Jak udržet podlom v čistotě?!

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

vyletalka

18.5.2016 10:06
vyletalka

XXX.XXX.41.2

Dobrý den,

už nějakou dobu se pereme s podlomem. Dnes jedu pro pořádnou mast k veterináři, protože bohužel nám lékárenské mastičky nestačí (zinkovka, měsíčkovka atd..) a podlom se ne a ne zhojit. Valášek ho má na strašně blbém místě, v ohybu mezi spěnkou a patkou. Tudíž ačkoliv je vidět, že se hojil, pokud se valášek trochu víc hne, nebo zajankuje ve výběhu, rána se mu opět otevře. A s kombinací špíny mi to přijde jako nekonečný příběh smajlík
Přitom podlom každé ráno vyčistím betadinkou a namažeme, ale jakmile se valach opět vypustí do výběhu (je to pastevně chovaný koník), je do 10min ta noha opět celá černá (od prachu, bláta, hlíny...). Tak pořád přemýšlím, co s tím. Jeden čas jsme nohu zavazovali fáčem, ale bohužel je podlom tak blbě, že se to zaprvé nedá zavázat celé a kousek podlomu stejně "čouhá", nebo to valach do hodiny celé rozcupuje. Mám jej ustájeného, takže prostě není v mých silách mu to několikrát denně chodit převazovat smajlík. A dalším problémem bylo mokvání, protože se pod tím potil...

Tak mě napadlo, jestli nemáte někdo nějaký vychytaný trik, jak na to. Nebo jestli není nějaký přípravek, třeba obvaz ve spreji, kterým bych to zastříkala a udržela to alespoň půl dne namazané a čisté. už jsem z toho hotová..

18.5.2016 10:16
kallisto

XXX.XXX.157.94

Pro lidi existují gumové rukavice ve spreji, ale jestli by to fungovalo nevím.

Napadá mě vzít prostě podkolenku a navléct mu ji na nohu a nejlíp nacpat do botičky. Vymyslet něco jako je na obrázcích.

Ale čistě moje teorie, s podlomy (díky bohu) zkušenosti nemám.

Helios

18.5.2016 10:16
Helios

XXX.XXX.240.171

Pravda je taková, že to je nekonečný příběh. My již vyzkoušeli řadu různých mastí. Každý den podlom myjeme speciálním šamponem a následně mažeme. Koník dostává i zhruba 1x až 2x ročně antibiotika a v průběhu roku i doplňky do krmení, ale vypadá to, že se toho nikdy nezbaví smajlík

18.5.2016 11:02
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Rozházená imunita + evidentě ve výběhu něco je, co to neustále vyvolává. Zkusila bych se nad tím zamyslet a spravit koni imunitu. Jinak co se týká těch ponožek, podkolenek apod. to používáme běžně, když je potřeba (i u zapařováku) a je to dobrá věc.

18.5.2016 11:27
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Helios napsal(a):
Pravda je taková, že to je nekonečný příběh. My již vyzkoušeli řadu různých mastí. Každý den podlom myjeme speciálním šamponem a následně mažeme. Koník dostává i zhruba 1x až 2x ročně antibiotika a v průběhu roku i doplňky do krmení, ale vypadá to, že se toho nikdy nezbaví smajlík

A veterinár nasadzuje atb cielene, alebo len také širokospektrálne? Lebo mne sa dakedy stalo, že mala kobyla podlom snáď aj pol roka (raz sa to zlepšilo, potom zhoršilo), ktorý sme nevedeli vyliečiť a potom sa stále zväčšoval a nakoniec pomohlo až keď veterinár zobral stery a zistil, že tam má nejakú vysoko rezistentnú baktériu. Po podaní presne cielených atb podlom do týždňa zmizol a už sa nikdy neobjavil.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.5.2016 12:02

vyletalka napsal(a):
Dobrý den,

už nějakou dobu se pereme s podlomem. Dnes jedu pro pořádnou mast k veterináři, protože bohužel nám lékárenské mastičky nestačí (zinkovka, měsíčkovka atd..) a podlom se ne a ne zhojit. Valášek ho má na strašně blbém místě, v ohybu mezi spěnkou a patkou. Tudíž ačkoliv je vidět, že se hojil, pokud se valášek trochu víc hne, nebo zajankuje ve výběhu, rána se mu opět otevře. A s kombinací špíny mi to přijde jako nekonečný příběh smajlík
Přitom podlom každé ráno vyčistím betadinkou a namažeme, ale jakmile se valach opět vypustí do výběhu (je to pastevně chovaný koník), je do 10min ta noha opět celá černá (od prachu, bláta, hlíny...). Tak pořád přemýšlím, co s tím. Jeden čas jsme nohu zavazovali fáčem, ale bohužel je podlom tak blbě, že se to zaprvé nedá zavázat celé a kousek podlomu stejně "čouhá", nebo to valach do hodiny celé rozcupuje. Mám jej ustájeného, takže prostě není v mých silách mu to několikrát denně chodit převazovat smajlík. A dalším problémem bylo mokvání, protože se pod tím potil...

Tak mě napadlo, jestli nemáte někdo nějaký vychytaný trik, jak na to. Nebo jestli není nějaký přípravek, třeba obvaz ve spreji, kterým bych to zastříkala a udržela to alespoň půl dne namazané a čisté. už jsem z toho hotová..

Keď podlom neustále praská, znamená to, že sa suší. Udržiavala by som teda ranu čo najmastnejšiu. Možno natierať aj niekoľkokrát denne.
Teroaticky by sa dal prekyť gázou a nohu zabandážovať, odkopyta nad spenku. Na to by bol vhodnejší samolepiaci obväz, dostať ho vežne v lekárni.
Zároveň by som to ale prebrala s veterinárom, podlomy môžu suviesť s prsotredím, trebárs výskyt třezalky na pastvine, ktorá spôsobuje fotodermatitídu- tá sa u koní prejavuje často ako podlom. Prípadne teda naozaj nasadiť aj vhodné atb, po steroch.

18.5.2016 12:37

Otázka je, jak podlom vypadá - jestli je to jen hromada stroupků, nebo to i mokvá. Stroupky mazat, ale to mokvavé nejlíp fungovalo zasýpat běžným dětským pudrem na zásyp zadečků.. až jsem tomu nevěřila, jak mi to dokázalo vytáhnout mokvavý sajrajt z ran a rychle je zasušit. Pak už jen mazat a odstraňovat ty stroupky a bylo po problému. Na ten zásyp už žádné krytí nedávat.
Jinak si ale myslím, že kůň citlivý na spěnky, by měl být spíš v boxe, než jeho nohy neustále vystavovat náročnému prostředí mokra a špíny...ono i přes léto je ranní rosa, když zrovna neprší.. od podzimu do jara ani nemluvím - to člověk těžko jakéhokoli koně venku ustájeného udrží v čistotě a suchu..

vyletalka

18.5.2016 13:32
vyletalka

XXX.XXX.41.2

Tak mám od vetky předepsanou nějakou mast, kterou mi namíchají v lékárně. Netuším vůbec o co jde, není to klasická "žlutá" mast od veterináře, ale něco jiného. Údajně nějaká tmavá (myslím modrá nebo fialová), co hodně barví, vyzkoušíme a uvidíme.

Hhippie:

Podlom zespod částečně i mokvá, momentálně je v horším stavu, protože v ohybu se ranka trochu otvírá a ne a ne se tam začít hojit.
Jinak co se týče ustájení, částečně souhlasím. Valach byl ustájen i boxově, bohužel ale má 185kvh a je to nemotorný brontosaur, takže málokterý box v našem okolí je mu dostačující (v klasickém boxíku je rád, že se otočí), takže jsme měli problémy s nateklými nohami (určitě zaviněné z části i kvůli podlomům), nervozitou (z nudy vše ničil) a v případech, kde podestýlali pilinami asi ani nemusím mluvit o tom, jak "skvěle" se mi podlomy čistili a udržovali v "pěkném" stavu.
Na pastevku nám strašně pookřál, ožil, má jiskru v oku a zmizeli nateklé nohy. Bohužel s těmi podlomy se pereme v průběhu celý život, asi už to má chronické a nikdy se jich uplně nezbaví, jen to udržujeme v nějakém dobrém stavu..

18.5.2016 13:55

A ty stěry jste zkoušeli dělat? Třeba by vás to vytáhlo už z relativně nenávratné situace... není to taková investice a kdyby se to povedlo, xkrát by se Vám to vrátilo v podobě úspory za preparáty a matláníčka.
Úplně si nedovedu představit jakýkoli "obal" na nohu, který bude šetrný k ráně a zároveň nepromokavý, aby to nedržel ještě víc v mokru...na mokvavou ránu - byť je malá - těžko dáte něco neprodyšeného :(
Zkuste mastičku od vetky, zkuste ten zásyp - stojí pár korun. A uvidíte, jestli se něco někam pohne. Rozumím, že ohledně velikosti koně si asi není z čeho vybírat, ale napadlo mě, zda by se nedal vytvoři nějaký zpěvněný paddock (tosiplasty) s boxem s výhledem na ostatní, aby měl alespoň nějaký pohyb. A když oschne tráva z nejhoršího, tak pouštět ven do stáda...na noc zase zavřít.
Management jakkoli "postiženého" koně je prostě složitý a časově náročný :(.

vyletalka

18.5.2016 14:23
vyletalka

XXX.XXX.41.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A ty stěry jste zkoušeli dělat? Třeba by vás to vytáhlo už z relativně nenávratné situace... není to taková investice a kdyby se to povedlo, xkrát by se Vám to vrátilo v podobě úspory za preparáty a matláníčka.
Úplně si nedovedu představit jakýkoli "obal" na nohu, který bude šetrný k ráně a zároveň nepromokavý, aby to nedržel ještě víc v mokru...na mokvavou ránu - byť je malá - těžko dáte něco neprodyšeného :(
Zkuste mastičku od vetky, zkuste ten zásyp - stojí pár korun. A uvidíte, jestli se něco někam pohne. Rozumím, že ohledně velikosti koně si asi není z čeho vybírat, ale napadlo mě, zda by se nedal vytvoři nějaký zpěvněný paddock (tosiplasty) s boxem s výhledem na ostatní, aby měl alespoň nějaký pohyb. A když oschne tráva z nejhoršího, tak pouštět ven do stáda...na noc zase zavřít.
Management jakkoli "postiženého" koně je prostě složitý a časově náročný :(.

Nezkoušeli. Uvidím, jak s ním teď pohneme a pokud se stále nebude dařit, nechám stěry udělat.

Víte, když ono je to docela těžké, když máte koníka někde ustájeného. Málokdo Vám vyjde vstříc víc, než nabízí. A to mluvím ze zkušeností, vystřídali jsme už asi tak 5 ustájení. Většinou mi vždy každý odvětí "... že kdyby si takto vymýšlel každý, nedělají nic jiného...atp. ". Chceme jít do svého, ale to bohužel ještě minimálně rok nezrealizujeme, pak si budu moct vše zařídit dle svého uvážení a dle potřeb koní.

18.5.2016 14:48
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Tak na to bude s největší pravděpodobností fialová mastička ta pravá:) Tipla bych, že to bude z hypermanganem / Hypermangan je označení pro manganistan draselný, což je ve vodě rozpustná sloučenina manganu s černošedými krystalky, která se hojně využívá v medicíně jako dezinfekční prostředek při čištění ran, neboť má vynikající oxidační vlastnosti./ Nám zabrala rovněž na podlomy, vyléčili jsme tím celkem rychle i nově příchozího, kompletně plesnivého poníka. A podlomy jsou vlastně podobný sajrajt / směsice bordelu, kvasinek, plísně.../ Dobrá volba. My máme doma krystalky a když se mi něco nezdá udělám roztok a oplachujem, potíráme....

Přidejte reakci

Přidat smajlík