Jak dopomoct k nasvalení

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.5.2016 09:23

AHoj. potřebuju poradit.. ať se snažím jakkoliv, očividně špatně.. kůň má stále spadlá záda a zadek mu pomalu ale jistě padá.. má sval jakoby na místě, kde jde nejvíce vidět "srdíčko" ale chybí i u kořene ocasu.
na žrádlo má 1kg otrub,0.5 kg ječmene,1/4 kg sladového květu a bude mít 3/4 kg spillers - condition mix
kůň je využíván sportovně
bohužel nemáme nikde v blízkosti kopečky, takže s chozením kopců na ruce to bude těžší-.. :/ seno má nonstop, bývá tak 4+ hodin denně na trávě.
lonžuji ho cca 1x za 2 týdny, jinak práce na jízdárně, chodí na kolmici, nedaří se mi ho posunout dopředu a dolů.
prosím o pomoc nasvalení zádě a zad. děkuji

17.5.2016 09:54
mgtka

XXX.XXX.22.65

Nějak zapracovat na tom vyklenutí, mě kdysi pomohlo lonžování na chambonu.

17.5.2016 10:01

mgtka napsal(a):
Nějak zapracovat na tom vyklenutí, mě kdysi pomohlo lonžování na chambonu.

Na chambonu pevném lonžuji, chodí vyklenutý pěkně, ale pod sedlem vubec..

17.5.2016 10:07
kallisto

XXX.XXX.157.94

Chtělo by to fotku.

17.5.2016 10:12
mgtka

XXX.XXX.22.65

Pokud se na lonži nosit umí a pod jezdcem ne, nebude problém v koni:)
Ale jak se píše výše, chce to fotku, či video.

17.5.2016 10:28

mgtka napsal(a):
Pokud se na lonži nosit umí a pod jezdcem ne, nebude problém v koni:)
Ale jak se píše výše, chce to fotku, či video.

Je mi jasní že je chyba i ve mě.. nejsem si jistá jestli mám teď fotku jen postavy.. :D.

17.5.2016 13:17
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Súhlasím s tým, že správnym jazdením sa nasvalí úplne inak, ale dobré kŕmenie je základ, ak je kôň kvalitne nakŕmený tak aj keď sa s ním nepracuje nebude mať nijako extra opadnuté svaly.
1kg otrúb je veľa a kôň z nich takmer nič nemá, akurát rozhadzujú pomer Ca a P. Myslím, že sa majú kŕmiť tak do 400g max. Sladový kvet a jačmeň OK ale ak má pribrať - čo asi má tak treba niečo pridať, buď to musli čo píšete, alebo ovos, alebo nejaké kvalitné granule, dnes je toho na výber hocikoľko. A základ je samozrejme kvalitné seno a hlavne nech ho je dostatok. Pri koni, ktorý opadá zo svalov určite pridať.
A potom to lonžovanie 1x za 2 týždne to je strašne málo, z toho ten kôň nemá nič, treba si urobiť tréningový plán a dodržiavať ho. Keď je to jazdenie nie najlepšie tak zháňať trénera čim skorej a zatiaľ lonžovať aspoň 2x týždenne a jazdiť ako to ide aspoň terén, na dlhšej oťaži v živšom kluse, to zvyčajne donúti koňa sa aspoň natiahnuť.

17.5.2016 13:32
kallisto

XXX.XXX.157.94

No nevíme jaké otruby Nikola krmí. A fotka je důležitá proto, jestli je potřeba spíš nakrmit nebo nasvalit. Pokud jde o nasvalení zádě, doporučuju kavalety a malou skokovou gymnastiku, tedy to kde kůň musí zapojit zadní nohy. Na lonžování jednou za 14 dní bych vykašlala, snad jen jako podporu toho vytažení dopředu a dolů a zpestření práce, kterého je ale potřeba dosáhnout především pod sedlem.

Dál doporučuji pivovarské kvasnice, zlepšují příjem krmiva.

17.5.2016 13:35

kallisto napsal(a):
No nevíme jaké otruby Nikola krmí. A fotka je důležitá proto, jestli je potřeba spíš nakrmit nebo nasvalit. Pokud jde o nasvalení zádě, doporučuju kavalety a malou skokovou gymnastiku, tedy to kde kůň musí zapojit zadní nohy. Na lonžování jednou za 14 dní bych vykašlala, snad jen jako podporu toho vytažení dopředu a dolů a zpestření práce, kterého je ale potřeba dosáhnout především pod sedlem.

Dál doporučuji pivovarské kvasnice, zlepšují příjem krmiva.

Mám rýžové otruby, a pivovarské kvasnice máme, zapoměla jsem napsat.

17.5.2016 13:35

Souhlas s výše napsaným.
Taky jsem řešila nasvalení na podzim (pravda, ale u mladého koně). Je to rekre s prokládáním jízdárny max.2x týdně. Máme výhody velmi kopcovitého terénu, ale i tak jsem měla zařazenou občasnou lonž na gogue. Běžně jádro nekrmím, ale tato dostávala půl odměrky (menší koník) Spillers condition mix a velká spokojenost myslím, že je to dobrá volba. Ale samozřejmě v kombinaci s kvalitním tréninkem..

Neregistrovaný uživatel

17.5.2016 13:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
AHoj. potřebuju poradit.. ať se snažím jakkoliv, očividně špatně.. kůň má stále spadlá záda a zadek mu pomalu ale jistě padá.. má sval jakoby na místě, kde jde nejvíce vidět "srdíčko" ale chybí i u kořene ocasu.
na žrádlo má 1kg otrub,0.5 kg ječmene,1/4 kg sladového květu a bude mít 3/4 kg spillers - condition mix
kůň je využíván sportovně
bohužel nemáme nikde v blízkosti kopečky, takže s chozením kopců na ruce to bude těžší-.. :/ seno má nonstop, bývá tak 4+ hodin denně na trávě.
lonžuji ho cca 1x za 2 týdny, jinak práce na jízdárně, chodí na kolmici, nedaří se mi ho posunout dopředu a dolů.
prosím o pomoc nasvalení zádě a zad. děkuji

Neberte si to nějak špatně, ale kůň který pracuje musí dostat odpovídající krmení, aby měl ty svaly z čeho utvořit - a z 0,5 kg ječmene a 1/4 kg sladového květu to opravdu nepůjde (otruby jsou jen balast, ty ani nepočítám). Pokud nemáte zkušenost s krmením koní, nechte si sestavit krmnou dávku od odborníka, nebo kupte kompletní krmnou směs pro sportovní koně (granule, müsli).

17.5.2016 13:56
kallisto

XXX.XXX.157.94

Dle mého je toho jádra také asi míň, než koník potřebuje. Pokud je využíván sportovně a s nonstop senem stále není v ideální kondici, je potřeba přidat jádro. Proto říkám, že je potřeba spíš pořádná fotka, klasická v postoji, aby se dalo říci jestli chybí žrádlo nebo svaly. Dál taky jsou koně kteří jsou prostě stavbou těla víc kostnatí a nebudou mít zadek do kuličky nikdy.

17.5.2016 15:24
liva

XXX.XXX.32.237

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na chambonu pevném lonžuji, chodí vyklenutý pěkně, ale pod sedlem vubec..

Zamyslela bych se nad možností, že koni nesedí sedlo...

17.5.2016 17:39
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Kůň je využíván sportovně - pod tím si mám představit co?

Bude dostávat Spillerky - ty do teď nedostával?

Když je to sportovní kůň, tak kde má tu energii v krmení?

Jde na kolmici, ale dopředu a dolů ne? Spíše bych viděla problém v tom, že ho držíte zkrátka, nejezdíte váhou a nedáváte koni prostor, aby se mohl vyklenout a jít doopravdy dopředu. Když vepředu držím, nemůže jít dopředu. Výstroj sedí dobře?

18.5.2016 08:39
Oťásek

XXX.XXX.241.210

No pokud Nikola krmí rýžové otruby v dávce 1kg na den, tak myslím, že bych je do dávky sakra počítala! Když jsme si nechávali sestavit KD pro nově příchozí kobylu /stará, dušná, hubená.../ tak nám do KD rovněž doporučili rýžové otruby ale v množství max.300gr. na den a to jen na omezenou dobu. Jsou dost tučné, v tom kilu je cca 2dcl oleje... energetická hodnota je srovnatelná s kukuřicí, má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, vit B, E, minerály, volné mastné kyseliny, antioxidanty. Je doporučováno je kombinovat s řízky, slaďákem a je lépe je podávat jen jednou denně / k snídani/ k večeři pak krmit jiné pochutiny:)

Dokonce píšou, že jsou velmi vhodné při nasvalování koní (před závodní sezonou, slabý hřbet, špatně krmitelní koně, po nemoci, super na kůži a srst, apod.)
Když se můj bratr věnoval kulturistice, baštil kilo rýže denně a vypadal jak medvěd:)

Takže já si myslím, že v tomto případě jsou otruby u Nikoly hlavní složkou /rýžové otruby/ nikoli zanedbatelnou!

Mrkněte na stránky Animo a přečtěte si o rýžových otrubách a jejich výživné hodnotě.

Neregistrovaný uživatel

18.5.2016 08:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Oťásek napsal(a):
No pokud Nikola krmí rýžové otruby v dávce 1kg na den, tak myslím, že bych je do dávky sakra počítala! Když jsme si nechávali sestavit KD pro nově příchozí kobylu /stará, dušná, hubená.../ tak nám do KD rovněž doporučili rýžové otruby ale v množství max.300gr. na den a to jen na omezenou dobu. Jsou dost tučné, v tom kilu je cca 2dcl oleje... energetická hodnota je srovnatelná s kukuřicí, má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, vit B, E, minerály, volné mastné kyseliny, antioxidanty. Je doporučováno je kombinovat s řízky, slaďákem a je lépe je podávat jen jednou denně / k snídani/ k večeři pak krmit jiné pochutiny:)

Dokonce píšou, že jsou velmi vhodné při nasvalování koní (před závodní sezonou, slabý hřbet, špatně krmitelní koně, po nemoci, super na kůži a srst, apod.)
Když se můj bratr věnoval kulturistice, baštil kilo rýže denně a vypadal jak medvěd:)

Takže já si myslím, že v tomto případě jsou otruby u Nikoly hlavní složkou /rýžové otruby/ nikoli zanedbatelnou!

Mrkněte na stránky Animo a přečtěte si o rýžových otrubách a jejich výživné hodnotě.

Když jsem začala psát reakci (měla jsem mezi tím telefonát;-), tak tam ještě nebylo, že se jedná o rýžové otruby - to dopsala zadavatelka až později, takže moje reakce se týkala klasických otrub.

18.5.2016 09:18

No neviem, ak má kôň seno nonstop, ešte k tomu sa cca 4 hoďky pasie na zelenom, k tomu kilo ryžových otrúb, sladový kvet a pivovarské kvasnice a stále nevyzerá dobre... Tak si myslím, že problém nebude v kŕmnej dávke.

18.5.2016 09:35
Oťásek

XXX.XXX.241.210

To inspektor pišišvor: v pohodě, myslím, že to tak brali i ostatní, kteří psali, že otruby jsou v KD nevýznamné. Tak spíš jen aby si někdo, kdo tu bude hledat mustr na nasvalení koně, či zlepšení výživného stavu, neb mu to vyplivne vyhledavač, nepopletl pojmy s dojmy:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík