Týna2233
XXX.XXX.127.99
Dobrý den,
zase a opět řeším problém u svého koně se sedlem. Sedlo jsem si koupila loni na podzim a sedělo, jedná se o KT Penelopa, komora 3. Nyní je však znát, že sedlo přestalo sedět. Opocení je sice v pohodě, ale kůň se pohybuje ztuhle a při vedení na ruce se sedlo jakoby vzadu zvedá. Okamžitě jsem koně přestala sedlat a jezdím zatím na dečce (jasný rozdíl v pohybu je znát okamžitě) než dorazí sedlář. Na 4 komoru se mi kůň nezdá, snad jiné polštáře. Další věcí je, že koník má poměrně vysoké lopatky, sedlám tak aby měl volný pohyb, takže víc dozadu. Chtěla bych se zeptat zda někdo toto řešil, jaký typ sedla seděl těmto typům koní. Zvažuji zda sedlo nechávat přešít či vyměnit za jiné. Samozřejmě také čekám na radu sedláře, ale ten přijede nejdřív za 14 dní. Proto se obracím na Vás. Jedná se koně plemene ČT,6 let... trochu větší koník. Za veškeré rady a postřehy děkuji.
Týna2233
XXX.XXX.127.99
Děkuji. Taky jsem si to myslela, ale pod komorou 2 u KT vznikají zase za kohoutkem nedopocená a citlivá místa. Když sednu do sedla, tak v pohodě strčím prsty mezi kohoutek a rozsochu, ale polštáře hodně tlačí a bočnice je taky těsná. I při opocení je pruh na páteři suchý. Spíš se bojím, aby tam nedělali neplechu ty lopatky a nebylo třeba vybírat sedla se speciální úpravou... :/.
Týna2233
XXX.XXX.127.99
Ještě jsem zapomněla dodat, že sedlání se koni v poslední době vůbec nelíbí a ustupuje. S jezdeckou dečku v pohodě.
Kůň je mladý, ve vývinu, přestavuje se, přesvaluje se a u těchto mladých koní je to "za trest". Co sedí dnes, za půlroku sedět nemusí. Stejně ovšem ale, pokud dříve sedělo, nyní nesedí - vy jste koupila sedlo na lopatkatého koně - to opravdu dříve tak sedělo přes lopatky? To se mi zase extra nezdá (sama mám lopatkového koně).
To, že se sedlo zvedá vzadu, může být jak píše kallisto, ale také nemusí - nám se stal přesný opak. Nám také přestalo sedět sedlo - ovšem mimo jiné byl problém v komoře - úzké. Když to řeknu blbě, tak komora byla úzká - sedlo na něj sedlo a zadek byl volný (stejně jako když chytnete Vy sedlo za přední rozsochu a zadní rozsochu nebudete držet - předek zůstane, zadek bude volný a bude se pohybovat). Tudíž se vzadu hýbalo a koni způsobilo otlaky a vepředu byla největší váha - především na lopatky.
Nyní máme širší komoru, speciálně udělané polštáře a odlehčení na lopatku a problém vyřešen (ale já si nechala šít nové).
Těžko Vám radit na dálku (může to být komora, můžou to být nevhodně vysoké polštáře...), stejně nic nevymyslíme naslepo, hold budete muset vydržet než Vám sedlář přijede, poměří, změří a zjistí, kde bude problém - od toho se také samozřejmě odvíjí co dál...
Týna2233
napsal(a):
Ještě jsem zapomněla dodat, že sedlání se koni v poslední době vůbec nelíbí a ustupuje. S jezdeckou dečku v pohodě.
A to se divíte? Když koni dáváte něco, co mu nesedí, vyvolává diskomfort nebo snad vyloženě bolí? Říct Vám to nemůže, tak Vám to ukazuje aspoň tímto způsobem.
Týna2233
XXX.XXX.127.99
Taky jsem psala, že se okamžitě přestalo sedlat. Je pravda, že toto je již 5. sedlo. Sedlalo se od samého začátku až dozadu za lopatku, ale teď z jara kůň opět hodně zmohutněl a narostl. Mohu se zeptat, do Vám sedlo šil? Pravděpodobně se jedná o případ jaký popisujete vy. Vše tmu odpovídá, ale ještě jsem zvědavé co řekne sedlář a jak celou situaci vyhodnotí.