Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Maceška

16.7.2016 17:04
Maceška

XXX.XXX.230.161

Ahoj, chtěla bych se zeptat, když je kůň celoročně i přes noc venku, je potřeba nějak dekovat? Hlavně v zimě myslím. Když se na něm jezdí jen tak v zimě 3x za týden. Děkuji.

16.7.2016 20:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud je kůň zdravý a má ve výběhu přístřešek, kam se může schovat, tak deku nepotřebuje.
Měla jsem koníka 23 letého, nikdy deku neměl. Snad jen odpocku po ježdění, aby rychle uschnul.

Jinak jsem dávala deku na koně jen pokud bylo kolem 0°C a pršelo a foukalo a toto počasí trvalo více dní vkuse. Takové počasí je pro koně i jiná venkovní zvířata(např srnky) mor.
Zmoknou, prochladnou a dostanou zápal plic.
Naštěstí bývá tak škaredě jen málokdy.

Takže sečteno a podtrženo, dekovat se nemusí.

Ptám se

16.7.2016 21:17
Ptám se

XXX.XXX.13.16

sisi58 napsal(a):
Pokud je kůň zdravý a má ve výběhu přístřešek, kam se může schovat, tak deku nepotřebuje.
Měla jsem koníka 23 letého, nikdy deku neměl. Snad jen odpocku po ježdění, aby rychle uschnul.

Jinak jsem dávala deku na koně jen pokud bylo kolem 0°C a pršelo a foukalo a toto počasí trvalo více dní vkuse. Takové počasí je pro koně i jiná venkovní zvířata(např srnky) mor.
Zmoknou, prochladnou a dostanou zápal plic.
Naštěstí bývá tak škaredě jen málokdy.

Takže sečteno a podtrženo, dekovat se nemusí.

Asi tak smajlík

Maceška

17.7.2016 16:48
Maceška

XXX.XXX.230.161

Děkuji, já jsem to hlavně chtěla vědět s tou odpockou po tom ježdění. Takže dekovat nee a jenom po ježdění odpocku. Moc děkuji.

17.7.2016 19:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

Maceška napsal(a):
Děkuji, já jsem to hlavně chtěla vědět s tou odpockou po tom ježdění. Takže dekovat nee a jenom po ježdění odpocku. Moc děkuji.

Nanny

20.8.2016 15:01
Nanny

XXX.XXX.128.125

Zdravím, nechci zakládat nové téma, tak se připojím ke staršímu.
Koupila jsem koně, je přes den venku, v noci chodí do boxu. Dekovat ho nechci, ale i tak tuším, že nějakou deku potřebovat budeme. Jakou byste doporučili pro výše uvedený případ, kdy je kolem nuly, fouká a prší? V dekách se zatím nevyznám, tak uvítám všechny rady.

20.8.2016 16:07
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Nanny napsal(a):
Zdravím, nechci zakládat nové téma, tak se připojím ke staršímu.
Koupila jsem koně, je přes den venku, v noci chodí do boxu. Dekovat ho nechci, ale i tak tuším, že nějakou deku potřebovat budeme. Jakou byste doporučili pro výše uvedený případ, kdy je kolem nuly, fouká a prší? V dekách se zatím nevyznám, tak uvítám všechny rady.

Píšeš, že je v noci v boxe tak možno nebude nutná žiadna deka. Keď má kôň kedy preschnúť a zahriať sa tak to nebýva problém. Ak sa majú vo výbehu kde schovať a na noc pôjde dnu tak by som deku neriešila, alebo keď tak len ľahkú nepremokavú pláštenku a dať naozaj iba keby bolo extrémne hnusne do výbehu.

Nanny

20.8.2016 16:18
Nanny

XXX.XXX.128.125

Díky, to jsem potřebovala vědět. smajlík Každý majitel u nás ve stáji má těch dek několik, když jsem prohlásila, že dekovat nechci, tak na mě koukali divně, že jsem skoro měla pocit, že chci svého koníčka nějak týrat... Takže pořídím nějakou pláštěnku a bude to stačit? S odpockou po ježdění samozřejmě počítám.

20.8.2016 18:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tohle by mělo vyřešit váš problém.
http://www.danceandjump.cz/deka-vybehova-s-vyssim-krkem-highneck-hkm-leto-2016

Já si ji pro kobču nechám nadělit od Ježíška.
Zatím má kobyla podobnou, ale bez prodlouženého krku a škrtí ji.
A pak máme ještě 400g tedy zateplení, ale to mi přijde příliš.
Nikdy jsem kobylu nedekovala a to je 24/7 až letos v zimě poprvé, bylo týden opravdu hnusně, déšť, vítr, kolem nuly. Nejhorší možná kombinace. A to už nepomáhá ani přístřešek, kůň nestačí proschnout.
Dokonce jsem dala pláštěnku i fjordovi, jak bylo hnusně. Sice jen na 3 dny, ale byl rád.
Stájová kolegyně zaspala, plňase zadekovala až po dvou dnech a volala veta.
Koník prochladlý velmi, naštěstí "jen" nachlazený, žádný zápal plic.

Jinak koně, co jsou zvyklí, zimu zvládají velmi dobře, pokud padá sníh, může být i větší mráz, ale nikoli déšť

28.9.2016 05:24
lenacia

XXX.XXX.211.199

Zdravím, ještě jednou se ptám na obdobnou otázku, kterou jsem již před tím položila jinde, ale nebylo mi příliš dobře odpovězeno.

Ve stáji mám klisnu ustájenou 24/7. Bude to naše druhá celá společná zima, a první v úplně nové stáji.
V té předchozí měla celodenní přístup do stodoly (ne že by ho však tak často využívala), zato tam byly jiné neduhy.

Teď ji mám v ustájení, které funguje tak, že přes noc jsou koně v nočním výběhu, kde je přístřešek, ale na den se pouštějí do velkých výběhů (střídají se dva), kde přístřešky nejsou, ačkoliv jistou ochranu tam jakž takž zaručují stromy a les u okraje výběhů.

Loňskou zimu jsem neměla žádnou deku, maximálně odpocku po lonžování či ježdění, ale v nové stáji mi bylo řečeno, že si mám do sychravého počasí pořídit nepromokavou deku podšitou fleece, že ji tam má každý rovnou dvakrát, když jedna promokne.

Ale nejsem si jistá, zda je to dobrý nápad. Kobylka během zimy, kdy sem ji koupila a loňské zimy měla vždy hustou srst, skoro jako kožíšek.

Jaký na to máte názor. Co byste mi poradili? Měla bych dát na jejich radu a deku koupit? A případně jakou. Nestačila by nakonec jen nepodložená pláštěnka?

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.9.2016 12:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja už som to tu niekde písala, ale pre jedného svojho koňa mám všetky možné deky. Čiže odpocku, ľahký nepodšitý pršiplášť a jednu zimnú teplú nepremokavú. V prípade potreby viem nakombinovať odpocku s pršipláštom tak, aby kôň mal sucho, aj teplo. Jeden nikdy nevie, keby náhodou prišla nejaká choroba, alebo čokoľvek, lepšie byť pripravený a nevyužiť to, ako potom smutne pozerať, že kua, zrovna na to teraz nemám peniaze.
Takže moja rada znie, pokojne deky kúp. Na začiatok ľahkú nepodšitú( ktorá by cez noc mohla vyschnúť, kým bude kobyla v nočnom výbehu) a pre prípad, že by si videla na kobyle naozaj diskomfort a zimu, tak pokojne aj tú podšitú. A uvidíš. Zatiaľ sa nám nestalo, že by nám hynuli kone zimou po tom, ako na pár dní deku dostali a v dobrom počasí sme im ju vzali(raz to bolo kvôli chrbtu, párkrátkvôli prestavbám prístrešku, rôzne plemená, rôzne vekové kategórie). Podstatné je v každom prípade to, aby sa kone mali čoho nažrať.

29.9.2016 13:19
lenacia

XXX.XXX.205.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ja už som to tu niekde písala, ale pre jedného svojho koňa mám všetky možné deky. Čiže odpocku, ľahký nepodšitý pršiplášť a jednu zimnú teplú nepremokavú. V prípade potreby viem nakombinovať odpocku s pršipláštom tak, aby kôň mal sucho, aj teplo. Jeden nikdy nevie, keby náhodou prišla nejaká choroba, alebo čokoľvek, lepšie byť pripravený a nevyužiť to, ako potom smutne pozerať, že kua, zrovna na to teraz nemám peniaze.
Takže moja rada znie, pokojne deky kúp. Na začiatok ľahkú nepodšitú( ktorá by cez noc mohla vyschnúť, kým bude kobyla v nočnom výbehu) a pre prípad, že by si videla na kobyle naozaj diskomfort a zimu, tak pokojne aj tú podšitú. A uvidíš. Zatiaľ sa nám nestalo, že by nám hynuli kone zimou po tom, ako na pár dní deku dostali a v dobrom počasí sme im ju vzali(raz to bolo kvôli chrbtu, párkrátkvôli prestavbám prístrešku, rôzne plemená, rôzne vekové kategórie). Podstatné je v každom prípade to, aby sa kone mali čoho nažrať.

Děkuji. Nakonec jsem si ji koupila... jednak jsem našla fakt úžasnou cenu, a jednak jeden nikdy neví, šoupnu ji do tašky do sklepa a za pár let až bude kobča starší ji ještě ocením (kor se stoupajícíma cenama vybavení všude okolo).

Přidejte reakci

Přidat smajlík