Koko331
XXX.XXX.167.152
Přemýšlím nad koupí tlumící dečky? Koníkovy sedlo pasuje, ale připadá mi komfortnější, vzhledem k tomu, že s koníkem chodíme ZL, L.
Gelovka sedlo zúži minimálne, tá je úplne v pohode a pokiaľ sedlo sedí volila by som tú. Na skákanie je to určite pre koňa lepšie ako bez nej. Ja mám na striedačku gelovku s baranom, v zime keď menej jazdím mi kôň vždy trocha opadne zo svalov okolo kohútika a vtedy dávam barana. Ak je na barana miesto osobne ho mám radšej, ale je pravda, že sedlo zúži.
Přemýšlím, jak je možné, že někdo dojde k závěru, že tenká gelovka zvedne sedlo minimálně. Mám s gelovými a neoprenovými výštuchy docela velké zkušenosti, dlouho jsem ladila co na kobylu, aby to bylo tak akorát. A tak jsem viděla, jak veliké rozdíly byly, když jsem dala pod sedlo tenkou dečku, dečku s neopreny a nebo acavallo gelovku, která je mezi gelovkami asi nejtenčí a nejpřizpůsobivější.
Napadá mě jen, kromě rozdílného vidění a vnímání (tedy že já třeba i malý rozdíl vnímám jako významný, zatím co jiný by nad tím samým mávnul rukou), je možná rozdíl i ve stavbě koně. Že u hubeného, kohoutkatého koně to udělá větší rozdíl, než u koně s nízkým kohoutkem a širokým hřbetem. Máte někdo zkušnost, která by to potvrzovala či vyvracela?
Mám túto a naozaj si nemyslím, že nejako zmenší komoru, alebo ak aj áno je to tak úplne minimálne. Odobril mi ju aj sedlár, ktorý koňovi pasoval sedlo na mieru, dokonca ten samý mi kázal v zime používať barana. Ono totiž každý kôň sa trocha mení, aj v priebehu roka, počas života, žiadne sedlo nebude nikdy sedieť úplne presne. Keď si to zoberiete už len podsedlové dečky majú každá inú hrúbku.
A pre Kallisto: pre kone je to lepšie, lebo názov "tlmiaca podložka" nevznikol len tak, má za úlohu rozkladať tlak a barana, alebo gelovku používa takmer každý parkurák - aj tí T-čkový.. a to, že niekto skáče ZL-L ešte neznamená, že mu doskok občas nevydá úplne dobre a nikdy nespraví chybu. Ale bolo by to krásne :).
katkaa1
napsal(a):
Mám túto a naozaj si nemyslím, že nejako zmenší komoru, alebo ak aj áno je to tak úplne minimálne. Odobril mi ju aj sedlár, ktorý koňovi pasoval sedlo na mieru, dokonca ten samý mi kázal v zime používať barana. Ono totiž každý kôň sa trocha mení, aj v priebehu roka, počas života, žiadne sedlo nebude nikdy sedieť úplne presne. Keď si to zoberiete už len podsedlové dečky majú každá inú hrúbku.
A pre Kallisto: pre kone je to lepšie, lebo názov "tlmiaca podložka" nevznikol len tak, má za úlohu rozkladať tlak a barana, alebo gelovku používa takmer každý parkurák - aj tí T-čkový.. a to, že niekto skáče ZL-L ešte neznamená, že mu doskok občas nevydá úplne dobre a nikdy nespraví chybu. Ale bolo by to krásne :).
Fajn já to nikomu neberu, ať si každý sedlá čím chce, já si o tom myslím svoje
Mám svou představu, kde jsou tyhle dečky k něčemu, ale v dnešní době, kdy většina holčiček si z koní dělá panenky a ladí je do barviček, tři čtvrtiny koní žádné berany ani gelovky s beranama nepotřebujou a jsou spíš kontraproduktivní. Není nic lepšího, než si pořídit kontaktní sedlo a vycpat ho beranem.
A myslím si, že při špatném dopadu jezdce do sedla ta s bídou půl centimetrová gelovka neutlumí nic. Gelovku já považuju za dečku spíše korekční, tlumící je pro mě beran. A dovedu si ho představit pod sedlem začátečníka nebo mladého koně bez patřičných svalů.
Ale jak říkám, ať si každý sedlá čím chce
Náhodou gel tlumí výborně.
I tu tenkou Acavallo pod zadkem cítím, a to mě od ní dělí sedlo.
Kalisto, zkuste si sama dát do běžeckých bot gelové vložky a jít si zaběhat.
Ačkoli mám kvalitní značkové boty, dělané na běhání po asfaltu, koupila jsem si do nich tyhle vložky a opravdu cítím, že mě začnou bolet klouby až po výrazně delším běhu než když je tam nemám.
To je pro mě jasný důkaz toho, že i tenký gel pomáhá pohlcovat nárazy.
http://www.ortopedicke-pomucky.eu/svorto-plocha-noha/125-vlozky-gel-antisok
Ale samozřejmě - když jsem si boty kupovala, už jsem věděla, že do nich tu vložku budu chtít dávat, tak jsem si cíleně boty koupila větší. A to samé se sedlem, pokud tam chci strkat gelovku, musím mít to sedlo adekvátně širší.
Otázkou je, jestli při nepodařeném skoku je drcnutí do zad pro koně zrovna ten největší zdroj diskomfortu. Skáču málo, takže blbě, chyby se mi stávají často, a spíš si myslím, že koni při blbém odskoku vadí víc rozhození těžiště a cuknutí v hubě.
kallisto
napsal(a):
Mám svou představu, kde jsou tyhle dečky k něčemu, ale v dnešní době, kdy většina holčiček si z koní dělá panenky a ladí je do barviček, tři čtvrtiny koní žádné berany ani gelovky s beranama nepotřebujou a jsou spíš kontraproduktivní. Není nic lepšího, než si pořídit kontaktní sedlo a vycpat ho beranem.
A myslím si, že při špatném dopadu jezdce do sedla ta s bídou půl centimetrová gelovka neutlumí nic. Gelovku já považuju za dečku spíše korekční, tlumící je pro mě beran. A dovedu si ho představit pod sedlem začátečníka nebo mladého koně bez patřičných svalů.
Neviem čo má spoločné gelovka či baran s ladením koňa do barvičiek, ale gelovka určite nie je korekčná podložka. A že tlmí o tom sa s vami asi nemá zmysel baviť, ja rozdiel vidím, hlavne ak nasedlám koňa pod začiatočníka bez gelovky a s ňou.
lina225
XXX.XXX.16.173
kallisto
napsal(a):
To jste si to popletla přesně naopak ne? :)
Beránek je korekční podložka - vyplní prázdné místo pod sedlem
Gelovka je tlumící podložka - absorbuje nárazy a současně zabírá co nejméně místa
Pokud použijete hlavu, je to logické. Gel je pružný materiál, který se narozdíl od beránku nemůže pod vahou jezdce nijak promáčknout, slehnout nebo zdrcnout. Beran samozřejmě také tlumí, neříkám že ne, ale musí být výrazně silnější než gelovka, aby zastal stejnou tlumící funkci.
No a pak jsou tu samozřejmě různé speciální typy korekčních gelovek se zesílením na problémových partiích. To momentálně používám já. Sice je s tím mnohem horší manipulace než s beranem, ale vyplňuje to jen neosvalená místa, aniž by se zvedalo celé sedlo.
lina225
napsal(a):
To jste si to popletla přesně naopak ne? :)
Beránek je korekční podložka - vyplní prázdné místo pod sedlem
Gelovka je tlumící podložka - absorbuje nárazy a současně zabírá co nejméně místa
Pokud použijete hlavu, je to logické. Gel je pružný materiál, který se narozdíl od beránku nemůže pod vahou jezdce nijak promáčknout, slehnout nebo zdrcnout. Beran samozřejmě také tlumí, neříkám že ne, ale musí být výrazně silnější než gelovka, aby zastal stejnou tlumící funkci.
No a pak jsou tu samozřejmě různé speciální typy korekčních gelovek se zesílením na problémových partiích. To momentálně používám já. Sice je s tím mnohem horší manipulace než s beranem, ale vyplňuje to jen neosvalená místa, aniž by se zvedalo celé sedlo.
Hezky napsané
Stejně tak mě byla doporučena gelovka - tenká, rovná. Byť sedlo padne skvěle, nikdy není přesně na milimetry přesně na tělo koně (to stejně ani nejde, že jo), a pár milimetrová dečka neudělá škodu, ba naopak. V případě latexových sedel je přímo nutná (není tak měkká, poddajná k zádům koně jako vlna).
Mám sedlo na míru, mám pod ním onu zmiňovanou tenkou, rovnou dírkovanou gelovku a jsme bez problémů. Přece jenom kůň vypadá jinak v létě a v zimě.
Doporučuju dát si na nohu gelovku a bouchnout se přes ni a udělat to samé s beranem (doufám, že myslíme pravého berana), co utlumí víc a porovnat to s tloušťkou předmětné věci.