Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2016 19:38
Dep

XXX.XXX.37.60

Tak zase a opět přidávám další téma

Známá si ke mě dala na ustájení kobylu, která je dušná. Ale nedělalo se jí žádné vyšetření. Vetka řekla, že je dušná a tím to hasne. Kobča byla v ne úplně ok podmínkách pro koně z horším dýcháním. Prašné seno, uzavřená stáj, prašný výběh - dle slov majitelky. Nyní je 24/7, na cca polovině pastviny ( mám pro tři koníky 7 ha).

Mám malinko pocit, že známá moc kobču neřeší. Tedˇ jí teda koupila nějaký kapičky na dušnost a astma. Už měsíc co je tady sem " jezdí" vetka, aby řekla co kobyle opravdu je. Ovšem ještě tu nebyla. Kobča dostala inhalátor, ten jsem k ní nedostala - prý do ní nechce cpát chemii. Přemluvila jsem ji tedy, aby inhalátor přivezla. Když jí ho vetka napsala, tak asi z nějakého důvodu. Nicméně inhalátor ještě nemám.Ale více to řešit nechci, jenom malá úvodka do situace. Ale podle známé - majitelky se kobyla výrazně zlepšila.

Teď k jádru pudla. Přijde mi, že se ta kobyla neodhleňuje. Nebo takhle - tečou jí čiré soplíky. Vždycky když jsem viděla dušného koně, tak jim tekly zabarvené husté hleny. Prostě to co i my vysmrkneme do kapesníku.
Kobča má mít tedy pohyb, ale vzhledem k tomu, že rok nedělala absolutně nic a jenom kynula a je nyní obézní, tak s ní chodíme na prochajdy na ruce méně náročným terénem. Než si udělá fyzickou kondici. A někdy při těch špacírech při dýchání sípe a má roztažené nozdry. Ale když dojdeme do maštale ( chodíme tam jako před vyjdou koně vyčistit, prohlédnout, po vyjdě dát mojim kobylkám baštu, cizý kobče nakapat kapičky), tak je během 3 minut absolutně v pohodě. Vůbec by to na ní nikdo nepoznal. Nekašle nefrká. Během vyjdy nekašle, jenom sípe. Když je to teda nějakým způsem pro ní náročnější. Je možné, že je to opravdu dušnost nebo to může být i něco jiného ? Co máte vyzkoušené na odhlenění ?

Jsem ochotná jí něco eventuelně koupit, ale veterinární vyšetření se mi moc sponzorovat nechce.. Doufám, že vetku opravdu zavolá a udělá normální vyšetření. Aby nebyly jenom dohady a my se nemuseli ptát "co by kdyby".

21.4.2016 20:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Veterinární vyšetření je základ.
Ovšem než se uráčí přijet vet od známé, nechte kobču normálně poslechnout.
Dobrý veterinář pozná, jestli je kobyla dušná.
Pokud necháte udělat běžné krve a kobyla už je dušná, nic tam nebude, pokud je v nějakém stádiu zánětu dýchacích cest, měl by být z krve poznat.
V tomto případě má kobylka naději na uzdravení.
Zánět se dá léčít, dušnost ne, tam pouze pomáháte koni žít.

Mám kobylu 5 let dušnou, na odhlenění používám klus
Vyjedeme krokem, potom zaklušeme, kobyla si několikrát odkašle a pak už je vše OK.
Řízený pohyb je pro dušné koně velmi potřebný.
A režim 24/7 je nutný.
A VELMI nutné je kvalitní seno, bez plísní
Může být i starší, ale NESMÍ být ani náznakem plesnivé.
Bezvadná je senáž, ale to musíte mít alespoň 6 koní, aby stihli sežrat balík, než se zkazí.
Jako pojistku, kdyby se nějaká plíseň vloudila, ( máme dobré seno), používám vyvazovače mykotoxinů.
Když jsme se přestěhovali do nynější stáje, jaro 2015, kobyla nemohla vyjít kopeček, malý.
A vloni jsem na ní jela Huberta.

Takže máte naději, že se kobylce uleví a pokud se jí uleví, bude jí lépe i na duši, bude klidnější, uvolněnější a tudíž se jí bude i lépe dýchat.

To sípání by se mělo zlepšit právě tím pobytem venku a teď i absencí sena, pokud tedy má možnost se pást a nemusí seno vůbec žrát.
Toho, co kobči může pomoci je hodně, ovšem je to náročné na čas a peníze a nemáte jistotu, že se potíže kdykoli nevrátí.

Nemám moc fotek s kobylou, tak jen tyto dvě, z poslední doby.

21.4.2016 21:31
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

No upřímně, pokud majitelka nedává inhalátor, který kobyle předepsal veterinář, tak je to majitelka na baterky teda a moc jí na kobyle nezáleží.Já bych se bála následného vleklého problému a zánětu, který při neléčení a zanedbání péče může přijít a koni uškodit velmi.Navíc je to na prachy taky náročnější, než pár vyšetření.To, že kobyla je jako soudek jí taky nepřispěje, protože dušnej obézní kůň je obrovskej chudák.Vás chápu, že se snažíte pomoci, ale prvotní pomoc by měl sám majitel koně, ne se spoléhat, že druhý se stará více a bude za něj platit a koníka chudáka léčit na vlastní náklady.Nezodpovědnost od té dotyčné.

ff12345

21.4.2016 21:50
ff12345

XXX.XXX.172.226

A určitě je dušná? Výtok z nosu nic moc neznamená, tím trpí spousta koní aniž by měli nějaký problém na plicích. Mám valacha, kterému teče z nosu celoročně, po práci o něco víc, občas vysmrká i něco bílého, ale dušný není. Sípání také není žádný ukazatel. Kobyla nemá kondičku, není nadýchaná a ještě je tlustá, tak co byste chtěla.
Bez endoskopie či rozboru výplachu plic nemůže absolutně žádný veterinář diagnostikovat dušnost. Ani když je opravdu velmi dobrý. Dovnitř prostě nevidí.

22.4.2016 06:02
Dep

XXX.XXX.37.60

Moc Vám děkuji za reakce.
Sisi: je možné, že ji vetka poslechla. Ja jsem u vyšetření nebyla. Zsse, že by veterinářka napsala kobyle inhalátor za její krásný hnědý oči se mi nezdá. Seno mame kvalitní. Senáž dostávali jako příkrm na pastvinu - mam je od velikonoc venku. A to moc trávy nebylo, ta pastvina je vyžitá.10let se na ní pásl ddobytek. A v zimě tohle zvíře bude dostávat jen senáž. Tím, že máme dobytek, tak jsem si po krmení vždycky pro kobylky nabrala do lopaty od bobka (UNC) a měla jsem vystaráno. Každý den čerstvé papání.

Hloupý je, že v zimě bude ustajena. Ale zase je mam ve veliké, větrané a vzdušné stodole. Jen nevím čím podestýlat. Na pilinách prý byla, ale kašlala z nich... Sice do boxu v zimě budou chodit jen přespat, ale i tak. Samozrejme veškeré kydání, nastýlání apod.budu provádět, když tam koník nebude.

Gitule: Ja vim, ale kobylky je mi taky líto. Ze by člověk nejak financemi oplýval to ne, ale zase ji nechci nechat jak dříví v lese. A právě se bojím případného zhoršení. Právě si myslím, že když ne tak tlustá a chodila v mini výběhu, tak tam si fyzicku absolutně neudělala. A teď když jdeme na to prochajdu tak nevím jestli funí jak tank, že nemůže dýchat a nebo, že nemá fyzičku. Ale bude to jedno s druhým. Chci stejně volat veterinarku moji babče na zuby, tak si myslím, že ji reknu at řekne co si myslí..

Ffj: tím se taky uklidňuji. Rikam si, že kdybych měla o metrák vic, tak bych asi taky funela jako tank. Ale v předchozím ustajeni pry kašlala. Myvala záchvaty které třeba trvalý 5 vteřin. A myslím si to samé co Vy. Musí se udelat řádné vyšetření. Takhle je to jako střílet do tmy..

Přidejte reakci

Přidat smajlík