Ojntvv
XXX.XXX.227.126
Aho, jak to mate vy? Dekujete březí klisny nebo ne? :).
Ojntvv
XXX.XXX.57.17
?
Ojntvv
XXX.XXX.134.102
Kobyla je dekovana uz asi 7 let každou zimu tak se jen ptám, jestli by to nemělo nejake následky nedekovat...
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nuž ale, to nikto cez počítač neodhadne. Priemerný zdravý kôň v bežnej stredoeurópskej zime bez deky prežije aj 24/7 vo výbehu, za predpokladu, že sa má kam schovať a má dostatok žrádla. Nepíšeš, či je kobyla boxovaná, ani čím je kŕmená, jediné info je, že je žrebná. Prečo je 7 rokov dekovaná?
Ojntvv
XXX.XXX.178.129
Kobyla je aktivne ve sportu a proto je zvykla každou zimu byt dekovana... Bude mit pres den vybeh a na noc box... Žere akorat seno a do 1/4 kg jádra denně... Problem je ze ma myopatii a bojím se ze pres zimu to bez deky nezvládne...
Dobrý den,
mohla bych se připojit k tématu dekování? Nemám sice březí klisnu, ale bylo mi řečeno, že bych si na zimu měla pořídit nepromokavou deku podšitou fleecem, že ji má ve stáji každý.
Kobylka u mě dva roky byla bez deky (jen odpocka po práci), a vždy měla pěkný huňatý medvídkový kožíšek. Ale je pravda, že doteď měli otevřený přístup i do přístřešku.
Tady to funguje tak, že přes den jsou koně ve výběhu a až na noc se pouští zpátky do nočního výběhu, kde je přístřešek.
Měla bych tedy dát na jejich radu a deku koupit? Nechci jí zchoulostivět, když vidím, že jí zatím zima nikdy nevadila. Nebo nejstli by mi třeba nestačila jen nepodšitá nepromokavá deka.
Ojntvv
XXX.XXX.138.214
Na chlupatého kone urcite ne lehkou deku! Slehnou mu chlupy a je mu jeste vetsi zima!
Ojntvv
XXX.XXX.138.214
Kožich v zimě zatepli tak min 200g takze do nizsi gramaze bych nesla.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Mám koňa 24/7, nedekujem, ale má seno 2xdenne, dostatok na to, aby mu nebola zima. V chladnejších dňoch koňom pridávame, aby sme mali istotu, že fakt nebudú trpieť zimou. Vo výbehu majú doststok miesta pod strechou, takže aj ten posledný v stáde vie byť v suchu a závetrí. Pokiaľ ro viete zabezpečiť koňom podobne, že budú mať istotu strechy nad hlavou a dostatok žrádla, dekovanie je zbytočné. Samozrejme, predpokladám, že dokážete odhadnúť, či koňovi je zima, alebo nie.
Ale pre istotu(pre prípad choroby, alebo čohokoľvek) mám jednu teplú nepremokavú a jednu ľahkú nepodšitú. Vlani v zime sme prerábali podlahy, kone boli nejaký čas bez strechy, do dažďda dostali tie ľahké nepodšité, iba proti dažďu, zvládli to úplne v pohode.