Uživatel s deaktivovaným účtem
Koňaři,
mám 5-ti letého koně (kdysi dávno jsem si ho koupila), jenže problém je, špatně zvedá nohy když chci mu vyčistit kopyta. Buďto nezvedne a nebo chce rovnou kopnout. Přední nohy zvedne krásně, bez problémů, ale zadky ne...jak mu to naučit? zkoušela jsem mnoho věcí..hladit na nohy aby věděl že mu nic neudělám, mackam mu aby věděl že to nic není, je v klidu, ale jakmile chci aby to zvednul, tak marně..měli jste někdo takový problém? Za každé rady budu ráda..
prosím, žádné negativne komentáře..nejsem žádný začátečník..předem vám děkuji
Jak ty roky, co ho máte strouháte nebo kovete toho koně?Viděla bych to spíš na problém zdravotní, než že nechce zvedat nohy.Máte rentgeny?Má vše v pohodě?Chodí pod sedlem normálně?To, že rovnou kope asi nebude jen tak z plezíru.Pokud mu při ošetřování nebylo ublíženo na zadních nohách, nevidím důvod, proč by je neměl zvednout.Co ohybové zkoušky?
Mám ho teď jen pár měsíců..pod sedlem ještě nebyl neboť je neobsedly, ale už si na sedlo zvyká apod..je to prostě zlato..pracujeme všeze země, na sedlo zvyká apod..
veterinář nám říkal, že má jedno žebro navíc, ale v ničem by to nemělo omezovat apod..taky mi říkal, že to je důvod, proč zadky prostě ne..jenže se to musí zkoušet aby se to naučil a také trochu rozhybal nohy..nevím jak..zkoušela jsem mnoho věcí..i trpělivost apod..jenže zaleze na kopyto kamínek který nechce spadnout a nějak se to vyčistit musí..takže jestli jste našli nějaký způsob jakto udělat? Kovář měl, povedlo se mu to rychle zadní dát do pořádku, podkovy ještě neměl..
napsal(a):
Mám ho teď jen pár měsíců..pod sedlem ještě nebyl neboť je neobsedly, ale už si na sedlo zvyká apod..je to prostě zlato..pracujeme všeze země, na sedlo zvyká apod..
veterinář nám říkal, že má jedno žebro navíc, ale v ničem by to nemělo omezovat apod..taky mi říkal, že to je důvod, proč zadky prostě ne..jenže se to musí zkoušet aby se to naučil a také trochu rozhybal nohy..nevím jak..zkoušela jsem mnoho věcí..i trpělivost apod..jenže zaleze na kopyto kamínek který nechce spadnout a nějak se to vyčistit musí..takže jestli jste našli nějaký způsob jakto udělat? Kovář měl, povedlo se mu to rychle zadní dát do pořádku, podkovy ještě neměl..
Jak veterinář zjistil, že má žebro navíc?Dělal rentgen?Jak to dělal ten kovář, když mu teda kůň držel nohy?Minimálně 10 minut se musí věnovat přece kopytu.Mě strouhá velkou a malou kobylu a strouhá je hodinu a půl.Musí si držet nohy sám.Kobyla taky nevydrží nohy držet dlouho, ale stojí jí za prdelí a neumím si představit, že by ho nakopla, to by asi nepřijel už :-D Koukala jste, jak to dělal kovář, že mu držel kůň?
Tak já se v tom ztrácím...
"mám 5-ti letého koně (kdysi dávno jsem si ho koupila)"... "Mám ho teď jen pár měsíců.."
Nejde o sedlo a nesedlo, ale jde o konstituci koně... fyzio jste měli, když má takový "hendikep"? To bych viděla asi jako start řešení problému.. (může mít z toho také něco bloklého v zádech).
Polárko: i koment "nejsem žádný začátečník", ale řeším tu základní (ne)poslušnost koně, která se táhne několik měsíců a nic s tím nedělám... mi přijde trochu v rozporu...
Za mě: vzít si k sobě někoho, kdo s koňmi opravdu umí, aby mi s ním pomohl a pokud se to nezmění do pár týdnů, tak zavolám fyzioterapeuta.
napsal(a):
Polárko: i koment "nejsem žádný začátečník", ale řeším tu základní (ne)poslušnost koně, která se táhne několik měsíců a nic s tím nedělám... mi přijde trochu v rozporu...
Za mě: vzít si k sobě někoho, kdo s koňmi opravdu umí, aby mi s ním pomohl a pokud se to nezmění do pár týdnů, tak zavolám fyzioterapeuta.
napsal(a):
Kdysi dávno! jste si koupila koně.Teď je pětiletý.
Máte ho jen pár měsíců.
Kde byl, celý ten předchozí dávnověk ze svých pěti let ?Kdo ho krmil a staral se a jak ?
Má žebro navíc, proto vám nedá zadní nohy.Kováři i přes tento handicap, ano.
Nejste začátečník, ale neumíte koni zvednout nohy.Zkoušela jste mnoho věcí, jakých? I trpělivost, to probíhalo jak?
Možná by to chtělo upřesnit údaje.
A mezi tím, než vám tady někdo teoreticky poradí, zkusila bych si říct o praktické ukázky.Třeba zrovna kováři.Nebo někomu, jehož koně nohy běžně dávají.
mokla
XXX.XXX.217.7
Já prosím o radu, zda jsem paranoidní, nebo ne. nová kobyla, asi 3 týdnu u mě. hodná, klidná, velmi pěkně chodí na ohlávce, couve na tlak, dává nohy v klidu. ale posledních pár dní mám dojem, že mi ty nohy nedává už tak ochotně a beze všeho jako na začátku. prostě vždycky nějaký mini zádrhel. jednou chce popojít, když držím přední nohu (jindy stojí klidně), příště zase zvedá zadní nohu pod břicho místo za sebe (měla jsem dojem, že "mi ji nechce dát"), a tak. nic hrozného, nakonec vždycky dá, vždycky se dohodneme (jsem důsledná) - zvedám jí je dvakrát denně u krmení. protože si všímám, že na koně zkouší dominanci, jsem možná přecitlivělá a vnímám nesmysly jako "odmítnutí", nevím. Jinak totiž poslušná, odvedu ji kam chci, vnímá mě, osahám ji kdekoli po těle, aniž by se jakkoli cukla.
tak nevím - fakt zkouší, jestli jsem tu pánem, nebo jsem jen paranoidní a kobyla je ke mně stále ok?
musím říct, že jinak moc nedeláme zatím, je venku nonstop, přijde na zavolání, ale nemám zatím moc času, takže prakticky žádná práce. jen pár miniúkolečků jako ustoupit, dát ty nohy, chodit na ohlávce a tak.
pokud možno, prosím poradte, zda je to ok či co mám změnit
díky.
Mě se osvědčil tento postup.
Šlo o zrazeného, nekrmeného, nemocného koně. Nevěřil lidem, rezignoval, nespolupracoval.
Takže, místo zvedání nohou do normální výšky, jak jsou všichni zvyklí a jak je zažité, jsem koníkovi jen kopyto překlopila dopředu tak, abych viděla chodidlo, špička byla pořád na zemi.
Vzhledem k tomu, že tak koně běžně stávají, nebyl s tím žádný problém.
Jasně, že jsem vybrala ze začátku nohu, na které nestál plnou váhou.
Kopyto jsem vyčistila a nohu překlopila zpět.
Do koně jsem trochu šťouchla, aby si přestoupil a zopakovala na druhé noze.
Začínala jsem u zadních, ty jdou lépe.
Je to zdlouhavé, ale osvědčilo se mi to. Postupně kůň zjistil, že o nic nejde a s další spoluprací už nebyl takový problém.
Hlavně to chce klid a čas. Pokud nemáte, nezačínejte. Zkuste to, až ten čas a klid budete mít.