Zuzaaa
XXX.XXX.122.234
Dobrý den, mám taková problém ;) při jizdě mi koník občas vyhodí hlavou, což jeste není tak hrozné, ale občas to udělá a zaroven pri tom vyhodi a predni nohou. Nevím jak ho to odnaučit, či co by to mohlo znamenat. Prosím poradte.
B.
XXX.XXX.37.1
Zuzaaa: buď koníkovi něco vadí, nebo to může dělat "jen tak" z nudy. mě třeba kobča dělá, že když má radost ve cvalu, tak začne poskakovat předkem, tak dám zádrž a pobídnu a kobča přestane. jak to probíhá? máš nějaký situace, který by to mohli vyvolávat, nebo si nic takovýho nezaregistrovala?
Zuzaaa
XXX.XXX.122.234
Jsou dny kdy to udělá tak 2-3x, ale taky kdy prostě neudrží hlavu v klidu. Ale udělá to jako jedno vyhození (leckdy vyhodí pomálu celej předek (jde vžy nahoru s nohou vnitřní). S tím, že to dělá at je sbalený či ne. Dělá ve všech chodech i na vyjiždkách. Neznáte někoho kdo by mohl pomoci?
Zuzaaa
XXX.XXX.122.234
B.
napsal(a):
Zuzaaa: buď koníkovi něco vadí, nebo to může dělat "jen tak" z nudy. mě třeba kobča dělá, že když má radost ve cvalu, tak začne poskakovat předkem, tak dám zádrž a pobídnu a kobča přestane. jak to probíhá? máš nějaký situace, který by to mohli vyvolávat, nebo si nic takovýho nezaregistrovala?
Sou dny kdy to udělá tak 2-3x, ale taky kdy prostě neudrží hlavu v klidu. Ale udělá to jako jedno vyhození (leckdy vyhodí pomálu celej předek (jde vžy nahoru s nohou vnitřní). S tím, že to dělá at je sbalený či ne. Dělá ve všech chodech i na vyjiždkách. Neznáte někoho kdo by mohl pomoci?
B.
XXX.XXX.37.1
Tak to bych také zkusila zavolat chiropraktika, koníka by mohlo něco bolet a tím "výskokem" by mohl "utíkat" z té bolesti.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Neviem, či zrovna chirpraktika, ja by som možno radšej fyzioterapeuta. Každopádne, skús si prečítať diskusie pod heslom "headshaking", myslím, že by to mohlo pomôcť pri hľadaní príčiny.
Zuzaaa
XXX.XXX.122.234
napsal(a):
Neviem, či zrovna chirpraktika, ja by som možno radšej fyzioterapeuta. Každopádne, skús si prečítať diskusie pod heslom "headshaking", myslím, že by to mohlo pomôcť pri hľadaní príčiny.
O headshakingu už jsem četla a přemýšlela nad tím, ale toto vypadá podle mne jinak než hedashaking.
U koníka už jsem měla paní MVDr. Zuzanu Žežulkovou. Každopádně mám v plánu ji tedy zavolat znovu ;).
Nojo, jenže ten má tolik i nezjistitelných příčin, že je otázka, že když mu ho někdo diagnostikuje, jestli to k něčemu je
Jinak rozumím - já jezdila kdysi na kobyle, která dělala totéž (nejspíš). Taky měla dny, kdy se na ní nedalo vysedávat v lehkém klusu, protože měla každý krok jiný, jak skákala předkem, vykopávala přední nohy...bylo to strašně nepříjemné ježdění. Nejčastěji to bylo v dny, kdy bylo teplo - tedy mouchy, ale neznamenalo to, že by v zimě vůbec neházela. Upřímně si už nepamatuju, jak se to vyřešilo (jestli vůbec), ale v té době na ní žádný doktor nebyl, výstroj byla sedící, kůň toho zas tolik nenapracoval... těžko říct. Žádné pomocné otěže jsme nepoužívali, ale občas to bylo doslova o nos, jak s hlavou třískala. Ale tím nechci navádět na používání vyvazováků, to určitě není řešení :( Trochu pomohla síťka na nozdry - to když se jezdilo v čas, kdy byly mouchy. Jinak určitě jít od kontroly výstroje, zuby, záda... "vzít to od předu do zádu...".
Martingel není v žádném případě pomocná otěž, která zabrání koni házet hlavou. Martingel má za účel a také tak funguje, že vyrovnává nesprávné vedení otěží jezdcovou rukou.
Je tedy fakt, že pevný martingel výše popsaný problém řeší, ale zas dát ho na pohazovače je vůči tomu koni docela prasárna, ale klasický průvlečný ne
Jinak HS jde lehce diagnostikovat - kůň mele horním pyskem, uši má povolené spíše takové oslí, háže hlavou, vykopává nohou, tře si nos o zem/nohy, v těžších formách je, že se najednou zastaví jako by před ním byla neviditelná zeď a začne zběsile couvat...projevuje se většinou během práce, ale jsou koně, co tím trpí i jen na pastvě. Většinou se tohle více projevuje ve slunečný den, případně při květu dráždivých rostlin. Je to způsobeno tlakem na trojklaný nerv
Pomáhá síťka přes nos
v dnešní době se na HS svádí kde co, velmi lehce se zaměňuje hs s tím, že kůň projevuje prostě diskomfort - na jezdce, na výstroj.
anobbona
napsal(a):
Martingel není v žádném případě pomocná otěž, která zabrání koni házet hlavou. Martingel má za účel a také tak funguje, že vyrovnává nesprávné vedení otěží jezdcovou rukou.
Je tedy fakt, že pevný martingel výše popsaný problém řeší, ale zas dát ho na pohazovače je vůči tomu koni docela prasárna, ale klasický průvlečný ne
Jinak HS jde lehce diagnostikovat - kůň mele horním pyskem, uši má povolené spíše takové oslí, háže hlavou, vykopává nohou, tře si nos o zem/nohy, v těžších formách je, že se najednou zastaví jako by před ním byla neviditelná zeď a začne zběsile couvat...projevuje se většinou během práce, ale jsou koně, co tím trpí i jen na pastvě. Většinou se tohle více projevuje ve slunečný den, případně při květu dráždivých rostlin. Je to způsobeno tlakem na trojklaný nerv
Pomáhá síťka přes nos
v dnešní době se na HS svádí kde co, velmi lehce se zaměňuje hs s tím, že kůň projevuje prostě diskomfort - na jezdce, na výstroj.
Však nepíšu, že martingal zabrání házení hlavou.
JEN zabrání tomu, aby kůň praštil jezdkyni do obličeje, když hlavou hodí hodně dozadu.
Nikde také nepíši nic o pevném martingalu.
Než reagujete, prosím ČTĚTE.
Zuzaaa
napsal(a):
Dobrý den, mám taková problém ;) při jizdě mi koník občas vyhodí hlavou, což jeste není tak hrozné, ale občas to udělá a zaroven pri tom vyhodi a predni nohou. Nevím jak ho to odnaučit, či co by to mohlo znamenat. Prosím poradte.
Zkuste upřesnit údaje.
Pokaždé když vyjede na vyjížďku hází kůň hlavou?Hned po vyjití ven, nebo až když se zahřeje?
Jak je starý, jak dlouho ježděný, dělal to vždycky?A všem jezdcům?
Nebo se mu něco změnilo, v managementu, ve výstroji apod. a on začal?
Takováhle cukání mívala naše plnokrevná.Ale pouze a výhradně, když byla odstátá.Při pravidelné práci nic takového nedělala.Takže tam byla asi příčina podobná jako u B.
Jeden z mladých, co jsem obsedala mi takovéhle akce dělal cca půl roku po obsednutí.Ale ten dokázal cukat, házet hlavou i dupat nohama, to se nedalo.Měla jsem podezření na zuby, tak se měnila stihla.Ale nakonec se ukázalo, že problém byl v sedle.Dala jsem mu jiné a od té doby cukatura přestala.
Zkusila bych tenhle směr.Jiné cajky, jiného jezdce, přidat práci a když nic, tak vyloučit blokaci nebo alergii.
Jiné pomocné řemení bych nedávala, aspoň se naučíte sedět rovně
Zuzaaa
XXX.XXX.122.234
koně
napsal(a):
Zkuste upřesnit údaje.
Pokaždé když vyjede na vyjížďku hází kůň hlavou?Hned po vyjití ven, nebo až když se zahřeje?
Jak je starý, jak dlouho ježděný, dělal to vždycky?A všem jezdcům?
Nebo se mu něco změnilo, v managementu, ve výstroji apod. a on začal?
Takováhle cukání mívala naše plnokrevná.Ale pouze a výhradně, když byla odstátá.Při pravidelné práci nic takového nedělala.Takže tam byla asi příčina podobná jako u B.
Jeden z mladých, co jsem obsedala mi takovéhle akce dělal cca půl roku po obsednutí.Ale ten dokázal cukat, házet hlavou i dupat nohama, to se nedalo.Měla jsem podezření na zuby, tak se měnila stihla.Ale nakonec se ukázalo, že problém byl v sedle.Dala jsem mu jiné a od té doby cukatura přestala.
Zkusila bych tenhle směr.Jiné cajky, jiného jezdce, přidat práci a když nic, tak vyloučit blokaci nebo alergii.
Jiné pomocné řemení bych nedávala, aspoň se naučíte sedět rovně
Snažím se to takto řešit, v dubnu prijede zubar, tak uvidíme jestli to nejsou zuby. Poslední dobou mu dělá docela problém zkousnout tvrdší veci (chleba, nekdy i pamlsky).
V kroku to nedělá - jen na povolené otěži. V klusu jak kdy. Ale není to tak zběsilé, že by mne uhodil do hlavy. Spíš mne přijde jakože se snaží si hlavu vytahnout. Včera například na pravou ruku v klidu, naopak na levou byl problém. A ve cvalu také jak kdy. Leckdy si vyhodi, vythane tak hlavu a chce letet. Tak nevím.
Muze urcit veta zda se jedná o HS?
Jedná so o témer 8 letého valacha hannovera. Koníka mám 2 a pul roku,1. rok to nedělal vubec, a mám takový pocit jestli to nezačal, když nad tím přemýšlím, dělat až po zásahu paní Žežulkové, která ho napravovala (zada atd....
Diagnostikovala mu blokaci kolene v pravé zadní (zranění z výbehu - vtrhnul do stáda hřebec), přičemž nám bylo doporučeno chodit kavalety aby nozky zvedal. Tak jsem koupila ted znovu kloubní výživu, zda by to nemohlo začit zase bolet.
Je ježděn na 2xlomené olivě (argentan/ nerez). Zkoušela jsem i 2x lomenoé stihlo, beze změny.
Má nějaký vliv změna na udidlo gumové?
sisi58
napsal(a):
Určitě bych si vzala martingal. A správně nastavit.
Pokud hodí hlavou příliš, může vás trefit do obličeje, martingal tomu zabrání.
Když koník nic nedělá, martingal ho nijak neomezuje, ani o něm neví.
Kde končí umění začíná řemení to mě učily od mala nedokážu si představit že někdo sedí na koni tak blbě že ho kůň trefí hlavou do obličeje to na tom musí sedět jak na záchodě
tony-jcb
napsal(a):
Kde končí umění začíná řemení to mě učily od mala nedokážu si představit že někdo sedí na koni tak blbě že ho kůň trefí hlavou do obličeje to na tom musí sedět jak na záchodě
Myslím, že si ještě nedokážete představit hodně věcí.
Podle vás každý, kdo má martingal, je neuměl?
Nu, zapátrejte v minulosti českého jezdeckého sportu a budete se hodně divit, kdo všechno jezdil s martingalem.
Pokud vám tento připadá jako řemení, co takhle klasická páka se dvěma udidly v hubě koně?
A co westernová páka?
Proti tomu je klasický martingal ozdobný řetízek na ručce princezny.
A co tak klasický chambon, taky je špatenka?
Možná byste v tom smyslu mohl napsat panu Paalmanovi, když mu to hezky vysvětlíte, určitě přepíše podle vašeho návrhu své "Skokové ježděni.".
Ne každý kdo má martingal je neumětel ale každý kdo je bez něj v háji a neukočíruje vlastního koně tak neumětel je a základní poučka je nikdy nedělej na koni nic co nedokážeš na holím koni bez sedla a uždění protože to děláš blbě a čím ostřejší nářadí tím by měl být lepší jezdec aby si ho mohl dovolit dát na koně
B.
XXX.XXX.52.48
tony-jcb
napsal(a):
Me kůň rozrazil ret zátylkem, když dělal bordel ve cvalu a hodil hlavu nahoru dozadu a to jsem seděla normálně, jak se má ;) :D. Takže i to je možný :), ale je pravda, že on dokázal i nemožné.. byl jak guma.. vtipná guma.. :D.
Tony, často s Tebou souhlasím, ale tuhle poučku, co tu občas vkládáš, prostě neberu.
Možná to tak máš nastavený Ty, ale nikdy jsem nepotkala nikoho, kdo by se k tomu jen trochu přiblížil a to jsem byla v některých obdobích v trenérských rukou Pánů jezdců...(jasně, sport, ne přirozená komunikace). Nevěřím, že by byť jen jeden z nich dokázal s koněm něco z toho, co předvádí na obdélnících nebo parkurech, bez základních jezd. pomůcek - sedla a uždění. Rozhodně si nemyslím, že někteří z nich by to dělali blbě, ale prostě na to neměli takhle naježděné koně. Není čas blbnout na koni bez sedla, když jezdíš profi. Což ne, že by tady většina na iFauně jezdila, ale prostě nesouhlasím (a nejspíš tu nejsem sama) s tvrzením, že když neumíš domluvit koni na nákrčáku, aby piafoval, nemáš to po něm chtít pod sedlem. Je to blbost.
Naopak to "čím ostřejší nářadí, tím by měl být lepší jezdec" je jasný. Ale bavíme se tu o martingalu, který má velmi malý vliv na koně a je jedno, zda je to jezdec profík nebo začátečník. Tím se koni fakt ublížit téměř nedá, pokud je správně nastaven. A rozumím Sisi, jak to myslela. Mám stejnou zkušenost jako B. - taky jsem zažila naraženou hlavu o koňský krk. Nemyslím, že sedím nebo jezdím nekorektně
Nám občas hází hlavou 25 léta skorodůchodkyně, když si potřebuje uvolnit záda. Odstavit ji úplně nechceme, jednou za 14 dnů ji vyjížďka dělá dobře hlavně psychicky a navíc po fyzické stránce mívá špatné dny nezávisle na tom, zda jezdila nebo 3 týdny měla volno. Akorát teď z jara se venku dost hecuje, turbohafling, ale ten její spokojený výraz, že pořád patří k jezdícím koním, za to stojí. Na pohmat záda citlivá nemá, neuhýbá pod ničím, nekulhá, nohy zvedá jak nikdy dřív. Jen si na vyjížďce musí protahovat záda házení hlavy, hodí si párkrát cestou domů kdy natáhne krok v kroku, ne že prochází celou vyjížďku. A kdyby měla delší krk, tak bych o martingalu z bezpečnostních důvodů uvažovala taky, opravdu jenom z důvodu abychom nedostaly do obličeje. I s jejím minikrkem se jí občas kouknu do oka.
Simona585
XXX.XXX.168.7
Chybí Vám peníze do mateřské, výplaty nebo důchodu? Půjčte si až 8.000KČ na 30 DNÍ ZDARMA!
http://www.penizeprolididneska.cz/a/cb2.