Smlouva při koupi ze zahraničí

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

e

15.8.2016 14:52
e

XXX.XXX.213.70

Prosím o rady těch, kteří kupovali koně ze zahraničí - jak je v tomto případě postavená kupní smlouva, co se týká případných sporů? Řeší se rozhodčí doložkou?

Nad jakou hladinu kupní ceny je obvyklé, že je kůň prodán spolu s rentgeny? Slyšela jsem, že je to cca 4-5 tisíc EUR, ale tento můj požadavek u koně nad touto cenovou hladinou prodávajícího dost zaskočil, nevím co si o tom myslet... Je možné, že se bude lišit plemeno od plemene?

Všem předem díky za postřehy.

16.8.2016 13:28
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Takže, z vlastní zkušenosti, nákup dvou hřebců ze zahraničí, jeden s rtg a komplet vyšetřením (celkem 450€ vč. neprůkazných přeexponovaných rtg), druhý bez vyšetření a rtg:

RTG v zahraničí stojí mnohonásobně víc než u nás, takže u koně na hranici 4-5000 € počítejte s dalšími cca 500€ na rtg, pokud chcete jen lokálního veta s přenosným rtg a víc, pokud by se kůň musel kvůli vám vézt na kliniku. Snímky v polních podmínkách nebudou nikdy tak dobré jako z kliniky a tedy nebudou dostatečně vypovídající. Lidi, kteří koně prodávají za takové částky, nemají peníze, aby to rtg udělali. Pokud ho chcete, platíte si ho sama a bez keců.
Osobně bych rtg v ceně koně vyžadovala od jeho ceny 8-10 000 € a výš, zejména pokud by šlo o sporťáka nebo hřebce do chovu, ve kterém se čisté rtg vyžadují.

Navíc cena 4-5000 € je v zahraničí považovaná za velmi nízkou, asi tak jako u nás 20-25 000 Kč, takže nějaké extra požadavky na vyšetření se prakticky automaticky platí z kapsy kupujícího.

Jediné, co jsem já osobně požadovala k úhradě ze strany majitele koní bylo očkování, dna testy a jednou vystavení papírů na převoz (vezlo se v neděli).

Skrz smlouvu: zase berte v potaz, že výše uvedená "nízká" kupní cena jaksi vylučuje nějaké dokonalé smluvní zajištění, takže si jako kupující musíte všechno sichrovat sama. Ideálně vlastní veterinář k prohlídce koně a přiměřeně prověřený prodávající (v mém případě jsem o prodávajícím věděla už dva roky dopředu a člověk se dokáže v rámci svého plemene i dost doptat...). Spory jsou v takových případech otázkou mezinárodního práva resp práva v zemi prodávajícího a pokud nejste Rotschild, tak se právních rad v případě sporu nedoplatíte, to už vás vyjde levněji koně dát do salámu.
Osobně mám ve smlouvě napsáno jen, že jsem byla seznámena se všemi vlastnostmi koně a se všemi jeho specifiky + doložku o tom, že má prodávající právo na pouštění zdarma a že toto právo bude přecházet in a budoucího majitele v případě, že se koně rozhodnu prodat.

A jen pro info: známý z Francie kupoval z Polska "super" hřebce s mimořádně dobrým původem a potencionálem do parkuru pro známého za cenu 20 000 € s vet. vyšetřením jak je úžasný a zdravý. Rtg se dělaly až u něho ve Francii a zjistilo se, že má kůň tak poškozené klouby, že je vhodný tak max jako sekačka na trávu a to měl jít do vysokých skoků. Z poláků nedostali nic, vysmáli se jim, že si ten kůň t kloubní poškození přivodil až u nich, protože z Polska odjížděl dokonalý. Nikdy jim nic nevrátili. Toť k přeshraničním smluvním sporům.

e

16.8.2016 14:35
e

XXX.XXX.213.70

Moc díky za osobní postřehy. Nyní už asi chápu ten údiv a neochotu prodávající. Kůň je nabízen za 6t €, tříletý, neobsedlý (pozdní plemeno) a vypadal a pohyboval se velmi dobře, tudíž rtg jsem žádala pouze pro odhalení případných skrytých vad. Prodávající mi na rovinu napsala, že počká na dalšího zájemce, a pak se mi ozve (neboli kdo bude míň otravovat, tomu koně prodá). Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi málopočetné plemeno v Evropě, kdy poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku, můžou si prodávající opravdu vybírat. Na druhou stranu jsem bohužel již majitelem jednoho 11ti letého důchodce z důvodu (řekněme) skryté vady při koupi, proto jsem možná až příliš ostražitá. Koně chci mít jako hobby parťáka na celý život a nerada bych měla další sekačku na trávu za, pro mě, nemálo peněz...

hanulinka

16.8.2016 15:05
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Kamaradka koupila valacha za 35 000 eur-v nemecku, do vysokych drezur.
podlozeno rtg..atd..atd..smlouvy, ohybovky...
po necelem mesici kun zacal pokulhavat.
udelali nove rtg a ultrazvuky a nestacili se divit.

evidentne Jim byly predlozeny rtg jineho, zdraveho kone, a kun byl pri prodeji necim napichan a zalecen.
rozsahlejsi poskozeni, ktera kun mel vet naprosto vyloucil, ze by mohla vzniknout behem tak kratke doby u nove majitelky.
a vyloucil, ze by kun za normalnich okolnosti pri ohybovkach sel ciste.
proste podvod.
darebaci.
ani pres relativne vysokou cenu kone se nedovolali zadne spravedlnosti, kun Jim zustal...penize v trapu.
nekteri znami, kteri pravidelne nakupuji v nemecku tvrdi, ze si tam clovek musi davat hodne pozor, a z toho duvodu nakupuji jen u par vybranych partneru.
jina znama zase dala sveho hrebecka do testacni odchovny -oldenburga-s cilem Körung, pote prodej na aukci.
a rikala, ze hrebeckum se pichaji hormony, aby v tech 3 letech vypadali jako hotovi hrebci, a obsedaji take velmi brzo, aby na aukci, ktera byva hned po körungu, aby dokazali predvest to, co zvladaji normalne kone mezi 4-5 rokem.
ona s hormonalnim podporenim nesouhlasila a pry tam jeji hrebecek vypadal jako absolutni chudacek.
samozrejme pri tomto drilu je i hodne odpadu, co se pak prodava po inzeratech a podobne.
sama jsem tam nebyla, prodavam, jak jsem nakoupila, ale kdyz se na aukce podivam a nebo i na ty körungy, absolutne tomu verim.
samozrejme nejsou vsichni stejni, to ne, a take zalezi, pro co ma byt kun urceny, ale rozhodne to neni jednoduche, a kdo si mysli-vyrazim do nemecka a koupim za par tisic eur poklad, tak se plete.
staci si jen najit clanky z reiterrewue, nebo jinych casopisu, a pocist si, jak podvadeji jeden druheho.

16.8.2016 15:18
alfi pav

XXX.XXX.30.254

No, jestliže jde o koně málopočetného plemene, tak nemůže být problém doptat se o jakého prodávajícího jde a jestli je v pohodě a nemusíte to ani dělat moc okatě.
Taky určitě bude na místě osobní návštěva s kontrolou koně, ideálně za přítomnosti vašeho veterináře. Jen z videa a fotek toho moc nevydedukujete, kór jestli si chcete být opravdu jistá. Rtg se bude určitě taky dát udělat, ale hold si to budete muset zaplatit sama a navíc s rizikem, že to nebude dobré a koně brát nakonec kvůli tomu nebudete a peníze za to zpět nedostanete

Pokud ale jde o tříletého koně, který doteď opravdu nic nedělal a je chován v odpovídajících podmínkách, neměla bych o jeho vnitřek až takový strach. Větřila bych ale, kdyby byl vychováván na hodně svažitých pastvinách - to může být u mladých a pozdních koní zadělávka na problém s pohybem, i kdyby stavba těla byla dokonalá, tak pohybové zlozvyky, které si zvíře vytvoří, aby se snadněji dostalo z kopce dolů se s*a*k*r*a blbě odstraňují...

Ale mezi námi, já jsem investovala do svých koní, protože jsem chtěla koně do fyzicky náročného vyššího sportu a taky zajímavého do chovu a v Čechách a ani na Slovensku jsem pro své účely nemohla sehnat opravdu zdravé a kvalitní zvířata, která by se mi navíc i líbila vzhledově. Jen "hobbíka" bych spíš řešila v Čechách, kde se takoví koně ve slušné kvalitě dají sehnat za půlku až dvě třetiny vaší kupní ceny, ale je mi jasné, že jak máte osobní preference pro určité plemeno, tak jde rozum trochu stranou - já jsem podobným způsobem dostala ke svému druhému hřebci a prozatím toho opravdu nelituju

e

16.8.2016 15:19
e

XXX.XXX.213.70

Já si zase nemyslím, že u tohoto plemene by byla praxe taková, jakou popisujete. Je to tak malý rybníček, že by se to velmi rychle rozkřiklo. Problémem spíš bude za převyšující poptávka - prodejce prostě prodá tomu, kdo dá víc peněz a nebude žádat něco, co pro něj představuje vícenáklady

e

16.8.2016 15:22
e

XXX.XXX.213.70

Alfi pav: já koně osobně viděla, viděla jsem matku i otce, prostředí, kde celý život vyrůstal a nechala si ho předvést ve všech chodech, důkladně prohmatala vše možné i nemožné, ale prostě se špatnou zkušeností člověk vidí čerta na každé zdi :/
Toto plemeno se u nás vůbec nevyskytuje (nevím o jednom jediném jedinci v CZ), proto musím koukat v zahraničí a proto za hobbíka taková cena. Ale je to přesně jak říkáte: když člověka postihne nemoc "já chci", tak se tomu nedá odolat. A když si člověk pořizuje parťáka na celý život, tak proč si nesplnit sen, že?

16.8.2016 15:38
alfi pav

XXX.XXX.30.254

e napsal(a):
Alfi pav: já koně osobně viděla, viděla jsem matku i otce, prostředí, kde celý život vyrůstal a nechala si ho předvést ve všech chodech, důkladně prohmatala vše možné i nemožné, ale prostě se špatnou zkušeností člověk vidí čerta na každé zdi :/
Toto plemeno se u nás vůbec nevyskytuje (nevím o jednom jediném jedinci v CZ), proto musím koukat v zahraničí a proto za hobbíka taková cena. Ale je to přesně jak říkáte: když člověka postihne nemoc "já chci", tak se tomu nedá odolat. A když si člověk pořizuje parťáka na celý život, tak proč si nesplnit sen, že?

Tak potom asi není co řešit ne? Na české poměry stojí hodně, na zahraniční ne a pokud máte peníze a chcete ho, tak do toho jděte.
Jestliže je daný chovatel uznávaný a neslyšela jste na něho nic zlého (na každém šprochu pravdy trochu), co by vás nalomilo a kůň se vám zdá, tak proč ne?

Já jsem si u druhého hřebce řekla, že bych nerada za pár let litovala, když by vyhrával mistráky s jiným a byla po něm poptávka v chovu, že jsem ho nekoupila, když byla příležitost i prostředky. Nějak mě intuice našeptávala, že to bude dělo.

Jediné, co jsem si musela hodně dobře spočítat, byly náklady na držení dvou hřebců podle mých perfekcionistických představ, což docela leze do peněz, když nemáte vlastní stáje.

e

16.8.2016 15:50
e

XXX.XXX.213.70

No problém asi je, že už jsem se zeptala a chovatelka na mě od té doby kouká skrz prsty Takže už mi ho třeba ani neprodá... Ale tak co, jestli má být můj, tak bude a jestli ne, tak nebude...

hanulinka

16.8.2016 16:07
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Mohu se zeptat o jake plemeno se jedna?
jen pro zajimavost.
to snad nemusi byt az tak tajne.

pokud je to tak vzacne plemeno a poptavka prevysuje nabidku i v nemecku, pripada mi zase cena 6000 eur dost nizka.
za vzacne a poptavane kusy se plati daleko vic.

e

16.8.2016 16:16
e

XXX.XXX.213.70

Jde o morgana - je jich tu málo, ale klasičtí prakuráci, drezuráci nebo westerňáci po nich nesáhnou, předpokládám, že kvůli jejich velikosti. I tak je většina koní prodaná ještě před narozením. Cena není vysoká, je vysoká pro mě, jakožto majitele hobby koníka - aneb jak tu bylo řečeno, mohla bych si koupit křižovatku za 30 tisíc a být spokojená, ale chci si prostě splnit sen.

16.8.2016 16:25
alfi pav

XXX.XXX.30.254

e napsal(a):
No problém asi je, že už jsem se zeptala a chovatelka na mě od té doby kouká skrz prsty Takže už mi ho třeba ani neprodá... Ale tak co, jestli má být můj, tak bude a jestli ne, tak nebude...

To vůbec neřešte. Jestli toho koně pořád nabízí na prodej, tak se o něho asi až tak neperou zájemci a než aby jí měl doma smrdět a žrát seno a působit další výdaje, dá ho tomu, kdo si o něho řekne, dá prachy na stůl a koně si odveze.
A pokud ne, tak to hold asi není tak dobrá chovatelka, protože s požadavkem na rtg mohla teoreticky počítat a mít na něho připravenou diplomatickou odpověď a ne pak čučet na zájemce skrz prsty...
Na mě se taky divně koukali, když jsem chtěla první rtg u toho prvního koně a k němu komplet první vyšetření vč. stěru na metritis. A ejhle kůň je doma a jak je chovatelka dnes nadšená, jak se má u mě dobře. Pravda u druhého už jsem tak nevyváděla,450 € neleží jen tak na ulici, a když šel ze stejných podmínek jako ten první, tak jsem už chovatelce víc věřila.

Trvejte ale rozhodně na očkování (min 2 vakcinace na chřipku) a podle místa odvozu i na dvou testech na IAE, z toho jeden těsně před odjezdem. Po mě to na krajské veterině chtěli vidět spolu s traces. Jo, dovoz může udělat jen k tomu oprávněný oficiální dopravce zvířat, takže pokud jím nejste, tak si musíte někoho najít.

e

16.8.2016 16:29
e

XXX.XXX.213.70

Já se z toho nestřílím, prostě buď prodá nebo se snad časem objeví jiný. Za dva týdny má na něj přijet další zájemce, potom se prý rozhodne a dá mi vědět. Jen mě to chování trochu mrzí, obzvlášť proto, že koník je opravdu z kategorie "dreamhorse".

Dovozové formality mám zjištěné, s tím není problém.

hanulinka

16.8.2016 16:54
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Morganove jsou krasni, to jste dobre vybrala.
maji byt i charakterni.
osobne jsem se s zadnym nesetkala.
tak at si splnite sen a az bude u vas, podelte se o Foto..radi se pokochame.nebo alespon ja.

e

16.8.2016 19:06
e

XXX.XXX.39.92

Jsou opravdu úžasní. Měla jsem možnost vidět celé stádo a jsou přesně takoví, jako se o nich píše - milující lidi a velmi kontaktní. Dokonce i třítýdenní hříbě, potom co nás zmerčilo, hned mazalo od mámy pozdravit cizí návštěvu. Hřebec žijící na pastvině se svým harémem klisen atd. Udělalo to na mě velký dojem.

e

6.9.2016 13:16
e

XXX.XXX.213.70

Tak chovatelka se ozvala, že se rozhodla koně prodat mně (tzn. nikdo jiný o něj zřejmě zájem neprojevil), ale pokud požaduji rtg, tak jde platba za mnou.
Tak se mi teď už druhý den z toho vaří hlava, jak s tím naložit a zda koupit či ne...

Přidejte reakci

Přidat smajlík