Uživatel s deaktivovaným účtem
Ahoj, mám začátečnický dotaz. Všude se píše, že plná uzda s pákou a ostruhy jsou určené jen pro pokročilé jezdce. Já jsem uzdu viděla tak maximálně na věšáku v sedlovně a nikdy by mě nenapadlo po jezdění s ní - vzhledem k tomu, na jaké úrovni jsem - toužit, ale mám dotaz. Na co jsou tyto tvrdší nástroje těm pokročilým? Nejsou snad už v té fázi, kdy dokážou dávat přesné pobídky sedem a holení, mají jemnou ruku, koně na přilnutí...? Přitom jejich kůň má být uvolněný, shromážděný, citlivý na sebemenší pomůcku... Tak na co jsou nástroje, které zesilují pobídku holení? Na co dvě udidla v tlamě koně? Přijde mi to tak trochu paradoxní - čím lépe umím jezdit, tím více musím svého koně šněrovat, abych ho přiměla dělat to, co chci?
Pak bych se ještě chtěla zeptat, zda byste mohli doporučit učebnici jezdectví, která prohlubuje úplné základy. Celkem bych se obešla bez dalšího opakování toho, jak se sedlá, uzdí, nasedá, sedí.. spíš prohlubování a tipy pro to, jak správně jezdit.
Doporučím oblíbeného A. Paalmana.
A k té uzdě (teda já nejsem žádný kdoví jezdec). Myslím, že správně používaná uzda-tedy ta část s pákovým udidlem-slouží k naprosto jemným a okem pozorovatele nepostřehnutelným korekcím a pomůckám. O tom drezura je, že by měly být pobídky neznatelné. Tím, že je to tak "ostré" je to vlastně citlivé i na sebemenší pohyb a proto lze dávat pomůcky "na myšlenku".
Http://www.equichannel.cz/aby-udidlo-zbytecne-nebolelo
Kůň nauzděný plnou uzdou má v hubě udidla dvě, stihlové a pákové. Každé má své lícnice a otěže, takže by měly fungovat nezávisle na sobě. Stihlo je v hubě výš a mělo by působit především na koutky, pákové udidlo na jazyk a dásně. Páka má pouze funkci přiužďovací a vzpřimovací. Zachycuje energii, vyvolanou pobídkou jezdce a tím koně pomáhá shromáždit a vzpřímit. Naproti tomu stihlo je to, co koně vede nejen při laterální práci a kůň jej spíše „následuje". Plná uzda by se měla používat až v ve fázi výcviku, kdy je kůň naprosto uvolněný v krku a týle a ve velmi dobré rovnováze. Připravenost jezdce je další nezbytnou podmínkou. Jinak vede její použití k tuhnutí koně a ztrátě kmihu.[5]
Bennet říká, že „při řádném používání plné uzdy se téměř všechny pomůcky pro pohyb vpřed, zastavení, úpravu pozice hlavy, dávají prostřednictvím stihla. Role páky je pouze pasivní podpoření ohnutí v týle, shromáždění a rovnováha."[6] Že plná uzda je mocná zbraň a patří do rukou pouze vybraným jedincům, si uvědomuje většina drezurních trenérů (viz např. zmíněný Thomas Ritter), proto by mělo být dobře zváženo, zda jsou k ní jezdec a kůň dostatečně vyspělí. Nebudu zde zabíhat do podrobností ohledně správného zapínání uzdy, držení otěží apod., protože se domnívám, že zavádění plné uzdy by mělo vždy probíhat pod dozorem zkušeného trenéra, který prověří, zda je dvojice na toto uzdění připravena a s realizací poradí.
http://www.equichannel.cz/dalsi-vybaveni-pro-jezdce a něco k ostruhám.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Omlouvám se za pozdní reakci, ale děkuji za tip na Paalmana (knížku už mám doma, takže teď můžu začít studovat) a za odkazy na čtení.