Lucie4
XXX.XXX.252.219
Zdravím.
Nedávno jsem dostala možnost jezdit na 12ti leté huculce, kterou má majitel jen kvůli jeho přání "vlastnit farmičku" na kobyle občas někdo jezdil v jejich 6ti-9ti letech, poté se na ní minulý rok svezla holčina (nemáme na ni kontakt, takže nevím kobylčinu reakci) Nicméně mám možnost být u ní každý den a naplno se jí věnovat. Ze země je báječná, nekouše, nekope a dělá to, co má. Ze začátku co jsem na ni poprvé sedla bez sedla (cca před měsícem) nevyhazovala a krásně chodila poté začala lehce vyhazovat a my jsme jí pořídili westernové sedlo. Zatím jsem v něm seděla 2x a pokaždé co jsem půl hodiny na ní lezla, protože vyhazovala a utíkala, vyhazovala na pobídky a mlaskání. Nebo se sama lehce rozklusala a začala vyhazovat. Potřebovala bych poradit od někoho zkušenějšího, nechci ji naučit nějaký zlozvyk, byla bych ráda za jakoukoliv radu.
Předem děkuji.
B.
XXX.XXX.41.51
Kobylku začni lonzovat. Bez sedla, tak za týden - 2 bych na ni dala sedlo a lonzovala ji se sedlem, ať si zvyka, že se s ni zase něco děla. tak po týdnu lonzovani se sedlem (můžeš to prokládat i jen procházkami na ruce se sedlem) bych si na ni lehla přes sedlo (ať je s tebou někdo další, kdo muže kobcu držet, hladit a odměňovat) - vlastně jakoby začít od začátku. A podle reakcí na ni sedat na chvíli po lonzi a aby ji někdo vedl a odměňovat ji, když bude hodna. Jestli děla bordel při nasedani vzdy, tak na ni nelehej, neseděl, ale nauč kobcu, že bude stát i když budeš stát vedle ni. Měj ji na uzdecce se sedlem a zkus s ni chodit jako bys byla v sedle - ovládat ji nad krkem před sedlem. Pokud půjde, pokud ne tak s ni jdi normalne, pak ji zastav a stoupni si jako když chceš nasedat, ale hlaď ji ruzne na tele a když bude hodna a stát, tak odmenuj, když bude stát, zkousej se opírat o sedlo a zase odměnit když bude hodna, později pak při nasedani ať ji někdo drží a odmeni, můžeš i ty ze sedla, ať ví, že jsi kamarád, ne obtíž :).. když bude v pohodě po nasednuti, nebud s ni dlouho, jděte třeba 10 minut a pak ji nech a postupně přidávat :).
B.
XXX.XXX.41.51
Napsala jsem to možná trochu přeházeně, proto ze jsem na mobilu, tak kdybys to nějak nepobírala něco, tak napiš :).
Lucie4
XXX.XXX.252.219
Děkuji moc:).
Pokud dlouho nic nedělala, můžou jí bolet záda.Zkusila bych postupně prací zapracovat na kondici kobylky, aby se jí zpevnilo svalstvo.Může být ochablé a tak delší zátěž jí může způsobovat bolest.Zkusila bych bez sedla pět deset minut jezdit.Pak bych to ukončila, aby si postupně zvykla na zátěž opět.A samozřejmě bych zkontrolovala sedlo, zda dobře sedí, když začala pod ním vyvádět více.Může jí někde tlačit apod.
Zažila jsem něco podobného pořídila jsem si mladou kobylu, která byla jen zakladně příjezděná a jen občas si na ni někdo sednul, víceméně byla jen několik let na pastvinách. Po tom co jsem s ní začínala pracovat také vyhazovala, ocividne to delala kvůli tomu, ze jsem po ni chtela nějakou práci a ona nechtela nebyla na to zvykla. V prve řadě prohlédněte sedlo zda koni opravdu sedi, nasledně jak jiz bylo vyse uvedeno dělejte práci na lonzi - zde se vam i kolikrat ukáže co vlastne kun nerad dělá (pr. Moje kobyla, kdyz jsem ji ze začátku pobidla na klus prip. Cval na lonzi tak i na lonzi vyhazovala, protoze to dělat nechtela), nasledně jsem kombinovala, treba chvíli lonz pak jsem si sedla, ale chce to delat pomalu chtit ze začátku jen krok nejlépe na nejake ohranicene jizdarne hodně chválit mne se osvědčilo, ze to chce brát formou hry - vzdy si dejte nejaky maly cil a hodně chvalte, jakmile vám půjde v klidu v kroku, zkusit na klusat, ale vzdy at kun je v pohodě nikam se nezene jde pravidelne a zase chvalit, delala jsem třeba krok pak pul kola v klusu pochvala a ty intervaly jsem prodluzovala to same pak s cvalem. Jde o to, aby konik začal respektovat, ze se s nim zase pracuje a ze nema důvod se zbavit jezdce. Je dobre u takového kone docilit doho aby byla, zamestnana hlava, to znamena krouzky, vlnovky, prechody nechce ho to nechat dělat rutinní opakující se činnost, pak začne vymýšlet blbosti. Tímto jsem u svého koně dosáhla toho, ze postupem času začal respektovat jezdce a zcela přestala vyhazovat (vyhodí si jen obcas z radosti treba na louce na jare, jinak zlata). Snad vam to trochu pomůže, chce to trpělivost a jít na to pomalu, vzdy koncit s tim, ze to konik udělal dobře, nikdy nekoncit s tim ze vyhodil a jde se domu. Je to ale prace na delší dobu, ja jsem na tom pracovala skoro pul roku.