Porušení kupní smlouvy.

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anicop

22.5.2016 20:03
Anicop

XXX.XXX.13.51

Dobrý den, před půl rokem jsem prodala svou kobylku Irského coba.Dnes jsem zjistila že paní PORUŠILA zásadu kupní smlouvy.Ve smlouvě jsem měla napsáno že je kobylka po úrazu a NESMÍ se na ní jezdit(pouze kobylku používat chovně).Dnes dne 22.5.2016 jsem zjistila že na kobylce jezdí 16ti leté slečky ve všech chodech!Vím že mám nárok na vrácení kobylky, ale chtěla bych se zeptat jestli jsem nucena vrátit peníze paní..Předem děkuji za každou odpověď.
Copová.

22.5.2016 20:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

I jako lajka myslím, že peníze vrátit musíte. Ovšem, pokud by byla kobylka jakkoli znehodnocená, byla by na místě sleva.
Ale obávám se, že i když to máte ve smlouvě, nic s tím nenaděláte.
Zkuse se s tímto problémem spíše obrátit na právníka a to na takového, co ví, o co jde.
Ještě bych stejné téma zadala na
http://www.equichannel.cz/forum/
Jsou tam více odborníci, než zde.

22.5.2016 21:35
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Anicop napsal(a):
Dobrý den, před půl rokem jsem prodala svou kobylku Irského coba.Dnes jsem zjistila že paní PORUŠILA zásadu kupní smlouvy.Ve smlouvě jsem měla napsáno že je kobylka po úrazu a NESMÍ se na ní jezdit(pouze kobylku používat chovně).Dnes dne 22.5.2016 jsem zjistila že na kobylce jezdí 16ti leté slečky ve všech chodech!Vím že mám nárok na vrácení kobylky, ale chtěla bych se zeptat jestli jsem nucena vrátit peníze paní..Předem děkuji za každou odpověď.
Copová.

Jako ptáte se, že když Vám paní kobylku vrátí, zda musíte vrátit peníze? Mělo by to tak být, ať Vy ani paní nepřijde zkrátka a je to obchod za 0=0. Pokud vrátíte přece věc (z jakéhokoliv důvodu) vždy Vám vrátí peníze. Je to nulový obchod - leda byste měla ve smlouvě uvedení sankční poplatky v případě porušení, pak byste mohla chtít menší částku (sraženou o sankci), v případě obyčejné smlouvy se musí vynulovat po všech stránkách.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2016 22:14

Je vôbec reálne dostať takto koňa naspäť, po právnej stránke? Nárokovať si na majetok niekoho iného?

23.5.2016 07:03

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je vôbec reálne dostať takto koňa naspäť, po právnej stránke? Nárokovať si na majetok niekoho iného?

De iure/ teoreticky/ možná, přijde na to, jak přesně je smlouva sepsaná, s právníky, na roky, za moc peněz, s nejistým výsledkem a s náklady na soudy, zvíře zpět po letech, v nejistém stavu.
De facto/ reálně/ ne.

23.5.2016 07:51

De iure/ teoreticky/ možná, přijde na to, jak přesně je smlouva sepsaná, s právníky, na roky, za moc peněz, s nejistým výsledkem a s náklady na soudy, zvíře zpět po letech, v nejistém stavu.
De facto/ reálně/ ne.

Tak som si to myslela.
Neviem si predstaviť, že niekomu predám dom, do zmluvy si napíšem, že nemôžu vymaľovať, nový majiteľ to spraví a ja prídem s právnikom, vrátim im peniaze a dom si vezmem späť...

23.5.2016 11:40
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Tak som si to myslela.
Neviem si predstaviť, že niekomu predám dom, do zmluvy si napíšem, že nemôžu vymaľovať, nový majiteľ to spraví a ja prídem s právnikom, vrátim im peniaze a dom si vezmem späť...

Ja som pred niekoľkými rokmi riešila (našťastie len teoreticky) s právnikom zmluvu na psa, kde pôvodná majiteľka pri predaji šteňaťa mala uvedené že za určitých podmienok si ho môže prísť zobrať - ak by sme množili bez PP, alebo ho týrali (nešpecifikované). Mali sme tam aj napísané, že peniaze sa v prípade odobratia nevrátia. No právnik sa nad tou zmluvou vtedy pousmial, že vôbec nemôže prísť a len tak si psa vziať ani keby zrovna bol týraný a musela by to riešiť súdnou cestou a aj to by najskôr psa nevysúdila, ale boli by len mne nariadené opatrenia ktoré by som mala odstrániť a až potom keby sa to nestalo by tam bola teoretická možnosť odobratia toho zvieraťa. Takže ako píše Žofré teoreticky áno, reálne skôr nie. Tá zmluva by hlavne musela byť veľmi dobre napísaná, muselo by tam byť presne špecifikované čo sa s koňom nesmie a ako sa bude postupovať v prípade, že sa to nedodrží a všetko by muselo byť podložené dôkazmi a svedkami.

hanulinka

23.5.2016 12:16
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Do smlouvy si muzete napsat co chcete, skutecnost je takova, ze vam na to kazdy kasle.
a kazdy si dela co chce, a s tim uz kone kupuji.
je nad slunce jasnejsi, ze tahanice po pravnicke strance...kdyz chcete jit prez soudy a advokaty..za a)trvaji prilis dlouho-nepocitano na mesice, ale na roky
za b)jsou neskutecne drahe...tedy by se lehce mohlo stat, ze by naklady na reseni tohoto sporu lehce hned nekolikanasobne mohly prekrocit cenu kone

s tim kazdy pocita a v klidu vam podepise smlouvu, i kdyz uz maji dopredu uplne jine plany.
to je situace, ktera je u nas bezna a neresitelna..
kazdy si musi rozmyslet, jestli to chce resit pravni cestou, a pocitat i s tim, ze muze prohrat a ponese nakonec cele naklady, a navic prijde i o kone.

kdyz kone prodavate, prodavate ho se vsemi riziky.

a musite se smirit s tim, ze jej novy majitel bude vyuzivat podle svych predstav, nebo ze dokonce kone proda dal, nebo i posle na jatka.
tak uz to bohuzel u nas chodi.

na druhou stranu, kdyz si koupim kone, take si nenecham od byvaleho majitele diktovat, jak s nim mam nakladat.
ale uvazim sama, co je pro kone nejlepsi.

ale jsou i taci, kteri neuvazuji o tom, co je nejlepsi pro kone, nybrz pro jejich profit-to uz je horsi

tak i tak, situace je neresitelna a je jen na ochote druhe strany, zda se s vami na dane tema budou vubec bavit, nebo vas rovnou poslou nekam.

Přidejte reakci

Přidat smajlík