Hezký den, měla bych na vás otázku. Muže být výběh pro koně i v lese ( nebo aspoň část ) ?
Byl by problém s bouřkou kvůli bleskům ( aby to třeba do koně neuhodilo ) ?
Musely by se koně přehánět na louku ? Protože jak hledám, tak se nikde o tomhle nepíše, ale potom... jak to má popř. v oborách lesní zvěř? :P
Budu ráda za odpovědi :) děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pri IRkoně je výběh v lese paráda, mají ho mé bývalé fjordkoule, i proto jsem vybrala právě tohoto kupce.
Les musí být váš. Je třeba předem pořádně prohlédnout, jestli tam není jedovaté rostlinstvo/ u nás to byly konvalinky, byly přesazeny/. Majitelka také odstraňovala větve zejména ulomené a trčící/oči, roztržení kůže při nějaké honičce/, mýtila nálety, aby měli dost plochy. Na louku na kontrolované pasení je převést může, ale má v lese i "kruhovku", podklad je prima, má tam 24/7 vodu, a 3-4x denně roznáší míchané slámoseno na víc míst, sbírá bobky..z lesního výběhu se dostane koridorem na padok rovněž lesní, který je u domu a příštřešků-i dům je v lese-na mýtině, cca.Koně se tam mají dobře.
Bouřku neřešíme, riziko mi přijde nevelké/les je v nížině a rovině, velká stáda fjordkoulí v Labské Chrčici byla na podobném.
Pokud by kůň nebyl IR, musíte zajistit víc krmení, ideálně tu pastvu v létě.
Podle mě hlavně není možné podle zákona oplotit ani vlastní les - viz § 32 odst.7 lesního zákona:
" Je zakázáno oplocovat les z důvodů vlastnických nebo za účelem omezení obecného užívání lesa (§ 19 odst.1); to se netýká lesních školek, oplocení zřízeného k ochraně lesních porostů před zvěří a oplocení obor nebo farmových chovů zvěře."
Takže buď ten pozemek není zapsán jako les nebo to můžete udělat, ale hrozí za to pokuta.
edwina
XXX.XXX.40.41
jazzinka
napsal(a):
Podle mě hlavně není možné podle zákona oplotit ani vlastní les - viz § 32 odst.7 lesního zákona:
" Je zakázáno oplocovat les z důvodů vlastnických nebo za účelem omezení obecného užívání lesa (§ 19 odst.1); to se netýká lesních školek, oplocení zřízeného k ochraně lesních porostů před zvěří a oplocení obor nebo farmových chovů zvěře."
Takže buď ten pozemek není zapsán jako les nebo to můžete udělat, ale hrozí za to pokuta.
Viděla bych výběh pro koně jako jasné "oplocení obor nebo farmových chovů zvěře". Budete si o to muset zažádat (stavební povolení), ale nebude to problém. A samozřejmě vyjmout lesní výběh z honitby. Poradit by vám měli na odboru životního prostředí místního městského úřadu. Podle mých zkušeností, když se chce, všechno jde, jen se to musí pro úředníka pojmenovat tím správným názvem, pro který má kolonku.
Bála bych se ovšem pronikání divoké zvěře (prasata, srnky...) do výběhu s koňmi a trhání el. pásky, proto bych lesní výběh oplocovala pletivem v kombinaci s předsazeným elektrickým ohradníkem z vnitřní strany, aby koně pro změnu nezničili plot. Oka můžete vybrat menší, aby si do nich koně nestrčili nohu. Přijde mi to poněkud nákladné a s málo výhodami, pokud v lese nejsou větší mýtiny k pasení, ale proč ne. Co se mi hodně líbí, jsou připlocené kousky lesa k pastvině (dejme tomu 2/3 plochy tráva,1/3 les). To určitě smysl má (závětří, stín, úkryt před deštěm). Ustájení typu Paddock Paradise rádo s lesem pracuje, ve formě treku (cesty).
Jinak koně stromy žerou, nemají-li jinou možnost (a někdy, i když ji mají - je to chuťově zajímavé). Kde byl háj, bude za pár let hřbitov uschlých torz stromů. Okoušou kůru, kam dosáhnou, a strom to nepřežije. Takže my třeba stromy, které chceme zachovat (máme výběh u lesa, čili pozemek nelesní /orná půda/, přičemž část stromů roste už na naší pastvině), oplocujeme králičím pletivem pro ochranu proti okusu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jak byl pozemek nynějším majitelů našich bývalých fjordkoulí veden netuším, bylo tam hodně náletů, kousek "mýtiny", celé to je v oblasti mezi obytnými jednotlivě stojícími domy s dost velkými pozemky a pak dál, takže divoké zvěře bych se nebála. Taky by se mi líbilo přihrazení na "lesopastvinu", ale louku mají o kousek dál, lze tam koně snadno převést a IRky krmí stejně slámosenem příděly po "treku". Výhodou je, že je tam dost vody, takže 24/7 zdroj. Stromy fjorkoule zatím neokousaly žádné, jsou tam 2 roky.
edwina
napsal(a):
Viděla bych výběh pro koně jako jasné "oplocení obor nebo farmových chovů zvěře". Budete si o to muset zažádat (stavební povolení), ale nebude to problém. A samozřejmě vyjmout lesní výběh z honitby. Poradit by vám měli na odboru životního prostředí místního městského úřadu. Podle mých zkušeností, když se chce, všechno jde, jen se to musí pro úředníka pojmenovat tím správným názvem, pro který má kolonku.
Bála bych se ovšem pronikání divoké zvěře (prasata, srnky...) do výběhu s koňmi a trhání el. pásky, proto bych lesní výběh oplocovala pletivem v kombinaci s předsazeným elektrickým ohradníkem z vnitřní strany, aby koně pro změnu nezničili plot. Oka můžete vybrat menší, aby si do nich koně nestrčili nohu. Přijde mi to poněkud nákladné a s málo výhodami, pokud v lese nejsou větší mýtiny k pasení, ale proč ne. Co se mi hodně líbí, jsou připlocené kousky lesa k pastvině (dejme tomu 2/3 plochy tráva,1/3 les). To určitě smysl má (závětří, stín, úkryt před deštěm). Ustájení typu Paddock Paradise rádo s lesem pracuje, ve formě treku (cesty).
Jinak koně stromy žerou, nemají-li jinou možnost (a někdy, i když ji mají - je to chuťově zajímavé). Kde byl háj, bude za pár let hřbitov uschlých torz stromů. Okoušou kůru, kam dosáhnou, a strom to nepřežije. Takže my třeba stromy, které chceme zachovat (máme výběh u lesa, čili pozemek nelesní /orná půda/, přičemž část stromů roste už na naší pastvině), oplocujeme králičím pletivem pro ochranu proti okusu.
Jenže "farmový chov zvěře" se týká jen zvěře vyjmenované v § 19 odst.3 zákona č.23/1962 Sb.. Kompletní výčet podle ifauny obsahuje vulgarismy (asi něco v latině), tak ve zkratce jde o zvěř srstnatou ( jelen, daněk, divočák, liška, lasice apod.) a zvěř pernatou (tetřev, kachny, jestřáb apod.)
Neboli kůň opravdu není zvěř, ale hospodářské zvíře a pokud někde v ustájení typu padock paradise mají oplocený kus lesa, tak to mají buď protiprávně nebo nejde o les, ale nějakou pastvinu, která postupně zarostla náletovými dřevinami.
A protože volný průchod krajinou a vstup do lesa je zrovna pro koňáky dost zásadní, osobně bych doporučovala netlačit na umožnění oplocování lesů a soukromých pozemků obecně.
Budu vám moc držet palce, aby se vám to povedlo Camouflage - já už rok docházím na stavební úřad s žádostmi o ohrazení půdy - původně jsme si tam chtěli dát jen kozy a slepice, po zkušenostech s "razítkovači" jsem se rozhodla si vybavit pastviny rovnou i na koně. Původně jsem si naivně myslela, že že to nebude problém - ale je, dokonce jsem se musela na stará kolena stát zemědělskou pdnikatelkou.
Ornou půdu jsem převedla na TTP, a stejně je pro úřednici nepřekonatený problém na pastvině povolit otevřený přístřešek a sklad na krmivo.
Předtím jsem si vůbec podobných věcí nevšímala - ale po tomhle úřednickém cirkusu kdykoliv jedu kolem pastviny, tak koukám a opravdu: na 99% pastvinách se koně pečou na slunci. No hlavně že na úřadě mají klimatizaci. Tak vám držím palce a přeji pevné nervy abyste si nakonec na vlastním pozemku mohla hospodařit sama jak potřebujete.