Koně pastevně ustájení - musím mít stáj?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kone234

20.6.2016 10:58
kone234

XXX.XXX.88.204

Ahoj, takový dotaz:
chci mít doma koně (pro vlastní potěšení). mám pozemky. koně chci ustájit pastevně, ale chci jim nabídnout volný přístup do zděného objektu, ten má 3.5 x 8 m. Ten objekt byl původně uveden jako sociálky, ale je kompletně přestavěn, takže to jsou tři samostatně zvenčí přístpné místnosti, vevnitř přístup k vodě přes napaječky. Stavební úřad po mně chce stavební ohlášení na stáj a bude se k tomu vyjadřovat vet. hygiena, což je problém - technicky není možné tam mít dveře 220 x 120, ale jen 210 x 100, stropy jsou 255 cm (mám ale koně jen 140 - 160 cm). Okna sice jsou v každém prostoru tři, ale jen 60 x 60. Prostě nejsem schopná splnit "limity" na stáj, i když si myslím, že koně tam stejně moc nebudou. Musím to hlásit jako "stáj"? existuje možnost, jak by mi to "uznali"? Nechci nikde nic obcházet, jenže koně chci mít venku, nebudu je trápit zavřené v těchto prostorách. A teď mám problém, že to musím ohlásit a že to nejspíš celé nepůjde...
díky moc za rady.

20.6.2016 18:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pro pastevně chované koně, musíte mít ze zákona přístřešek.
Dvě pevné a dvě volné stěny + střecha, je to nejnutnější, co stačí. Mluvíme tu o zdravých koních.

Teoreticky by mohl být přístřešek: 4 kůly a na nich střecha. To ovšem nestačí v létě na ochranu proti hmyzu a v zimě na ochranu proti dešti+ větru.

Ten objekt bych asi jako stáj nenahlašovala. Jen úpravy vás přijdou na víc peněz, než zmíněný přístřešek.

kone234

20.6.2016 20:00
kone234

XXX.XXX.155.254

Děkuji za odpověď - ale mohu ho reálně používat? hlavně jako zdroj vody - napaječky? to by se mi velmi hodilo. přístřešek bych i měla, dvě pevné, dvě volné stěny, zpevněný povrch. tak bych nemusela nic shánět. ale co říct na tom stavebním úřadě - že teda nakonec žádnou stáj nemám? :).

20.6.2016 20:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Stáj nebo přístřešek. Každý tomu může říkat, jak chce.
A ta "stáj" je vlastně jen zastřešený zdroj vody, aby v zimě voda nezamrzala.

Pro dodržení litery zákona musíte mít přístřešek, stáj mít nemusíte. Není tedy nutné tu zděnou budovu nahlašovat jako stáj a muset ji upravovat podle nějakých směrnic.
Můžete ji mít jako sedlovnu, futrovnu, sklad nářadí. Ale to může být každému šumák, co tam máte, pokud už ta budova byla zkolaudovaná a nebudete dovnitř cpát jiné zvíře než kočku na chytání myší ve futrovně, či psa na hlídání cajků v sedlovně.

Jak je to s nahlašováním přístřešků nevím, ale i o tom tu byly diskuze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík