bude mít nějaký efekt, můžu tam chodit jen 2x týdně, ale třeba se to trochu zlepší.

lenacia: nevím, jestli jsem to pochopila, ale radíte udělat malý kroužek? To zde asi nebude řešení, kůň ho nezvládne (teda zkoušela jsem s ním udělat menší kruh a ten se dokončit podařilo, nebyl to však kruh, ale šišoid a kůň se neohýbal) a navíc jak píšu, nedalo se dělat vůbec nic, kůň si prostě šel, kam chtěl.

9.10.2016 10:18
keira

XXX.XXX.106.7

Kde máte stáj/východ z jízdárny? Nesnaží se s vámi jednoduše odejít pryč?

9.10.2016 10:23
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Aj tá lonž je fajn, no 2x týždenne je trocha málo, ale lepšie ako nič. Akurát to pôjde pomaly. Vylonžovať môžete aj pred jazdením, dajte si pozor aby ste to koňa učila na dobrom povrchu - nesmie sa mu to šmýkať musí mať na kruhu dobrú oporu a zo začiatku nerobte dlho no skončite až keď bude chodiť uvoľnený.

x

9.10.2016 10:51
x

XXX.XXX.222.209

Keira: ano, je pravda, že šel směrem k východu, kruh jsem dělala pokaždé na straně jízdárny dál od východu, příště určitě zkusím i na té druhé. I když toto odpovídá pouze na otázku kam šel a ne proč to dělal, což je hlavně potřeba vyřešit. :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.10.2016 17:20
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mno, vždyť katkaa Vám na to odpověděla. Samozřejmě že je to jen nápad - nikdo z nás Vás neviděl, tedy jsou to jen domněnky podle Vašeho popisu.
Taky by mě k tomu napadlo, že se jedná o koně málo přiježděného, který má problém se svojí rovnováhou, natožpak jezdcovou, tedy není schopen na kruhu jet a snaží se z něj vybočit - utéct z něčeho, co je mu nepříjemné a neumí si s tím poradit. Katkaa to pěkně popsala.

Jedno z řešení pro začátek je nesnažit se jezdit pravidelné kruhy, ale naopak po něm žádat jakýsi kosočtverec začínající v tom A, pak se dotknout stěny v F, v X, stěny v K, v A.. při jiném sestavení, než používáte. Zkuste nepoužívat pouze vnější otěž, ale naopak na koních nezkušených je dobré, než začnou být schopní se unést v obloucích, používat obě otěže souměrně, jakobyste držela mezi pěstmi fotbalový míč (lze si ho klidně na chvíli opravdu do rukou vzít a vyzkoušet systém používání rukou). Používat k zatáčení lehce celý trup - vnitřní rameno vždy do "rohu" trochu posunout dozadu, tím se i zatíží ta vnitřní sedací kost a celkově se celé Vaše těžiště posune do správné pozice pro zatáčení. Kůň bude nucen více podsunout zadní vnitřní nohu, a bude posilovat záď pro budoucí cviky na kruhu/v obloucích. Ty otěže používejte jakoby ste chtěla koně držet "mezi nimi". Neoddalovat nijak výrazně vnitřní otěž - při používání obou otěží současně to není potřeba - to uvidíte, pokud se rozhodnete tento způsob vyzkoušet. Prostě celým tělem držet koně rovně. Mezi otěžemi, mezi svými nohami a při točení prostě použít obě otěže společně s celým postavením Vašeho těla plus samozřejmě vnější nohou dát pokyn za podbřišníkem, že se zatáčí. A zase srovnat obě nohy (holeně) proti sobě a jet tu rovnou čáru.

Přidejte reakci

Přidat smajlík