Snowyp
XXX.XXX.110.146
Ahoj,
mám možnost jezdit na koníkovi, ale moc si nevím rady. Neumím ho uvolnit, musí se hodně pobízet a docela silně držet vepředu. Vnější otěž drží, vnitřní protahovat. Nemám takovou sílu v rukou, abych ho utáhla. Nikdy jsem takto silově nejezdila. Nedokážu se dostat do bodu, kdy změkne a už netahá. Je to jako řídit loď, vpravo se mi nechce ohnout, vlevo někdy trochu ano. Neustále mi vytahuje oteže, nemůžu mít lehký kontakt, nejde mi dostat ho pořádně na otěž, myslela jsem, že když si natáhne krk, uvolní se, ale ne, pořád je jako briketa, kruhy mi krouhá. Jak takového koně jezdit?
Takže - vnitřní protahovat - důvod?
To je nějaký mamlas? Jsou dvě varianty - buď je chudák tak otupělý, že se brání a utíká před bolestí a tím má "otupělou" hubu a nebo si z Vás dělá dobrý den.
U obou variant ale platí - přestat se přetahovat, kůň vždy vyhraje na sílu a nikam to nevede.
Pracovat nyní přednostně v kroku, volná otěž, práce na dvou stopách, ohýbat krk, nechat koně reagovat na sed, rukou do toho vůbec nezasahovat.
Snowyp
XXX.XXX.110.146
Majitelka i její kolegyňka mi to radily. Vnější vede a na vnitřní se brnká, jí takhle povolí. Víte, já jezdila jen v provozu a nikdy jsme takové koně neměli, nikdy jsem nemusela ruce silově používat. Stranové pohyby moc neumím. Když jsem dostatečně zatáčela, tak mi změknul vlevo, ale pravá strana je pro mne zakletá, pořád mám pocit, že prostě tahám. Vpravo když chci na kruhu zatočit, tak mi tu hlavu vytočí tak, že týl jde jakoby dopředu a já vidím čumák, pysky, i zuby, prostě tu hlavu jakoby položí na stranu. Prý je to tím, že tam není dost vnější otěže.
Pro mne tohle asi není cesta. Napadlo mne to obejít, nasadit provazovou BB uzdečku, snažit se jezdit čile dopředu a ty oblouky si prostě pohlídat takto. Je to blbost? Jinak při naklusání mi přijde že nejde čistě, rozejde to, ale je to asi známka toho, že je ztuhlý.
Snowyp
XXX.XXX.110.146
Jinak jsem zkoušela Ph. Carla ze země, trochu to jde, ze sedla hůře. Myslím uvolnění huby.
Nepřetahovat s koněm. Pokud se s ním budeš tahat bude to ještě horší.
Osobně bych "neslezla" z kruhu. Nejezdit samozřejmě jenom kruh, ale dělat vlnovky, obloukem změnit směr, kruhy, osmičky, zvětšení a zmenšení kruhu. Samozřejmě nezapomenout na to, že pro koně jsou tato cvičení namáhavá, obzvláště pokud je takto ztuhlý. Dávat dlouhé pauzy s dlouhým krkem na rovné linii. Pracovat v kroku a zatím bych rešila uvolnění krku.
Zastavit a začít nacvičovat obrat kolem předku. Lehce ohnout hlavu v krku. Žádné silové přetahování, ale lehké nabízení. Pokud přijde reakce - odžvýknutí, lehoulinké otočení hlavy - pochvala a dát koni chvíli pokoj. Po chvíli opět zkusit. Jezdit spíše na volnější otěži. Pokud koni tu otěž povolíš a nabídneš, člověk se nestačí divit, co to udělá. Pokud se s ním člověk přetahuje, tím spíše tuhne a opírá se. Pokud jdu na jakoukoliv vlnovku či kruh, nechávám pro začátek vnější otěž spíš volnou a pohrávám si s vnitřní. Velice lehce mačkám míček. A nabízím koni, aby si odžvýkl a přišel za mnou pouze hlavou. Jakmile se rozhýbe krk, začínám rozhýbávat zbytek těla.Tj. hřbet a záď. Obratem kolem předku, Cvikem zmenšení kruhu či zvětšení. Přehnané přistavení na kruhu - hlava dovnitř zadek ven.
Také si dát pozor na takt. Koník musí jít stále pravidelně, nesmí jít na krátký stěně rychle a pak na dlouhý pomalu.
Dávám si pozor, aby se mi kůň nepověsil do vnitřní ruky. Mám jí jemnou a lehce pohrávající.
Pakliže začne chápat, že i ta záď je ohebná a budu cítit jak se koníček začíná ohýbat začnu ho lehce štelovat vnější otěží a pomalu začnu určovat vnější otěží určovat kruh.
Dávám si velice dobrý pozor, jak projíždím každý oblouček včetně rohů.
Zkusila bych i kavaletovou práci. Pokud jsou kavalety vhodně sestaveny, měl by kůň začít pracovat hřbetem.
A co bych podtrhla a je velmi důležité - mít uvolněný sed, který korektně vede koně na kruh.
Správné uvolnění je opravdu obsáhlé téma. A fakt blbě se takto radí, protože nevím jak na tom koni sedíš. Jestli sedíš na něm nebo v něm. Jak moc umíš použít váhovou pomůcku. Nejlépe by jsi udělala, pokud seženeš dobrého trenéra. Možná bych se nebála vyloženě drezurního.
Tohle mě pomohlo s valachem alá prkno, který byl ježděni na sněhuláku, jinak se "nezabalil".
A v podstatě mě to pomohlo i na mojí folblutku, která ohýbání též nevymyslela.
Snowyp
XXX.XXX.110.146
O trenérovi uvažuju, koníka mám 2 dny v týdnu. Jinak sedlo je ještě s beránkem zespodu, mám pocit (jen můj soukromý), že sedím dost nahoře. Ale majitelce koník chodí, jiní ho sestaví, ale zase prý neupobízí a po 20 minutách odpadají.
Vrátila bych se k té BB. Nepomohlo by to? Ohnout se na ní musí, myslela jsem, jestli ho rozpohybovat čile dopředu a potom ohýbat? Přijde mi, že je to buď a nebo a na té BB se jezdí volněji, neměl by šanci se mi do toho opírat. Blbý myšlenkový postup?
Snowyp
XXX.XXX.110.146
Dnes jsem zkoušela trochu vytočit hlavu (sestavit), v kroku to naznačil, ale v klusu je to naprosto beznadějné.
Na to řeknu jediné - pořídit si trenéra, když nevíte co máte dělat. My Vám poslepu neporadíme. Pokud neumíte pracovat s vlastní váhou a kůň má problém se unést, je to začarovaný kruh, ze kterého se nedostanete a rady střílené poslepu na internetu Vám k ničemu nebudou.
Dokud kůň nebude mít pravidelnost, takt a nepůjde v tempu, nemůže se NIKDY správně uvolnit a je jedno, co má na čumáku - zda udidlo či bez udidla. Na tom to nezáleží.
Snowyp
XXX.XXX.110.146
Jsem zetkař, na přiježděném koni jízdárenské cviky zvládám, stranové pohyby zatím neumím. Kůň má vyskákané údajně S, ale je prostě problém ho projezdit. Je tlačivý dokud se neuvoní. Promiňte, že se snažím jezdit a někde se poradit a že jsem se zde vůbec zeptala.
Pardon, ale kdo neumí stranovou práci, tak to pro mne není "zetkař" je to základ v uvolňování koně, získávání jeho stability s jezdcem, rovnováhy, prostě základ CELKOVÉ práce. Je tolik koní, co umí skákat, ale základy správné nemá. Stejně tak si poradit s vlastní váhou a umět ji použít - vysvětlit koni, co po něm chci - a to už jsme zase v tom ohýbání ve stranových cvicích.
Nečertěte se, člověk se učí celý život. Ale nelze správně poradit na dálku, když člověk nevidí ani Vás, ani koně. Jsou situace a věci, které prostě bez člověka na zemi nikdy neuděláme a nikdy se neposuneme dál.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ak kôň vypadáva v kruhu hlavou, plecom, čímkolvek a nie je to surová remonta, je na 90% chyba v jazdcovi a nebude to iba o sile. Správne pristavený kôň v oblúku je základ. Máloktorý kôň to spraví sám, niektorý sa na to vyprdne, pokiaľ nedostane adekvátne pomôcky- čo by som videla ako tento prípad. Samotná ruka pravdaže nestačí, treba použiť aj holeň... Možno by prospelo párkrát sa na koni povoziť mimo jazdiarne, aby si si vyskúšala ako reaguje a na čo. Napriek tomu súhlas s polárkou, kým ťa niekto nevidí a nevidí ani reakcie koňa na pomôcky, neexistuje univerzálna rada, ktorá by sa dala použiť a zázračne by koňa zmenila. Zaplať si trénera- aj jedna hodina ťa môže posunúť dopredu ďaleko viac, ako samostatné krúženie na jazdiarni a skúšať pokus-omyl.
Snowyp
XXX.XXX.110.146
Na tom koni jsem seděla celkem 5x, nečistě šel zpočátku i venku v klusu, tam jsme byli jednou.
Já se chci naučit víc, ale nejsem si jistá, jestli takto, jestli dřít do úmoru nohama, abych mohla trochu zkrátit otěž. Nemám pocit, že takto by to mělo být. Už jsem se i setkala s trenérem, který mě nutil mít statickou vnější otěž, která nejde ani s pohybem koně, "tahat" za vnitřní a čekat, že ten kůň to vzdá a povolí, až narazí. Motáme se na malinkatém kolbišti, kůň je přiježděn takto (jestli můžu říct německy silově) a já se s tím v takové míře nikdy nesetkala. Nevím, jestli to má vlastně smysl, bude ježděn majitelkou stále stejně, jezdíme prostě jinak, mně vyhovuje běžný, jemnější kontakt otěží. Koník má možná i headshaking, což je fakt nepříjemné, když z toho vzácného kontaktu ta hlava uletí někam do... Dělal to občas i navolno v tom lese. Když to tak čtu, tak možná nemá smysl si ho pronajímat a učit se na něm. Nebudu z toho vždycky zklamaná, že se mi s ním nedaří domluvit. Nerada ale věci vzdávám.
Za zetkaře se považuju podle provozu, kruhy, vlnovky, od stěny ke stěně apod., ale ne práce na dvou stopách, to nás neučili.
A to je právě chyba, že Vás to nikdo neučil. Bez toho opravdu nejde pokračovat dál. Ale chápu, Vy za to nemůžete. Kůň má se sebou co dělat, aby se unesl, aby se unesl v obratu v nepřirozeném postoji, a do toho, když na něm sedí jezdec, je to opravdu namáhavé, opravdu dost namáhavé. Je po koni požadováno hodně, to si člověk ani neuvědomuje a už se říká, kůň je tvrdý, neochotný, staví se tak a tak, ale příčina je už v prvopočátku - nikdo mu to rozumě a jasně neukázal.
Je blbost koně brát na otěž, když neumí pracovat se svojí váhou a s váhou jezdce. Potřebuje prostor, aby si tu rovnováhu mohl najít a naučil se v ní chodit. Kůň jde od přírody po předku, tudíž když se staví dopředu a na sílu, není to špatně, není na místě ho za to trestat, on tomu jen nerozumí - pokračuje v tom, co je mu přirozené a řeší to takto. Je to jen nepochopení kůň - jezdec.
Otázka opravdu je, zda to má cenu. Pokud na něm budete jezdit Vy i majitelka, je to začarovaný kruh. Majitelka bude po koni něco chtít dle svého, pak na něj sednete Vy, budete po něm chtít zase něco jiného, kůň bude mít akorát v hlavě guláš a nikam to nepovede.
Snowyp
XXX.XXX.110.146
Problém mám právě v tom, že pokud ona ho přes hubu takto uvolní (a jednou se mi to povedlo právě vlevo), přestane lehat a i si ten krk překlápí do obratu "sám". Ale bylo to právě za cenu, pro mne, drsné ruky. Podsadit ho jí taky dělá prý problém - delší a vyšší ČT.
Musím přiznat, že jsem z něj zmatená, je mu osm, mne teda vyloženě nezlobí mimo té neochoty se ohýbat, slečna přede mnou s ním měla problém s vyhazováním - a to on pod jezdcem normálně nedělá. Nedokážu vysledovat, jestli je problém v zádech a opravdu "má nárok", protože i majitelka uznává, že ta pravá strana je na opracování dost těžká, nebo je to prostě nechuť. K tomu to mlácení hlavou - alergie? nuda? To nikdo neví.
EDIT: Listovala jsem teď ve fotkách a všimla si, že slečna přede mnou si brávala průvlečky. A majitelka mi teď napsala, že ví, že se koník na dvou místech pod sedlem trochu nedopocuje. Takže tam asi budou možná i potíže se zády od sedla? Pohmatově ale bolestivá nejsou. Dneska jsem si navíc nevzala poprsák, protože mi přišlo, že hodně táhne a škrtí, sedlo sjelo dozadu, ale zase nebyly tolik slepené chlupy na konci sedlových polštářů jako tomu bývá s poprsákem. Tak nevím. Chápu, že pokud ho něco bolí nebo je nepohodlné, tak se brání, možná když je člověk dost rázný, tak to "zvládne" potlačit? Je možné, že by se uvolnil i přes to, nebo je to blbost?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Myslím, že celkem dobře cítíte, že něco není ok.Možná víc věcí/ sedlo, nutná síla, způsob práce, zvíře něco říká-vyhozením, mlácením hlavou, tuhostí.../
Dobře podle vás.Já bych to viděla stejně. Ale majitelka čímž ten, kdo o koni roky rozhoduje a pracuje většinu času, má asi jiné "dobře". Ona na něm dokáže projet na jízdárně jednoduchou vlnovku a kruh, naklusat a přejít do kroku, zastavit a couvnout, když ten kůň nemá nic na hlavě? A když dá na hlavu stájovku a nohy úplně od těla?Bez rukou nebo bez nohou?Ohýbá se a nese hezky na kruhu o různých poloměrech, ve volnosti, na lonži, na dvou lonžích? Nejspíš ne- ale nevadí jí to a nemá pocit, že by jí to k něčemu bylo, naopak má pocit, že jí kůň "funguje dobře"."protlačí to", dá průvlěčky, poprsák, protahuje...O zvířeti rozhoduje majitel.
Kdybyste koně koupila, zkusila bych navrhnout nějaké nitky a zdroje, po kterých byste mohla jít, takhle myslím, že je to o ničem, jedině, že byste se učila vy, dokud by vám to majitelka tolerovala, ale viděla bych to od návratu na zem a tak na rok dva, chvílemi s trenérem/ asi jiným, než které by najala majitelka/.
To nemá smysl. Vykašlete se na to, pokud chcete jezdit, najděte koně, se kterým se vám pocitově spolupracuje lépe, pokud se chcete učit jemnější ježdění, jezděte na místa, kde se tak jezdí-to nebývá "klasická kotlinková jízdárna a oddíl".
Podotek:nejezdím, vozím se a už stále méně, na fjordech. Se svojí, s e kterou jsem strávila nejvíc času a tím jsme se nejlépe sehrály, jsem jezdila po lese na padu a na BB, tahala na stájovce, teď takhle funguji na pastvině s další ale mnohem méně dokonale, protože tomu prostě dávám velmi málo času, projedu vlnovku, kruh, naklušu a zpomalím, zastavím a couvnu, bez rukou nebo bez nohou, není to zdaleka dokonalé, ale pracuji tímhle směrem, protože mě to baví, ne "co", ale "jak", snažím se, aby fungovali "na myšlenku"-nejen mě, dva jsme prodali před 2 lety, fungují tak i v nové rodině pod více jezdci. Neumím "klasické ježdění", takže tam bych pak určitě narazila na nějaké problémy, neumím podsadit, vzpřímit, někdy ani udržet takt, nemám nezávislý sed v těžišti, nepřeskočím nic..
Nedávno navíc vyšel super článek, doporučuji si přečíst a zapsat za uši! V budoucnu se to bude hodit
http://www.equichannel.cz/aktivace-zadi-a-prace-zadnich-nohou.