Runamik
XXX.XXX.25.254
Dobrý den, mám takovou prekerku... da se rict skoro 10 let s prestavkami rekreacne jezdim, jezdila jsem asi 4 roky pod trenerem..ale stale se povazuji za mirne pokrocileho zacatecnika.. ted mam skoro pul roku v pronajmu kone A1/1.. chodivali jsme jen na jizdarnu ale ted jsme zacali chodit s ostatnimi do terenu...krok, klus vsechno v cajku ale pri posledni vyjizdce na cvalovku jsem proste z niceho nic dostala strach.. ne z toho ze me kun shodi- udrzet se neni pro me problem a konik nevyhazuje miluje behani byvaly dostihak , ale strach z toho ze prestanu ovladat situaci a kone nezastavim, a k tomu jedno s druhym driv jsem takový problém neměla.. je to tím že tomu koni nevěřím, a on nevěří zas mě? nebo kde se stala chyba? že jsem měla skoro 2 roky s ježděním pauzu a teď to prostě potřebuju projezdit? vůbec tomu nerozumím a hlavně mě to samotnou šokovalo.. :-/ poradí mi někdo aniž by mě odsoudil co se s tím dá dělat? jak si zacit zase verit? stalo se to nekomu? :-/
Možno to je len vekom, aj ja som čím ďalej tým opatrnejšia a nehanbím sa povedať, že tiež mám občas strach a to jazdím už zvyčajne iba na svojej kobyle ktorú mám 10 rokov a poznám ju už fakt dobre. Sú to predsa veľké zvieratá, za tie roky človek všeličo zažil, videl a počul a dnes si už 2x rozmyslím kam pôjdem, s kým a keď mám čo i len zlý pocit tak ostanem radšej na jazdiarni, alebo ju vylonžujem :) jazdenie má byť (aspoň pre mňa) relax a oddych a tak to robím tak aby aj bol. Ak sa vonku sama bojíte tak sama nechoďte, kôň vašu neistotu vycíti. Alebo si dajte iba menšie koliečko niekde okolo jazdiarne tak, aby ste sa cítila bezpečne a možno to po dvoch jazdeniach prejde, zbadáte že kôň bol v pohode a znova sa vydáte na dlhšiu trasu a užijete si ju
Stačí to vyřešit naprosto jednoduše - jít s rozumným člověkem do terénu, který je ochotný se přizpůsobit slabšímu jezdci. Cválat bych cválala na uzavřeném prostoru (např. lesní cesty), případně na kraji louky (kde je pomezí stromy - volná plocha) a cválat u stromů, vedle kůň ve stejném tempu (takže opět "uzavřený prostor") - kor když je koník hodný a nezlobí.
Vybudovat si jistotu tím, že např. mám před sebou 100 m prostor, kde mohu cválat, tedy nacválám, řeknu si, že u tamtoho stromu (plácnu po 40 m) přejdu do klusu - udělám to - koně pochválím (tím se i uklidním že koně zvládnu) chvilku klušu potom zase nacválám a na druhou nohu. Když jdu s koněm vedle sebe, cválám do té doby (vč. i těch přechodů), dokud mám jistotu a dokud koník cválá v klidu, pokud budu cítit, že koník má tendence zrychlovat, moje pomůcky na zbrzdění koně moc nefungují tak prostě řeknu jezdci vedle, že přejdeme do klusu a klušu v klidu dál. Případně se "zapíchnout" (samozřejmě bezpečnostní vzdálenost) za nekopajícího koníka, který mě bude opticky brzdit.
Já vždy, když jdu s dětmi či s nejistým jezdcem ven vždy říkám - kdyby něco, tak řvi, hned přejdeme/zastavíme, všechno v klidečku.
Ono i věkem se člověk mění, já dřív měla prču ze "zlobících" koní, teď mám taky raději pod zadkem jistějšího a klidnějšího koně
lina225
XXX.XXX.172.226
Tohle asi nebudete chtít slyšet, ale utečte dokud můžete. Já jsem zažila totéž, párkrát jsem se ocitla v situaci, kdy mi kůň odmítl reagovat na povel k zastavení a ten pocit zoufalství, kdy přemýšlíte, jestli prostě počkáte než to skončí, nebo radši skočíte, byl opravdu hrozný. Postupem času jsem si vypěstovala takový psychický blok, že se mi dělalo špatně před každou jízdou a padala jsem automaticky, kdykoli kůň jen popoběhl. Hodně mi v tomhle pomohla trenérka, která mě naučila jak dané situace zvládat a udržet koně pod kontrolou, ale i tak jsem přišla o veškeré sebevědomí a jistotu v sedle. Neříkám, že vy dopadnete stejně, ale vážně nemá smysl trápit se na koni, kterým si nejste jistá, k ničemu dobrému to nepovede.
Runamik
XXX.XXX.25.254
Velice děkuji za příspěvky obzvláště pak za ten posledni... máte nejspíš pravdu, jak věk tak i to ostatní teď hraje velkou roli a ja nejspis odstoupim od toho co jsem chtela s konem budovat... jak rikate jezdeni ma byt a vzdycky byval relax... a uz dlouho jsem to nezazila a potrebuji to... děkuji je to opravdu k zamysleni...
Cavalo72
XXX.XXX.2.219
A co zkusit jit do terenu na nejakym hodnym tlacivym moulikovy - pokud mate moznost, pak by se videlo jestli to je z daneho kone a nebo proste staly pocit.
Měla jsem koně 16 let. Žádný divočák. Běhal, jen když nebylo zbytí. A taky jsem měla pár období, kdy jsem nejezdila. Nešlo to
Dělala jsem kolem koní pořád stejně, jen jsem prostě nejezdila. Tečka.
A jednoho dne jsem si zase na koně sedla a jela.
Teď jezdím kobylu, na kterou jsem sedala s hrůzou, co zas bude a neseděla jsem na ní 3 roky.
Od minulého léta ji jezdím pravidelně, jely jsme spolu i Huberta a všechno je v pohodě.
Život u koní je příliš krásný, než aby ho člověk hodil za hlavu, kvůli přechodnému strachu.
To přejde, uvidíte!
Uživatel s deaktivovaným účtem
Tohle poznala v menší či větší míře spousta z nás. Nejste v tomto zvláštní, nebojte
Pochopila jsem dobře, že koně, kterého jezdíte, jste neměla potíž zastavit? Pokud zastavuje, chodila bych pouze rychlostí, v které bych se ještě cítila jakžtakž komfortně. I kdyby to mělo znamenat půlrok krokování. Ono si to časem sedne. Pokud se v sedle vůbec necítíte, tak by Vám mohlo vyhovovat pracovat nějakou dobu jen na ruce. Chce to jen čas.
Jestli koník má potíže se zastavováním, začla bych pomalinku a polehounku na jiném, spolehlivém oři.
Držím pěsti, ať svůj strach zvládnete.
Runamik
napsal(a):
Velice děkuji za příspěvky obzvláště pak za ten posledni... máte nejspíš pravdu, jak věk tak i to ostatní teď hraje velkou roli a ja nejspis odstoupim od toho co jsem chtela s konem budovat... jak rikate jezdeni ma byt a vzdycky byval relax... a uz dlouho jsem to nezazila a potrebuji to... děkuji je to opravdu k zamysleni...
A vy jste s tím koněm někdy měla problém? Vždyť píšete, že koník je hodný a máte jen pocit?
Runamik
XXX.XXX.25.254
polárka.15
napsal(a):
A vy jste s tím koněm někdy měla problém? Vždyť píšete, že koník je hodný a máte jen pocit?
Zadny velký problém jsme spolu neměli ale je takovy že prostě "vyběhá se" napr ted po terenu jela ho kamoska... a pak jsme sli spolu krokovat uz vsichni na svem vsichni kone klidni a z niceho nic cvak v hlave a zacne se tocit, hazet hlavou, cval na miste a do boku, tahani otezi atd , jako vylozene fakt z niceho nic, nebo i na jizdarne par klusovek a zacne...a takovy zkraty ma porad...a ja proste nejspis uz podvedome cekam kdy zas rupne a to je ten problem... :-/.
Runamik
napsal(a):
Zadny velký problém jsme spolu neměli ale je takovy že prostě "vyběhá se" napr ted po terenu jela ho kamoska... a pak jsme sli spolu krokovat uz vsichni na svem vsichni kone klidni a z niceho nic cvak v hlave a zacne se tocit, hazet hlavou, cval na miste a do boku, tahani otezi atd , jako vylozene fakt z niceho nic, nebo i na jizdarne par klusovek a zacne...a takovy zkraty ma porad...a ja proste nejspis uz podvedome cekam kdy zas rupne a to je ten problem... :-/.
Tak toto jste nepsala ani náhodou. To mění situaci, buď bojujte pod kvalitním dozorem a nebo se na to vykašlete a najděte si koně, kterému porozumíte, plňasi jsou skvělí, jen nejsou pro všechny...