Obsedání tlačivý kůň

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.6.2016 16:24
bončaa

XXX.XXX.3.1

Ahoj. Dostala jsem na starost koníka, kterého někdo začal obsedat, ale nemá čas a tak jsem se nabídla, že pomůžu. Dneska jsem si poprvé sedla a překvapivě byla kobylka celkem hodná. Bohužel moc nevím co s ní kdo dělal a nedělal přede mnou, ale měla jsem pocit, že je dost tlačivá. Přesněji řečeno se vždycky na nějakém místě zastaví a nehodlá se rozejít do doby, než člověk na zemi za ní nezamává lonžovacím bičem. Občas zareaguje na hlas, ale na holeň ještě moc nereaguje. Můžete mi poradit jak nejlépe na ní ? Děkuji za odpovědi a případnou radu..

8.6.2016 17:34
svatka

XXX.XXX.70.17

Kůň se se znalostí pobídek holení nerodí, musí se nejprve naučit, co znamenají. Kobyla není tlačivá, jen nechápe co po ní chceš.
Pokud kobyla zná slovní pobídky z lonže, můžeš ji to naučit i bez pomocníka na zemi tak, že nový povel předřadíš starému - např. dáš impuls holení a řekneš "krok", impuls opakuješ, dokud se kobyla nerozejde, a pak s tím okamžitě přestaneš - kůň se naučí, že reakcí (pohybem) se tlaku (impulsu holení) zbaví a pochopí, že to je tedy správná reakce. Slovním povelem mu velmi pomůžeš pochopit, co po něm chceš. Vyhnula bych se nepřetržitému tlaku nebo jeho stupňování, jednak to může být koni tak nepříjemné, že zareaguje až příliš prudce, druhak proti tomu bude tuhnout a tvým cílem je určitě kůň reagující uvolněně, nikoliv ztuhle.
Pokud kobyla slovní pobídky z lonže nezná, je třeba začít tam. Každopádně jsi teď v bodě, kdy se rozhoduje, zda kobyla bude reagovat na pobídky jemné, nebo z ní bude tupounek - každý kůň je samozřejmě různě reaktivní, ale načasování u uvolnění tlaku je klíčové ve chvíli, kdy se kůň reakce na pobídky učí.

8.6.2016 20:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Svatko, dá se nahradit lonžování tím, že půjdu či poběžím vedle koně na vodítku a budu dávat pobídky hlasem?
Z.

8.6.2016 21:10
svatka

XXX.XXX.70.17

Hele to je úplně jedno, jak to naučíš - lonžování je asi jednodušší (naučíš na lonži signály - posadíš jezdce - jezdec dává pomůcky a lonžér je spojuje se signály), ale důležité je jen to, aby ten kůň chápal, co po něm chceš. Nový povel naučíš tím, že ho předřadíš tomu stávajícímu - pokud je pro koně povelem k pohybu to, že se rozejdeš a on jde s tebou, tak je potřeba nejdřív říct "krok" a pak se rozejít, on se pak po více či méně opakováních rozejde i jen na to slovo "krok". Pokud to budeš dělat naopak, tj. nový signál přijde až po naučeném (nejdřív se rozejdeš a pak řekneš krok), nebude to mít ten efekt.
Taky je dobrý chtít na úplném začátku jenom jednu věc - že se má hýbat, nepřidávat k tomu ihned další kritéria jako směr, protože to toho koně může mást ve chvíli, kdy ještě přesně neví, co se po něm chce.
Jsou to hodně jednoduché zásady učení, omlouvám se že je vypisuju tak podrobně, ale vím z praxe, že spousta lidí je nezná a má pak s mladými koňmi zbytečné potíže a konflikty.

8.6.2016 21:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ptala jsem se proto, že ne všichni mají kruhovku. Tak aby si nemysleli, že to nejde bez ní.
Je dobře, že popis je podrobný.

Já neobsedám, jsem na to už v letech, ale své koně učím i na hlasové pomůcky, ale to jsou dospělí a mí, ti už ví, co a jak.

9.6.2016 06:57
bončaa

XXX.XXX.3.1

Děkuji za radu. Určitě s tímhle začnu :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík