Prosím o pomoc s udidlem

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.8.2016 22:37
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně udidla protože v tomhle se moc nevyznám a nerada bych udělala nějakou chybu. Začala jsem chodit k soukromnikovy na kobylku haflinga která jezdí sice ma nejjemnější páce ale pořad je to páka a já si myslím že by zvládla i něco jemnějšího. Ale když je bez druhého koně tak má prý majitelka problém jí zastavit, tak jsem se chtěla zeptat čím nahradit tu páku budu rada za každý tip
Děkuji moc za všechny odpovědi.

2.8.2016 23:16
lenacia

XXX.XXX.211.204

Co třeba dvakrát lomenné stihlo a kobylu začít přiježďovat na tlak holeně?

2.8.2016 23:25
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

Mně kobyla reaguje pěkně i bez udidla jde mi spíše o majitelku.

2.8.2016 23:27
polárka.15

XXX.XXX.208.141

A co to probrat s majitelkou a nedělat rozhodnutí za jejími zády?

3.8.2016 00:04
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

polárka.15 napsal(a):
A co to probrat s majitelkou a nedělat rozhodnutí za jejími zády?

Majitelka o tom ví

3.8.2016 02:39
lenacia

XXX.XXX.211.204

A co takhle dvakrát lomené udidlo, a majitelku začít přiježďovat na holeně?

3.8.2016 09:59
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

lenacia napsal(a):
A co takhle dvakrát lomené udidlo, a majitelku začít přiježďovat na holeně?

Zkusit bych to asi mohla ale majitelka není úplně velká jezdkyně, a můžu mít ještě dotaz jestli pomůže nánosník aby lépe na to udidlo reagovala a neotvirala si hubu? Četla jsem dost článků a nikde jsem to nepochopila pořádně.

Neregistrovaný uživatel

3.8.2016 13:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Michaelaa331 napsal(a):
Zkusit bych to asi mohla ale majitelka není úplně velká jezdkyně, a můžu mít ještě dotaz jestli pomůže nánosník aby lépe na to udidlo reagovala a neotvirala si hubu? Četla jsem dost článků a nikde jsem to nepochopila pořádně.

Bohužel kombinace: majitelka, co moc neumí x páka, je poněkud vražedná, a vsadila bych se i, že kobyla prchá a otevírá hubu před její neklidnou a sprostou rukou

Váš úspěch po změně udidla bude do značné míry záviset i na tom, jak moc už má kobyla od své majitelky "vykágrovanou" hubu

3.8.2016 14:49
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Michaelaa331 napsal(a):
Majitelka o tom ví

Záleží pouze na tom, co jiného se změní krom udidla, pokud jen udidlo, je zbytečné cokoli vymýšlet.

3.8.2016 16:35
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Bohužel kombinace: majitelka, co moc neumí x páka, je poněkud vražedná, a vsadila bych se i, že kobyla prchá a otevírá hubu před její neklidnou a sprostou rukou

Váš úspěch po změně udidla bude do značné míry záviset i na tom, jak moc už má kobyla od své majitelky "vykágrovanou" hubu

No ona majitelka ani moc nejezdi a kobyla jinak ani neutíká, jen jsem slyšela že když není s druhou kobylou nemůžou jí zastavit s tím já vsak problém neměla. Proto bych ji rada dala něco jemnejsiho jenže nevím co aby to bylo ideální pro všechny o to mi tu celou dobu jde :).

3.8.2016 16:37
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

polárka.15 napsal(a):
Záleží pouze na tom, co jiného se změní krom udidla, pokud jen udidlo, je zbytečné cokoli vymýšlet.

No jak jsem psala ano jen udidlo a ještě jí chci dát nánosník, jen potřebuji poradit jaké udidlo je o něco jemnější než ta nejjemnější páka, přece jenom když si myslím že by mohla mít jemnější proč jí trápit s pákou ne?

3.8.2016 16:45
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Michaelaa331 napsal(a):
No jak jsem psala ano jen udidlo a ještě jí chci dát nánosník, jen potřebuji poradit jaké udidlo je o něco jemnější než ta nejjemnější páka, přece jenom když si myslím že by mohla mít jemnější proč jí trápit s pákou ne?

Těžko soudit, jde o umění jezdit ne o to, co ten kůň má na sobě. Samozřejmě, já jsem taky o co nejmíň řemínků tím lépe pro koně, ale ne vždy to vhodné je s ohledem na jezdce a zkaženého koně.

Pokud jde o zjemnění, zkusila bych dvoukroužkového sněhuláka, na prvním funguje podobně jako stihlo, druhý už má jemnější pákový efekt (pro majitelku) než přejdete zase níž, zase bych to s tou jemností hned nepřeháněla, změnila styl jízdy a potom zase zjemnila.

3.8.2016 17:11
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

polárka.15 napsal(a):
Těžko soudit, jde o umění jezdit ne o to, co ten kůň má na sobě. Samozřejmě, já jsem taky o co nejmíň řemínků tím lépe pro koně, ale ne vždy to vhodné je s ohledem na jezdce a zkaženého koně.

Pokud jde o zjemnění, zkusila bych dvoukroužkového sněhuláka, na prvním funguje podobně jako stihlo, druhý už má jemnější pákový efekt (pro majitelku) než přejdete zase níž, zase bych to s tou jemností hned nepřeháněla, změnila styl jízdy a potom zase zjemnila.

Dobře nad sněhulákem jsem taky přemýšlela, a nanosik taky není na škodu ne? Jinak děkuju tenhle komentář mi pomohl asi nejvíce.

Neregistrovaný uživatel

3.8.2016 17:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Michaelaa331 napsal(a):
Dobře nad sněhulákem jsem taky přemýšlela, a nanosik taky není na škodu ne? Jinak děkuju tenhle komentář mi pomohl asi nejvíce.

A ona doteď nánosník nenosila? Klasická páka bez nánosníku nemá totiž téměř žádný efekt - teda krom toho, že kůň otevírá hubu (to ale asi nebylo cílem, že). Nicméně v případě majitelky to bylo asi i lepší, protože tím mohl kůň zmírnit nešetrné působení její ruky.

3.8.2016 17:38
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

A ona doteď nánosník nenosila? Klasická páka bez nánosníku nemá totiž téměř žádný efekt - teda krom toho, že kůň otevírá hubu (to ale asi nebylo cílem, že). Nicméně v případě majitelky to bylo asi i lepší, protože tím mohl kůň zmírnit nešetrné působení její ruky.

No předtím ho prý měla, ale teď ho nemá vůbec nevím proč ale problém s tím nanosnikem prý neměla.. Takže neudelam špatně když pořídim sněhuláka a nánosník? :).

Neregistrovaný uživatel

3.8.2016 17:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Michaelaa331 napsal(a):
No předtím ho prý měla, ale teď ho nemá vůbec nevím proč ale problém s tím nanosnikem prý neměla.. Takže neudelam špatně když pořídim sněhuláka a nánosník? :).

Nánosník nedovolí koni bránit se udidlu otevíráním huby, ale neřeší to styl ježdění majitelky

3.8.2016 18:01
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

Nánosník nedovolí koni bránit se udidlu otevíráním huby, ale neřeší to styl ježdění majitelky

No majitelka na kobylu sedne tak jednou za 3 měsíce a to ji klidně nánosník sundam nebo jí poradim jak na ní.. Mě jde spíš o to jestli s volbou sněhulák-nanosnik neudělam chybu.

Neregistrovaný uživatel

3.8.2016 18:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Michaelaa331 napsal(a):
No majitelka na kobylu sedne tak jednou za 3 měsíce a to ji klidně nánosník sundam nebo jí poradim jak na ní.. Mě jde spíš o to jestli s volbou sněhulák-nanosnik neudělam chybu.

Ne, neuděláte.

3.8.2016 18:31
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Michaelaa331 napsal(a):

A jakej nánosník chcete?

3.8.2016 18:50
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

polárka.15 napsal(a):
A jakej nánosník chcete?

Nad tím jsem ještě nepremyslela máte nějaký tip?

3.8.2016 18:50
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

sisi58 napsal(a):
Pár vět o uždění (i nánosnících)
http://www.equichannel.cz/uzdeni-a-udidla-1-ruzne-typy-nanosniku.

Děkuji :).

3.8.2016 18:51
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

Ne, neuděláte.

Super děkuji moc.

3.8.2016 19:43
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Michaelaa331 napsal(a):
Nad tím jsem ještě nepremyslela máte nějaký tip?

Za mě mexičana, ale vzhledem k Vaší situaci bych volila klasiku anglický - skrze majitelku.

3.8.2016 20:14
Michaelaa331

XXX.XXX.105.207

polárka.15 napsal(a):
Za mě mexičana, ale vzhledem k Vaší situaci bych volila klasiku anglický - skrze majitelku.

Bezva děkuju moc za všechny rady, a jenom je lepší třeba ten kombinovaný s reminkem, nebo jenom klasický anglický bez ničeho?

3.8.2016 21:55
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Michaelaa331 napsal(a):
Bezva děkuju moc za všechny rady, a jenom je lepší třeba ten kombinovaný s reminkem, nebo jenom klasický anglický bez ničeho?

Já jsem raději za obyč, řemínek na škodu není, ale zase je kůň svázaný a nemůže se uvolnit od tlaku (otevřením huby) ale je to jen můj názor - sto lidí, sto názorů.

Já sama mám mexičan (takže taky do určité míry brání otevření), ale mívám ho akorát utáhlý, a jezdím si svého koně sama sedem a holení a mám ho skrze jeho funkčnost ve sportu, takže to je zas případ jiný.

Pokud je vše použité s rozumem, citem a je s tím stejně manipulováno, tak to zlo není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík