Za jak dlouho se projeví myopatie (nutriční) a níz. hlad. selenu?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

lb

3.8.2016 15:49
lb

XXX.XXX.114.184

Mám osmiletou kobylu v pronájmu od ledna, ustájila jsem jí v nové stáji.
předtím byla ve 4 letech připuštěna a po ohřebení byla připuštěna opět a ohřebila se. pak téměř dva roky na pastvě.
nejdříve jsem s ní pracovala ze země asi měsíc, než se více poznáme.
při prvním nasednutí začala kobyla vyhazovat zadníma a nechtěla se vůbec rozejít, stálo mě to hodně úsilí. někdy měla i záseky, že se zastavovala na různých místech a odmítala spolupracovat.
koncem dubna se jí udělala skvrna okolo oka pigmentová.
začátkem května začala být zdivočelá i v ohradě a když jsem pro ni šla, nebyla schopna se rozejít. když už se rozešla a šly jsme na jízdárnu tak během práce ze země spolupracovala. Prostě ty začátky práce jako cesta z ohrady byly náročné.
Načež jsem o tom informovala majitelku, vyloučily jsme říji, ale pak přiznala že v srpnu loňského roku ji připustila.
Domnívala jsem se, že celé to chování pramenilo z toho. Kobyla se zakulatila až 3 týdny před porodem.
Kobyla porodila zdravého hezkého hřebečka. Po vyšetření veterinářkou však bylo zjištěno, že kobyla už minimálně od dubna má myopatii a nízkou hladinu selenu a železa.

S majitelkou jsem se už od začátku ledna radila, zda jí mohu podávat výživové doplňky a vitamíny, nezávisle na tom, že jsem netušila nic o její graviditě a pravděpodobně i té myopatii a sníženém selenu a železu. Bylo mi od ní řečeno, že jí nic podávat nemám, že je to zbytečné.

Kobyla měla ještě před tím hříbě, klisnu, letos tříletou, v květnu jí pronajala majitelka také, s tím, že jí pronajímatelé obsednou a budou připravovat, v červnu s tím začali a při jednom z počátečních pokusů se kobyla sesunula k zemi a okamžitě zemřela. Veterinářka si myslí, že pravděpodobně měla myopatii také, projevilo se too ve stejnou dobu jako u její matky. jen s tím rozdílem, že jí teprve začali ve 3 letech obsedat. majitelka nedostala pitevní zprávu, nejdřív tvrdila, že asi plicní mykóza, ale osobně si myslíme s veterinářkou, že problém bude stejný jako u této kobyly.

Když jsem mluvila s její osobní veterinářkou, tak nakonec jsem zjistila, že mi majitelka asi i lhala o tom, že po měsíci od připuštění dělala sono zda zabřezla, spíše lhala, protože doktorka o sonu nevěděla, a co se týče výživy tak věděla, že majitelka výživu vitamíny a doplňky neřeší a nebo řeší ale při troše štěstí za 5 minut 12. A v době od připuštění do 4 měsíce než mi jí nabídla k pronájmu byla na pastvě(podzim -zima) o seně, vodě a při troše štěstí snad i nějaké jádro. Což majitelka veterinářce po zjištění vysoké březosti přiznala, že netušila že nakonec se to povedlo a zabřezla a že tam byla jen jako ostatní koně na této krmné dávce.

Myslíte, že je pravděpodobné, že si tyto potíže přinesla spíše z předešlého ustájení?
Převzala jsem jí začátkem ledna a projevy jsem už popsala.

Kobylu jsem už vrátila majitelce, veterinářka si myslí to co já, ale bohužel je to veterinářka a tak i majitelce odkývá svoje, těžko říct.
Bohužel jsem nemohla tušit, že majitelky ego je takové jaké je a že se projeví až za takovou dobu ve své přirozenosti. Nebo se pletu?
Mám trochu obavu, aby po mě ještě s odstupem času něco nechtěla.

e

3.8.2016 16:49
e

XXX.XXX.213.70

Celé je to dost zmatené, ale zeptám se: co je kobyla za plemeno?

lb

3.8.2016 17:14
lb

XXX.XXX.114.184

ČT
matka ČT po Libero 3 - Libero
otec HANNOVER po CONTEDRO I.

majitelka ji má spíše jako chovnou kobylu, první připuštění ve 4. letech (2012), druhé připuštění 2013, třetí 2015.

vím že je to hodně zmateně posáno, ale je toho hodně a snažila jsem se to popsat posloupně a vypsat své domněnky prvotní i pozdější + názor veterinářky a zřejmě i výmluvy majitelky.

mám trochu obavy i o ostatní koně, jestli to snad i nemám někde nahlásit, sice ty koně jsou baculatí,24/7 režim s přístřeškem a boxem v ohradě, kam dojíždí z vedlejšího města krmit.

za posledních 5 let úmrtí 3 koní,1 kolika u majitelky,1 hned po odvozu u nového pronajímatele, další až po 3 letech od zakoupení, a pak případ mnou pronajaté kobyly, která přežila.

myslím, že vše ukazuje na špatnou výživu co se týče nepodávání vitamínových prostředků.
Ale možná se pletu.

3.8.2016 21:44
svatka

XXX.XXX.70.17

lb napsal(a):
ČT
matka ČT po Libero 3 - Libero
otec HANNOVER po CONTEDRO I.

majitelka ji má spíše jako chovnou kobylu, první připuštění ve 4. letech (2012), druhé připuštění 2013, třetí 2015.

vím že je to hodně zmateně posáno, ale je toho hodně a snažila jsem se to popsat posloupně a vypsat své domněnky prvotní i pozdější + názor veterinářky a zřejmě i výmluvy majitelky.

mám trochu obavy i o ostatní koně, jestli to snad i nemám někde nahlásit, sice ty koně jsou baculatí,24/7 režim s přístřeškem a boxem v ohradě, kam dojíždí z vedlejšího města krmit.

za posledních 5 let úmrtí 3 koní,1 kolika u majitelky,1 hned po odvozu u nového pronajímatele, další až po 3 letech od zakoupení, a pak případ mnou pronajaté kobyly, která přežila.

myslím, že vše ukazuje na špatnou výživu co se týče nepodávání vitamínových prostředků.
Ale možná se pletu.

Koně mohou na nedostatek selenu i uhynout. V ČR je selenu obecně málo v půdě, v některých oblastech je to ještě markantnější a pokud se koním nedostává z pastvy a sena, je potřeba ho dodat jinak.
Nicméně nikdo nezakročí proti majiteli nakrmených koní "jen" proto, že jim nekrmí minerálku, takže pokud chceš koním pomoct, spíše než někam něco hlásit bych zkusila poradit majitelce.

lb

3.8.2016 22:08
lb

XXX.XXX.114.184

No tak to ona ted bude muset, nic jiného jí nezbývá, jinak to dopadne jak dopadne.

takže pokud jsem jí měla v pronájmu od ledna a začátkem května se to začalo tak nějak projevovat a už začátkem ledna nevědouc nic o jejích zdravotních problémech, které se projevili časem, a na začátku pronájmu jsem se ptala, zda jí mám podávat nějaké doplňky a majitelka řekla že ne,
tak snad nejsem zodpovědná za to, co se následně stalo, snahu jsem měla, i bez vědomí, aby kobylka měla vše, ale majitelka o to nestála.

A tudíž už jí nemusím nic hradit, například léčbu a nákupy doplňků, když si koně z dosavadního ustájení odvezla zpět k sobě. Měly jsme podepsanou smlouvu o pronájmu na neurčito, ale smlouvu o ukončení ještě nemáme podepsanou, respektive, nabídla mi, že mohu k ní dojíždět, ale spíše to vidím z její strany jako vyčůranost aby nemusela platit ty doplňky a mohla ze mě ždímat peníze.

lb

3.8.2016 22:16
lb

XXX.XXX.114.184

Ještě dodatek, odmítla v případě její vysoké březosti, kdy jsem to vlastně zjistila, ještě před zakulacením, dva měsíce před porodem, abych jí dávala doplňky na laktaci pro březí klisny a hříbata. respektovala jsem to, ač jsem si myslela svoje, je to přeci jen majitelka, nějaké řeči jsem měla nahlas, všichni z naší stáje na to měli názor stejný, i veterinářka pokývala hlavou, ale nejsem majitelka že jo...
a tak to bylo se vším téměř. teď se diví.
kdyby tenkrát nejančila kobyla ve výběhu a atd. ani bych do zakulacení nevěděla, že březí je.
Někteří ve stáji si myslí, že mi jí nabídla k pronájmu účelově abych se do porodu o ní postarala, jako o kukačku.

njn, někteří lidi jsou takoví... co se dá dělat...

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.8.2016 22:48

No, hlavně nechápu, proč jsi nechala odvézt majitelce koně, když máš pořád smlouvu aktivní. To byla vážně blbost.
Zkus z ní vytlouct okamžitě ukončení smlouvy, pokud nemáš zájem dál spolupracovat (jestli jsem to dobře pochopila). Jinak z toho kouká průšvih

lb

4.8.2016 00:34
lb

XXX.XXX.114.184

Na to se teď chystám, ale spíš mě zajímá, zda až na mě vyrukuje zda za to třeba můžu já. i když koně jsem nekrmila, krmil ho stájový personál podle jejích pokynů, které udala při příjezdu do nové stáje. i hříbě jsem jí v pořádku odrodila, původně jsem si ho chtěla odkoupit, ale po porodu se přišlo na to, že ta kobyla už je dlouhodobě nemocná.
na jednu stranu mě to moc mrzí, ale na druhou stranu těžko říct zda hříbě nebude mít časem zdravotní potíže, ale ted když jí dám vale, pochybuji, že mi ho dá odkoupit, už na facebooku inzeruje že ho bude po odstavu prodávat za 40.000, - a vím, že většina jejích hříbat už v minulosti putovalo do německa, kde koukají hlavně na barvu a pedigree.
podotýkám, že můj otec je dostihový předseda komise a i on kroutí hlavou nad jejím jednáním a majitel ranče kde byla kobyla ustájena jí při pohledu na její jednání z ranče ze dne na den vyhodil i s koněm, mě ne a podkoní řekl, že by jí nejradši rozkopl obličej.

4.8.2016 08:20

Myslím, že pokud jsou popsané skutečnosti pravdivé a pokud není ve smlouvě zanesena odpovědnost za výživový stav koně, neměla by mít šanci na jakoukoli nárokovatelnost vůči Vám.

lina225

4.8.2016 09:34
lina225

XXX.XXX.131.91

Do smlouvy o ukončení nájmu je vždy vhodné zahrnout, že majitel přebírá koně zpět v takovém zdravotním a výživovém stavu, v jakém jej do nájmu poskytoval. Takže si to nechte podepsat a máte klid.

4.8.2016 18:01
svatka

XXX.XXX.70.17

lb napsal(a):
No tak to ona ted bude muset, nic jiného jí nezbývá, jinak to dopadne jak dopadne.

takže pokud jsem jí měla v pronájmu od ledna a začátkem května se to začalo tak nějak projevovat a už začátkem ledna nevědouc nic o jejích zdravotních problémech, které se projevili časem, a na začátku pronájmu jsem se ptala, zda jí mám podávat nějaké doplňky a majitelka řekla že ne,
tak snad nejsem zodpovědná za to, co se následně stalo, snahu jsem měla, i bez vědomí, aby kobylka měla vše, ale majitelka o to nestála.

A tudíž už jí nemusím nic hradit, například léčbu a nákupy doplňků, když si koně z dosavadního ustájení odvezla zpět k sobě. Měly jsme podepsanou smlouvu o pronájmu na neurčito, ale smlouvu o ukončení ještě nemáme podepsanou, respektive, nabídla mi, že mohu k ní dojíždět, ale spíše to vidím z její strany jako vyčůranost aby nemusela platit ty doplňky a mohla ze mě ždímat peníze.

To Ti takhle nikdo tady neřekne, záleží na tom, jak je postavená smlouva o pronájmu. Kadopádně bych si s ukončením nechala podepsat, že kůň je v takovém a makovém zdrav. stavu, že majitel je se stavem koně seznámen a že k němu již nemáš žádné fin. závazky související s tímto koněm - něco v tom smyslu, ideálně aby to napsal právník.

Přidejte reakci

Přidat smajlík