Jezdila jsem u soukromníka na koni, jenomže pak jsem se začala bát a přestala jsem, včera jsem se tam byla podívat a kobyla, na které jsem jezdila, tak s ní od té doby ( asi rok ) nikdo nepracoval, jen si ji vzali občas pod sedlo ( asi 5krat ). A řekli mi, ze jestli chci, tak s ni klidně můžu pracovat, tak jsem řekla, že bych rada, ale nemam moc casu. Mohla bych tak jednou za týden možná ani to ne. Ale nechci ji tam nechat jen tak stát a žrát . Proto moje otázka na vás, co si myslíte, že bych s ní měla dělat. Uvažuji o lonzovani a procházkách, ale moc jsme nelonžovali, proto bych chtěla se neco dozvědět vic, proto sháním různé odkazy a tak kde je to dobre vysvětlené a vás prosím, jestli byste mi sem nějaké odkazy nedali.
Šlo by s ní dělat ještě něco víc?
Doporučila bych vám, abyste si zvolila nějaký jezdecký klub, či zaplatila hodiny u soukromého trenéra.Tam se prakticky naučíte, co s koněm.Budete li docházet jednou týdně, tak za pár let možná něco pochytíte.Přitom můžete studovat teorii, nejasnosti probrat s trenérem a vyzkoušet v praxi a pod dohledem. Pak se teprv zkuste realizovat někde sama, na cizím koni.
Pokud budete něco zkoušet metodou pokus omyl a občasně, nechte kobylu raději stát a žrát.Určitě jí to nijak neobtěžuje a nic se tím nezkazí.
Já to asi špatně napsala jezdila jsem něco přes 4 roky. Snažila jsem se s ní o PK. Ale pak prostě z nedostatku času a hlavně kvůli tomu, že jsem měla několik pádů, tak jsem se začala bát. Předtím jsem jezdila a pracovala s ní 5-6krat týdne o prazdninach přes školní rok o neco méně.
Ale neznám tady stáj, která by učila, jak lonžovat přes kavalety. My vždycky, když jsme je brali na lonž, tak jsme tam dali maximálně tak 3 kavalety za sebou a to bylo vše, ale tak koukala jsem se na různé obrázky, podle kterých to zkusím.
Kokina27
XXX.XXX.109.153
Jsem zásadně proti lonžování, především pokud kůň dlouhodobě nepracuje. Může to na koni zanechat trvalé následky ať už je kobyla jakkoli stará. Tím by si jí určitě neudělala dobrou službu.. Chodit s ní na procházky je mnohem lepší nápad. Pokud vytrváš, vytvoříte si pěkný vztah a nakonec se ti otevře nová cesta, na kterou se spolu dáte. Hlavně koně prosím netrap dlouhým pohybem na kruhu, "nejlépe" ještě vyvázaným.. hodně štěstí.
Kokina27
XXX.XXX.109.153
Pokud by si chtěla (doufám, že nevadí tykání) pracovat s koníkem na kavaletách, tak to jde i bez lonže. Stačí si s ní vybudovat hezký vztah, požádat ji o následování a následně ze země vysílat přes určené překážky, právě třeba i ty kavalety, poskládané pneumatiky, igelitové "bubáky"
něco ve stylu horse agility. Bude to zábavné a rozvíjející pro obě