neregistrovaný124
XXX.XXX.42.151
Ahoj, jsem bohužel ze školy "sbalit koni hlavu" přes otěž. Vím moc dobře, že je to chyba a naštěstí jsem na to, že to takto nemá být přišla celkem brzy, asi po 4 měsících, kdy výsledek je akorát tuhý kůň. Chybami se člověk učí a já to chci napravit. Takže s koníkem začínám od znova, teď už se správnou filozofií práce s koněm, tak aby celý jeho pohyb i moje pomůcky vycházeli od zádu a koník pracoval přes hřbet.
Trenéra mám a už to spolu řešíme, ale zajímali mě zkušenosti ostatních zkušenějších koňáků.
Jaké cviky děláte pro vyklenutí hřbetu? A jaké pomůcky vy osobně používáte? Někde jsem četla, aktivně pobízející sed, pak jsem viděla zase video, jak holeň jakoby zespodu "podebere zlehka břicho koně a tím ho žádá o vyklenutí. Základ je asi jasný - uvolněný koník.
Moc děkuji a prosím o neurážející komentáře, nikdo se nerodí grand prix jezdcem a já chci především získat inspiraci, jak koníkovi sestavit plán i na dny, kdy na nás trenér dohlížet nebude. Děkuji.
P.S. klidně posílejte i zajímavé odkazy na videa, články, knihy s touto problematikou.
Ano, základ je uvolněný kůň, prostupný, jdoucí pravidelně aktivně v taktu na jemném kontaktu. Přechody, práce na dvou stopách a samozřejmě práce na kruzích a obecně jízdárenské cviky, stejně tak práce s kavaletami na zemi, jak klusové, tak cvalové, prodlužovat a zkracovat chod, toho je tolik...
Hlavně si pamatujte, že kůň se jezdí sedem - zády. Co nezvládnete zády - sedem, rukou ani holení nedoženete.
Já jsem neměla možnost jezdit se svým koníkem práci na jízdárně.
Vyklenutí hřbetu jsem dosáhla tím, že jsme jezdili v terénu a to nikoli jen po cestách, ale i po necestách.
Koníka jsem koupila koukajícího, tedy hlava nahoře, prohlý hřbet, ale naštěstí málo ježděný, takže zdravý.
Pokud kůň kouká kolem, nehledí si pod nohy, problém.
Naštěstí tenhle koník nebyl hloupý a sám přišel na to, že se mu jezdí i nosí jezdec lépe, pokud sníží krk.
Takže viděl na cestu a ještě si ušetřil záda.
Postupně si tento způsob zavedl nejen v kroku, ale i v klusu a cvalu.
Ovšem tohle je zdlouhavá cesta i když zaručená.
První fotka z roku 1989, druhá z roku 2013.
JL
XXX.XXX.202.173
Uvolněný kůň, pobízející sed ani podebírající holeň koni záda nevyklenou.
Pozice hlavy je v zásadě nepodstatná, stačí, aby nebyla extrémní ani jedním směrem.
To, co skutečně klene záda a zajišťuje přenesení váhy dozadu, je práce zadních nohou, konkrétně došlapování pod jezdcovo těžiště - víc dopředu.
Takže koně lze naučit na celkem libovolnou pomůcku zadní nohu více podsunout - tím je potřeba začít, pak jde tu pomůcku úspěšně používat, opačně to nefunguje
Například korektní přechody krok-cval-krok k tomu vedou. Stranová práce, jak už zmínila polárka. Kavalety, skoková gymnastika, svahy nahoru i dolu ve všech chodech a tempech.
Já osobně bych začala sedem. Tedy sedět hezky na zadku - hezky se podsadit :) a pokud chci aby byl uvolněný koník, musím být uvolněná i já. Často se mi stalo, že kobyla byla jako prkno a mohla jsem jí uvolňovat až do nebe. Trenérka byla ze mě na Chocholouška a pak jsme zjistili, že jsem sama zatuhlá jako blázen
Další věcí jsou uvolňovací cviky. Kruhy, vlnovky, od stěny ke stěně, kruhy změnit osmičky, spirálky, obloukem změnit směr, přechody a práce ve dvou stopách.
Ale při jakémkoliv obloučku musíš opravdu ohýbat koňské tělo a nikoliv vytočit jenom hlavu. A vést ho hezky vnější otěží .
Kdyžtak mrkni na tehle seriál od Hanky Vašáryový. Tam popisuje jak správně provést kruh atd atd. http://www.equitv.cz/porad/Drezura-od-A-do-Z-s-Hanou-Vasaryovou.html
Myslím si, že je to hezký seriál a trošku mě mrzí, že nepokračuje .