Dostihák a udidlo - po nasazení zavírá oči a "usíná"

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

mokla

18.9.2016 19:05
mokla

XXX.XXX.217.19

Ahoj,
má někdo zkušenosti s bývalým dostihákem a přijímáním udidla? zatím jsem mu nasazovala jen asi 4x. Pořídila jsem mu 2x lomené tenké stíhlo 13.5 cm a zdá se, že na šířku sedí, tenké jsem zvolila, aby mu nepřekáželo v drobnější tlamě (je malý). Choval se divně, tak jsem zkoušela "pozitivně motivovat" jablíčkem po přijmutí udidla, aby bral uzdečku rád.
vždycky po nasazení divná věc - zavře oči a "usne". nejdřív "usínal" na dlouho a bylo velmi těžké ho rozhýbat (ani na jablko nereagoval, musela jsem poklepat bičíkem, zacouvat atd. - stejně zase "usínal", jakmile jsem polevila) - tvářil se vážně jako spící a nechtěl nic dělat. postupně, co jsme takhle tu uzdečku trénovali, už "usínal" na kratší a kratší dobu. pro probuzení byl vždy klidný, žádný projev nepohody jsem nepozorovala. nijak udidlo nekousal, nic, klidně leželo na jazyku. takže jsem pak s ním objela pár koleček, krokem pouze, zcela volná otěž, byl pozorný, milý. udidlo stále bylo v klidu. sundat uzdečku si pak nechá zcela s klidem, udidlo ladně vyklouzne.
jenže dneska teda - nejprve zavřel oči, a pak udidlo kousal, vadilo mu - myslela jsem, že vidím zlepšení, a ono asi ne... dneska jsem na něm neseděla, jen jsem ho povodila s uzdečkou.
ale je to takový divný - živý kůň, nasadíte udidlo a on hned zavře oči? zavírá je před bolestí? nebo je "líný"?
mám zavolat zubaře? (myslela jsem, že má třeba jen špatné zkušenosti z minula a že se to samo zlepší) nebo mám i přestoupit na bezudidlové uždění?

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2016 20:45

Dobrý den.
Obávám se, že řešíte problémy, kde nejsou. Mám taky kobylu, která přestože s udidlem bojovala a už dlouho pracujeme na přijetí s tím, že "udidlo neubližuje" a při nasazování občas nechce otevřít zuby, tak po jeho nasazení kobyla zavírá oči a je zcela v klidu, je uvolněná a pospává..

Vůbec bych se nesnažila koně kvůli tomuto škatulkovat (divný, líný, atp.). Prostě bych nacajkovala a vyrazila jezdit. Pokud se nebude chtít hnout od úvaziště (z boxu), "požádala" bych o pohyb důrazněji (hlasem), popřípadě přidala poklepání tušírkou na zádi např., ale nemyslím si, že by to bylo třeba. Převážnou většinu koní probudí již zamlaskání a výzva "jdeme" či na co je zvyklý. Pokud Vás kůň přijme jako parťáka, tak Vás bude následovat, jakmile ho vyzvete (hlas, zatáhnutí za otěž). Víc bych řešila rozhýbání pod sedlem, aby "nespal" - ale to říkáte, že je v pohodě - uvolněný, spolupracující. Pak je vše v naprostém pořádku, ne?
Kontrola koňských zubů není nikdy od věci. Mělo by se dělat cca jednou ročně. Ale s "usínáním" to jistě nemá nic společného :).

19.9.2016 04:32
Terven

XXX.XXX.160.10

Vypadá to spíš na samouklidňující chování -tzv. konejšivý signál. Pro koně je zřejmě příjem udidla či to, co po něm následuje, zdrojem stresu, tímto sám sebe uklidňuje. Téměř jistě to neznamená, že by kůň byl ospalý.
U bývalého dostiháka možná nic divného. Zkuste, jak se bude chovat s bezudidlem.

mokla

19.9.2016 08:52
mokla

XXX.XXX.217.19

Že by usínal, jsem si nemyslela, jen jsem si myslela, že (jak se říká) před něčím zavírá oči, že mu něco vadí. a potřebuju zjistit, zda je to skutečně udidlo, nebo jen nějaká zkušenost (např. vždy, když dostanu udidlo, mě pak nasedlají nepadnoucím sedlem). zkusím mu dát bezudidlovku a udidlo budeme nadále zkoušet nandávat a vyndávat, zda se časem zavírání očí změní...

19.9.2016 09:48
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Řešíte něco neexistujícího... souhlasím s hhippie...

19.9.2016 12:27
Terven

XXX.XXX.110.147

mokla napsal(a):
Že by usínal, jsem si nemyslela, jen jsem si myslela, že (jak se říká) před něčím zavírá oči, že mu něco vadí. a potřebuju zjistit, zda je to skutečně udidlo, nebo jen nějaká zkušenost (např. vždy, když dostanu udidlo, mě pak nasedlají nepadnoucím sedlem). zkusím mu dát bezudidlovku a udidlo budeme nadále zkoušet nandávat a vyndávat, zda se časem zavírání očí změní...

U bývalého dostiháka to klidně může být negativní zkušenost z minula, mívají jich dost a dost, nemusí to souviset s ničím u vás.
Doporučuju přečíst
http://verunkavranov.blogspot.cz/2015/05/konejsive-singnaly-umite-jim-naslouchat.html
dost často si lidé tyhle signály vykládaní nesprávně nebo dokonce přesně opačně.
Těžko věřit tomu, že by vašeho koně příjem udidla skutečně uvedl to takového stavu blaženosti a relaxace, jak popisujete.

chov7

19.9.2016 12:39
chov7

XXX.XXX.2.216

Nam konik pri sedlani chrape a obcas jak spi ve stoje tak sebou svihne

a pak ze kun muze spat ve stoje

19.9.2016 12:52
Terven

XXX.XXX.110.147

chov7 napsal(a):
Nam konik pri sedlani chrape a obcas jak spi ve stoje tak sebou svihne

a pak ze kun muze spat ve stoje

Jj, koně, kteří se v reakci na sedlání sklátí k zemi, opravdu existují. Ale věřte, že to není normální zdravý spánek

chov7

19.9.2016 13:22
chov7

XXX.XXX.2.216

Nekolikrat jsem ho videla i na pastvine klimbe ve stoje a nejednou bum bac je na zemi

nas vzdy ucili ze kun sebou ve stoje spat muze ale nas se klati k zemi kdyz spi takovym tim mikrospankem

mokla

19.9.2016 13:38
mokla

XXX.XXX.217.19

Terven napsal(a):
U bývalého dostiháka to klidně může být negativní zkušenost z minula, mívají jich dost a dost, nemusí to souviset s ničím u vás.
Doporučuju přečíst
http://verunkavranov.blogspot.cz/2015/05/konejsive-singnaly-umite-jim-naslouchat.html
dost často si lidé tyhle signály vykládaní nesprávně nebo dokonce přesně opačně.
Těžko věřit tomu, že by vašeho koně příjem udidla skutečně uvedl to takového stavu blaženosti a relaxace, jak popisujete.

Já si nemyslím, že je v blaženém stavu - naopak - mám obavy, že mu vadí buď udidlo, nebo se obává toho, co přijde (jak jsem napsala - "zavírá před něčím oči"...)
jinak bych to jistě neřešila
článek si přečtu, děkuji!

19.9.2016 16:40
Terven

XXX.XXX.110.147

mokla napsal(a):
Já si nemyslím, že je v blaženém stavu - naopak - mám obavy, že mu vadí buď udidlo, nebo se obává toho, co přijde (jak jsem napsala - "zavírá před něčím oči"...)
jinak bych to jistě neřešila
článek si přečtu, děkuji!

Jj, já vím, že vy víte, že to není blažený stav, nevyjádřila jsem to úplně srozumitelně .
Bohužel, tento způsob obrany není pro koně tím nejšťastnějším, většina koňáků to neřeší, poněvadž se z jejich pohledu vlastně nic neděje. Pokud by si kůň stoupal na zadní, řešil by to každej
Kůň má štěstí, že má vás a vy máte snahu řešit a vyřešit. Držím palce.

19.9.2016 16:55
johnt

XXX.XXX.71.82

chov7 napsal(a):
Nekolikrat jsem ho videla i na pastvine klimbe ve stoje a nejednou bum bac je na zemi

nas vzdy ucili ze kun sebou ve stoje spat muze ale nas se klati k zemi kdyz spi takovym tim mikrospankem

Tady se jedná o plnokrevníka...někteří plnokrevníci trpí nemoci-nevím jak se to odborně nazývá, ale veterináři vědí o co jde...já tomu říkám SPAVÁ NEMOC..ano, koník usne ve stoji tak tvrdě, že se probudí až když spadne na kolena...trpí tím Sexten (známá dostihová bělka), u nás na stáji to měla jedna stará plnokrevná kobylka a trpí tím i moje starší folblutka...
Jestli je to jen nemoc plnokrevníků to nevím, ale zatím co znám takhle nemocné koně, tak jsou to výhradně plnokrevníci... protože zdravý koník takhle neusíná a neusne až do spadnutí...

19.9.2016 18:39
Terven

XXX.XXX.110.147

johnt napsal(a):
Tady se jedná o plnokrevníka...někteří plnokrevníci trpí nemoci-nevím jak se to odborně nazývá, ale veterináři vědí o co jde...já tomu říkám SPAVÁ NEMOC..ano, koník usne ve stoji tak tvrdě, že se probudí až když spadne na kolena...trpí tím Sexten (známá dostihová bělka), u nás na stáji to měla jedna stará plnokrevná kobylka a trpí tím i moje starší folblutka...
Jestli je to jen nemoc plnokrevníků to nevím, ale zatím co znám takhle nemocné koně, tak jsou to výhradně plnokrevníci... protože zdravý koník takhle neusíná a neusne až do spadnutí...

Jedná se nejspíš o narkolepsii- ta se vyznačuje tím, že záchvat se často dostavuje pod vlivem emocí, kůň usíná v rozrušení, při sedlání je to typické.

19.9.2016 19:06
johnt

XXX.XXX.71.82

Terven napsal(a):
Jedná se nejspíš o narkolepsii- ta se vyznačuje tím, že záchvat se často dostavuje pod vlivem emocí, kůň usíná v rozrušení, při sedlání je to typické.

Nevím jaké emoce, jaké rozrušení...svoji kobylku a nejen jí jsem pozorovala, jak v ohradě či na pastvě stojí a klimbají a pak bum-spadnout, protože usly a pod sedlem už nechodí hafo let...co já znám takto nemocné koníky-obě plnokrevné kobylky, tak to..jedna se nakonec musela uspat, protože dostala mrtvičku a ochrnula, měla 26 let a už se na ní dlouhé roky nejezdilo a měla svůj zaběhnutý režim ve kterém byla spokojená a tak samo i moje kobylka-na ní se již ze zdravotních důvodů nejezdí 8 let a je v režimu v jakém ji vyhovuje a po psychické stránce je vyrovnána a spokojená (má stádo, adoptuje hříbata, je na pastvině a na noc má box s možností být i venku jak je jí libo a z toho režimu ona nesleví a je moc spokojená)...já jen zaslechla-ale skutečně zaslechla, že tím prý začnou trpět plnokrevníci, kteří si prošli rychlejším zhubnutím a je fakt, že i moje kobylka před několika léty rychle zhubla a měla jsem problém ji vykrmit a to je kobča, která s hubnutím má problém, vždycky vypadala dobře jakoby přibírala i ze vzduchu)...a ono by to i časově do sebe zapadalo...ale nejsem veterinář a nikdy jsem se veta na podrobnosti neptala. Na životě to koně neohrožuje, koník je i tak v pohodě a pod kontrolou... pak již jen mohu polemizovat, že možná ona nemoc se v prvních příznacích projeví oním shubnutím i kdyby koník měl žrádla hafoo, prostě zhubne a nemoc je tu...jinak si to nedovedu představit, protože ta moje kobylka jen tak zhubnout přes to množství žrádla, co má-mě docela udivuje. Ale stalo se...třeba jednou si vet udělá čas a bude ochotný o tom hodit řeč a člověk se doví více.

19.9.2016 19:15
johnt

XXX.XXX.71.82

Tak jsem kukla na jeden článek a u těch kobylek, co znám, tak se jedná o první variantu, kterou tady kopíruji-protože skutečně ta moje kobylka právě z oněch zdravotních důvodů i v boxu nelehne a jak si na pastvině nelehala, tak tam si lehne, takže věřím, že nebude dost odpočatá tak pak může takhle padat a usínat...

Možná to vše vypadá až příliš idylicky; kůň si zvykne... Bohužel ne vždy. Přestože ve srovnání s lidmi koním stačí výrazně méně spánku vleže, něco přece jen potřebují. Pokud si kůň po několika dnech (dle některých výzkumů až po několika týdnech!) „na nohách" nelehne a nepropadne se na chvilku do REM spánku, dostaví se spánková deprivace. Bude doslova usínat vestoje, budou se mu podlamovat nohy, padat hlava či doslova celé tělo - upadá do REM spánku, a to především ve chvílích, kdy má kolem sebe klid - podobně jako nevyspalý člověk.

Ta narkolepsie bude nemoc, s kterou jsem se ještě nesetkala, tak se děje v tom rozrušení...takže jsou takové asi dvě varianty ohledně usínání smajlík

19.9.2016 20:01

Evidentně se zadavatelka a Terven našly a tak si to vysvětlí a pokývají hlavami nad shodným názorem.
Zbytek se tu nejspíš snažíme zbytečně.
Zadavatelka jen potřebovala potvrdit, že to, že kůň zavírá oči při uždění, je problém a vyřeší to bezudidlovkou.
Tak jí při tom nechme

PS: Mě ta moje "vystresovaná" kobyla usíná ikdyž jí dávám na hlavu i na záda cokoli. Protože předtím jí opečovávám, což se jí líbí, tedy je naprosto uvolněná a usíná. Tak ten "spánek" pokračuje i při uždění, sedlání..probírá se až když jí odvádím od uvaziště, protože chápe, že už se jde něco dělat

19.9.2016 20:26
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Evidentně se zadavatelka a Terven našly a tak si to vysvětlí a pokývají hlavami nad shodným názorem.
Zbytek se tu nejspíš snažíme zbytečně.
Zadavatelka jen potřebovala potvrdit, že to, že kůň zavírá oči při uždění, je problém a vyřeší to bezudidlovkou.
Tak jí při tom nechme

PS: Mě ta moje "vystresovaná" kobyla usíná ikdyž jí dávám na hlavu i na záda cokoli. Protože předtím jí opečovávám, což se jí líbí, tedy je naprosto uvolněná a usíná. Tak ten "spánek" pokračuje i při uždění, sedlání..probírá se až když jí odvádím od uvaziště, protože chápe, že už se jde něco dělat

Hhippie, evidentně vás něčím hodně popuzuju, ale s tím asi nic neudělám. Lidé jsou různí a mají různé názory, to je v pořádku, takže moc nechápu vaši ironii.
Nevyjadřovala jsem se k vaší kobyle, ta možná spokojená je, to nemohu posoudit.
Šlo o koně tazatelky a podle jejího popisu v úvodním příspěvku se evidentně nejdená o žádnou blaženou relaxaci, nýbrž o typické samouklidňující chování. Fakt, že jste o něčem nikdy neslyšela neznamená, že to neexistuje.
Netuším, zda kůň je ve stresu přímo z udidla, či z něčeho, co následuje po nauždění - zadavatelka má naštěstí snahu to rozlousknout, protože tuší, že projev spokojenosti to zřejmě nebude. Že bývalí dostiháci mívají nejrůznější traumátka, není asi žádným tajemstvím. Asi tak...

19.9.2016 21:33

Díky za vysvětlení
Je fakt, že o "samouklidňovacím" chování koní jsem nikdy neslyšela. Ani vyhledávač ho nezná. Taky jsem se nesetkala s dostihovými koňmi v práci, tedy nevím, jak (ne)fungují ve stáji.

Ale prostě na popisu chování koně mi nic divného nepřijde.
A to, že jeden den se kůň chová jinak a hned se z toho píše elaborát na iFaunu, mi přijde taky přitažené za vlasy.

Ale u Vás našla pochopení a hned jste jely stejnou vlnu, tak jsem napsala, co jsem napsala. Že jen hledala nějakého přikyvovače, protože na ostatní příspěvky víceméně nereagovala, jen na Vaše názory se navázala. Pochopení.

Jediné, co mě u tohoto překvapuje, že člověk většinou radši hledá snazší cestu, tedy kdyby mi někdo poradil, ať si ze vzniklé situace nic nedělám a nesleduju koně tolik, resp. pokud nevypadá ve stresu nebo jiné nepohodě, tak to nemám řešit, tak budu ráda, že to řešit nemusím a věnuji energii do něčeho jiného..

19.9.2016 21:54
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Díky za vysvětlení
Je fakt, že o "samouklidňovacím" chování koní jsem nikdy neslyšela. Ani vyhledávač ho nezná. Taky jsem se nesetkala s dostihovými koňmi v práci, tedy nevím, jak (ne)fungují ve stáji.

Ale prostě na popisu chování koně mi nic divného nepřijde.
A to, že jeden den se kůň chová jinak a hned se z toho píše elaborát na iFaunu, mi přijde taky přitažené za vlasy.

Ale u Vás našla pochopení a hned jste jely stejnou vlnu, tak jsem napsala, co jsem napsala. Že jen hledala nějakého přikyvovače, protože na ostatní příspěvky víceméně nereagovala, jen na Vaše názory se navázala. Pochopení.

Jediné, co mě u tohoto překvapuje, že člověk většinou radši hledá snazší cestu, tedy kdyby mi někdo poradil, ať si ze vzniklé situace nic nedělám a nesleduju koně tolik, resp. pokud nevypadá ve stresu nebo jiné nepohodě, tak to nemám řešit, tak budu ráda, že to řešit nemusím a věnuji energii do něčeho jiného..

Spíš se to najde pod pojmem konejšivé signály či v AJ calming signals...
I když, jak tak čtu ten úvodní příspěvek - kůň sice nepadá, ale pokud při cajkování tvrdě usíná, možná není od věci ani ta narkolepsie...
Ad snazší cesta - co je snadné a rychlé, obvykle nebývá nejlepší, i když je fakt, že jsou i situace, kdy je na místě neřešit tolik. Ovšem hodně by záleželo na tom, kdo by mi to poradil. Pokud někdo cizí v anonymní diskuzi, asi by to pro mě mělo hodnotu nula nula nic.
Zadavatelka si naštěstí uvědomuje, že v pořádku to nebude, tudíž se nepatala ZDA řešit, ale spíš JAK.

mokla

20.9.2016 08:10
mokla

XXX.XXX.217.19

Dobrý den,

jsem zadavatelka. je mi líto, že můj "elaborát na ifauně" vzbudil takové emoce. nad příspěvky všech jsem se zamyslela. na ifaunu jsem psala s přesvědčením, že to je buď:
- kůň je líný, nechce pracovat, a tak se vyhýbá udidlu a po jeho nasazení přestane reagovat
- kůň má s něčím špatné zkušenosti/vzpomínky, a tak se vyhýbá udidlu a po jeho nasazení se sám "vypne"
- ještě nějaká třetí možnost, viz příspěvky ostatních

zkusím ještě napsat, co teda pozoruju:
kůň na ohlávce spolupracuje, je ochotný, není líný ani vyhýbavý, chodí se mnou horem dolem
když však přijdu s uzdečkou, snaží se jí vyhnout. snaží se ustoupit, "utéct" (není přivázaný, takže utéct by mi mohl, ale jen to naznačuje), takže ho věčně vracím na místo, je to takový uzlíček nervů. udidlo přijmout nechce. zvedá hlavu, zuby stisknuté atd. jasně, to dělá vícero koní, kvůli tomu sem nepíšu. jen se mi nezdá, že by koník byl spokojený a nadšený z toho, co dělám...
pak udidlo konečně zapadne a v tu sekundu se kůň zasekne, zaklapne oči a není tady. nereaguje na nic kromě bičíku. po použití bičíku se pak teda "probudí" a jde s ním pracovat.
ne, nepoznám z toho, zda se mu jen nechce, či má problém. bohužel se domnívám, že to nebude srovnatelné s tím, jak se těší třeba kobylka hippie, ačkoli by to bylo krásné. ano, nemohu to stoprocentně vyloučit, ale nevím, nezdá se mi to.
narkolepsie je také zajímavá teorie, je možné, že to tak je, ale nejsem si jistá, zda tu existuje takový "spouštěcí signál" jakožto udidlo, protože kůň je nejprve velmi, až moc živý, ale s nasazením udidla najednou jako když utne, je po něm, už tu není. najednou tam stojí, oči pevně zavřené a nic s ním nehne.

je mi líto za další elaborát, co jsem zde stvořila, snad ifauna promine. chci jen říct, že jsem otevřená všem názorům. jen z toho, co cítím, když jsem u koně, mi přijde všechno jen ne pohoda a radost. a já chci jezdit s radostí, tak se snažím to řešit.

bezudidlové uždění jsem chtěla zkusit, abych mohla zjistit, zda se něco změní, nebo ne, a dál zkoušet udidlo ze stejného důvodu - prostě sledovat vývoj.

je mi líto, že jsem svým chováním někoho tady naštvala, ale nebylo to mým záměrem...
m.

20.9.2016 14:30
johnt

XXX.XXX.71.82

A co zuby-má je v pořádku?

20.9.2016 14:59
kallisto

XXX.XXX.157.94

mokla napsal(a):
Dobrý den,

jsem zadavatelka. je mi líto, že můj "elaborát na ifauně" vzbudil takové emoce. nad příspěvky všech jsem se zamyslela. na ifaunu jsem psala s přesvědčením, že to je buď:
- kůň je líný, nechce pracovat, a tak se vyhýbá udidlu a po jeho nasazení přestane reagovat
- kůň má s něčím špatné zkušenosti/vzpomínky, a tak se vyhýbá udidlu a po jeho nasazení se sám "vypne"
- ještě nějaká třetí možnost, viz příspěvky ostatních

zkusím ještě napsat, co teda pozoruju:
kůň na ohlávce spolupracuje, je ochotný, není líný ani vyhýbavý, chodí se mnou horem dolem
když však přijdu s uzdečkou, snaží se jí vyhnout. snaží se ustoupit, "utéct" (není přivázaný, takže utéct by mi mohl, ale jen to naznačuje), takže ho věčně vracím na místo, je to takový uzlíček nervů. udidlo přijmout nechce. zvedá hlavu, zuby stisknuté atd. jasně, to dělá vícero koní, kvůli tomu sem nepíšu. jen se mi nezdá, že by koník byl spokojený a nadšený z toho, co dělám...
pak udidlo konečně zapadne a v tu sekundu se kůň zasekne, zaklapne oči a není tady. nereaguje na nic kromě bičíku. po použití bičíku se pak teda "probudí" a jde s ním pracovat.
ne, nepoznám z toho, zda se mu jen nechce, či má problém. bohužel se domnívám, že to nebude srovnatelné s tím, jak se těší třeba kobylka hippie, ačkoli by to bylo krásné. ano, nemohu to stoprocentně vyloučit, ale nevím, nezdá se mi to.
narkolepsie je také zajímavá teorie, je možné, že to tak je, ale nejsem si jistá, zda tu existuje takový "spouštěcí signál" jakožto udidlo, protože kůň je nejprve velmi, až moc živý, ale s nasazením udidla najednou jako když utne, je po něm, už tu není. najednou tam stojí, oči pevně zavřené a nic s ním nehne.

je mi líto za další elaborát, co jsem zde stvořila, snad ifauna promine. chci jen říct, že jsem otevřená všem názorům. jen z toho, co cítím, když jsem u koně, mi přijde všechno jen ne pohoda a radost. a já chci jezdit s radostí, tak se snažím to řešit.

bezudidlové uždění jsem chtěla zkusit, abych mohla zjistit, zda se něco změní, nebo ne, a dál zkoušet udidlo ze stejného důvodu - prostě sledovat vývoj.

je mi líto, že jsem svým chováním někoho tady naštvala, ale nebylo to mým záměrem...
m.

Mohla byste to natočit? Bylo by asi zajímavé to vidět. Teprve pak se dá lépe poradit o co může jít. Natočte nejlépe delší úsek před i po nauzdění aby byla vidět změna v chování koně.

20.9.2016 21:53

Zdravím. Nic Vám nemusí být líto. Jen to tak prozatím vypadalo, tak jsem to napsala, jak jsem napsala.

Tak, jak jste to popsala teď, to opravdu vypadá daleko netypičtěji, než jak to vyznívalo po prvním popsání situace.
V tom případě bych taky volila na hlavu něco jiného, než zná. Pokud je ochotný pracovat na ohlávce, měl by být ochotný spolupracovat i na bezudidlovce. Jen jestli jste si jistá, že ho na ní budete dostatečně ovládat, abyste se nedostali do nějaké nebezpečné situace. Nevolila bych pro tento případ parellku, ale něco typu dobře padnoucího, na hlavě se nepohybujícího (BB, sidepull, minikackamore..).

Přidejte reakci

Přidat smajlík