BlondeHoo
XXX.XXX.110.114
Zdravím, chtěla bych vás poprosit o radu ohledně kamarádky kobylky.
Je to 8 letá kobyla A1/1. Kamarádka jí má měsíc a stále jí nemůže sama odvést z výběhu. Já jsem v minulosti řešila to samé možná ještě v horší verzy, ale tohle je stejně jiné.
Když po ní chci aby šla do předu tak couvá. Couvá klidně přes celý výběh dokud tam není ohrada. Chci si jí pobídnout bičíkem ze zádu také couvá. Všechno řeší couváním, hlavně né dopředu. Po nějaké době se naštve a vystřelí a udělá kolem vás kolečko. To už jsem zatrhla, jenže kobyla se začne stavět na zadní. To si nenechám líbit, ale stejně se nikam nepohneme jen dozadu.. Když přijde druhý člověk a pobízí jí zezadu tak jde, občas něco, ale jde dopředu. Uzdečka ani štajgr nepomohl. Kamarádka je málo zkušená a vůbec si neví rady... nechává se válcovat a kobyla nerespektuje osobní prostor. U mě to po chvíli pochopila, ale pořád to zkouší.
Budu moc ráda za nějaké rady a zkušenosti. Předem děkuji. :).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
BlondeHoo
napsal(a):
Zdravím, chtěla bych vás poprosit o radu ohledně kamarádky kobylky.
Je to 8 letá kobyla A1/1. Kamarádka jí má měsíc a stále jí nemůže sama odvést z výběhu. Já jsem v minulosti řešila to samé možná ještě v horší verzy, ale tohle je stejně jiné.
Když po ní chci aby šla do předu tak couvá. Couvá klidně přes celý výběh dokud tam není ohrada. Chci si jí pobídnout bičíkem ze zádu také couvá. Všechno řeší couváním, hlavně né dopředu. Po nějaké době se naštve a vystřelí a udělá kolem vás kolečko. To už jsem zatrhla, jenže kobyla se začne stavět na zadní. To si nenechám líbit, ale stejně se nikam nepohneme jen dozadu.. Když přijde druhý člověk a pobízí jí zezadu tak jde, občas něco, ale jde dopředu. Uzdečka ani štajgr nepomohl. Kamarádka je málo zkušená a vůbec si neví rady... nechává se válcovat a kobyla nerespektuje osobní prostor. U mě to po chvíli pochopila, ale pořád to zkouší.
Budu moc ráda za nějaké rady a zkušenosti. Předem děkuji. :).
Kamarádka je málo zkušená a vůbec si neví rady...
Asi to bude znít hnusně, ale když byla kamarádka ntolik "zkušená", aby si pořídila koně, i když o nich nic neví, tak ať si to užije! Právě na takový nezodpovědný lidi, co nutně potřebují "koníčka" doplácí mraky koní, kteří nakonec úplně zkažení skončí bůhví kde (včetně salámu ).
Alenak v říši divů
XXX.XXX.97.224
Souhlasím s komentářem výše. Ovšem, pokud is kamarádka nezačne být 100procentně jistá nepůjde to, musí s kobylou trávit více času, hodiny vy výběhu stát na místě, nebo jakkoli získat kobylčinu důvěru- pak dopředu půjde- jde o to že se něčeho vepředu bojí, třeba blbostí, ale nepůjde dokud si nebude jistá že jí majitelka neochrání. Osobnízkušenost- rozhodně to nezkoušet s takovým koněm po zlém. člověka by také kleplo kdyby ho někdo nutil po zlém k něčemu čeho se k smrti bojí. A mimochodem i když si stoupne na zadní nebo vystřelí- netrestat! v žádném případě- udělat si respekt aby to nedělala, ale ona se prstě jen bojí, takže ne trest ale uklidnit, ukázat jí pomalu že není čeho se bát.
jednou jsem strávila u potůčku dvě hodiny, nedostala ta moje infarkt, ale začala mi veřit- musela jsem si do potůčku stoupnout- ale my máme jiný vztah- mněby si nedovolila převálcovat. Tak držím palce( a nezapomeňte že úprk a odpálení zmísta je jen zoufalé gesto od koně když se opravdu bojí- netrestejte ho za to, žese bojí on za to nemůže)
BlondeHoo
XXX.XXX.110.114
Děkuji moc za radu. :) Moc dobře vím, že byla velká blbost aby si kupovala takového koně. Ale věřte mi, že jsem jí to říkala a přemlouvala jí. Jenže ona je nejchytřejší... A teď nechápe a prosí mě o pomoc. Ráda bych jí pomohla, ale tohle si musí zvládnout sama. Jak říkáte jde o důvěru, jenže ona si tím přece nebude plácat čas... No co čekat od 13 leté holky.. Ona měla předtím fell poníka. Více charakterní zvíře jsem nepotkala. Jenže ona už ho nechtěla (protože to je pony). Poníka akorát kazila.. no tak ho prodala a koupila si plňasku. S zkušenosti tak akorát se udržet a zatáhnout za otěže. Kobylu má měsíc. A už kobyla nechodí jako při příjezdu (na lehoučký pohyb ruky sestavená a sbalená) Teď už jezdí s vyvrácenou hlavou...
Vyzkoušejte pohyb nikoli hned přímo vpřed, ale nejprve dostrany. Samozřejmě nejdřív od sebe.
Levou rukou držíte konec vodítka a pravou tlačíte hlavu koně od sebe a zároveň jakoby vpřed. Aby udělal krok.
Jako když otvíráte dveře.
Můžete si přitom s kamarádkou povídat. Vlastně o nic nejde. Vůbec to neřešte. Čím méně rozruchu v tu chvíli bude, tím lépe. Vše jen jakoby mimochodem.
To je první krok. Pokud se vám podaří koně rozcházet do stran, můžete potom pomalu rozcházet šikmo vpřed. A nakonec rovně vpřed.
Vše v KLIDU, nestresovat. A nespěchat.