Tonenipodstatne
XXX.XXX.2.192
Jaké máte zkušenosti s roubikem? Pred ní s tímto? http://www.equiservis.cz/VYBAVENI-PRO-KONE/UDIDLA/ROUBIKOVA-UDIDLA/Stihlo-roubikove-nerez-s-mosaznymi-rolkami.html
Hodně lidmi je odsuzován, ale mně se zdá jako pomocné udidlo.
Nebo myslíte, že by bylo vhodnější 2x lomenne? http://www.equiservis.cz/VYBAVENI-PRO-KONE/UDIDLA/ROUBIKOVA-UDIDLA/Stihlo-roubikove-2xlomene-argentan-nerez-ECO.html
Děkuji za názory.
Rolky, proto aby si mohl udidlo posouvat. Ale takové není 2x lomenne. Které netlačí na jazyk, ale na patro a je tedy i lepší. Co myslíte?
Tonenipodstatne
XXX.XXX.16.18
polárka.15
napsal(a):
Spíš z jakého důvodu chcete měnit a právě tyto dvě udidla. Kůň si posune udidlo sám, má-li k tomu prostor (pak si neposune ani to s válečky) a je jedno, zda je to lomené jednou, dvakrát či s válečky. Obě udidla mají jiné vlastnosti.
Roubík chci právě kvůli pomoci koni vysvětlení při zataceni. Reaguje na sed, ale není to stále 100%. Teď máme jednou lomenne decko s rolkami.
edwina
XXX.XXX.40.41
To s rolkami je ostřejší (tenčí). Používali jsme ho na starším poníkovi, který ignoroval u malé začínající jezdkyně (6 let) holeň jako povel k zatočení. Pomohlo to, přestal ji vyvážet z kruhu ven. Dnes už opět funguje na kroužkovém udidle a bez nánosníku. Takže za mě spokojenost, ale je ostřejší. Na mladého, případně nezkušeného koně, který neví, co se po něm chce, bych volila dvakrát lomené, určitě ne to s rolkami. To vnímám spíš jako "trestné" udidlo.
Tonenipodstatne
XXX.XXX.82.15
edwina
napsal(a):
To s rolkami je ostřejší (tenčí). Používali jsme ho na starším poníkovi, který ignoroval u malé začínající jezdkyně (6 let) holeň jako povel k zatočení. Pomohlo to, přestal ji vyvážet z kruhu ven. Dnes už opět funguje na kroužkovém udidle a bez nánosníku. Takže za mě spokojenost, ale je ostřejší. Na mladého, případně nezkušeného koně, který neví, co se po něm chce, bych volila dvakrát lomené, určitě ne to s rolkami. To vnímám spíš jako "trestné" udidlo.
Je to veliký paličák. Tak si moc nejsem jistá, prostě je na hubu poměrně jemný. Teď jezdíme na déčku s rolkami. Myslíte, že by nebylo vhodné pořídit si roubik s rolkami?
chov7
XXX.XXX.2.216
Http://www.equiservis.cz/VYBAVENI-PRO-KONE/UDIDLA/ROUBIKOVA-UDIDLA/Stihlo-roubikove-nerez-s-mosaznymi-rolkami.html
toto udidlo pouzivame pri lonzova a na jednoho dostihaka do terenu...toto udidlo je tensi a konik ma nizsi patro a tak nema v tlamicce tolik mista n aklasicka udidla a tohle mu vyhovuje...take si jej diky rolkam spokojene prezvykuje...a opravdu na nem chodi skvele
jinak ostatni koniky jezdime na 2xlomene olive a stou jsme take naprosto spokojeny.
Tonenipodstatne
XXX.XXX.82.15
chov7
napsal(a):
Http://www.equiservis.cz/VYBAVENI-PRO-KONE/UDIDLA/ROUBIKOVA-UDIDLA/Stihlo-roubikove-nerez-s-mosaznymi-rolkami.html
toto udidlo pouzivame pri lonzova a na jednoho dostihaka do terenu...toto udidlo je tensi a konik ma nizsi patro a tak nema v tlamicce tolik mista n aklasicka udidla a tohle mu vyhovuje...take si jej diky rolkam spokojene prezvykuje...a opravdu na nem chodi skvele
jinak ostatni koniky jezdime na 2xlomene olive a stou jsme take naprosto spokojeny.
To by nám právě mohlo pomoci i při lonzovani, občas právě vyvrací hlavu a utíká.
Jen se tedy bojím, že bude moc ostré.
edwina
XXX.XXX.40.41
Tonenipodstatne
napsal(a):
Je to veliký paličák. Tak si moc nejsem jistá, prostě je na hubu poměrně jemný. Teď jezdíme na déčku s rolkami. Myslíte, že by nebylo vhodné pořídit si roubik s rolkami?
Pokud jezdíte na déčku s rolkami, tak roubík s rolkami je stejně tenký, není v tom rozdíl (v sedlovně mi visí obě tato udidla, tak mohu srovnávat), navíc jsou u roubíku jen ta "ramena". Ale pokud kůň nezatáčí na déčku s rolkami, roubík to podle mého názoru nespraví, už ta déčka fixují udidlo v tlamě a při zatáčení tlačí do koutku huby. Možná bych změnila udidlo jako takové, protože tenhle typ mu zřejmě nevyhovuje. Možná je moc ostré, a proto se mu brání? U nás to byla otázka 2 měsíců, než si holčička s poníkem vyříkala, kdo komu velí, a roubík jsme mohli sundat. Teď zatáčí na čemkoli. Déčko s rolkami jsem používala místo westernového udidla u jednoho koníka s menší hubou. Vyhovovalo mi, že je tenčí než klasická anglická udidla (nezabíralo tolik místa v tlamě), ale přitom není tak ostré jako klasická westernová stihla. Ale tam se jezdí prakticky bez kontaktu s hubou na volné otěži. Vždycky je to tak, že spíš záleží na rukou, co za to udidlo "tahají", než na udidle jako takovém. Ale má-li kůň jemnou hubu a je-li ježděn anglicky (na přilnutí, požadován prakticky stálý kontakt mezi hubou koně a rukou jezdce), rolkám bych se vyhnula a šla bych do dvakrát lomeného roubíku, anebo do něčeho takového: http://www.zooprodukt.com/index.php?zbozi_detail=40330. Zvlášť máte-li pocit, že koni vyhovuje chuť mědi (rolky jsou také z tohoto materiálu). Ale nutno podotknout, že měď je měkčí než nerez a není tak odolná okusu...
Tonenipodstatne
XXX.XXX.82.15
edwina
napsal(a):
Pokud jezdíte na déčku s rolkami, tak roubík s rolkami je stejně tenký, není v tom rozdíl (v sedlovně mi visí obě tato udidla, tak mohu srovnávat), navíc jsou u roubíku jen ta "ramena". Ale pokud kůň nezatáčí na déčku s rolkami, roubík to podle mého názoru nespraví, už ta déčka fixují udidlo v tlamě a při zatáčení tlačí do koutku huby. Možná bych změnila udidlo jako takové, protože tenhle typ mu zřejmě nevyhovuje. Možná je moc ostré, a proto se mu brání? U nás to byla otázka 2 měsíců, než si holčička s poníkem vyříkala, kdo komu velí, a roubík jsme mohli sundat. Teď zatáčí na čemkoli. Déčko s rolkami jsem používala místo westernového udidla u jednoho koníka s menší hubou. Vyhovovalo mi, že je tenčí než klasická anglická udidla (nezabíralo tolik místa v tlamě), ale přitom není tak ostré jako klasická westernová stihla. Ale tam se jezdí prakticky bez kontaktu s hubou na volné otěži. Vždycky je to tak, že spíš záleží na rukou, co za to udidlo "tahají", než na udidle jako takovém. Ale má-li kůň jemnou hubu a je-li ježděn anglicky (na přilnutí, požadován prakticky stálý kontakt mezi hubou koně a rukou jezdce), rolkám bych se vyhnula a šla bych do dvakrát lomeného roubíku, anebo do něčeho takového: http://www.zooprodukt.com/index.php?zbozi_detail=40330. Zvlášť máte-li pocit, že koni vyhovuje chuť mědi (rolky jsou také z tohoto materiálu). Ale nutno podotknout, že měď je měkčí než nerez a není tak odolná okusu...
Na jízdárně ano, chodí zádi a uvolněně. Bohužel má i trochu problém na kruhu ve cvalu. Ale proč chci rolky. Protože si může udidlo přemísťovat a je prosti zakousnutí. Je to jemný konik, ale venku má občas behací.
Upřímně nejsem si sama 100% jistá zda mu měď vyhovuje. Ale dříve byl na stihle, burtech... A prý mu nesedlo, byl nejlépe ovladatelný na déčku.
Tak vůbec nevím teď, jestli raději nejít do 3)2x lomenem? Co myslíte? Možná by to bylo i lepší zastavovani venku. Každopádně se bojím zakousnutí. Je schopen jednou cválat na volné otezi a jednou běžet.
Tonenipodstatne
XXX.XXX.82.15
Uživatel s deaktivovaným účtem
Tonenipodstatne
napsal(a):
To by nám právě mohlo pomoci i při lonzovani, občas právě vyvrací hlavu a utíká.
Jen se tedy bojím, že bude moc ostré.
Na zubadle sa ale hlavne nelonžuje a už vôbec nie mladý kôň. Zbytočne si ho otupíte na zubadlo, navyše ruka na lonži nedokáže povoliť, ani ukázať koňovi čo má robiť.
Tonenipodstatne
XXX.XXX.82.15
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Na zubadle sa ale hlavne nelonžuje a už vôbec nie mladý kôň. Zbytočne si ho otupíte na zubadlo, navyše ruka na lonži nedokáže povoliť, ani ukázať koňovi čo má robiť.
Není to mladý kůň, pokud bude udržovat kruh v ničem to omezovat nebude. Jen je tu veliké riziko, vím.
edwina
napsal(a):
Není pravda, že čím tenčí udidlo tím líp. Koňská huba není tak velká a širší udidla jsou spíše na škodu než k užitku.
Pokud máte déčko a teď chcete roubík, opravdu není tak velký rozdíl. Válečkové udidlo má tu výhodu, že je tenší, má měděné kroužky, které podporují slinění. Opatření proti "oprírání" do udidla je taky jen částečná.
U dvoulomenného je zase výhoda právě do dvoulomení, které je přátelštější ke koňské hubě, ale zase je o chlup širší.
Já za sebe jsem pro užší udidla a také mám raději dvoulomenné, mám s nimi lepší zkušenosti.
Já osobně bych raději sáhla po tomto:
http://www.equisun.cz/cz/e-shop/783144/c26065-udidla/roubikove-udidlo-stuebben-full-cheek-snaffle-2270.html.
edwina
XXX.XXX.40.41
Tonenipodstatne
napsal(a):
Na jízdárně ano, chodí zádi a uvolněně. Bohužel má i trochu problém na kruhu ve cvalu. Ale proč chci rolky. Protože si může udidlo přemísťovat a je prosti zakousnutí. Je to jemný konik, ale venku má občas behací.
Upřímně nejsem si sama 100% jistá zda mu měď vyhovuje. Ale dříve byl na stihle, burtech... A prý mu nesedlo, byl nejlépe ovladatelný na déčku.
Tak vůbec nevím teď, jestli raději nejít do 3)2x lomenem? Co myslíte? Možná by to bylo i lepší zastavovani venku. Každopádně se bojím zakousnutí. Je schopen jednou cválat na volné otezi a jednou běžet.
Asi by si to chtělo ujasnit, proč chcete měnit udidlo. Pokud koni rolkové déčko v podstatě vyhovuje, dobře na něm zastavuje a jen někdy hůře zatáčí, myslím, že rolkový roubík bude totéž, ona i ta tyčka z „déčka“ tlačí při obratu do koutku huby, stejně jako rameno roubíku. Ani u jednoho udidla by se vám nemělo stát, že při zatáčení, když se kůň brání a otevře hubu, projede mu udidlo na druhou stranu. Na rozdíl od kroužků je roubíkové či déčkové udidlo v hubě pevně usazené. Pokud chcete zkusit roubík, vybrala bych spíš nějaký jiný, nerolkový, aby to byla pro koně větší změna. Máte-li pocit, že má méně prostornou hubu (něco jiného je A1/1 a mohutné ČT s velkou hlavou), pak tenčí, a pokud chcete, aby bylo udidlo v hubě pohyblivé, pak spíše dvakrát lomené.
Co se lonžování týče, určitě je vhodnější lonžovat na provazové ohlávce, na té vám kůň z kruhu neuteče. Máte nad ním lepší kontrolu než na libovolném udidle a neotupíte ho v hubě. Pokud potřebujete použít při lonžování nějaké pomocné otěže, dejte provazovku pod uzdečku a do udidla zapněte jen vyvazovací otěže.
chov7
XXX.XXX.2.216
Provazovka neni vhodne davat pod uzdecku...konim to neni prijemne, provazovka je kulata a oproti normalno vazacce koni stale tlaci na nervove body a je to pro nej neprijemne az bolestive.
edwina
XXX.XXX.40.41
chov7
napsal(a):
Provazovka neni vhodne davat pod uzdecku...konim to neni prijemne, provazovka je kulata a oproti normalno vazacce koni stale tlaci na nervove body a je to pro nej neprijemne az bolestive.
Samozřejmě ji nemůžete dávat pod nánosník, ale jinak, je-li řádně nastavená, leží vedle lícnice, ne pod ní.