Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

equ

21.8.2016 13:37
equ

XXX.XXX.106.7

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o váš názor.

Začala jsem jezdit koně, který má westernové cajky. Jsem zkušený jezdec s citlivou rukou, ovšem jezdecky vzdělaný pouze v anglickém stylu ježdění.

S koněm si rozumím, ovšem mám pochybnosti ohledně udidla. Má ostré westernové Dčko, viz obrázek. Jsem zvyklá jezdit koně na jemném přilnutí, koně tím pádem zjevně přeučím na anglický styl, což je majiteli jedno. Ale co se chci zeptat - je ok na tak tenkém udidle jezdit na přilnutí? Je to pro koně skutečně veliký rozdíl oproti silnému?
Vždy jsem vše jezdila na jemných 2x lomenných udidlech a tak nemám zkušenost, o kolik jinak koně reagují na ostřejší udidla.

Nechci koni působit diskomfort, ale zároveň mě ani neláká si postupně nakoupit na 2 cizí koně všechny cajky svoje
Děkuji.

21.8.2016 16:14
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Záleží, jak má kůň velkou pusu.

21.8.2016 16:41
liva

XXX.XXX.32.237

I tenké udidlo je jemné, pokud je jemná ruka jezdce.
Já osobně preferuji tenká udidla, protože nevidím důvod, proč by měl mít kůň v koutcích tlustý špalek.

22.8.2016 07:39
dsj

XXX.XXX.116.98

Řekla bych, že tenké udidlo nevadí - já sama raději jezdím na tenkých, přijde mi, že se koním lépe poskládají v hubě, hlavně těm s menší hubinou. Pokud máte klidnou ruku, tak bych se toho nebála. Nemám ale ráda udidla s pevnými kroužky, ale nejezdím western, takže netuším, jestli to vyfocené nějaká westernová specialita.
Máme doma apaloosku, kupovali jsme jí po skončení sportovní kariéry, vždycky ježděnou westernově, ale jezdíme na ní anglii. Od chvíle kdy jí máme doma na sobě neměla westernové cajky, ale na anglii přešla naprosto bez problémů a s klidem angličana.

equ

22.8.2016 07:57
equ

XXX.XXX.106.7

Jemnou ruku mám, vycvičenou hodně citlivým koníkem.
Kůň má hubu velikostně asi tak nějak normální, nezkoumala jsem.

Trošku máme problém jen ve cvalu, kůň je dost temperamentní, hodí tlamu na prsa a valí to. Na sed nereaguje, přes to sedlo mě snad ani nemůže cítit, a umí jen snížit chod nebo z fleku zastavit, ale asi byl přiježděn ještě před příchodem módy cvalu co vypadá jak když kůň jen kulhá, neví, že pod sedlem se dá i cválat pomalu. Snad to projezdíme na kruhu :)

Ale je dost inteligentní a komunikativní, tak by mi snad při uzdění řekl, že tuhle věc už do huby nechce, když bych mu tím dělala něco špatného.

equ

12.12.2016 07:23
equ

XXX.XXX.106.7

Tak si sama odpovím, jak to dopadlo - koni jsem místo 1x lomeného 10mm tenkého Déčka pořídila o 1cm širší (bylo mu úzké) 2x lomené 16mm silné Déčko a kůň ten rozdíl vnímá podstatně.

Přestal před udidlem utíkat a chodí na lepším kontaktu.

Takže ta žiletka koni nevyhovovala.

12.12.2016 07:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

equ napsal(a):
Tak si sama odpovím, jak to dopadlo - koni jsem místo 1x lomeného 10mm tenkého Déčka pořídila o 1cm širší (bylo mu úzké) 2x lomené 16mm silné Déčko a kůň ten rozdíl vnímá podstatně.

Přestal před udidlem utíkat a chodí na lepším kontaktu.

Takže ta žiletka koni nevyhovovala.

Stačí se pozeptat a pak popřemýšlet. A vy i koník jste za vodou

Přidejte reakci

Přidat smajlík