L.A.S.
XXX.XXX.202.0
Zdravím a prosím o radu.
Po přečtení řady příspěvků jsem se rozhodla vyzkoušt side pull na svou A1/1 klisnu, nikde jsem ale nenašla, jak správně napasovat. Jak má být vysoko - jako anglický nánosník nebo níže? Také nevím, jak moc dotáhnout.
Váhala jsem, jaký zvolit tip, začala jsem výrobou nestahovacího, na nose provaz, pod bradou kožený řemínek. Měla jsem ho na kobyle zatím jen na krokovce, aby si zvykla, před dalším ježděním jsem se chtěla poradit se zkušennými.
Kobylka (11 let) je velice citlivá, trochu labilní, dopředná, v posledních letech už ale není nebezpečná... Nechá se jezdit sedem i holení (už ví, že ne všechno znamená "start").
Máte prosím někdo zkušennost se side pull na takový typ koně? Jaký typ byste mi doporučili? Na co si dát pozor, čeho se vyvarovat?
Kobylku využívám k rekreaci - lehčí vyjížďky do terénu, práce na jízdárně jen velmi lehká.
Uživatel s deaktivovaným účtem
S A1/1 zkušenosti nemám /mizivé/, se sidepullem ano. Provaz na nose mi byl ostrý i na fjorda, i obalený beránkem, i když "jen ležel". Ale měla jsem točené slabší lano, nevím, jaký provaz máte vy.
Čím níž, tím je ostřejší, v oblasti, kde už je nosní kost tenčí/ nahmatejte, podívejte se na anatomii hlavy koně/ můžete snadno kost zlomit, při "mimořádné události".
Taky jsem viděla borce, co měl na arabovi takový sidepul z lanka na parelky, s opletem, a ten "nánosník" měl až pod kostí, na nozdrách. Bylo mi to divné, šla jsem se poptat-bylo to záměrné, když to s ním kůň sbalil, zavřel mu kyslík.V den, kdy jsem ho viděla já, už byli sehraní, kůň to prostě jen měl na té pozici položené. Lidé jsou různé, koně též.
Sidepul mě neoslovil, jezdím na BB. Hledala jsme bezudidlové možnosti, protože nemám nezávislý sed ani ruku a nechtěla jsem koni vždy při přechodu cuknout v hubě. Mám na BB "nánosník" kožený, placatý řemínek, dávám ho dost vysoko a ještě na něm mám beránka- snažím se nejezdit víc než gramovou silou a ne "za hlavu". Problém s tím koně neměli, přechízejí na stíhlo bez problémů/ musí být na některé typy zkoušek nebo jsme si ho brala ven na pláně, dřív/.Jsem sotvahouby, vozič se.
L.A.S.
XXX.XXX.202.0
Moc děkuji za reakci,
zatím zůstaneme na vyrobeném sidepuulu, na nose má měkký provaz omotaný jemným provázkem, nauzdila jsem 3 prsty pod lícní kosti a kobylka vypadá moc spokojeně. Včera jsem zkusila kratší vyjížďku - už lehce na otěži, sice nešla na přilnutí, ale byla tak v pohodě, že jsem 2x krátce zaklusala, byla klidná a to i po přechodu do kroku, s čímž mívá problémy. Nechci to zakřiknout, ale mám pocit, jakoby se nám otevíraly nové dveře...