Zachycení čéšky - jak pracovat s poníkem ?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Betty14

26.7.2016 00:30
Betty14

XXX.XXX.98.163

Dobrý den, chci se zeptat jestli mi někdo poradí jak mám pracovat s poničkou ? Zachytává se jí čéška pouze v kroku, klus i cval je v pohodě. Byla se na ni podívat i veterinářka a říkala, že má zhubnout a pracovat na rovině - ne na lonži na kruhu. Je to malý poník,110 cm tudíž se na ni nedá jezdit a ve stáji nemáme vyjížďky, kam bychom si šli spolu zaběhat.

Myslíte, že pokud je to v tomto stádiu, že vaz se zachytne pouze v kroku může pracovat třeba na velkém kruhu ? A mám ji zahrnout i do práce bariéry ? Potřebuje zhubnout a nasvalit, tak se ptám, aby jsme mohly začít nějak pracovat.

Máte ještě nějaké ověřené doplňky, které pomohly ke zpevnění vazů ?

Moc děkuji za každé informace :).

baruliiiii

26.7.2016 20:22
baruliiiii

XXX.XXX.4.197

Kovar/podkovar vam muze kopytko upravit tak aby sval dobre preskakoval, popr. nasadit specialni podkovy s vyvysenou stranou.

Betty14

26.7.2016 20:42
Betty14

XXX.XXX.98.163

Bohužel tuto možnost musím vyloučit, jelikož ji mám ve stádě a bylo by nebezpečné pro ostatní poníky, aby měla podkovy na zadních :/

Ale děkuji moc za tip ! :).

26.7.2016 20:53
vet.

XXX.XXX.201.101

baruliiiii napsal(a):
Kovar/podkovar vam muze kopytko upravit tak aby sval dobre preskakoval, popr. nasadit specialni podkovy s vyvysenou stranou.

Ano tato varianta se učí a mnozí ji praktikují, ale musím upozornit na jedno riziko, kterého si nejsou všichni zcela vědomi. Při podkovářském řešení dorsální fixace čéšky se cíleně mění výška nebo šířka vnějšího ramene podkovy (dle závažnosti), které má mít za cíl změnu postavení končetiny. Bohužel se ale může stát, že kůň přeúhlí ve spěnce, což vede k jejímu přetížení a do budoucna vzniku artrózy. Proto se především u mladých koní a koní s nedostatečně vyvinutou svalovou hmotou jako primární řešení doporučuje práce na osvalení a podkovy se nechávají pro případ, že by toto řešení nepomohlo. Píšete, že se problém vyskytuje v kroku, což by mohlo značit, že se jedná o problém lehčího rázu takže by osvalení mohlo pomoci. Ideální, jak vám bylo řečeno, je práce na rovných čarách. Bariéry by vadit neměly, ale raději začněte na kavaletách na zemi a uvidíte, co vám na to řekne kůň. Znám koně, který fixací čéšky trpěl a neměl problém ani s menšími skoky, ale byl hodně nasvalený. Samozřejmě nejlepší by bylo, kdybyste měla možnost ji vzít na vodítko za druhého koně a chodit kopečky, ty jsou na svaly nejlepší. S kruhy je problém, jakékoli podkročení končetiny pod koně může vést k zaseknutí čéšky. Navíc lonžování je vcelku stereotypní pohyb zatěžující pohybový aparát. To už raději práci na 2 lonžích jako náhrada ježdění.

26.7.2016 20:55
vet.

XXX.XXX.201.101

Z dalších možností mě napadá opich mediálního čéškového vazu jodovým preparátem, dojde k lokální reakci, zajizvení a zpevnění vazu a jeho zkrácení. Tím pádem snížení rizika fixace čéšky. Viděla jsem dělat tento zákrok na sedovaném koni. Není tam žádný řez, jen vpichy kůží, takže rekonvalescence je rychlá.
Jako podpůrná léčba se da nasadit jakýkoli prostředek na podporu kloubního aparátu.

Betty14

26.7.2016 21:53
Betty14

XXX.XXX.98.163

Moc děkuji za velmi obsáhlou odpoěď ! :) Moc mi pomohla a poničce končí flákání a začneme postupně pracovat. Děkuji :).

Betty14

26.7.2016 21:54
Betty14

XXX.XXX.98.163

vet. napsal(a):
Z dalších možností mě napadá opich mediálního čéškového vazu jodovým preparátem, dojde k lokální reakci, zajizvení a zpevnění vazu a jeho zkrácení. Tím pádem snížení rizika fixace čéšky. Viděla jsem dělat tento zákrok na sedovaném koni. Není tam žádný řez, jen vpichy kůží, takže rekonvalescence je rychlá.
Jako podpůrná léčba se da nasadit jakýkoli prostředek na podporu kloubního aparátu.

Mohu se ještě zeptat jak dlouhá je rekonvalescence při tomto zákroku ? :).

26.7.2016 22:15
vet.

XXX.XXX.201.101

Betty14 napsal(a):
Mohu se ještě zeptat jak dlouhá je rekonvalescence při tomto zákroku ? :).

V řádu několika týdnů po zákroku, jakmile dojde k odeznění cílené lokální zánětlivé reakce, se začíná s prací na osvalení. Pozor, lidé se milně domnívají, že se něco píchne do kolene, pak se chvíli počká a bude vše ok. Takto to nefunguje. Jakékoli ošetření musí být vždy spojeno s nasvalením koně. Bez toho to nejde. Žádná zkratka ani oklika neexistuje.

Betty14

26.7.2016 22:44
Betty14

XXX.XXX.98.163

vet. napsal(a):
V řádu několika týdnů po zákroku, jakmile dojde k odeznění cílené lokální zánětlivé reakce, se začíná s prací na osvalení. Pozor, lidé se milně domnívají, že se něco píchne do kolene, pak se chvíli počká a bude vše ok. Takto to nefunguje. Jakékoli ošetření musí být vždy spojeno s nasvalením koně. Bez toho to nejde. Žádná zkratka ani oklika neexistuje.

Dobře, děkuji moc :).

baruliiiii

27.7.2016 12:20
baruliiiii

XXX.XXX.23.238

No..Muj konik mel s ceskou taky problem, kdyz mu byl rok, nastesti to bylo jen rustem (rychle vyrostl a jak byl tezsi, nozka to spatne zvladala), kovar nedaval podkovy, ale pouze nechal vyvysenou tu patku, podkovy se nasazuji pry az je to spatny :) casem se to tedy spravilo (musim zaklepat).Vet mi rikala, ze v nejhorsich pripadech se dela zakrok takovy, ze se do kolee vyvrtaji male dirky, na ktere se pak zachytavaji ty svaly a vazy, cimz se noha zpevni.Zkusenosti ale nemam :) kazdopadne nejlepsi je nasvalit a pokud se to nezlepsi, je treba s tim neco delat.Muze to mit velke nasledky.

Betty14

27.7.2016 20:53
Betty14

XXX.XXX.98.163

Je jí 9 let a u předešlého majitele neměla využití, stála u balíku sena-byla tak tlustá, že měla už i takový tučný plandavý krk, nenahmatali jsme jí taky ani žebra :/

Teď zhubla všechno, ale pořád má takové vyvěšené tlusté břicho, nevíte jak to má shodit ? :).

27.7.2016 23:54
vet.

XXX.XXX.61.54

Betty14 napsal(a):
Je jí 9 let a u předešlého majitele neměla využití, stála u balíku sena-byla tak tlustá, že měla už i takový tučný plandavý krk, nenahmatali jsme jí taky ani žebra :/

Teď zhubla všechno, ale pořád má takové vyvěšené tlusté břicho, nevíte jak to má shodit ? :).

To bude možná senné břicho, z toho jak se přežírala. Posílením svalstva by se to mělo spravit.

Betty14

28.7.2016 11:47
Betty14

XXX.XXX.98.163

vet. napsal(a):
To bude možná senné břicho, z toho jak se přežírala. Posílením svalstva by se to mělo spravit.

Moc děkuji :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík