Bijou
XXX.XXX.103.252
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na zkušenosti a rady jak začlenit mladého hřebce do stáda popřípadě ke kamarádovi. Dovezla jsem si čerstvě tříletého hřebce, ve dvou letech (minulí rok v létě) byl ve stádě se svou matkou, od podzimka už chodil do výběhu jen sám s výhledem na koně + box. Mám koně 24/7, kobyly mám momentálně březí po jiném hřebci, takže mladíka mám zvlášť. Nechci aby byl sám, takže jsem k němu chtěla dát valacha, ale hřebec začal hodně hřebčit, bála jsem se zranění, nebylo zcela možné seznámit je ani na přímo přes ohradu, opět hodně hřebčil a na můj vkus lezl až moc do drátů...bála jsem se aby neprošel skrz (dva dráty, jedna páska,150cm vysoko). Udělali jsme tedy mezi ohradami mezeru cca dva metry a takto to funguje. Ze začátku chodil k ohradě hřebčit ale postupně se situace zklidnila.Jsou takto už šestý den. Plánujeme další pokus o sblížení, ale ráda bych znala i nějaké osvědčené triky zkušenějších chovatelů :)
Čeká nás to sice až příští rok, ale pokud přihodíte své zkušenosti i se začleněním do stáda kobyl budu jenom ráda :)
Všem přeji krásný den! :).
Pokud máte jen elektrické ohradníky a v nich hřebce, tak si rychle pořiďte pevnou bytelnou ohradu, která ho udrží na místě. Elektrika opravdu stačit nebude, jak mu začne z hormonů hrabat.
Kór jestli je tříletý, máte tam březí kobyly, u kterých je po porodu i v běžném roce výhled říje a vy je nemáte jak oddělit, aby je hřebec ani neviděl a hlavně ani necítil.
Pevná ohrada je ještě důležitější, jestliže ten kůň nemá solidní základy slušného chování a je riziko, že ho ve vyhrocené situaci nezvládnete.
Rozhodně bych taky do doby, než bude pevná ohrada vůbec neřešila nějaké sbližování s jiným koněm. Jak se začnou rasovat a že to bude na začátku opravdu drsné, může se stát, že slabší kůň bude elektrickou páskou doslova prokopnut skrz a honit v blízkosti kobyl nadrženého hřebce, který už tuší, na co má koule, je těžce o hubu, zejména když se bavíme o šestimetrákovém pubertálním mazlíkovi...
Mám jednoho hřebce a ten už od dvou let chodí do výběhu sám (teď mu jsou 4), nejdřív u chovatele a potom i u mě, sice s výhledem na koně, ale je sám. Výběh je veliký a ohrada pevná, nemá šanci se dostat skrz. Jen elektrický ohradník nepřipadá do úvahy.
Druhého mladšího hřebce se chystám zkusmo začlenit do stáda mladých hřebců na oddělených pastvinách, ale jestli to nepůjde, bude taky chodit sám.
Musíte si uvědomit, že se hřebec musí naučit být jen se s sebou samým, protože pokud ho dotáhnete v koulích až na poušťáka, už nebude moci chodit s jiným koněm do jednoho výběhu. Nebude to bezpečné.
Jinak, v jiném vlákně dáváte dotaz, jak se hřebec po prvním skoku změní. Je to individuální. Každopádně málokdo pouští hřebce, který nemá dostatečné fyzické vyžití (práci) v období připouštění. Pokud se s koněm chystáte sportovat, musíte počítat s tím, že se vám po pouštění rozhasí tak, že nebude možné s ním jít do závodů. Všechno je to ale o výchově a ta rozhodně u těch koulatých musí být mimořádně důsledná a spravedlivá a hlavně se z nich nesmíte pos*rat ve chvíli, kdy začnou pouštět hrůzu, a že to rozhodně zkusí.
A začlenění do stáda kobyl bych neriskovala už vůbec, kór jestli jde o koně vyšší chovné hodnoty. Přirozené připouštění je hezká věc, ale nestojí to za ztrátu nebo zranění koně.