Uživatel s deaktivovaným účtem
AHoj. potřebuju poradit.. ať se snažím jakkoliv, očividně špatně.. kůň má stále spadlá záda a zadek mu pomalu ale jistě padá.. má sval jakoby na místě, kde jde nejvíce vidět "srdíčko" ale chybí i u kořene ocasu.
na žrádlo má 1kg otrub,0.5 kg ječmene,1/4 kg sladového květu a bude mít 3/4 kg spillers - condition mix
kůň je využíván sportovně
bohužel nemáme nikde v blízkosti kopečky, takže s chozením kopců na ruce to bude těžší-.. :/ seno má nonstop, bývá tak 4+ hodin denně na trávě.
lonžuji ho cca 1x za 2 týdny, jinak práce na jízdárně, chodí na kolmici, nedaří se mi ho posunout dopředu a dolů.
prosím o pomoc nasvalení zádě a zad. děkuji
mgtka
napsal(a):
Nějak zapracovat na tom vyklenutí, mě kdysi pomohlo lonžování na chambonu.
Na chambonu pevném lonžuji, chodí vyklenutý pěkně, ale pod sedlem vubec..
mgtka
napsal(a):
Pokud se na lonži nosit umí a pod jezdcem ne, nebude problém v koni:)
Ale jak se píše výše, chce to fotku, či video.
Je mi jasní že je chyba i ve mě.. nejsem si jistá jestli mám teď fotku jen postavy.. :D.
Súhlasím s tým, že správnym jazdením sa nasvalí úplne inak, ale dobré kŕmenie je základ, ak je kôň kvalitne nakŕmený tak aj keď sa s ním nepracuje nebude mať nijako extra opadnuté svaly.
1kg otrúb je veľa a kôň z nich takmer nič nemá, akurát rozhadzujú pomer Ca a P. Myslím, že sa majú kŕmiť tak do 400g max. Sladový kvet a jačmeň OK ale ak má pribrať - čo asi má tak treba niečo pridať, buď to musli čo píšete, alebo ovos, alebo nejaké kvalitné granule, dnes je toho na výber hocikoľko. A základ je samozrejme kvalitné seno a hlavne nech ho je dostatok. Pri koni, ktorý opadá zo svalov určite pridať.
A potom to lonžovanie 1x za 2 týždne to je strašne málo, z toho ten kôň nemá nič, treba si urobiť tréningový plán a dodržiavať ho. Keď je to jazdenie nie najlepšie tak zháňať trénera čim skorej a zatiaľ lonžovať aspoň 2x týždenne a jazdiť ako to ide aspoň terén, na dlhšej oťaži v živšom kluse, to zvyčajne donúti koňa sa aspoň natiahnuť.
No nevíme jaké otruby Nikola krmí. A fotka je důležitá proto, jestli je potřeba spíš nakrmit nebo nasvalit. Pokud jde o nasvalení zádě, doporučuju kavalety a malou skokovou gymnastiku, tedy to kde kůň musí zapojit zadní nohy. Na lonžování jednou za 14 dní bych vykašlala, snad jen jako podporu toho vytažení dopředu a dolů a zpestření práce, kterého je ale potřeba dosáhnout především pod sedlem.
Dál doporučuji pivovarské kvasnice, zlepšují příjem krmiva.
kallisto
napsal(a):
No nevíme jaké otruby Nikola krmí. A fotka je důležitá proto, jestli je potřeba spíš nakrmit nebo nasvalit. Pokud jde o nasvalení zádě, doporučuju kavalety a malou skokovou gymnastiku, tedy to kde kůň musí zapojit zadní nohy. Na lonžování jednou za 14 dní bych vykašlala, snad jen jako podporu toho vytažení dopředu a dolů a zpestření práce, kterého je ale potřeba dosáhnout především pod sedlem.
Dál doporučuji pivovarské kvasnice, zlepšují příjem krmiva.
Mám rýžové otruby, a pivovarské kvasnice máme, zapoměla jsem napsat.
Souhlas s výše napsaným.
Taky jsem řešila nasvalení na podzim (pravda, ale u mladého koně). Je to rekre s prokládáním jízdárny max.2x týdně. Máme výhody velmi kopcovitého terénu, ale i tak jsem měla zařazenou občasnou lonž na gogue. Běžně jádro nekrmím, ale tato dostávala půl odměrky (menší koník) Spillers condition mix a velká spokojenost myslím, že je to dobrá volba. Ale samozřejmě v kombinaci s kvalitním tréninkem..
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
AHoj. potřebuju poradit.. ať se snažím jakkoliv, očividně špatně.. kůň má stále spadlá záda a zadek mu pomalu ale jistě padá.. má sval jakoby na místě, kde jde nejvíce vidět "srdíčko" ale chybí i u kořene ocasu.
na žrádlo má 1kg otrub,0.5 kg ječmene,1/4 kg sladového květu a bude mít 3/4 kg spillers - condition mix
kůň je využíván sportovně
bohužel nemáme nikde v blízkosti kopečky, takže s chozením kopců na ruce to bude těžší-.. :/ seno má nonstop, bývá tak 4+ hodin denně na trávě.
lonžuji ho cca 1x za 2 týdny, jinak práce na jízdárně, chodí na kolmici, nedaří se mi ho posunout dopředu a dolů.
prosím o pomoc nasvalení zádě a zad. děkuji
Neberte si to nějak špatně, ale kůň který pracuje musí dostat odpovídající krmení, aby měl ty svaly z čeho utvořit - a z 0,5 kg ječmene a 1/4 kg sladového květu to opravdu nepůjde (otruby jsou jen balast, ty ani nepočítám). Pokud nemáte zkušenost s krmením koní, nechte si sestavit krmnou dávku od odborníka, nebo kupte kompletní krmnou směs pro sportovní koně (granule, müsli).
Dle mého je toho jádra také asi míň, než koník potřebuje. Pokud je využíván sportovně a s nonstop senem stále není v ideální kondici, je potřeba přidat jádro. Proto říkám, že je potřeba spíš pořádná fotka, klasická v postoji, aby se dalo říci jestli chybí žrádlo nebo svaly. Dál taky jsou koně kteří jsou prostě stavbou těla víc kostnatí a nebudou mít zadek do kuličky nikdy.
Kůň je využíván sportovně - pod tím si mám představit co?
Bude dostávat Spillerky - ty do teď nedostával?
Když je to sportovní kůň, tak kde má tu energii v krmení?
Jde na kolmici, ale dopředu a dolů ne? Spíše bych viděla problém v tom, že ho držíte zkrátka, nejezdíte váhou a nedáváte koni prostor, aby se mohl vyklenout a jít doopravdy dopředu. Když vepředu držím, nemůže jít dopředu. Výstroj sedí dobře?
No pokud Nikola krmí rýžové otruby v dávce 1kg na den, tak myslím, že bych je do dávky sakra počítala! Když jsme si nechávali sestavit KD pro nově příchozí kobylu /stará, dušná, hubená.../ tak nám do KD rovněž doporučili rýžové otruby ale v množství max.300gr. na den a to jen na omezenou dobu. Jsou dost tučné, v tom kilu je cca 2dcl oleje... energetická hodnota je srovnatelná s kukuřicí, má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, vit B, E, minerály, volné mastné kyseliny, antioxidanty. Je doporučováno je kombinovat s řízky, slaďákem a je lépe je podávat jen jednou denně / k snídani/ k večeři pak krmit jiné pochutiny:)
Dokonce píšou, že jsou velmi vhodné při nasvalování koní (před závodní sezonou, slabý hřbet, špatně krmitelní koně, po nemoci, super na kůži a srst, apod.)
Když se můj bratr věnoval kulturistice, baštil kilo rýže denně a vypadal jak medvěd:)
Takže já si myslím, že v tomto případě jsou otruby u Nikoly hlavní složkou /rýžové otruby/ nikoli zanedbatelnou!
Mrkněte na stránky Animo a přečtěte si o rýžových otrubách a jejich výživné hodnotě.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
Oťásek
napsal(a):
No pokud Nikola krmí rýžové otruby v dávce 1kg na den, tak myslím, že bych je do dávky sakra počítala! Když jsme si nechávali sestavit KD pro nově příchozí kobylu /stará, dušná, hubená.../ tak nám do KD rovněž doporučili rýžové otruby ale v množství max.300gr. na den a to jen na omezenou dobu. Jsou dost tučné, v tom kilu je cca 2dcl oleje... energetická hodnota je srovnatelná s kukuřicí, má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, vit B, E, minerály, volné mastné kyseliny, antioxidanty. Je doporučováno je kombinovat s řízky, slaďákem a je lépe je podávat jen jednou denně / k snídani/ k večeři pak krmit jiné pochutiny:)
Dokonce píšou, že jsou velmi vhodné při nasvalování koní (před závodní sezonou, slabý hřbet, špatně krmitelní koně, po nemoci, super na kůži a srst, apod.)
Když se můj bratr věnoval kulturistice, baštil kilo rýže denně a vypadal jak medvěd:)
Takže já si myslím, že v tomto případě jsou otruby u Nikoly hlavní složkou /rýžové otruby/ nikoli zanedbatelnou!
Mrkněte na stránky Animo a přečtěte si o rýžových otrubách a jejich výživné hodnotě.
Když jsem začala psát reakci (měla jsem mezi tím telefonát;-), tak tam ještě nebylo, že se jedná o rýžové otruby - to dopsala zadavatelka až později, takže moje reakce se týkala klasických otrub.
No neviem, ak má kôň seno nonstop, ešte k tomu sa cca 4 hoďky pasie na zelenom, k tomu kilo ryžových otrúb, sladový kvet a pivovarské kvasnice a stále nevyzerá dobre... Tak si myslím, že problém nebude v kŕmnej dávke.