Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.8.2016 13:33
lizbeth

XXX.XXX.230.65

Poradíte, co by to mohlo být? příčina?

Kobyle 14 let trne zadní noha, při zvednutí s ní začne škubat a pak ji prudce položí na zem. Nekulhá, v pohybu je na zadky strnulejší.

Budu volat veta, uděláme vyšetření, ted mě jen zajímá Vaše zkušenosti, nápady co to může být?

Díky.

29.8.2016 15:33
vet.

XXX.XXX.61.54

lizbeth napsal(a):
Poradíte, co by to mohlo být? příčina?

Kobyle 14 let trne zadní noha, při zvednutí s ní začne škubat a pak ji prudce položí na zem. Nekulhá, v pohybu je na zadky strnulejší.

Budu volat veta, uděláme vyšetření, ted mě jen zajímá Vaše zkušenosti, nápady co to může být?

Díky.

Pokud to nikdy předtím nedělala a doposud zvedala nohy bez obtíží, pak první věc, která mě napadá je bedrokřížová nebo křížokyčelní luxace/subluxace. Prakticky nějaký blok v oblasti zad, přechodu bederní páteře v křížovou kost nebo přechudu křížové kosti v kost kyčelní. Zvednutí končetiny způsobí vychílení a bolest v blokované oblasti a kůň se jí brání škubáním a pokusem o to nohu co nejrychleji opět postavit. Odpovídal by tomu i strnulejší pohyb. Stačí podklouznutí ve výběhu nebo prudký obrat a blokáda je na světě.
Příčinou však může být i jiný zdravotní problém (artóza hlezna, fixace čášky například). Postup by měl být následující: přivolat veterinárního lékaře aby vyloučil ortopedivký problém a následně fyzioterapeuta nebo chiropraktika aby zkontroloval postavení kloubů, příp. koně srovnal.

Přidejte reakci

Přidat smajlík