Meredy
XXX.XXX.211.236
Prosím o pomoc. Koupila sem koně při jehož koupi proběhla úplná veterinární prohlídka včetně rentgenů. Vše vyšlo čisté. Ale ani ne za 3týdny po koupi koník začal kulhat. Volala sem už 3 různé veterináře. Ani jeden nepomohl. Někdo říkal že to je jenom namožené.Někdo že je to od lopatky nejspíš. V podstatě nikdo netuší z čeho to má, proč se jí to neustále vrací. Nemá žádné zevní příznaky (odřeniny, nateklost apod) Dle kontroly kováře to není ani od kopyt. nedávno sem přišla na to že Veteřinář, který prováděl kupní prohlídku byl další předešlý majitel koně.Hlodá mně tedy v mysli zda schválně něco nezamlčel například chyby v rentgenech. Neznáte nějakého dobrého veterináře, fyzioterapeuta apod(Plzenský kraj), který by konečně dokázal přijít na to co se děje? Nebo raději nechat udělat znova rentgeny?.
Máte dvě možnosti. První koně vrátit pro skrytou vadu. Kdo ví, kde je zakopaný pes. Kůň mohl být klidně něčím napíchaný, aby nekulhal, nebo ty RTG nejsou tak "čisté" jak vám bylo řečeno. Nicméně pokud 3 jiní veti nenašli problém, tak je takové kulhání dostatečný důvod toho koně vrátit. Druhá možnost je, že budete dál pátrat po příčině, tj. necháte znovu udělat RTG na svoje náklady prověřeným vetem, necháte udělat ohybovky, svodnou pokud se ukáže kulhání z dolní části některé z končetiny, dáte koni klid, případně nějaké léky proti bolesti a budete čekat, jestli to odezní. Bude vás to stát spoustu času a peněz a nikdo vám dopředu nepoví, jak to celé dopadne a že to může skončit tak, že budete mít doma chromého koně.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Týjo, já bych se snažila všemi silami vyjednat vrácení koně - nechala si napsat posudky od všech, co koně viděli a s tím jít za prodávajícím... to je fakt na nic, takhle. Dnes už se člověk musí bát něco pořizovat...je tolik majitelů, co potřebují prodat za každou cenu, že se čím dál častěji vidí praktiky, nad kterými by člověk blil... každou chvíli se tu řeší nějaký "úplně zdravý prodávaný" kůň, který do měsíce v novém prostředí ukáže kdejaké neduhy
ff12345
XXX.XXX.17.165
Předpokládám, že RTG od známého veta si majitel nechal udělat právě proto, aby mohl argumentovat, že vada vznikla až u vás. Chytrý tah. Pokud nedodáte nové RTG s nejméně dvěma posudky, které zaručí, že vada nemohla vzniknout u vás a předchozí rtg bylo provedeno chybně, těžko majiteli něco dokážete.
Meredy
XXX.XXX.211.236
Problém je ten, že sem se zprvu vydala tou druhou cestou. zavolala sem toho samého veta, protože sme ho měla za důvěryhodného. Ten koni píchl něco na "uvolnění" předepsal klid a kobyla se po měsíci léčby dala dohromady.Ale to vydrželo nějaké 2 měsíce. Když se toto opakovalo ještě jednou volala sem někoho jiného a doufala že odhalí příčinu nebo chrnické onemocnění. Další veterinář mi řekl že si myslí že je to od lopatky. trochu ji protáhl a konečná. Skoušela sem to dokonce i přes fyzioterapeuta, ale nikdo nějak neodhalil problém. Bojím se že tet je nějak příliš pozdě něco řešit koně mám již zhruba rok. A pořád sem měla naivní představu že jde o shon náhod. že se to spraví.Otázka je jestli ty rentgeny nebudou špatné, tak jaký budu mít důkaz že jsme koně takto koupila, aby nemohli prostě říct že za to mohu já a že to není důvod k vrácení koně. Děkuji mnohokrát za odpověd.
Aha, tka rok už je fakt dlouhá doba na to něco dokazovat
Fakt strašná situace mohla bych Ti vyprávět o "úplně zdravé kobyle", co mi za 3 týdny po koupení začla v září na pastvině kašlat... napíchaná samozřejmě. A dál mi kamarádka koňská fyzioterapeutka na ní (už doma, neplánovaně) koukla a říká: "a co měla s tou přední nohou?"...ještě nějaké zranění z dřívějška - i pro nakoukaného, i veta, téměř neznatelné, ale prostě každá noha měla trochu jinou trajektorii... těžko říct, co by to dělalo při větším zatížení...Prodávala jsem dál jako nemocnou, dušnou, za pár korun.
Pokud jsi pořizovala koně do sportu, tak je to tak na to koně prodat někam na rekreaci - když bude kulhat, zůstane na pastvině, když bude mít dobrý den, vytáhne se na krokovku...
No tak po roku je už rozmýšľanie nad vrátením koňa úplne zbytočné, ale určite by som chcela tie RTG čo sa robili u bývalého majiteľa. Ak ich nemáte tak si ich vypýtajte a dajte ich pozrieť nejakému inému dobrému veterinárovi a ak tam nič nenájde tak dajte urobiť nové a konzultujte aj s viacerými veterinármi. Čo sa týka pohybového aparátu už som tu niekoľkokrát doporučovala MVDr. Žerta. Ak budete mať v ruke RTG tak je jednoduché dať to niekomu pozrieť, je možné to aj poslať a potom podľa toho postupovať ďalej. Po roku krívania neverím že tam nič nenájdu
Nemusia. Tiež máme zdravého koňa, podĺa rtg, ohyboviek, zvodných skúšok, robených aj celkom necitlivo po veľkej záťaži. Posledným riešením bolo mri a viedeň, lebo bežne dostupné terénne metódy nič neukázali, dokonca ani brno. proste je tam niečo, čo občas koňa rozkríva- raz je to na tvrdom povrchu, niekedy po intenzívnej záťaži(kôň je vytrvalec), niekedy aj po menšej. A videli ho už všleijaký veterinári.
Ale urćite hľadajte, skúšajte, viac veterinárov viac vie, keď máte možnosť, choďte do brna, ambulantné vyšetrenie tam nie je o nič drahšie(no dobre, o tú cestu), ako keď príde veterinár k vám. Alebo si zavolajte mvdr. Žerta domov na vyšetrenie.
Po roku však koňa už vrátite iba veľmi ťažko, skôr vôbec.
Ensin
XXX.XXX.105.13
No já mám kobylu, která takto kulhala přes rok (někdy horší, někdy to skoro nebylo vidět). Pátrali jsme po příčině hrozně dlouho.. Až nakonec jsem kvůli něčmu volala chiropraktika.. Zabýval se kobylou asi 2 hodiny.. od té doby koby nezakulhala ani jednou
Myslím, že tohle je jako u lidí, někteří mají taky "křivou chůzu", občas se ti přeleží noha, někdy tě něco bolí, protože se mění počasí, někdy to bolí prostě proto, že nevím proč
hanulinka
XXX.XXX.17.204
A jak je kun stary?
nemuze to byt jednoduse rustovy problem-treba z prekotneho rustu...?
spojeneho se zatezi?
i to se obcas stava.