Ab33
XXX.XXX.127.99
Dobrý den,
obracím se na Vás s jedním dotazem. Mám valacha ČT 6 let. Poslední dobou řešíme jeden velký problém. Kouše do udidla a hází hlavou. Začalo to mým pádem a následným vrácením do sedla. Jsem si vědoma, že ze strachu jsem ho začala brát chvílema zpět a na to konto se začal zlobit. Za spolupráce trenéra jsem to překonali a na ruku si dávám sakra velký pozor. Jenže se z toho stal zlozvyk a kůň si vždy udidlo jazykem natáhne až na zuby a kouše u toho ještě pokládá hlavu na bok nebo s ní hází. Dělá to kdykoli kdy dostane udilo, i na lonži. Zubařka a fyzioterapeutku nás navštívili, ale žádný problém neodhalili. Netrvá to celou hodinu ale třeba jen na začátku a pak výjimečně. Je to rekreační koník přiježděný především na sed. V jednou chvíli jsem ho udidlem zradila a on si z toho teď vypěstoval zlozvyk. Nechci ho trestat ani mu svazovat hubu, spíše přemýšlím, že na nějakou dobu přejdu na bezudidlovku. Řešil jste to také někdo? Nebo máte někdo nějaký typ, jak se toho zbavit?
e
XXX.XXX.213.70
Moje kobyla se projevuje podobně (v mládí hodně zrazena udidlem, poté ježděna 5 let bezudidlově a pak jsme se pomaličku znovu vraceli k udidlu), dělá to na začátku hodiny a čím víc se uvolňuje prací, tím méně udidlo kouše. Pokud jde uvolněně a nikde se nešponuje, tak udidlo neřeší. Pro začátek zkuste dvoje otěže - jedny do udidla, druhé do nánosníku a zkoušet uvolňovat a uvolňovat, potom lehce převzít otěže do udidla.